Ljubljenčki - Mačke

Vse o živalih.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 31. Mar. 2009 20:59

bubabiba napisal/-a:
Tearjerker napisal/-a:Ok, mačke samo za noter? Halo. Kaj v divjini par tavžnt let nazaj so si tut hotele gradile al kaj?

Kaj pa v divjini tok let nazaj so bli tudi avtomobili? Hm, nisem nikjer zasledila.

A je tako zelo težko verjet, da ne živimo vsi sredi mesta 3 metre oddaljeni od regionalnih cest? Jaz se v primeru da bi ali da bi na primer živela v stanovanju v bloku, sploh ne bi odločila vzeti ene mace k sebi. Bi raje hodila jih cartat in futrat v azil.
Uporabniški avatar
bubabiba
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 8. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a bubabiba » 31. Mar. 2009 21:13

Tearjerker napisal/-a:
bubabiba napisal/-a:
Tearjerker napisal/-a:Ok, mačke samo za noter? Halo. Kaj v divjini par tavžnt let nazaj so si tut hotele gradile al kaj?

Kaj pa v divjini tok let nazaj so bli tudi avtomobili? Hm, nisem nikjer zasledila.

A je tako zelo težko verjet, da ne živimo vsi sredi mesta 3 metre oddaljeni od regionalnih cest? Jaz se v primeru da bi ali da bi na primer živela v stanovanju v bloku, sploh ne bi odločila vzeti ene mace k sebi. Bi raje hodila jih cartat in futrat v azil.

Aha, se pravi ste tam samo vi? Ker že če je tak promet, da grejo mimo vaše bajte nevem npr. 3 avtomobili na uro je to že dost, da se mačka povozi. No, ali pa en na uro. pač lahko ravno v tistem momentu, ko en pride mimo maček skoči na cesto.
Drugače pa, če bi živela v stanovanju bi mačko rajši pustila v azilu ali pa na cesti? Ja na cesti, ker zaradi tega ker začasni skrbniki mačk ne morejo oddajat nimajo placa za noe začasne in smo jih prisiljeni nazaj v okolje vrnit (kastrirane/sterilizirane) pa bi blo boljše, če bi se jih oddalo ane. mačke pa nimaš kaj hodit hranit v azil (ker jo tam hranijo takrat ko je treba), caratt pa tudi ne, ker je večina mačk tam tako prestrašenih, da jih še bolj plašiš, če z rokami rineš v njih.
Uporabniški avatar
Sessa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 20. 4. 2007
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Sessa » 31. Mar. 2009 21:14

Mačka je zeeelo zadovoljna v stanovanju. Če bi res toliko vedele o mačkah koliko se delate pametne, bi vedele da se ne gre samo za preklete avtomobile ampak za raznorazne mikrosporije in ostale bolezni...gre se tud za to, da nekaterim ne paše, da imajo ves vrt posran zarad tujih mačk, ker njihovi lastniki ne znajo pazit nanje, gre se zato, ker pobijajo ptičke iz gnezd, gre se zato, ker se med seboj dobesedno koljejo, kot je moč slišati vsako pomlad in, da ne omeni številčnosti mačk.
Tako to je moje mnenje, pa ne prosim govorit, da imate rade svoje mucike, če jih brez slabe vesti pustite same tavati po tem svetu. Zaslužijo si, da jih razvajate, konec koncev mačka ne ve kaj je dobro zanjo, zato pa ima lastnika...pa ne prosim z nekimi starimi časi hodit ven, ker mi smo tud včasih po drevesih skakali in jedli surovo meso...kaj ima veze kako je bilo včasih?? In ne nazadnje me najbolj straši dejstvo koliko mladih ljudi se drži arogantnih in primitivnih načel za katere sem mislila, da jih upošteva samo še moja babica (ironično rečeno-moja babica spoštuje živali), ob tem mi je vedno bolj jasno, da lepšega sveta za živali še vseeno ne bo tako kmalu, če sploh kdaj...drugače se pa strinjam načeloma s *purple*, se mi zdi, da ima kar izkušenj z mucikami...lep pozdrav.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 31. Mar. 2009 21:15

PoohBear napisal/-a:
Sessa napisal/-a:Jaz nevem, če ste nekateri zaostali ali kaj podobnega...Mačke so za izključno NOTRANJE življenje!! Brez debatiranje prosim, ker tu ni kaj za debatirat. Vsako zavetišče, vsak izobražen človek, pri katerem vzameš mačko, ti bo dalo za podpisat v pogodbo, v kateri se boš mogel strinjati s tem, da je maček-poudarjam-izključno noteeer!!! Druga opcija pa so seveda pol razni povodci in ostalo, nikakor pa ne spuščen.

Podpis pod tole :)

oh, c'mooon.
a ste ve kdaj slišale za naraven potek dogodkov v naravi.
mačka spada v družino zveri. to da smo jih ljudje udomačili, jih začeli futrat z briketi, jih iztrgali iz naravnega okolja, zaprli v stanovanja kjer majo natanko 60m2 placa je zame nenaravno in neetično. ampak prav, naj bo tako. itak človek ni sposoben spoštovat naravanih procesov in živet v sožitju s tem kar mu je dano.
živim na vasi zraven ceste po kateri se na vsake dve uri prifura en avto. skrajno neumno bi se mi zdelo mačka panično zaklepat v hišo, samo zato da izničim tistih 10% možnosti, da ga povozi avto. maček živi normalno in srečno življenje, je kar mu pride pod zobe (brez bojazni da bi ga kdo zastrupil, vsaj sosedje ne) hodi ven in not, če hoče je lahko cel ljubi dan in se igra rusko roleto z avti. še vedno se mi bolj humano zdi pustit mačku da živi življenje kot mu ga narekuje nagon in navade vrste kateri pripada, s tem da tvega (m) da se mu kej zgodi.
tudi ve tvegate da vas bo zgazu avto vsakič ko stopite iz hiše, ali da vas bo udarila strela, ali da ali da....kaj pa če, kaj pa če.
pa zaradi tega ne sedite cele dneve doma.
kar berem po tem forumu se mi v nekaterih primerih zdi totalno nehumano in v nasprotju z vsemi zakonitostmi narave. to, da zapirate mačka v bajto in pazite nanj kot na punčico svojega očesa je VAŠA potreba. ker je ČLOVEKA, egoistično in nerazumsko naravnano bitje, strah da bo izgubil svojo ljubljeno žival.
to, da je maček hišna žival je debela velika in neumna laž. nobena žival ni hišna (razen tistih deformiranih, 500krat med sabo sparjenih z izključno cute potomci takozvanih rodovniških in pasemskih živali in tistih, ki smo jim privzgojili lastne, človeške navade), vse živali so v osnovi divje in če smo iz njih naredili za samostojno življenje nesposobne ljubljenčke je to zgolj zaradi našega egoizma in ne ker bi živali to potrebovale.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 31. Mar. 2009 21:19

Sessa napisal/-a:Mačka je zeeelo zadovoljna v stanovanju. Če bi res toliko vedele o mačkah koliko se delate pametne, bi vedele da se ne gre samo za preklete avtomobile ampak za raznorazne mikrosporije in ostale bolezni...gre se tud za to, da nekaterim ne paše, da imajo ves vrt posran zarad tujih mačk, ker njihovi lastniki ne znajo pazit nanje, gre se zato, ker pobijajo ptičke iz gnezd, gre se zato, ker se med seboj dobesedno koljejo, kot je moč slišati vsako pomlad in, da ne omeni številčnosti mačk.

Tako to je moje mnenje, pa ne prosim govorit, da imate rade svoje mucike, če jih brez slabe vesti pustite same tavati po tem svetu.

morm komentirat ker mi macko spuscamo ven, pa sm napisala da jo mamo zlo radi :) in ce bi bla situacija taka, da sosedi ne bi marali mack, je ne bi spuscali najbrz. sploh pa nimam js nc pri tem ker ni moja macka ampak od starsev ki pac zivijo tam, sam dobro, ce se ze gremo... :D
- sosedi majo vsi macke, zato nobenga ne moti posran vrt, ker itak njihova kaka tam :D
- nasa macka je v zivljenju ulovila dva ptica - pac lahko dobi konzervo kadar hoce zakaj bi se matrala :D dvomim da v tistih 5 minutah ko je ni uspe ulovit ptica in ga se pojest - takrat ko ga je, ga je obakrat prinesla v hiso pokazat :)
- kolje se ne, tut mnozi se ne, ker je stelirizirana - hvalabogu majo tut vsi bliznji sosedi kastrirane/stelirizirane macke in se razumejo med seboj :)

uglavnem mene ne bo noben preprical da moji nimajo radi macke.

drugace se pa strinjam z zivljenjem mack izkljucno notri, popolnoma se strinjam s tem, samo ni vse tako crno belo. :cool:
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 31. Mar. 2009 21:22

@floribunda :gut: :gut: :gut:

Se čisto strinjam. Še posebej s tem človeškim egoizmom.

Aja, ej, še dober to, da sem 2 leti po brezveznem voluntirala v azilu, da res nimam pojma je kako z mačkami in psi tam in da se najdejo dobre duše, ki me razsvetlijo.
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 23. 12. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 31. Mar. 2009 21:32

floribunda napisal/-a:mačka spada v družino zveri.

A si ti že kdaj slišala za Felis silvestris catus, Felis silvestris in Panthera? Prve so domače mačke, druge divje mačke in tretje velike mačke. Ja, vse so se najverjetneje razvile iz istega prednika več deset tisoč let nazaj. Domače mačke so - kakor koli obrneš - odvisne od človeka.

Tudi mi imamo najverjetneje skupnega prednika z opicami, kar ne pomeni, da še vedno visimo po drevesih.

Tudi pes je iz družine zveri, pa se je tudi že ohohoho nazaj začel deliti na več skupin. Kar ne pomeni, da če imata hijena in domači pes istega prednika, oba živita enak način življenja.

Evolucija se ne dogaja samo pri ljudeh.
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
Uporabniški avatar
choco.cat
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 14. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a choco.cat » 31. Mar. 2009 21:43

Sessa napisal/-a:Mačka je zeeelo zadovoljna v stanovanju. Če bi res toliko vedele o mačkah koliko se delate pametne, bi vedele da se ne gre samo za preklete avtomobile ampak za raznorazne mikrosporije in ostale bolezni...gre se tud za to, da nekaterim ne paše, da imajo ves vrt posran zarad tujih mačk, ker njihovi lastniki ne znajo pazit nanje, gre se zato, ker pobijajo ptičke iz gnezd, gre se zato, ker se med seboj dobesedno koljejo, kot je moč slišati vsako pomlad in, da ne omeni številčnosti mačk.

Tako to je moje mnenje, pa ne prosim govorit, da imate rade svoje mucike, če jih brez slabe vesti pustite same tavati po tem svetu.

Ja kaj jo naj notr zaprem al kaj? Če mačka sili ven pa prav čaka kdaj bo lahko pobegnila pri katerih vratih ven jo jaz nemislim zapirat v hišo pa jo gledat kako mijavka.
Naše so navajene da grejo ven kdaj hočejo, ponavadi je to ko nas ni doma in pol pridejo domov in so v hiši.
Sem pa že probala varianto "zaprimo mačko v hišo" (ni smela ven ker je bla bolana) in se je končalo da je skoz okno, ki je blo odprto na kip splezala na okensko polico v 3. nadstropju in skor dol padla.
Ampak glavno da jo maš rad samo, če jo maš notr ne :roll: Zaploskaj si

Ok dodajam še to, da seveda razumem, da eni nočejo tujih mačk na svojih dvoriščih. Sej razumljivo, eni mačk pač ne marajo. Ampak vseeno mi ne rečt da vsaka mačka hoče bit notr pa da so srečne če so skoz zaprte. Sej je meni že tudi mucka avto zbil, samo vseeno se mi zdi da je bolše da je maček navajen bit notri in zunaj, kot pa da je skoz notri in mi enkrat po nesreči ven pobegne in je pol cel cirkus.
I laugh at gilded butterflies.
Uporabniški avatar
Sessa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a Sessa » 31. Mar. 2009 21:58

Glej, ene prav nočete razumet...VAAALDAAA da rine veen :roll: sem malo prej napisala, da mačka ne ve kaj je dobro za njo, zato bi naj mi bili bolj pametni. Kaj a froc ko se bo hotel zadeti s travo, boš mu jo še zmotala ali kaj? Kdo je rekel, da če mačka sili ven pomeni, da more bit veni? Oz, se opravičujem-sama spuščena veni?
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 31. Mar. 2009 22:09

ko bomo ljudje nehali 'vedet' kaj je dobro za vse okoli nas bo svet dosti dosti lepši.
čudno da so mačke preživele brez nas vseh teh nevem koliko tisoč let. evolucijo do 'domače mačke' smo spodbudili ljudje (kot že rečeno iz lastnih potreb in želja). taksonomsko gledano je zelo zelo blizu svoji sorodnici divji mački, ki začuda preživi v naravi brez večjih problemov. domačo mačko smo si omislili, ko smo divjo vzeli iz narave, jo počesali, pobrali ven klope in jo začeli futrat. to, da sedaj ni sposobna preživet brez človekove pomoči je jako jako žalostno.
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 31. Mar. 2009 22:20

Zakaj žalostno? Pač je prišlo do tega, da smo (naj bi) začeli živeti v sožitju skupaj z mačkami. V tem ne vidim nič slabega.

Bom dala en primer. Sicer sem zelo proti primerjanju človeka in živali, ampak mogoče bo komu bolj jasno.
Predstavljaj si, da je mačka ves čas na ravni 1- ali 2-letnega otroka (kar nikakor ne drži, hočem le pojasniti ''odvisnost'' od človeka). Otrok je tudi odvisen od človeka - od odraslega človeka. Majhen otrok ne ve, da rdeča luč na semaforju za pešce pomeni, da ne smeš čez cesto. Majhnega otroka voziš v vozičku ali ga držiš za roko, ko hodiš z njim zunaj. Majhenmu otroku ti določaš, kdaj bo jedel in pil, dokler ni sposoben sam reči, da je lačen/žejen. Majhnega otroka imaš oziroma se ga trudiš imeti vedno pod nadzorom. Še vedno se dogajajo nesreče, valda, ampak ob ustrezni skrbi, se te zmanjšajo na minimum. Enako je pri mačkah (ali psih). In če so jih ljudje 5000 let nazaj udomačili, je na nas, da poskrbimo, da imajo kvalitetno in predvsem varno življenje.
Uporabniški avatar
Sessa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a Sessa » 31. Mar. 2009 22:22

Mačka čisto nič ne preživi v ''naravi'' kot ti poimenuješ okolje v katerem se gibljemo. 10 procentov mačk doživi starost enega leta na prostem. Sej razumem, da poskušaš zagovarjat stališče v katerem živiš, ampak nekateri se dejansko ''izobražujemo'', da bi postali boljši kot si mislimo da smo. Vsak dan se trudimo, da bi živali dobile kaj si zaslužijo, letamo po zavetiščih, klicarimo vurs, prebiramo na tone literature in si dejansko pustimo kaj reči, če vidimo, da človek želi dobro živali. Kaj drugega pa sploh ni pomembno, je?
Uporabniški avatar
bubabiba
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 8. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a bubabiba » 31. Mar. 2009 22:29

Evolucijo do domače mačke smo spodbudili ljudje, ja samo zdaj ko že imamo domačo mačko moramo pa tudi tko kot je treba zanjo poskrbet ane? kar smo začeli je treba dokončat. Al bomo zdaj roke dvignili od nje, ko smo enkrat prišli tolk daleč?
In glede tega siljenja ven, verjamem da eni silijo ven, moj je že živel kot notranje-zunanji, zdaj je pa izključno notranji pa niti najman ne sili ven. Ravno nasprotno, ko ga peljemo ven sploh ni preveč navdušen in pride zelo rad nazaj. (peljem ga samo zato, ker potem ko pride do svojega kotička mu je všeč, ampak po pol ure gre sam nazaj proti avtu)
Zadnjič spremenil bubabiba, dne 31. Mar. 2009 22:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
PoohBear
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 29. 3. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a PoohBear » 31. Mar. 2009 22:30

Men se pa zdi smešno kok se ene delate pametne in govorite o latinskih imenih mačke in biologijo kao znate na pamet in je mačke so zveri bla bla bla :D Dejstvo je, da so mačke domače živali tako kot hrček, katerega pa bi tudi kar spustile na sosednjo njivo, boga živalica, da ne bo zaprta notri? Brezveze še enkrat ponavljat kakšne nevarnosti vse prežijo na mačke zunaj, od bolezni do poškodb, zastrupitev, poleg tega ogrožajo eno vrsto ptičev, ker jih lovijo itd. Če se s svojo mačko ukvarjamo, ne bo ničesar pogrešala. Če jo imamo pa zato, da jo pač imamo in nafutramo pa spustimo ven, da se nam ni treba igrat z njo . . . .Je pa bolje da si tak človek nabavi zlate ribice!
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 31. Mar. 2009 22:34

A sem jst mogoče povedala kaj drugega kot ti (z drugimi besedami, seveda)? Stavek, da so mačke zveri, je bilo pa treba pokomentirati z dejstvom, da obstaja več teh podvrst, ker nekateri še vedno tlačijo tigra in domačo mačko v isti žep.

Vrni se na Živali

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov