Ljubljenčki - psi

Vse o živalih.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

*srčica*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 22. 10. 2005
Kraj: okolica ljubljane

Neprebrana objavaNapisal/-a *srčica* » 18. Feb. 2009 11:01

emanuela napisal/-a:toliko o odgovornosti lastnikov.prejšnji teden sva šla s fantom ter mojima dvema psoma na sprehod, seveda z obema na vrvici.bili smo še v dvorišču za ograjo, ko kar naenkrat ogromen pes(mešanec z novofundlancem verjetno, le da z manj dlake) uide pod ograjo in direkt proti nam in to v našem lastnem vrtu...fant se je zadrl nanj, vzel kamen da bi ga prestrašil-seveda sem mu rekla naj ga ne stisne v kot, ker lahko napade...pol nekje odzadaj pa lastnik:no, no, umiri se kolega...pes ti ni nič naredil, samo ven ga spusti.kar nekaj no, cucka si imej na vrvici, da ne omenjam tega, da sta ušla prehitro da bi ima svoje povedala, ker nam je cucek ograjo poškodoval:če si predstavljate:prej koker španjelka ni mogla skozi, zdaj pa gre naš pekinezer brez da glavo skloni.boljše da ga ne dobim več tam na sprehodu :evil: :angry: in si predstavljate da bi mi tak pes lahko z enim ugrizom v vrat ubil oba psa+naju poškodoval?

1. pomoje mal preveč paničariš. velik ljudi ma pse spuščene, tut ful velke ker pač vejo da nebojo nobenmu nč. zdej bom verjetno dobila odgovor da nikol ne veš, da more bit nujno na vrvici...realno pogledano, če bi se psu strgalo, pa tut če bi bil na povodcu bi lahko pobegnu, če ma ps 60kil pa mišice, bi ga še odrasu moški zlo težko zadržu, tut če bi bil močn.
2.psi so radovedni in je slučajno mal zalutu verjetno.
3.nebi se čudla če bi ta ps tvojga fanta napadu, glede na to da je takoj začel z grožnjami pa mu hotu vrečt kamen...ja halo, sej pa če maš 2 psa ja poznaš saj mal pasje psihologije, pa tut veš kako se pes obnaša če je napadalen, veš pa verjetno tut reakcijo ki je če psu groziš-ja, brani se tko kot človek,logično.
jst mam mičknga psa, pa ko vidim velkega psa nč ne paničarim če vidim kako se pes obnaša, v okolici mamo tut par velkih potepuških psov(naj bi kobajagi mel lastnike sam jih še nikol nism vidla :? ) in so kot prave male mačke, nobenmu nč nočjo.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 18. Feb. 2009 11:08

srčica brez zamere ampak še vedno je tu pomembno zdravje nje in njenega psa.In seveda maš razloge, da paničariš, glede na use kar se dogaja.

1. pes v javnosti MORA biti na vrvici, tle ni nobenga izgovora!Zakonsko je tako odločeno in pika. Zakaj bi se tuji psi šetali okoli mojih nog, pa okoli nog nekoga ki se na smrt boji psou?Ne razumem tega, da je pes spuščen.Če ga psustiš pejt v eno gmajno kjer ni nobenga,drugače pa žou...
Da bi lahko psa zadržal, morš pa že prej poskrbet in sicer da ga vzgojiš tako, da tud pomislu nebo da bi te kam povleku!

2.radovednost gor ali dol, če bi bil vzgojen mu zalutanost na kraj pameti nebi padla

3.nekak se je treba ubrant.kaj pa naj, čakamo da nas napade al bomo že prej poskrbel da se pes spelje, sploh če vemo da je nevaren?v tem primeru bi jst prej zalučala kamen neodgovornemu lastniku, kot psu.Useeno pa je človeška reakcija čist logična ko se ustrašiš in v sekundi se je težko določt kaj je najbolj prav.en obstane na mir, drug pograbi nekej in zabriše.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 18. Feb. 2009 11:09

ok če si tako pametna.
1. po zakonu psu ne smejo prosto tekati, prav tako(po zakonu!) mora biti za nevarne pse ustrezno poskrbljeno-nagobčnik itd...
2.dvorišče je moje in valda se ustrašiš če veliki pes leti proti mojima malima, cedi se mu slina, renči, upognjen hrbet, ušesa nazaj:mimogrede, to so znaki pred napadom,
3.bi ti mirno stala če bi bila v nevarnosti in ti in tvoja psa?
4.bili smo kar na razdalji, tako da je hotel moj fant psa samo pregnati, da ne boš kje razumela da mu je lučal kamne ali pa kaj.
5. psa sta mi vedno na prvem mestu pred drugimi nevzgojenimi cucki, tako da...
me prav zanima kako bi odreagirala v takem primeru.sploh pa če imaš 60 kg psa poskrbiš za šolanje ne pa da upaš da se mu ne bo utrgalo.tako da mi prosim ne hodit ven z izgovori, in me niti ne zanima koliko ljudi ima pse spuščene.jaz jih nimam, ker to ni odgovorno:drugi psi, ljudje, promet, pes lahko zaluta itd...
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 18. Feb. 2009 11:10

post je namenjen srčisi in ne *purple*:) se pa strinjam s *purple*... :twisted:
*srčica*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 22. 10. 2005
Kraj: okolica ljubljane

Neprebrana objavaNapisal/-a *srčica* » 18. Feb. 2009 11:35

emanuela napisal/-a:ok če si tako pametna.
1. po zakonu psu ne smejo prosto tekati, prav tako(po zakonu!) mora biti za nevarne pse ustrezno poskrbljeno-nagobčnik itd...
2.dvorišče je moje in valda se ustrašiš če veliki pes leti proti mojima malima, cedi se mu slina, renči, upognjen hrbet, ušesa nazaj:mimogrede, to so znaki pred napadom,
3.bi ti mirno stala če bi bila v nevarnosti in ti in tvoja psa?
4.bili smo kar na razdalji, tako da je hotel moj fant psa samo pregnati, da ne boš kje razumela da mu je lučal kamne ali pa kaj.
5. psa sta mi vedno na prvem mestu pred drugimi nevzgojenimi cucki, tako da...
me prav zanima kako bi odreagirala v takem primeru.sploh pa če imaš 60 kg psa poskrbiš za šolanje ne pa da upaš da se mu ne bo utrgalo.tako da mi prosim ne hodit ven z izgovori, in me niti ne zanima koliko ljudi ima pse spuščene.jaz jih nimam, ker to ni odgovorno:drugi psi, ljudje,
promet, pes lahko zaluta itd...

prej nisi napisala da je bil pes sovražno nastrojen, to je pol čist druga zgodba, v tem primeru se strinjam s tvojim oz. fantovim ravnanjem in tut takega lastnika bi mogl zapret.
to da morjo bit po zakonu psi privezani je res, ampak jih velik ni pa so čist nenevarni. jst sm hotla prej sm povedat, da ne tok paničart, nism bla pa informirana o tem da se je pes sovražno obnašal. tko da se opravičujem da sm te napadla.
v primeru da bi ker pes hotu napst mojga bi itak nardila vse da bi to preprečla, logično. drugač je pa moj pes spuščen, ker je tko naučen ampak se ne oddalji niti za 2 metra, ker ga je strah da bi me zgubu. je pa mejhn, kokr sm že dostkrat rekla in ni strahu da bi komurkoli karkoli naredu, še mačk se boji :)
a pa maš ti ta tvoja pasa čist skos pripeta?kaj pa ko se hočta zlaufat, vsak pes rabi saj 2,3 ure na dan da se zlaufa...a to ju maš tut na povodcu?al maš tok velik vrt da mata dost prostora?
majo pa eni tok dobr zdresirane velke pse da ni nobenga strahu.
aja, sam še to, ko si rekla da morš psa tok dobr naučit da ga lahko kontroliraš da ti ne bo iz povodca ušou, a ni pol isto če ni na povodcu? jst mojmu sam rečem prid sm pa je v momentu pr men,pa mene psi ki niso na povodcu še nikol niso ogorožal.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 18. Feb. 2009 11:47

enostavno mi ni ok če okrog mene laufajo spuščeni psi: me je en napadel v otroštvu in mi skoraj iztrgal uho.
ja, moja psa imata en dolg sprehod na dan ter 3-4 izpuste na dvorišče:to je res kar veliko in seveda zagrajeno.
in ne ni isto če je pes spuščen ali na povodcu, ker nikoli ne veš kaj psa prestraši itd, ali pa kam uide in ga povozi avto,ga napade kak pes ali pa sam napade, makar iz strahu.po moje pa noben pes ni tako zdresiran da si 100% v njega.primer:na discoveriju je ravno ena oddaja o napadih psih:policijski pes je enemu direkt v obraz skočil in to zraven policaja, seveda na povodcu.ok res so tam drugačni pogoji, ampak primerjam pač zdresiranost.enako ne morem jaz nikomur zagarantirati da moj pes ne bo ugriznil, če bi ga kdo napadel-ali pa mene.in ne, koker španjeli nimajo šibkega ugriza, verjemite mi :?
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 18. Feb. 2009 12:02

srčica sej nima veze tuki al je pes nevaren al ni.Ti psa ne poznaš in ne veš kakšn je.naš sosed je meu tud skos spuščenga psa,pa je skos trdil da ni nevaren.ja res ni bil nevaren, kr tkole ugriznu me je pa zakaj?Ker je prijazen in mi nč nou naredu?
Skratka glede na to, da je zaradi neprimerne vzgoje tolk in tolk psou agresiunih se jst lih nebi šla v tem primeru neke tombole.
preventivno bi poskrbela zase in za svoje.
zarad tega,kar si napisala da je velik spuščenih psou po peš poteh, jst veno hodm na sprehod čimbolj stran od njih, ker kukr sm rekla, nikol ne veš.za lastnika je lahko pes prijazen, pa je ubistvu lahko velik agresiuc.
naš pes je biu spuščen, ampak na neobljudenih področjih.Če sem se pa z njim sprehajala med ljudmi, je biu pa obvezno na povodcu.
pa je bla vzgojena ful!ampak vseeno, ne vidim razloga, zakaj bi se šuškala okol druzga folka.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 18. Feb. 2009 14:08

jaz mojih ne spuščam niti po travnikih itd, nikoli ne moreš biti ziher kaj vse folk nastavlja psom, posebej v našem okolju, ko niso vsi pasjelubci.
poznamo pa seveda tudi druge primere:takoj božat psa brez vpr, kot se mi je enkrat v mestu zgodilo ko sem se s sestro pogovarjala.ja ženska, en meter sem od tebe, vpr ali kaj :aerger: pa še takrat ji ne bi dovolila.naš mali pa seveda ko je videl da mi ne paše takoj k meni.že nasploh se ne carta pri tujem folku, ker ga nikoli nisem pustila božat itd.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 18. Feb. 2009 14:52

emanuela napisal/-a:jaz mojih ne spuščam niti po travnikih itd, nikoli ne moreš biti ziher kaj vse folk nastavlja psom, posebej v našem okolju, ko niso vsi pasjelubci.

torej ga nikol ne spustis?? ja kako ga bos pa naucila in utrdila odpoklic in use - enkrat ko se ti bo strgal s povodcem slucajno iz roke pa ga ne bos mogla nazaj dobit? ok mogoce tvoj ni tak, veliko jih pa je (ker jih nikjer ne spuscajo)

moj je u 70% sprehodov prosto spuscen, star je pa sele skoraj 5 mescev. in je navajen tako povodca kot tega da se sploh ne oddalji stran od mene vec kot 10 metrov...=)
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 18. Feb. 2009 15:12

spuščena sta samo na našem kar velikem dvorišču in tam sem tudi oba učila.na odpoklic pa ubogata tako ali tako, vadila sem pa z vadbeno 15 m vrvico-na travniku za bajto sicer.in če psa npr. ti red_rose ne boš kastrirala, kdo ti garantira da ti ne bo ušel zaradi gonitve?počakaj še malo, da ti pride v puberteto, me zanima če ga boš kar spuščala.jok,da ti je npr. psa povozilo ali da ti je pobegnil potem več ne bo pomagal!!! :motz:
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 23. 12. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 18. Feb. 2009 16:46

^Se strinjam z emanuelo. Opoklic se nikakor ne vadi s spuščenim psom, ampak na 15-,20-metrskem ali še daljšem štriku. Jst vem, da ne bi nikoli tvegala s tem, da bi mladiča učila odpoklic brez štrika.
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
Uporabniški avatar
Yazmeen
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Yazmeen » 18. Feb. 2009 17:38

Jst tud tko mislm in se sam čudm, k vidm folk, k se sprehaja ob glavni cesti s spuščenim mladičem :? Še pr naučenmu psu ne morš garantirat, da bo ubogu na odpoklic, ker ga lahko še zmer kej premam, npr. kšna druga žival, hrana, če se kej prestraš...kar kol no. Ne morš bit zihr. Jst mam svojo zmeri na fleksiju (5 metrov), spuščam je pa ne, ker pač nism 100%-na, da me bo ubogala na odpoklic. En pes nam je tko skliznu izpred bajte in so nam ga lovci ustrelil :cry:
Uporabniški avatar
_malena_
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 17. 5. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a _malena_ » 18. Feb. 2009 18:54

Glede odpoklica pa je čisto odvisno od karakterja psa. Imam mešančka, čez par dni bo star 7 mesecev, in ima odpoklic 100%, čeprav ga nikoli nisem učila tega. Tudi ko se igra s kakšnim psom, na klic pride.
V bistvu sploh ni nikoli pripet, razen v centru oziroma kje ob cesti, ampak se nikoli ne oddalji. Če pa že gre malo dalje, pa se vsakih par metrov obrne in pogleda če sem za njim...
Pa tudi nobenih svinjarij, ki jih najde po tleh, ne jemlje v gobček. Če pa že vzame v gobček, pa me pogleda, in če rečem fuj, spusti in gre naprej...

Tako da, odvisno od psa do psa..
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 23. 12. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 18. Feb. 2009 19:00

^Nikoli ne moreš z gotovostjo trditi, da ima pes stoprocenten odpoklic. Če bi ti pes znal povedat ''ti, posluš, ti me kar spusti kjer hočeš, ker bom zihr pršu nazaj'', potem ajde. Tako pa nikoli ne moreš vedet, kdaj ga bo kakšna stvar zmotila.
Se pa strinjam, da se eni psi tiščijo lastnikov, tudi če so spuščeni in jih nikoli ne učiš odpoklica, nekateri pa po večletnem učenju še vedno odjadrajo in ''pozabijo'', da lastnik obstaja, takoj ko jih odpneš s povodca.
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
Uporabniški avatar
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 28. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a a_pikica_a » 18. Feb. 2009 19:37

Ja *purple* če si kej prebrala potem valda veš, da ne moreš kar tako nakladat ;) velik je več vzrokov, tudi dreser nam je to povedal. In itak ne bi trdila neki v prazno če ne bi vedla. Sploh če še nisi imela izkušnje s takimi psi ne moreš neki zatrjevat.
Saj sem povedala, da se okvirno strinjam s tistim, kar si napisala, rekla pa sem da to še zdaleč ni vse in je preveč posplošeno. Ti ki pa vse veš valda to ni res ane ;)
Prej bi tebi svetovala da si kej prebereš, pa ne samo o pseh in mačkah, ker očitno kaj več kot svoje gonjenje enega in istega ne znaš delat oz. povedat ;)
Kakorkoli že ne ti meni da odpiram sam cosmo ker prej bi to zate rekla glede na 11000 postov ;)

Drugače pa kar zgoraj piše, pes mora bit na povodcu in pika. Vsak pes, napadalen ali ne. Sploh ni fora če pride na odpoklic ali ne ... Trenutek nepozornosti iz tvoje strani in hopla se že kaj pripeti.
Meni gre blazno na živce ko na sprehodu uleti mrcina ala tista iz Sreče na vrvici in potem lastnik mirno in sploh ga ne pokliče in reče: Ma sej se hoče samo igrat.
Ma wtf, men ne paše da se igra z mano.
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde

Vrni se na Živali

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov