Ljubljenčki - Mačke

Vse o živalih.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 28. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a a_pikica_a » 12. Feb. 2009 11:31

Ni treba pretiravat. Naš maček je veselo vzunaj in pride noter jest in včasih spat. Sicer pa smo na podeželju in ne vem, zakaj bi mačka not zapirala.
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 12. Feb. 2009 11:32

suspicious_..mačka ti pa ne more uidt a ne?
nevem kako je s tvojimi psi, ampak moja je bla tko naučena, d ani vlekla in ji na kraj pameti ni kje tazga padlo!tko da pognala kr tko se nebi, če bi pršla pa v direkten sitik in če bi jo lisica presenetla, pa uprašanje...
drgač pa,pač..sej men je useen.pa ni treba razumet, pa se otepajte z vsemi štirimi in iščite izgovore.Itak bo pač, samo še ne maček manj. :roll:

kr.ena, zakaj se potem otrokom skuša nuditi najboljše?

maya, kot sm rekla, nimam potrebe po branju njegovih komentarjev ker me ne zanimajo besedičenja nekoga ki očitno nima pojma!Ko bo kej tazga reku, nekdo ki ve nekaj o tem, ki je v tem fohu, ki se z živalmi ukvarja, takrat bom brala...zdaj em pa res ne zanima,ker vem kaj je dobro za živau in tega pač ne more nihče spremenit!
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 23. 12. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 12. Feb. 2009 11:49

Maya19 napisal/-a:Nisem zabita, vem zakaj je frigga prilepila tist link! Bil je namenjen meni, kot tako slabi skrbnici, da bi se malo zamislila. Jaz sem pa napisala,da si ti malo preberi komentarje zato, ker se bolj ne bi mogla strinjat s komentarji od UCHRIS-a. Preberi si vse njegove komentarje! Piše točno tako, kot mislim jaz in še kar nekaj ljudi tu na forumu.

Maya19, nisem zaradi tebe prilepila linka, ampak zato, da tisti, ki imajo/-te mačke zunaj, vidite, kaj se lahko zgodi, če mačka ni pod nadzorom, in se seznanite s komentarji mačjih ekspertov v Sloveniji (kar uchris zagotovo ni).

Ena izmed zelo dobrih poznavalk mačje problematike pri nas mi je nekoč glede zapiranja mačk v stanovanje rekla, da mački samo izbiramo manjše zlo od večjega. Zunaj 100% varnega okolja ni, torej je to, da jo spuščamo ven, večje zlo. Mačka ne zna poskrbeti zase tako kot človek, zanjo smo odgovorni mi kot skrbniki. In odgovoren skrbnik se trudi, da mački omogoči naravno starost, ne pa, da jo nenadzorovano spušča ven in tako poveča možnosti, da konča kot pašteta na cesti mnogo prezgodaj. Verjamem, da bi bila marsikatera mačka raje zunaj, ampak to, da ji omogočimo izhode ven, žal ni odgovorno skrbništvo (razen če ni zunaj pod nadzorom). Z vsakim nenadzorovanim izhodom ven je manjša možnost, da se mačka naravno postara.
Jst zase vem, da mojedva mačka nikoli ne bosta zunaj (razen če se ne preselim v hišo in zgradim zunanji mačjak), zato se trudim, da imata najlepše možno življenje v stanovanju (s plezali, praskalniki, igračami...). In zaenkrat mi mojedva mačkona ne kažeta nobenih znakov stresnega življenja (mački zeloooo dobro pokažejo z različnimi znamenji, kdaj so pod stresom, kdaj jim kaj ne ustreza itd. - samo prepoznati jih je treba).
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
suspicious_
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 15. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a suspicious_ » 12. Feb. 2009 11:57

frigga saj je res da ja zunaj veliko nevarnosti, ampak take nesreče se dogajo tudi ljudem in ne samo živalim, zato je nesmiselno govorit da da ne skrbimo dobro za svoje živali in nam je vseeno za njih če jim je omogočeno gibanje v naravi! purple govoriš da moramo živalim nuditi vse najboljše, hkrati pa rečeš da je boljše da pustimo zavržene živali če ji ne mislimo nuditi vsega najboljšega (temu boš rekla ljubezen?)!mogoče ne veš ampak niti v zavetiščih ne vzamejo vseh živali, sploh pa ne zdravih.

Lep dan vsem
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 12. Feb. 2009 12:02

suspicious_ napisal/-a:mogoče ne veš ampak niti v zavetiščih ne vzamejo vseh živali, sploh pa ne zdravih.

Sicer OT, ampak o tem, kako deluje večina zavetišč v naši državi, bi se dalo debatirat na dolgo in široko, ker je stanje porazno.
chiqqa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 9. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a chiqqa » 12. Feb. 2009 12:05

frigga napisal/-a:Zanimivo branje je tale blog: Muce zunaj so srečne - z vsemi komentarji vred.

tole glede teh for, da morš podpisat pogodbo v nekim Društvom za zaščito živali-al neki- da morš mačka met izključno v stanovanju?? sej mačk je tut človk, tko k mi ma rd svobodo, pa da je sam, da raziskuje,ne pa da ga mamo kot v ujetništvu zaprtga notr-zakaj že?zato da ga avto ne povozi..čist tko, naša mačka je bla zuni kukr je sama ŽELELA IT, in ni šla nikol dlje kot 30m od hiše-pa še to je vsa naša parcela, torej na drugo stran, kjer je cesta še šla ni, ker se je skos držala doma al pa bla za hišo na sončku itd.--torej kaj je tle nevarnga zanjo, psov v okolici pa sploh ni...sej morjo mau na svež zrak pa se preluftat-pol so pa mačke k so taki bajski da se še premikat nemorjo..

in isto ko vidm mačka od mojga tipa, on je pa čisto nasprotje(njihov ps bi skos notr biu,mačk pa vn kukr se le da), ker ga mt hoče met čim več v stanovanju, miki gor in dol, miki pridn, miki more bit notr, boščk se bo prehladu itd,kopan usak tedn-kar še jz delam k mi je ful dobr,pa počesan usak dna, tačke umite..sam še zobke bi rada da zalnejo umivat-ker naša jih ni več mela nakonc-zakaj,je logično-.. in kaj se je zgodil, mačku se je strgal in zmer izkoristi da spizdi vn iz hiše, zmer na polno men mjakvka ko sm sama pr njih doma da ga vn spustim..in je res tok veseu k ga vidš zuni, prou uživa, čene pa notr čepi na oknu pa vn gleda hehe čeprou je taprava carta k ga lohka božaš kukr čš pa kjerčš itd...bl mu ''težiš'' bl je vesel pa prede hehe,sam ne zrdži več k 5 sec na naročju..vrjetn je zto tok veseu ker ma za družbo eno sivo mačko - sosedo in skos skp caplata (nč bat, so vsi cepleni, razglistirani tid. itd. itd.)

torej, če ma mačka 'nagon' it vn, če sili vn, potem je ne smeš v vsakm primeru vn dat, zato ker je zanjo bolš če je notr?????? oz. maš npr. podpisano pogodbo???
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 12. Feb. 2009 12:05

sama se ne počutim krivo, da je naša maca kdaj pa kdaj na vrvici.raje to kot pa da mi jo povozi vlak kot se pri nas rado zgodi.sploh pa se naša tudi ko je zunaj ne giba kaj preveč, razen če prehitro po njo prideš(rep gor, značilen prrr-neki čuden zvok, ni predenje, ni pihanje in gasa pod grmovje).ko ji je za nazaj priti, pa pač pride na okno in krampa in je že v bajti.naša je pač izjema, ker je ostali svet za ograjo brez nas niti najmanj ne zanima.nekastrirani mački pa se dobesedno zgonijo, po vsakem takem pohodu(če sploh pridejo nazaj) pa so pretepeni, pokrampani,shujšani, kar pa zagotovo ne vpliva na dobro življensko dobo.isto mačke:s tem da pridejo nazaj breje.navsezadnje kastrirani mački in sterilizirane mačke več nimajo razloga za potepanje okrog, v večini primerov so to samo pohodi okrog hiše. ostale mačke pa pač žene nagon, za kar smo odgovorni sami in ko maček enkrat izgine, je pri nas zelooo velika možnost, da je končal po kolesi avtomobila.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 12. Feb. 2009 12:07

nisem rekla, da žival pustiš na cesti, ampak sem rekla, da če ne moreš zanjo skrbet tko kot je treba, da jo oddaš drugemu ki bi lahko.kot sm rekla, taki izgovori pri meni ne pridejo v poštev!
in ne govorim o zavetiščih, ki niso omembe vredni, ampak o zavetiščih ki so uredu!vemo kako je z zavetišči,nč bat :)
chiqqa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a chiqqa » 12. Feb. 2009 12:10

se pravi, sta ti in maya tiste,ki pač raje mačka ven spustita, pa naj lagodno živi dokler bo, pač tist let/dve, sej je itak useen a ne

moja je an ta način živela prek 10 let, pa smo jo pred parimi mesci izgubil ker je šla sama nekam umret, zto ker ni mogla več normalno jest, mene pa ni blo doma-pršla na en dna domou pogledat in nism vidla v tistm dnevu da bi ne mogla jest itd.-, brez mene se pa itk nben ne zna spokat k veterinarju!!! jezna tok da... no comment.
tko da 10 let je bla notr kukr ji je pasal, pa zuni kukr ji je pasal, ap smod oma pod gozdom pa so lisice, srne, pa se ji ni nč zgodilo in isto nikol ni mela kej krvavo-npr. da bi se stepla al pa da bi jo kej ugriznlo, vlak mamo 60m stran pa je nikol ni povozil-ker si tut ni upale it stran od hiše več kot 20-30m, na drugo stran kjer je cesta pa sploh ni hodila, in niti v gozd.. tko da zakaj je človk ne bi vn pustu. te 'pogruntavščine' mačko vn ne pustit..mogoče če si doma v bloku ja pa pr avtocesti al ap bliz bencinske al pa če je mačka nasploh dost taka da se goni..če si pa na podeželju al pa v normalni ulici itd. ne vidm razloga
Uporabniški avatar
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 28. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a a_pikica_a » 12. Feb. 2009 12:20

Jaz sem mnjenja da mačka kot vsaka žival potrebuje gibanje. Zato pa so potem debele in zavaljene kot Garfield pa niti na kavč same ne morejo.

Se strinjam, da na mačko moreš pazit, kot na vsako žival. Ampak se mi zdi pretirano, da bi jo morali (če si na podeželju) imet not zaprto.
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
Uporabniški avatar
Maya19
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 6. 9. 2006
Kraj: MB

Neprebrana objavaNapisal/-a Maya19 » 12. Feb. 2009 12:27

frigga vem, da uchris ni ekspert, ampak a *purple* pa je?! Nikjer še tega nisem zasledila. Uchris ima že celo življenje muce in ima nekaj izkušenj, prav tako *purple*, ampak ekspert pa noben ni na tem področju! Mislim, da samo z izkušnjami lahko pridobiš neko znanje o mačkah in tile raznorazni strokovnjaki pa nevem kaj včasih tudi nimajo pojma!
Ta ženska, ki piše ta blog, se v določenih stvareh tudi strinja s uchriso-m in verjetno ta že ve kako in kaj.
A odgovorno skrbništvo pa je, če mačka na vsak način hoče ven in mijavka pa samo čaka kdaj bo lahko pobegnila ven, vi pa ji tega ne dovolite in jo raje pustite tako?! Ok vredu, saj sem že ugotovila, da očitno nisem odgovorna, kljub temu da se moje mačke počutijo odlično in JA tudi jaz, ki imamo muce komaj 1,5 let pri hiši, vem kakšni so znaki,ko se žival ne počuti ok. In tuljenje,krampanje in poskus pobega ven so vsekakor eni izmed znakov. Zame vsaj!

Lep dan še naprej!

Aja *purple* samo še to. Praviš, da če nimaš denarja za muco, ki jo slučajno najdeš nekje zavrženo in jo v takem primeru ne smeš k sebi vzet, ker ji ne moreš nudit tistega kaj si zasluži...Jaz pa mislim, da tudi tisti, ki nimajo ustreznih pogojev za živali, jih enostavno ne bi smeli imeti. Zdaj če imate vi čist zraven hiše cesto, če nimate vrta, če ste nekje v centru doma oz. celo v bloku, boste mačko obsodili na življenje, kjer bo nonstop zaprta?! Jaz ti priporočam, da sem preseliš nekam ven na podeželje (če slučajno že nisi), kjer ni nevarna cesta zravn in kjer se bo mačka brez skrbi lahko prosto sprehajala zunaj. Tako ne boš imela izgovora, da bi jo lahko zapirala noter. V nasprotnem primeru pač ne izpolnjuješ pogojev, da bi imela živali. Boga...
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 12. Feb. 2009 12:36

chiqqa napisal/-a:
tole glede teh for, da morš podpisat pogodbo v nekim Društvom za zaščito živali-al neki- da morš mačka met izključno v stanovanju??

Izkušnje so pokazale, da je treba v pogodbe o posvojitvi mačk dati tudi člen ''brez možnosti izhoda ven oziroma samo izhod pod nadzorom''. Ljudje, ki skrbijo za najdenčke, vložijo ogromno truda za to, da mačka socializirajo, da ''spravijo gor'' psihično in fizično uničene mačke, vsakodnevno pobirajo s cest poškodovane ali bolne mačke. Dokler se je mačka oddajalo brez tega člena, se je mnogokrat zgodilo, da so posvojitelji klicali čez leto, dve, tri, da bi radi novo mačko, ker jim je prejšnja izginila, jo je povozil avto itd. - v takšnih primerih je ves trud za mačko, ki ji hočeš omogočiti lepo in varno življenje, zaman. Začasni skrbniki od posvojiteljev upravičeno pričakujejo, da bodo za mačka skrbeli vsaj toliko kot oni oziroma še bolj.

Btw, a vam psi tudi tako letajo brez nadzora?
chiqqa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a chiqqa » 12. Feb. 2009 12:40

jah pr mojmu majo ograjo, pes ne gre vem ker si ne upa skočš čez, kar je čist logično in tut komot laufa v ograji. mačk se pa komot čez živo mejo vn preprine al gre pa umes med ograjo itd.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 12. Feb. 2009 12:41

popolnoma se strinjam s to pogodbo zavetišča za izključno notranje bivanje.ti mački so namreč kastrirani/sterilizirani in se ne potepajo tako kot tisti, ki to niso.to da bi pa folk si potem prišel po še eno mačko, medtem ko mu je eno povozilo/je izginila pa je neodgovornost.res je, da potem od zavetišča ponavadi mačk ne dobijo več, si jo pa lahko najdejo skoraj za vsakem vogalu.ali pa v kakem oglasniku:tam je na desetine, stotine mačk za oddajo:seveda domačih, ker je sterilizacija španska vas.torej:če nam jo povozi, ne skrbi, saj jih je še veliko. :evil:
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 12. Feb. 2009 12:45

chiqqa napisal/-a:jah pr mojmu majo ograjo, pes ne gre vem ker si ne upa skočš čez, kar je čist logično in tut komot laufa v ograji. mačk se pa komot čez živo mejo vn preprine al gre pa umes med ograjo itd.

No, in zakaj potem nima maček takšne ograje, da ne bi mogel priti čez? Zakaj je za psa poskrbljeno tako, da ne more preskočit ograje, za mačka pa ne?

Vrni se na Živali

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov