Ljubljenčki - Mačke

Vse o živalih.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Josephina
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 20. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Josephina » 02. Okt. 2007 19:36

bubabiba napisal/-a:Uglavnem res ti je bad, da ne bi dala mačka zarad tega kastrirat, da en bi spremenil značaja..to, da ga bo pa kaj povozilo al pa bolezni te pa ne skrbi, ne...totalni egoizem pač.

Pa kaj teb ni jasno?

Naš macek je bil kastriran, jaz sem povedala, samo kaj so nam rekli na veterinarski, kakšni so stranski učinki kastracije, tako dobro kot slabi

Razumes? No tudi če ne, se ne mislim več sploh o tem pregovarjat, ker mislim, da bi me tudi 10letni otrok razumel.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 02. Okt. 2007 20:58

Josephina napisal/-a:Na tem forumu zadnje case sploh ne smes nic povedat kar ni identicno kot pravi celota.

*purple* niso mi je odsvetovali, ampak samo povedali stranske ucinke, tako slabe, kot tudi dobre. In nas macek je bil kastriran, torej nisem proti kastraciji. Ok? Razumes? Lepo.

* odebeljeni tisk je zato, da bo folk mogoce končno razumu bistvo mojga posta in se ne bo zaletel v prvo stvari, ki mu ni po godu.

mogoče sem površno prebrala, se opravičujem zato če je narobe letelo nate, vseeno pa mislim čist isto kot sem napisala.Pač ensotavno tak stranski učinek kot je, ne more bit dost dober razlog da se mačka ne kastrira.

bubabiba, ja se strinjava, sam zdejle pa spet ne.Jst mam zelooooooooo rada mačke, prav tako moja družina.Živimo ob prometni cesti.maček je bil ko smo ga dobili sprva skos zunaj ko je bil mlad, ker je bil pač na neki kmetiji.in ko smo ga zapiral noter je tolk tulu skos, da enostavno nism mogl ga mučt.in je zunej pa noter.Pač, zapret ga ne mormo.eno ammo notr, ampak je že od malga notr pa ne pogreša zunanjega sveta.Pleg tega je maček akstriran in se sicer drži doma, sam ne morem pa trdit da kdaj en gre čez cesto, na žalost :? drugače pa nismo mi taki da bi menjali mačke po tekočem traku.ko gre eden, še lep čas ne mormo met drugega.tko kot nam je za novoleto 2000, poginla psica, še do danes ne mormo met nobene druge.enostavno ne gre :?
Uporabniški avatar
Josephina
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a Josephina » 02. Okt. 2007 21:14

Seveda.

Vsak naj se sam odloci, ce bo macka kastriral ali ga ne bo. Mi smo ga vseeno, pa čeprav so nam povedala tudi slabe stranske ucinke, ki so se na koncu izkazali za resnicne. Mogoce je bilo samo naklucje, mogoce pa je kaj na tem. Me nekako ne zanima tako zelo, da bi se poglablala v to. Pac tako je bilo (v nasem primeru). Zdaj pa dovolj o tem, ker je ze brez veze.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 02. Okt. 2007 21:16

sej praktično ej res brezveze.sam potem naj folk ne hodi jokcat, če ne zna niti minimalno za žival poskrbet :roll:
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 5. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 02. Okt. 2007 22:39

urszika napisal/-a:
densy napisal/-a:enkat je pršla ena baba po mucka, pa je rekla, da so prejšnga likvidiral, k je zavesestrgou. jest sm ji pred fotram pa mtko rekla " gospa, nimate šans, da dobite mojga, k ste tok fuknena svina! " matr me je gledala.. sj res no, ko lohj to sploh poveš, no sj bol da sm zvedla kakšna je..

:rofl:
Sm skor s stola padla! Svaka ti čast! :D

aveš, pa to o likvidiranju je vsa fina povedala. nism mogla verjet kaj slišm. pa neki da so ble zavese res lepe (komu mar).

ena mama mi je bla pa res dobra, k ga je vzela :) lih vsi otroc so se ji poročl, pa moža ni mela in je bla sama pa je mucka vzela. je rekla, da mu je že pojstlco kupla pa un da praska, pa tri lončke (mleko, voda, brikete) pol se je pa spomnla, da je brikete junior pozabla, jo je pa najbl skrbel, če bo loh ta čs, k bo šla ona v trgovino poli salamco jedu :lach: pismo, k taki bi šla pa še jest žvet :)
Uporabniški avatar
Nota
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 16. 10. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Nota » 03. Okt. 2007 11:31

Včasih se je skrbnikom precej težko odločiti za poseg kastracije/sterilizacije pri naših mačkonih in kužkih.
Večina strahov in velikokrat tudi odpora, izhaja iz
- nepoznavanja poteka samega posega,
- nepoznavanja prednosti, ki jih tak poseg prinese tako mačkom pa tudi skrbnikom
- in zelo velikokrat še vedno zelo močno prisotnim, že zdavnaj preživelim razmišljanjem naših prednikov, dedkov, babic, tet in stricev, ki se jim tak poseg zdi nenaraven, nevaren in svoja razmišljanja še vedno zelo uspešno prenašajo na mlajše generacije.

Velikokrat se tudi zgodi, da predvsem
- živinozdravniki, torej ljudje , ki imajo v glavnem opravka in so specializirani za zdravljenje in spremljanje rejnih živali (krav, konj, drobnice)
- ali pa veterinarji, starejšega datuma,
zaradi ne dovolj dobrega poznavanja mačje/pasje fiziologije, ker so pač specializirani za druga področja veterine, nepoznavanja reproduktivnega cikla mačk/psov, tudi zaradi neprimernega in celo podcenjevalnega odnosa do malih živali, predvsem mačk (za veliko ljudi in ja, tudi živinozdravnikov in nekaterih veterinarjev, so mačke še vedno le in samo 'potrošna roba', zaradi nepoznavanja najnovejših dognanj in rezultatov večletnih raziskav iz tega področja itd., zaskrbljenim lasnikom posredujejo nepravilne in včasih celo napačne informacije v zvezi s temi posegi.

Vsekakor drži, da vsak poseg v telo, pa naj bo to mačje, pasje, človeško, .. pomeni riziko in da še kljub tako skrbnemu pristopu veterinarja lahko med posegom, ki je dandanes res zelo rutinski, živalca pogine, vendar je procent živali, ki bi jih veterinarji (seveda tisti, ki so specializirani za male živali in imajo potrebno predznanje in opremo) izgubili med takim posegom tako zelo zanemarljiv, da v primerjavi z bonusom, ki ga posegi prinašajo nimajo kakšne večje teže.

Preko spletnih brskalnikov (npr. Google) se da o teh posegih, morebitnih nevarnostih in prednostih pridobiti ogromno informacij, tudi informacij podkrepljenih s številkami, fotografijami, natančnimi razlagami kako sam poseg izgelda .. .
Tudi na večini spletnih strani slovenskih ambulant in klinik za domače živali, pa društev proti mučenju živali, zavetišč je veliko napisanega ..

Kopiram tekst, sposojen iz spletne strani Klinike za male živali v Mariboru, http://www.klinika-malezivali-mb.si/pod ... zacija.htm, kjer je v parih stavkih napisano bistvo teh posegov.

-----------
Kaj je sterilizacija?

Sterilizacija (ovariektomija) je kirurška odstranitev jajčnikov iz mačjega trebuha.

Kakšen je namen sterilizacije?

Sterilizacija je edina zanesljiva in trajna metoda kontrole rojstev in nezaželenega spolnega obnašanja ob gonitvi (breznanju) muce.

Ali sterilizacija popolnoma odpravi spolni ciklus?

Sterilizirana mačka se nikoli več ne brezna (goni)!
Zdrava in nesterilizirana mačka se goni veckrat v letu, kar se kaze z tuljenjem, zavijanjem, neprestanim mijavkanjem in valjanjem po tleh.
Nekatere tudi z urinom označujejo (markirajo) svoj teritorij in na ta način privabljajo samce, ki pravtako ne skoparijo s " prepevanjem" podoknic.

Ali je se kakšen drug pameten razlog za sterilizacijo mačke?

Tveganje, da bi se pri muci razvil rak na mlečni zlezi, se zelo zmanjša, ce je mačka sterilizirana se pred prvim breznanjem, pa tudi gnojno vnetje maternice se pri steriliziranim mackah skoraj nikoli ne razvije. Zato svetujemo, da sterilizirate muco ko je stara kaksnih 5-7 mesecev.

Ali se mačke po sterilizaciji zredijo?

Sterilizirane mačke se ne zredijo, če imajo ustrezno urejeno prehrano in če jim je omogočeno dovolj gibanja.

Ali naj ima mačka pred sterilizacijo vsaj enkrat mladiče?

Ne! Ni potrebno!

Kaj je kastracija?

Kastracija je kirurška odstranitev testisov iz mošnje pri mačkih.

Kakšen je namen kastracije?

Kastracija je edini način sterilizacije mačjih samcev.

Katere so se druge prednosti kastracije?

Kastracija pred spolno zrelostjo ( v starosti med 5-7 mesecev) običajno prepreči razvoj spolnega obnašanja in motečega markiranja stanovanj in dvorišč s smrdečim urinom.

Nekastriran maček ne more kontrolirati svojega spolnega gona in mu ponujena svoboda omogoca potepanje in iskanje v bližnji in včasih tudi daljni okolici breznajoče se samice. Pri tem se lahko izgubi, lahko ga povozi avto, ali pa se sreča s svojimi mačjimi tekmeci, kjer se bo le s težavo izognil pretepu, ugrizom, praskam in raztrganinam. Nenazadnje pa bo odgovoren za očetovstvo malih muck, ki jih ljudje pogosto zavržejo, ubijejo ali pa oddajo v azil.

-------------------------------

Tudi mene, ki imam določeno 'kilometrino kar se tiče mačk in za sabo že nekaj kastracij/sterilizacij :) , vedno malce stiska pri srcu, ko se odločam za ta poseg, seveda mi ni vseeno, skrbi me ..
Ko pa je vse za mano, ko opazujem mačka po posegu in ko vidim, kako brezskrbno je njegovo življenje, kako se šele po tem, ko hormoni prenehajo divjati po njegovem telesu, pokaže njegova prava narava, kako postaja komunikativen, crkljiv, ljubezniv, še bolj navezan na družino ... si rečem, pa kaj za vraga nisem tega storila že prej.

Ko se boste torej odločali za ta poseg, verjemite da muci ne delate škode/krivice/ne jemljete ji pravice do materinstva/očetovstva ali jo prikrajšate za čustva, ki jih čutimo ljudje ... pri mačkah gre le za (pra)nagon nadaljevanja vrste ...

Posrbite da bo mačka pred posegom zdrava, razčrvičena, primerne starosti, odločite se lahko tudi za zgodnjo sterilizaijo/kastracijo (nad 12/14 tednov), primerne telesne teže (mad 1,5 kg), izberite dobrega veterinarja, upoštevajte njegova navodila za pred in po posegu ...

Poskrbite za pravilno prehrano, po potrebi veterinarsko oskrbo, redna zaščitna cepljenja, omogočite mu varno bivanje zunaj (če vam to okolica omogoča) in znotraj, namenite mu veliko igre, pozornosti, ljubkovanja in potem uživajte v komunikaciji z vašo ljubljenko.
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 03. Okt. 2007 12:35

no nov fotosešn, tokrat moj mačkon PUHEK :D
snemala sva na kavču, kjer me je presenetu, ko sm dam pršla. in valda jest, k mam pomoje cel disk zaseden s slikami od mačkov sm ga mogla mal slikat :) neki lepih :hearts:

Slika
Slika
Slika
Slika

drgač se je pa spet potepov po gozdu, pa sm mu zdele najdla dva klopa. pa zmeri jih ma za vratom. a obstaja kej prot tem zajedalcem?
Uporabniški avatar
Josephina
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a Josephina » 03. Okt. 2007 13:42

densy tvoj mucek pa cisto spominja na "nasga" Benota (macek od fanta)

Slikica:

Slika
Uporabniški avatar
MiLLy
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 17. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a MiLLy » 03. Okt. 2007 13:51

Densy tale tvoj maček je men ful všeč :spot: Oranžni so the best.
...
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 03. Okt. 2007 13:55

jaaa :eek: a so ga kje vzel, k je čist možn da je eden od naših bivših mladičkov :)

ker je čist podoben temu, k smo ga oddal pred enim letom
Slika

pa še naši majo tut v krvi, da spijo v takih in drugačnih košarah
primer puhka :( okej sam on ni znou precent, da je pč njegova rit mal, ampak čist mal prevelka :D )
Slika
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 03. Okt. 2007 13:57

Josephina napisal/-a:densy tvoj mucek pa cisto spominja na "nasga" Benota (macek od fanta)

no sm zdej nardila bolj podrobno analizo, pa nista ista.. sam je še zmer možn da je kkšn od mojih bivših (k jih je blo tok - zdej pa res kastrirat, ker je preveč hudo te srčke oddt)
Uporabniški avatar
Josephina
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a Josephina » 03. Okt. 2007 14:04

Ne ne, sej nisem rekla da sta ista. :) Samo da sta si podobna in da me je, ko sem pogledala slikco tvojga mucka, takoj spomnu na Benota. :)
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 03. Okt. 2007 14:06

ja sj sta dost podobna :) tok so srčkani :hearts:
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 03. Okt. 2007 15:16

ja to so pa slikce od naše muce (mislm od atija :D ) k zdele lih v dnevni na kavču na njegovmu pulovrju spi pa prede :

ta je ubistvu babica unih mladičkov, k sm jih prej prlepla. :D

Slika
Slika
Zadnjič spremenil densy, dne 03. Okt. 2007 15:46, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 03. Okt. 2007 15:19

iiii kok maš lepga mucka Nota. a je to kkšne posebne pasme, k ma tak dobr posebn obrz :)

Vrni se na Živali

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov