Ljubljenčki - Mačke
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Maya19 - Kofetarica
- Na forumu od: 6. 9. 2006
- Kraj: MB
A ti res moram odgovoriti na tisto vprašanje o morilcu? Nisem NIKOLI rekla, da so zame osebe ki svoje mačke spuščajo tudi ven morilci. A sem napisala to? Če bi, bi valda sama spadala med njih, ker tudi moje mačke uživajo svobodo zunaj. Napisala sem samo kot primer obtoževanja. Da ne moreš nekaj obtoževat, če si sam taki. Ko bo pa tvoja mačka šla v nebesa pa lahko trdiš to kar celi čas že. Takrat bodo tvoje mačke samo notranje in ne tako kot zdaj. Če ti ne bi napisala,da tudi imaš mačko zunaj, potem bi bila jaz tiho ko miš. To je to no.
Me pa zanima kaj je z ono mačko, ko je pred časom ena napisala da ima tačko zlomljeno in da starši ne dajo denarja za veterinarja . Verjetno nič dobrega, če ta oseba nič več ni napisala...Boga žival, res.
EDIT: Glede tega, da ljudje nič naredijo ko zagledajo povoženo žival se pa strinjam s tabo. Hvalabogu, da nis(m)o vsi taki. Imela sem samo to nesrečo, da tistih par muc kaj sem jih našla povožene,nisem našla živih. In mi je preostalo samo to, da sem vzela mačko z ceste in jo zakopala ali ob cesti ali pa v sosednjem gozdu. To je še največ kar sem lahko naredila za njih . In se še kako zavedam da se to tudi mojim mucam lahko zgodi,ampak je pa majn možnosti za kaj takega pri nas na podeželju, kot pa kje v mestu. In če bom kdaj živela sred mesta, ne bom imela mačk, razen če bo okoli in okoli vse ograja ali pač zagrajeno.
Me pa zanima kaj je z ono mačko, ko je pred časom ena napisala da ima tačko zlomljeno in da starši ne dajo denarja za veterinarja . Verjetno nič dobrega, če ta oseba nič več ni napisala...Boga žival, res.
EDIT: Glede tega, da ljudje nič naredijo ko zagledajo povoženo žival se pa strinjam s tabo. Hvalabogu, da nis(m)o vsi taki. Imela sem samo to nesrečo, da tistih par muc kaj sem jih našla povožene,nisem našla živih. In mi je preostalo samo to, da sem vzela mačko z ceste in jo zakopala ali ob cesti ali pa v sosednjem gozdu. To je še največ kar sem lahko naredila za njih . In se še kako zavedam da se to tudi mojim mucam lahko zgodi,ampak je pa majn možnosti za kaj takega pri nas na podeželju, kot pa kje v mestu. In če bom kdaj živela sred mesta, ne bom imela mačk, razen če bo okoli in okoli vse ograja ali pač zagrajeno.
-
Sessa - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 20. 4. 2007
- Kraj: Maribor
Jaz nevem, če ste nekateri zaostali ali kaj podobnega...Mačke so za izključno NOTRANJE življenje!! Brez debatiranje prosim, ker tu ni kaj za debatirat. Vsako zavetišče, vsak izobražen človek, pri katerem vzameš mačko, ti bo dalo za podpisat v pogodbo, v kateri se boš mogel strinjati s tem, da je maček-poudarjam-izključno noteeer!!! Druga opcija pa so seveda pol razni povodci in ostalo, nikakor pa ne spuščen.
-
Maya19 - Kofetarica
Alo ženska pomiri se malo. Mislim svašta ej . Kako si nas sploh dovoliš žalit in nas označit za zaostale?! Če se ne strinjaš,potem to napiši na koliko toliko vljuden način, ne pa tak.
In kje piše, da so mačke za izključno notranje življenje?! Bi trdila enako, če bi živela nekje res na samem, če avti še ne bi obstajali itd. Torej praviš, da bi jo tudi takrat zapirala?! Fak ženska ti se malo zamisli. In ne v zavetišču imaš mačke,ki se oddajajo izključno za notranje življenje in pa mačke,kjer to ni določeno. Tako da malo se pozanimaj no preden pišeš bedarije!Tvoje mačke naj bodo lepo noter ja. Pa sama jih kak dan al pa dva tud puščaj.
In kje piše, da so mačke za izključno notranje življenje?! Bi trdila enako, če bi živela nekje res na samem, če avti še ne bi obstajali itd. Torej praviš, da bi jo tudi takrat zapirala?! Fak ženska ti se malo zamisli. In ne v zavetišču imaš mačke,ki se oddajajo izključno za notranje življenje in pa mačke,kjer to ni določeno. Tako da malo se pozanimaj no preden pišeš bedarije!Tvoje mačke naj bodo lepo noter ja. Pa sama jih kak dan al pa dva tud puščaj.
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
ja žou Maya, jst bi use nardila, da bi lahko takrat mojga mačka notr obdržala, pa žou ni šlo.dobil smo ga nedolgo po tem, ko nam je prejšnjega mačka avto povozu,vporedno s tistim ki je umrl zaradi aidsa in levkoze in od takrat sm se marsikej naučila!nikoli več se zavestno nebi odločala,da mačka ven spustim, da ga moj bog ne kastriram/steriliziram, ne cepim, ne poskrbim zanga in konec konceu še krasen poduk, ker je maček zarad slabe hrane dobil kronično unetje dlesni...delal sem napake ampak se iz njih učim in jih popravljam, kolikor se jih popravit da.seznanjena sem s stvarmi, ki niso dobre za žival in se v skladu s tem tudi ravnam.in ker so naše živali odvisne od nas,pričakujem da bo usak sam pri sebi razčistil kako in kaj je dobro za žival.Pač enostavno, to da vsak zase ve kako skrbi, v današnjem času ni dober odgovor zame,ker je preveč polnih zavetišč, preveč zapuščenih mačk, preveč brezveznih evtanazij za brezvezne težave,katerih se ljudem ne da reševat.če samo predstavim ceno zdravljenja obolelega mačka zaradi vnetja dlesni, se bi marskdo odloču za evtanazijo, ker je daleč od tega da je poceni+to da smo mu mogl usako že steptano hrano polleta teptat ker ni mogu trdnega jest, brikete mixat in podobno.in to je cena ki jo plačujemo, za nevednost!Če se pa zavedaš in se zavestno določiš za slabo mačje življenje, tle pa sploh nimam več besed.
Nč slabega ne želim nikomur,želim le dobro vašim ljubljenčkom, da bodo zdravi, veseli, še dolgo dolgo let z vami.
in tebi je muka gledat žival an povdocu, zakaj pa pes lahko hodi na povodcu?
majhnega otroka, tud nimaš kr tko razpuščenega po pločniku, mar ne?
isto je, noben ne mačka, ne otrok se ne zavedata nevarnosti.
kaj pa tiči po kletkah?kače v terariju, ribe,pes v pesjaku, itn...?
žival v ujetnišvtu lahko preživi lih toliko časa, kot bi na prostosti, če jo rpimerno oskrbuješ.In če ji nudiš primerne aktivnosti,nego, skrb, ne bo pogrešala tolikšnega zunanjega žiulenja, sploh če ga ne pozna.
Nč slabega ne želim nikomur,želim le dobro vašim ljubljenčkom, da bodo zdravi, veseli, še dolgo dolgo let z vami.
in tebi je muka gledat žival an povdocu, zakaj pa pes lahko hodi na povodcu?
majhnega otroka, tud nimaš kr tko razpuščenega po pločniku, mar ne?
isto je, noben ne mačka, ne otrok se ne zavedata nevarnosti.
kaj pa tiči po kletkah?kače v terariju, ribe,pes v pesjaku, itn...?
žival v ujetnišvtu lahko preživi lih toliko časa, kot bi na prostosti, če jo rpimerno oskrbuješ.In če ji nudiš primerne aktivnosti,nego, skrb, ne bo pogrešala tolikšnega zunanjega žiulenja, sploh če ga ne pozna.
-
PoohBear - Sramežljivka
- Na forumu od: 29. 3. 2009
Sessa napisal/-a:Jaz nevem, če ste nekateri zaostali ali kaj podobnega...Mačke so za izključno NOTRANJE življenje!! Brez debatiranje prosim, ker tu ni kaj za debatirat. Vsako zavetišče, vsak izobražen človek, pri katerem vzameš mačko, ti bo dalo za podpisat v pogodbo, v kateri se boš mogel strinjati s tem, da je maček-poudarjam-izključno noteeer!!! Druga opcija pa so seveda pol razni povodci in ostalo, nikakor pa ne spuščen.
Podpis pod tole
-
Maya19 - Kofetarica
^ja vredu sej te štekam no. Se pa jaz vsaj zavedam, da se mojim mačkam lahko zunaj kaj zgodi, kjub temu da smo daleč od kakšne zelo prevozne ceste (ponavljam:DRUGAČE NE BI IMELI ŽIVALI!!!). Ti se pa očitno ne zavedaš, da so tudi v hiši nevarnosti,ki so valda drugačne kot zunaj, ampak so pa. Tega se žal ti ne zavedaš...upam, da ne boš kdaj tožarila kako je tvoja mačka padla kje po stopnicah pa se cela polomila, ali pa se je kam zaletela in si gobček,nos itd. zlomila; da ji ni kdo po pomoti repka v vrata zaprl;da je spala na tvoji postelji in si se ti po pomoti na njo vlegla, ker je nisi videla in ji s tem kaj polomla in take zadeve.Pač 100% varnosti ni nikjer,tega se je treba zavedat. Na žalost je tako. Imam rada živali-res jih imam,ampak če bom kdaj živela kje v bloku, jih ne bom imela. Čeprav bom nekaj pogrešala, ampak jaz pač nimam srca gledat muco, ki se mi joka na oknu ali pri vratih sili ven. Taka sem, jebi ga. Nekaterim se zdi kruto to, da mačko spustiš ven, ker jo lahko avto povozi, spet drugim pa se zdi kruto mačko celo življenje zapirat nekam noter. Ok če res ne kaže niti približnega zanimanja za it ven,potem še nekako gre.Jaz imam tu pač drugačne izkušnje. Res pa je da imamo živali komaj dobro leto in pol.
Tak da sej glede tega te razumem in se tudi ne mislim več prepirat. Upam, da gre tvojim mucam lepo, za svoje pa sama vem kaj jim najbolj paše in jih bom razvajala po svojih zmožnostih. Na žalost jih premalo vidim, ker sem čez teden v Lj, ampak pri nas je vedno nekdo doma, tako da...
Glede takih ljudi, ki pa si mislijo da smo taki ljudje zaostali pa nimam besed.
LP
Tak da sej glede tega te razumem in se tudi ne mislim več prepirat. Upam, da gre tvojim mucam lepo, za svoje pa sama vem kaj jim najbolj paše in jih bom razvajala po svojih zmožnostih. Na žalost jih premalo vidim, ker sem čez teden v Lj, ampak pri nas je vedno nekdo doma, tako da...
Glede takih ljudi, ki pa si mislijo da smo taki ljudje zaostali pa nimam besed.
LP
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
ne, stoprocentne varnosti ni nikjer, ampak bistveno manj nevarno za mačko je če je notr, kot zunaj.Notr pač prirediš flat primerno njej, zavaruješ štrom, paziš nanjo itn..se je že zgodilo, da sm stopila mački na rep ja, ampak to bi ji lahko zunej ali notr+to, da pač pri notranjih nevarnostih ma bistveno več možnosti preživetja, kot zunaj,kjer lahko faše še bolezni, itn...glede na to, da mam tud notranje mačke že celo žiulenje, si notr še nobena ni nardila nič.
in nism rekla da ste zaostali, ampak da pač nočete previdet kaj je zares dobro.sploh tiste, ki so se pohvalile, da je maček nekastriran, zunej na svobodi in so ponosne na to.Če ga damo pa na test za bolezni....pa pride na dan verjetno kruta resnica.
in nism rekla da ste zaostali, ampak da pač nočete previdet kaj je zares dobro.sploh tiste, ki so se pohvalile, da je maček nekastriran, zunej na svobodi in so ponosne na to.Če ga damo pa na test za bolezni....pa pride na dan verjetno kruta resnica.
-
Yazmeen - Cosmofrik
- Na forumu od: 18. 7. 2006
Kopiram iz teme 'kopanje muc', da objasnim, kaj sm jst misnla...
Jst nism mela u mislih tazga folka, tle so opisani bol taki, ki:
1.se jim, po domač povedan, jeb* za živali, ker žival itak ni nč vredna
2.ki so čist premal ozaveščeni o teh zadevah in misljo, da je to čist normaln in uredu, kar počnejo (pa ni!)
Jst sm pa mela u mislih skrbnike, ki skrbijo za svoje živali nekak tko, kokr se zagre, ampak sm hotla povedat, da tud če nardijo kej drugač, kokr eni mislmo, da je prov (skopajo mačka 2x na let, ne enkrat), še ne pomen, da so zato slabi, njim se pač tko zdi prov, nam pa drgač. O tem sm govorila
PoohBear napisal/-a:Ena je napisala, da vsak dela s svojo živaljo, kot misli da je prov - mislim, da Yazmeen. Js se s tem nikakor ne morem strinjat. Zato pa je tok zapuščenih/predebelih/povoženih itd mačk in psov (js pač največ govorim za pse in mačke, ker takih je tudi največ), ker lastniki mislijo, da je prov, če je maček prosto spuščen ob prometni cesti, da je prav se znebiti živali, ko se je naveličaš, da je žival za zabavo majhnemu otroku, ki ne ve kako ravnati z njo, da je prav če psu dajejo skos ene priboljške in čokolado, skratka hrano za človeka in še kaj bi se našlo.
Jst nism mela u mislih tazga folka, tle so opisani bol taki, ki:
1.se jim, po domač povedan, jeb* za živali, ker žival itak ni nč vredna
2.ki so čist premal ozaveščeni o teh zadevah in misljo, da je to čist normaln in uredu, kar počnejo (pa ni!)
Jst sm pa mela u mislih skrbnike, ki skrbijo za svoje živali nekak tko, kokr se zagre, ampak sm hotla povedat, da tud če nardijo kej drugač, kokr eni mislmo, da je prov (skopajo mačka 2x na let, ne enkrat), še ne pomen, da so zato slabi, njim se pač tko zdi prov, nam pa drgač. O tem sm govorila
Zadnjič spremenil Yazmeen, dne 31. Mar. 2009 14:17, skupaj popravljeno 1 krat.
...let's have some fun, this beat is sick, I wanna take a ride on your disco stick...
-
Yazmeen - Cosmofrik
- Na forumu od: 18. 7. 2006
Sessa napisal/-a:Jaz nevem, če ste nekateri zaostali ali kaj podobnega...Mačke so za izključno NOTRANJE življenje!! Brez debatiranje prosim, ker tu ni kaj za debatirat. Vsako zavetišče, vsak izobražen človek, pri katerem vzameš mačko, ti bo dalo za podpisat v pogodbo, v kateri se boš mogel strinjati s tem, da je maček-poudarjam-izključno noteeer!!! Druga opcija pa so seveda pol razni povodci in ostalo, nikakor pa ne spuščen.
Če živim na deželi, kjer ni cest, sama narava, kamor se obrneš, bi se mi zdel mučenje, da mačku ne bi tega prvoščla in bi ga zapirala v bajto, če gre lahko ležat ven na sončka, plezat po drevesih, lovit miške (čeprov se mi smiljo ), tacat po sveže zapadlem snegu...Konc koncev se pa lahko tud notr omara nanga prevrne in ga ubije.
Pa da ne bo spet nesporazumov, to zagovarjam sam v primeru, če živiš nek v naravi, kjer ni prometa, v mestu seveda ne! Zato mam tud svojo mačko izključno notr.
piškotek, ful lepa slikca
...let's have some fun, this beat is sick, I wanna take a ride on your disco stick...
-
metuljčica* - Cosmofrik
- Na forumu od: 23. 1. 2007
Tearjerker napisal/-a:Komentirala na izjavo o povezavi med kastracijo in sterilizacijo z rejenjem: nikakor ni poanta tukaj, da se mačka manj giblje! Zaradi odsotnosti spolnih žlez se močno spremeni endokrino hormonsko ravnovesje, kot posledica pa pogosto nastopi rejenje. Kar pa seveda ni nujno. Tudi dosti primerkov se najde, ko so po takem posegi isto hiperaktivni, tako da tukaj o nečem absolutnem ni govora.
Nisem napisala, da je to edini razlog, ker se mi zdi logično, da so spremembe v hormonskem ravnovesju (se vidi že v tem, da ne sili več ven v obdobju ''paritve'').
Gotovo pa je razlog tudi manj gibanja, ker takrat mačkov/mačk po 3 dni skupaj ni domov (hodi naokrog, tudi precej daleč in verjetno nič ali skoraj nič na poje), pride nekaj na hitro pojest in spet gre. Smo ga imeli in vem, kako je.
In ne vem katera je že napisala, da bi maček MORAL biti kastriran (oz. mačka sterilizirana): vse lepo in prav in en kup ''problemov'' manj, od označevanja do oddaje muckov, ampak potem bi bilo malo težje dobiti male mucke, ko bi se odločili, da ga pač želite. Z izjemo potepuških in tistih iz zavetišč seveda.
Yazmeen: tudi jaz sem mislila, da bodo razumele tvoj point.
-
frigga - Kofetarica
- Na forumu od: 23. 12. 2005
- Kraj: Ljubljana
metuljčica* napisal/-a:In ne vem katera je že napisala, da bi maček MORAL biti kastriran (oz. mačka sterilizirana): vse lepo in prav in en kup ''problemov'' manj, od označevanja do oddaje muckov, ampak potem bi bilo malo težje dobiti male mucke, ko bi se odločili, da ga pač želite. Z izjemo potepuških in tistih iz zavetišč seveda.
Se ni za bat, da bi mladih muckov kdaj zmanjkalo. (Sicer pa - zakaj se pa ne bi ljudje začeli zavedati, da je tudi odločitev za posvojitev odraslega mačka, nekaj dobrega? Zakaj vsak drugi želi mejhno luškano kosmato kepico? A so starejši kaj slabši?) Če si želiš mačka samo zato, ker je mlad in luškan, je to že v prvi fazi zgrešena odločitev. Treba je gledati na mnogo več kot samo na to.
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Ok, mačke samo za noter? Halo. Kaj v divjini par tavžnt let nazaj so si tut hotele gradile al kaj? Moja mačka je noter in zunaj, po mili volji. Ful se rada šeta okoli, lovi miši, podgane, tudi ptiče, se nalavfa, jezi sosedovega psa, skratka, kar ji srce poželi. Imam jo pa že 12 let, pa še vedno je prišla domov. Ja, uuuu, surprise, živa. No, saj razumem (delno) na kaj apelirate - mačke kot domači ljubljenčki. Ampak ne pozabite, kjub temu, da gre za domesticirane živali, so to vseeno v svoji prvinskosti mesojedi plenilci.
in @metuljčica*: kar sem rekla sem rekla - nič ni absolutno. Dosti ljudi da svoje ljubljenčke, predvsem moškega spola, kastrirati, ker so preveč divji in upajo da se bodo umirili, pa ostane po kastraciji stanje isto. Tako da o nekih stoprocentnih specifikah ni govora. Kot tudi seveda ni nujno, da se bo mačka po sterilizaciji zredila - moja na primer se ni.
O tem da bi mačke in mački morali biti kastrirani/sterilizirane pa same tole: zamislite se nad vsemi potepuškimi mačkami, ki jim potem ljudje nastavljajo strupe ali jih postrelijo. Ok, vkolikor se lastnik odloči da bo mačka imela mlade, se pričakuje, da jim bo tudi omogočil dostojno življenje - bodisi jih obdržal, bodisi dal ljudem, ki si mačko želijo in so pripravljeni zanjo dobro skrbeti. Jaz 100x bolj podpiram kastr./ster. kot pa metanje mladih muckov v smeti (tudi za takšne primerke sem že slišala in se mi to zdi naravnost ostudno), sploh kadar gre za potepuške mačke (v mnogih državah namreč veterinarske organizacije organizirajo volunterske posege, kar se mi nasploh zdi super.)
in @metuljčica*: kar sem rekla sem rekla - nič ni absolutno. Dosti ljudi da svoje ljubljenčke, predvsem moškega spola, kastrirati, ker so preveč divji in upajo da se bodo umirili, pa ostane po kastraciji stanje isto. Tako da o nekih stoprocentnih specifikah ni govora. Kot tudi seveda ni nujno, da se bo mačka po sterilizaciji zredila - moja na primer se ni.
O tem da bi mačke in mački morali biti kastrirani/sterilizirane pa same tole: zamislite se nad vsemi potepuškimi mačkami, ki jim potem ljudje nastavljajo strupe ali jih postrelijo. Ok, vkolikor se lastnik odloči da bo mačka imela mlade, se pričakuje, da jim bo tudi omogočil dostojno življenje - bodisi jih obdržal, bodisi dal ljudem, ki si mačko želijo in so pripravljeni zanjo dobro skrbeti. Jaz 100x bolj podpiram kastr./ster. kot pa metanje mladih muckov v smeti (tudi za takšne primerke sem že slišala in se mi to zdi naravnost ostudno), sploh kadar gre za potepuške mačke (v mnogih državah namreč veterinarske organizacije organizirajo volunterske posege, kar se mi nasploh zdi super.)
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
mi mamo sicer ful vlko hiso doma, ampak je prakticno tretjina pritlicja zastekljenega in si res ne predstavljam da bi lahko macka samo zalostno gledala ven...nimam nic proti tistim ki imajo macke samo notri, ampak tut svoje druzine ne dojemam kot mucitelje mack ker jo pac spuscamo ven...nasa macka je enakopravna clanica nase druzine, dvomim da kdo tako lepo ravna z mackami kot mi z njo...fora je v tem da gre ven pozimi tocno 2x na dan za 5 minut da se pokaka in polula, poleti pa spi zunaj na soncku na terasi...vcasih gre do sosedov ki majo tut vsi macke - in se druzijo (so vse stelirizirane/kastrirane tako da so prjatli ), zivimo pa v predmestju in na slepi ulici - skoraj na koncu, za nami je samo se 5 his, zato prometa prakticno ni. je stelirizirana zato se kam dlje sploh ne potepa. no, sej pravim itak je skos doma, ampak pac lahko gre ven kadar hoce...ce kam gremo, je tut po en teden sama skos doma v hisi, hrani jo pa dedi 3x na dan in jo spusca ven...brez problema je v hisi, nicesar ne unici in nic si ne nardi...
mislim da ma lepo macje zivljenje
ce bi mela macko tu kjer s fantom ziviva, bi jo pa imela samo v stanovanju, ker je pac bolj mestno okolje in je blizu cesta in zeleznica...
mislim da ma lepo macje zivljenje
ce bi mela macko tu kjer s fantom ziviva, bi jo pa imela samo v stanovanju, ker je pac bolj mestno okolje in je blizu cesta in zeleznica...
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov