Ljubljenčki - Mačke

Vse o živalih.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 23. 12. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 01. Apr. 2009 14:59

Tearjerker napisal/-a:In tudi avte vozimo ljudje in na nas je odgovornost da imamo oči na pecljih, ko vozimo, da vozimo po omejitvah in z varnostno razdaljo (ja, mi je mačka skočla pod avto pa nisem mogel ustavit ker bla bla... vsak izgovor prav pride ja.)

Jst sem že enkrat pisala o tem, da sem skoraj zletela s ceste, ko sem se izogibala mačku, ki ni imel pojma, kam naj se sploh obrne. In če bi zaradi tega doživela prometno nesrečo, bi ves svoj čas vložila v to, da najdem lastnika tega mačka. Tožila bi ga s takim veseljem, da bi se kar kresalo. Pa ne zaradi denarja, ampak zato, ker folku, ki spušča mačke ven, da se prosto šetajo, sploh ni jasno, da odgovarjajo za VSE, njihov maček naredi.
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 01. Apr. 2009 15:21

In tudi avte vozimo ljudje in na nas je odgovornost da imamo oči na pecljih, ko vozimo, da vozimo po omejitvah in z varnostno razdaljo (ja, mi je mačka skočla pod avto pa nisem mogel ustavit ker bla bla... vsak izgovor prav pride ja.)

Am, kakšna varnostna razdalja, če voziš po osamljeni cesti? In kakšne omejitve? A mislš da je z omejitvijo 60km/h lahko ustavit in spustit mucico čez cesto? Mucico v najboljšem primeru, ponavadi so kšni jeleni.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 01. Apr. 2009 15:46

Tearjerker napisal/-a:Ja, zakaj pa so potem veterinarji na svetu? Ne vem no, a si jaz napačno razlagam njihovo funckijo, da mogoče pomagajo živalim, diagnosticirajo, operirajo, predpišejo zdravljenje... Tako kot na primer humanci za ljudi?

ja veterinarji imajo svoj namen ja, ampak marsikdo očitno ne pozna tega namena!
da ne govorim o tem, da se usak ustraši d abo mogu plačat zdravljenje tistga mačka ki ga bo pripeljal, tud če ni njegou.Odvisno od veterinarja, ampak nas so vedno uprašali, oziroma so nam stroške delili na pol, oziroma smo mačka nesli v zavetišče, kjer so primerno psokrbeli zanj za primerno oskrbo in zdravljenje, brez kakršnegakoli stroška.Sam pol urce časa nam je uzel!
sem bla priča nemalo dogodkom, povoženga psa/mačke,kateri so še migetali, pa živ bog ni ustavu.Povej mi potem, kaj ti tukaj veterinar pomaga, če se ne najde nek prostovoljec okoli kraja dogodka, ki bi žival prjeu in peljal do veterinarja?

in ne mačke niso neumne živali, ampak majo svoje reakcije, ki znajo bit usodne!mačka, ne ve da se za usakim vogalom skriva nova nevarnost, ne pozna civiliziranega sveta in nevarnosti ki v tem svetu nanjo prežijo.Kot otrok ne.In zame tud otrok ni neumen, ampak je pač primerno razumljiv primerni starosti recimo.
mačke ne vedo, da jih podrtje avta vodi v smrt!Človek pa in se temu lahko zavestno ogne-kdaj pa pač tudi ne.
se strinjam glede odgovornosti.Pomojem sva z mami ene rekdih oseb, ki ko v daljavi zagledava mačka ali svetlikanje oči (oziroma katerokoli žival) upočasniva na minimalno, tako da se lahko v momentu ustaviva in naju ne briga hupanje zadaj!mene briga, da s svojo odgovornostjo ne bom povzročila nobene škode komurkoli!In ravno tako zmanjšam ko se plejlem mimo otroka, kot ko se peljem mimo živali!na glavni vožnji v avtošoli sem ustavila golobu ki se ni hotu spokat iz ceste in ga čakala pet minut, neglede na to ali bi lahko zarad tega pogrnila!Ljudje so hupali, težili..Me sploh ne briga!Na meni je da "pešča" v kakršnikoli obliki zaščitim!in odločam se za preživetje in ne za smrt!

ok, mogoče smo te glede mikrosporije narobe razumeli, ampak vseeno, stvar je lahko precej zajebana.od mene se jo je nalezel moj takratni maček.pa sva oba bolehala več kot polleta in naju je mami mazala s kremcam.
ampak useeno, ni rečeno, da ne more dobit, ker je bolezen že tok razširjena, da je skorej nekaj usakdanjega in to ni prou, kot tudi ne za razne levkoze, aidse in ostale človeške nalezljive bolezni.kakršnakoli bolezen je, živalska ali človeška, mislim da je jasno da je treba delat na tem, da se jo skensla!
Uporabniški avatar
Maya19
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 6. 9. 2006
Kraj: MB

Neprebrana objavaNapisal/-a Maya19 » 01. Apr. 2009 16:12

bubabiba napisal/-a:Ne morem verjet kako ene ločujete pse in mačke..na več in manj vredne al kaj? Za pse je ok, če so na povodcih za mačko je pa :eek: Psi se ne smejo prosto šetat, mačke se pa lahko...kaj pa so mačke, da se lahko? psi tudi v preteklosti niso bili na povodcih ampak smo jih ljudje dali in zdaj se to prakticira in se nobenemu ne zdi nič nenavadnega...če imaš pa mačko na povodcu si pa že čudak...dajte se mal zamislit kaj govorite, no.

Katero si zdaj mislila s tem, da ločuje mačke in pse? Sama sem napisala samo,da mi je grozno videt mačko na povodcu. Psa po eni strani tudi, vendar se zavedam, da so psi dost bolj nevarni za ljudi in druge živali, kot pa mačka. Tu se gre predvsem za zaščito okolice, ker nikoli se ne ve kdaj bo pes 'popizdil' in koga napadel-ok to je del vzgoje,ampak ne bi o tem jaz...da pa so čivave pa nevem kaj na povodcih pa je druga zgodba. Prav tako pri mačkah. Kaj ti bo uboga mačka naredila? Te bo tako napadla kot kakšen pes? Dvomim...In ko se gre za varnost ljudi in drugih živali se jaz strinjam s tem, da je pes pač na povodcu (sicer je pa to tud zakonsko določeno). Da pa ima kdo psa doma cel dan zaprtega v pesjaku ali ga ima na verigi pa se mi ne zdi prav. Doma nisem nikoli peljala psa na sprehod s povodcem.Sprehajala sem ga na naši zemlji-travnik,celo pot ob reki itd.Sicer pa kaj dost sprehodov tudi ni potreboval,ker je pes bil skos spuščen in je itak sam laufal okoli doma ko mu je bilo.
Tako, da nevem ki si ti vidla napisano, da je ok če je pes na povodcu,mačka pa ne. Ne eno in ne drugo za moje pojme ni ok-za psa edino to kaj sem že zgoraj napisala.Če greš z njim v parka ali pa kam kjer je dost drugih ljudi in živali.Pa še to samo za kako urco ali pa še majn. Tako, da samo zaradi tega. Mačka pa ti nima kaj hudega za naredit! Sej itak samo čakam, da še bodo zakonsko določili, da moraš mačko imeti na povodcu, če je zunaj :roll: ...

Sem pa vprašala SESSO, če ona pse nima za domače živali in ljubljenčke. Ker je nekdo napisal, da kako so mačke domači in hišni ljubljenčki in da zato obvezno morajo biti v hiši. Tako me samo zanima, če bi ona (oz.tista ki je to napisala) tudi psa celi dan v hišo zapirala. Ker itak ne delamo razlik med psi in mačkami-no naj ne bi smeli, a ne...

Aja naša Lola ko je bila stara kakšne 4 mesece, je jezila brateca(lovila sta se al kaj) in nekako čudno stopila in se zaletela v rob ene stopnice. Pa ji je z nosa kri tekla, ampak ni bilo nekih hujših poškodb (veterinar pregledal). In kje se je to zgodilo?! Tarararaaaaaa v hiši! Ja v hiši in ne zunaj. Samo kako se je lahko to sploh zgodilo, če pa v hiši ni nobenih nevarnosti :gruebel:
Uporabniški avatar
Yazmeen
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Yazmeen » 01. Apr. 2009 16:14

sončk napisal/-a:
In tudi avte vozimo ljudje in na nas je odgovornost da imamo oči na pecljih, ko vozimo, da vozimo po omejitvah in z varnostno razdaljo (ja, mi je mačka skočla pod avto pa nisem mogel ustavit ker bla bla... vsak izgovor prav pride ja.)

Am, kakšna varnostna razdalja, če voziš po osamljeni cesti? In kakšne omejitve? A mislš da je z omejitvijo 60km/h lahko ustavit in spustit mucico čez cesto? Mucico v najboljšem primeru, ponavadi so kšni jeleni.

To je pa res ja. Lahko se peleš 50 v naselju in če ti maček od strani prteče pod kolesa, da ga še vidiš ne, ne morš velik narest. Sploh pa na cestah, kjer maš omejitev, ne vem, 90 recmo. Upam, da se mi kej tazga ne nardi, če se mi pa, je pa na men odgovornost, da ustavim in pomagam živali.

Speaking of that^^...Če recmo povoziš mačka, al pa psa in ga odpelješ k veterinarju, kaj se sploh nardi pol? Kdo krije stroške? Lastnik verjetn, če se ga najde :? Kaj pa če jih noče krit?
...let's have some fun, this beat is sick, I wanna take a ride on your disco stick...
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 01. Apr. 2009 16:22

Če najdeš zbito žival, za katero ne veš, ali je lastniška ali ne, moraš poklicati pristojno zavetišče, oni povejo, kdo je njihov uradni veterinar, ti žival odpelješ tja, naprej potem ukrepa zavetišče (oz. pri nelastniških stroške plača občina). Če tega ne storiš, stroške plačaš ti. Seveda se pojavi moralno vprašanje, če je žival že na meji med življenjem in smrtjo - ali ji boš kratila čas še s klicem v zavetišče ali boš šibala do najbližjega veta.
Uporabniški avatar
Yazmeen
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Yazmeen » 01. Apr. 2009 16:28

Aham, hvala.

V Škofji Loki občina plačuje neko vsoto veterinarju (Bernik Staš) za nelastniške živali, ki se jih pol posreduje naprej v zavetišče Horjul, al pa proba na kliniki oddat.

Se prav, da če se zgodi, da najdem zbito žival (v občini Šk.Loka), jo lahko peljem na kliniko v Šk.Loki?
...let's have some fun, this beat is sick, I wanna take a ride on your disco stick...
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 01. Apr. 2009 16:31

Tako je. Če veš, da ima ta klinika pogodbo z občino.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 01. Apr. 2009 16:45

*purple* napisal/-a:ampak useeno, ni rečeno, da ne more dobit, ker je bolezen že tok razširjena, da je skorej nekaj usakdanjega in to ni prou, kot tudi ne za razne levkoze, aidse in ostale človeške nalezljive bolezni.kakršnakoli bolezen je, živalska ali človeška, mislim da je jasno da je treba delat na tem, da se jo skensla!

No, jaz sem svoje mnenje jasno izrazila, zato vkolikor me ne želite ali nočete razumet, ni več na meni, bi pa samo še tole pokomentirala: to se strinjam, da bi zdravstvo, tako humano kot veterinarsko moralo stremeti k omejenevanju pojava določenih obolenj, vendar pa izkoreninit se jih ne da. Kar se tiče recimo specifično mikrosporije ali na primer trihofitonije - to so obolenja ki zahtevajo dolgotrajno in drago zdavljenje, vendar pa so te bolezni ozdravljive. Mislim pa da je smotrno, da se zdravstvo na področju infekciologije usmerja predvsem na obolenja ki so neozdravljiva: da se stremi k tem, da se najde zdravilo ali učinkovit način preventive. Popolnoma izkoreninit bolezni se namreč, žal, ne da.

Aja pa še tisto o veterinarjih: lej, tudi če človeka zbije avto, bogu za leđima, kjer nikogar ni ali pa bo samo kdo brezbrižno šel mimo, ti tudi noben zdravnik ne more pomagat. In tu smo spet pri človeškem egoizmu in mišljenju in veterinarji nimajo nič s tem. Da pa nekdo ne želi plačat ali pa kaj takega, pa spet isto. Meni vem da ni panike za živalco ki ni moja, odšteti nekaj denarcev.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 01. Apr. 2009 17:03

ja res, nažalost je logično, da se bolezni pač ne bo dalo nikoli v celoti izkoreniniti, ampak useeno, procente se lahko s primernim obnašanjem, precej zmanjša.vsak bi moral pri sebi sam poskrbet za svoje živali in potem bi bilo veliko bolje.

ja res je podobno rpi človeku, ampak če bi sredi bencinske črpalke zbil avto človeka....bi bilo verjetno ukrepanje takojšnje.neglede na to, da sta oba primera živa bitja in potrebna pomoči.
Uporabniški avatar
Aloha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 9. 2005
Kraj: Havajsko otočje

Neprebrana objavaNapisal/-a Aloha » 01. Apr. 2009 17:15

Čist preveč dougih postou, sm sam preletela, kr je tko vedno "eno in isto", si pa upam trdit eno ... Dvomm, da je med usemi nami, k se tle not pregovarjamo in (ene bolj kot druge!) dokazujemo svoj prau, kšna, katere mačka živi živali nevredno življenje.

Ene se usa svoja leta sprehajajo iz enga konca stanvanja na drucga, druge špancirajo po dvorišču, sosedovem vrtu, tri kroge po vasi, tretje kombinirajo oboje, ene jejo ostanke kosila, druge whiskas, tretje /vstavi ime hrane, jst jih ne poznam tok/, ene so kastrirane/sterilizirane, druge še bode, tretje nikol, ene so rodouniške, druge zgolj pasemske, tretje zmiksane, ... usen pa verjamem, da nobena od teh punc svoji živali ne dela take škode, kt bi nekatere na usak način rade prkazale.

To piše ena, k že 15 let mačka futra z mačjim strihninom (alias Whiskasom), ga ma zaprtga na 200 kvadratih (zdej samo še na 100, kr se je po sili razmer kuža preselu s terase u bajto), ga lufta ob prložnostih na terasi, med rastlinjem, ki ne raste iz tal, ampak tegelceu, ga je pelala h veterinarju na cepljenje, kastracijo in nazadnje na pregled, kr je hotla še mnenje usposobljenega, k je potrdiu tisto, kar je tko vedla - ma že mau priletnega, ampak zdrauga in živahnga mačka. Usemu naukljub, ha?
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
Uporabniški avatar
bubabiba
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 8. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a bubabiba » 01. Apr. 2009 19:41

Maya19 napisal/-a:
bubabiba napisal/-a:Ne morem verjet kako ene ločujete pse in mačke..na več in manj vredne al kaj? Za pse je ok, če so na povodcih za mačko je pa :eek: Psi se ne smejo prosto šetat, mačke se pa lahko...kaj pa so mačke, da se lahko? psi tudi v preteklosti niso bili na povodcih ampak smo jih ljudje dali in zdaj se to prakticira in se nobenemu ne zdi nič nenavadnega...če imaš pa mačko na povodcu si pa že čudak...dajte se mal zamislit kaj govorite, no.

Katero si zdaj mislila s tem, da ločuje mačke in pse? Sama sem napisala samo,da mi je grozno videt mačko na povodcu. Psa po eni strani tudi, vendar se zavedam, da so psi dost bolj nevarni za ljudi in druge živali, kot pa mačka. Tu se gre predvsem za zaščito okolice, ker nikoli se ne ve kdaj bo pes 'popizdil' in koga napadel-ok to je del vzgoje,ampak ne bi o tem jaz...da pa so čivave pa nevem kaj na povodcih pa je druga zgodba. Prav tako pri mačkah. Kaj ti bo uboga mačka naredila? Te bo tako napadla kot kakšen pes? Dvomim...In ko se gre za varnost ljudi in drugih živali se jaz strinjam s tem, da je pes pač na povodcu (sicer je pa to tud zakonsko določeno). Da pa ima kdo psa doma cel dan zaprtega v pesjaku ali ga ima na verigi pa se mi ne zdi prav. Doma nisem nikoli peljala psa na sprehod s povodcem.Sprehajala sem ga na naši zemlji-travnik,celo pot ob reki itd.Sicer pa kaj dost sprehodov tudi ni potreboval,ker je pes bil skos spuščen in je itak sam laufal okoli doma ko mu je bilo.
Tako, da nevem ki si ti vidla napisano, da je ok če je pes na povodcu,mačka pa ne. Ne eno in ne drugo za moje pojme ni ok-za psa edino to kaj sem že zgoraj napisala.Če greš z njim v parka ali pa kam kjer je dost drugih ljudi in živali.Pa še to samo za kako urco ali pa še majn. Tako, da samo zaradi tega. Mačka pa ti nima kaj hudega za naredit! Sej itak samo čakam, da še bodo zakonsko določili, da moraš mačko imeti na povodcu, če je zunaj :roll: ...

Aja za pse ti potem ni vredu, da so na povodcih, ampak je prav da so zaradi tvoje varnosti. Vidiš, spet človeški egoizem. Pse se ima na povodcih zaradi njihove varnosti, če je kje v bližini kakšna cesta, da ne skočijo pred avto (no a tudi zaradi paničnih ljudi, ki mislijo da te bo pes kar napadel, če je šolan). Tisti psi, ki so na povodcih so itak po večini dobro vzgojeni, tisti, ki pa jih niso vzgfojili so pa ponavadi prosto spuščeni. In mačko naj bi se melo iz istega razloga na povodcu-zaradi njene varnosti.
Pač dobila sem občutek da se deli mačke in pse na manj in več vredne zaradi tega, ker noben nikoli ne govori o tem kako grozno in čudaško je imeti psa na povodcu, medtem ko sem za mačko to že dostikrat slišala. Pa pač nevem zakaj bi se mačke lahko prosto šetale kjer bi hotle pse pa se daje na povodce in v pesjake, da se ne bi prosto šetali..ne štekam. dajo potem kar vse živali spustit prosto, da bo po vseh ulicah mrgolelo.
Uporabniški avatar
Maya19
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Maya19 » 01. Apr. 2009 21:03

Nevem če ima katera tu pse za majnvredne, jaz jih vsekakor nimam. Ne nisem za to, da se katerokoli žival da na povodec,verigo oz.se jo kam zapira, ampak za pse še nekako razumem zakaj naj bi v parku ali pa kje bili na povodcu.V prvi vrsti pač zaradi varnosti ostalih ljudi in živali in pa seveda zaradi svoje varnosti. Ker eni ljudje pač totalno znorijo če kje vidijo spuščenega psa, ker si mislijo da jih bo takoj napadel. Ali pa otroci a ne. Jaz sem pač odločena, da če ne bom imela narave okoli svoje hiše,kjer bo pes lahko v miru hodil okoli brez povodca, psa pač ne bom imela. Enako je pri mačkah.

Vi doma imate psa bubabiba ali ne?

In pa o človeškem egoizmu: mislim, da je ena par strani nazaj že nekaj napisala o tem egoizmu. Da se mačke not zapira, zarad ČLOVEKOVEGA egoizma oz.straha pred tem, da bi se mački zunaj kaj zgodilo.Ker bo potem ČLOVEK (torej lastnik teh živali) trpel. Ker mislim, da če bi mačka lahko izbirala, bi si izbrala življenje noter+zunaj ko hoče. Ampak ČLOVEK ji tega ne pusti, zaradi sebe,zaradi svoje panike.
Tako da nevem če si ti prava oseba, ki lahko piše kaj je to egoizem ko se gre za živali.
Uporabniški avatar
Maya19
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Maya19 » 01. Apr. 2009 21:12

No pa kakšen teden nazaj sem skozi okno v bloku na Bežigradu gledala eno starejšo gospo z nekim manjšim psom, ki ga je imela na povodcu. Pa se ženska lepo sprehaja in jaz nevem al ni nikoli niti za sekundo pogledala svoje živali, ampak pes se je 3x z zadnjim delom počepnil dol, da bi (najbrž) kakal, ta ženska pa je lepo šla nprej in ga valda s sabo potegnila. Bogi revež niti svoje potrebe ni mogel opraviti. Groza ej...kako svobodo ima ta pes, ne? :roll:
Pa dobro se to ni tema o pseh, tako da se opravičujem za OT in jih v tej temi ne bom več omenjala.

LP
Uporabniški avatar
bubabiba
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 8. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a bubabiba » 01. Apr. 2009 21:42

Nimam psa. Mačka nimam notri zaradi sebe, imam ga zato, ker mu hočem prihraniti muke, ko bi nekaj časa v bolečinah ležal ob cesti, ko bi ga avto zbil predno bi ga nekdo našel. (si predstavljam, da more bolet, vsaj tiste mačke ki smo jih našli so mi delovale tako)

Vrni se na Živali

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov