Beli dihur (Mustela putorius furo)

Vse o živalih.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

di0na
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 13
Na forumu od: 24. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a di0na » 03. Jun. 2009 16:23

ali samček po kastraciji res ne spušča več neprijetnih vonjav?
ali ima katera doma samo samčka dihurja in da ni kastriran?
a je to sploh lahko kr sm nekje čula da je lahko nekaj narobe če ga ne kastriraš in da nima poleg sebe dihurčice?
Uporabniški avatar
Sessa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1171
Na forumu od: 20. 4. 2007
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Sessa » 03. Jun. 2009 16:58

si narobe čula :D malo si preberi o dihurjih imaš pono na netu. Dihur pa ima vonj ne glede na sterilizacijo in kastracijo.
di0na
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 13
Na forumu od: 24. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a di0na » 03. Jun. 2009 17:46

se opravičujem ampak sem od osebe ki se ukvarja z dihurčki slišala, da po kastraciji dihurja njegov vonj skoraj izgine
kinna
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 671
Na forumu od: 24. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a kinna » 03. Jun. 2009 18:01

Sessa napisal/-a:Dihur pa ima vonj ne glede na sterilizacijo in kastracijo.


ni res. kolegica ga ma. pa je rekla da je pred kastracijo ful smrdo. drugač pravijo da zgubi dihurček smrdliv vonj 1 mesec po kastraciji. ampak mali Timi ga je zgubo že 3 dni po kastraciji. sicer se ga malo navoha, kot vsako živalco. ampak ima pes bolj izrazit vonj kot dihur...
di0na
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 13
Na forumu od: 24. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a di0na » 03. Jun. 2009 18:17

kinna ali mogoče veš koliko je tvoja prijateljica dala za kastracijo predvidevam da ima samčka ane :D ker sm se že zanimala o tem in nekateri pravijo da pride za samčkala okol 40 eurov nekateri pa govorijo da pride celo okoli 100 eurov
Uporabniški avatar
Sessa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1171
Na forumu od: 20. 4. 2007
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Sessa » 03. Jun. 2009 18:31

no ja, glede na to da imam sama dihurja doma :D vonj je bolj blag po kastraciji ampak, pravim samo, da se ne bo kdo taki našel, ko bo nabavo dihurja potem pa debelo gledal češ: kako pa da smrdi to? :) se najdejo taki. Cene se razlikujejo odvisno od veterinarskih ambulant. Pa raje glej na kvalitetno zdravljenje, ne na ceno.
kinna
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 671
Na forumu od: 24. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a kinna » 04. Jun. 2009 13:01

di0na napisal/-a:kinna ali mogoče veš koliko je tvoja prijateljica dala za kastracijo predvidevam da ima samčka ane :D ker sm se že zanimala o tem in nekateri pravijo da pride za samčkala okol 40 eurov nekateri pa govorijo da pride celo okoli 100 eurov


odvisno kje kot je že napisala sessa. se pa ne strinjam s tem da je za več denarja več kakovosti, saj je dala kolegica za kastracijo 50 evrov in se je dihurčku zelo hitro zacelilo...

sessa najbrž je vonj tvojega dihurča zelo blag, ampak js vem da ko sm vidla timija po kastraciji ni več smrdeu kot pred njo...nek specifičen vonj pa imajo vedno...ampak le tako če ga res povohaš od blizu. če pa za njim ne čistiš redno, ga ne kopaš pa možno da bo tudi malo smrdev :D mislim pa da je to čisto logično.

možno da se najdejo osebki ki jim dihurčki smrdijo, ampak meni osebno ima pes mnogo hujši vonj kot timi sedaj...
di0na
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 13
Na forumu od: 24. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a di0na » 04. Jun. 2009 15:27

no js sm danes klicava v topolšico v veterinarsko bolnico in so mi rekli da me pride kastracija pr njih 48 eurov. verjetno se bom odločila kar za njih ker so mi tudi najbližje. upam pa da bojo opravili profesionalno in da nebo nobenih zapletov
kinna
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 671
Na forumu od: 24. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a kinna » 04. Jun. 2009 16:07

držim pesti da se bo vse čimprej zacelilo...
keksy
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 150
Na forumu od: 6. 4. 2009
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a keksy » 18. Jul. 2009 11:05

Kaj mislite je bolje imeti fantka ali punčko? :)
kinna
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 671
Na forumu od: 24. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a kinna » 18. Jul. 2009 12:26

dihurček ob dobi gonjenja ful smrdi, za kastracijo daš le pr 50 evrov, dihurčica pa ima ob gonjenju bolj blag vonj, vendar je kastracija toliko bolj draga ( pr 150 evrov) saj ji iz trebušne votline vzamejo vse organe in nato odrežejo jajčnike. možno je da ne preživi. drugače glede obnašanja pa sta oba spola zelo razigrana...
Uporabniški avatar
n4stk4
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 156
Na forumu od: 23. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a n4stk4 » 20. Jul. 2009 21:34

Začetniki se ponavadi odločijo za starejšega, že socializiranega in kastriranega dihurja, ki je navajen na opravljanje potrebe v svojem veceju. V splošnem je vseeno, če vzameš samčka ali samičko, je pa res, da so samčki dosti bolj crkljivi, medtem ko so samičko bolj živahne in razigrane.
Nesmiselno se mi zdi, da se za spol odločiš glede na stroške, ker če denarja nisi pripravljen dati od sebe, potem bolje da sploh nimaš živali. Dihurčki imajo namreč pogosto kakšne zdravstvene probleme, ki se pojavljajo zaradi neprimerne prehrane (za njih niso primerni pasji ali mačji briketi iz tuša/merkatorja, ampak moraš kar globoko pogledati v denarnico in nakupiti nekaj res kvalitetnega - felidae, orijen, totally ferret). Poleg tega so v starosti precej dovzetni za druge bolezni, kot je na primer inzulinom.

Najbolje je, če se odločiš za kastracijo samičke, da jo odpelješ na veterinarsko fakulteto v ljubljani, kjer bo za njo odlično poskrbljeno. tam ostane tudi čez noč na opazovanju. iz trebušne votline ji poberejo vse organe (tudi maternico). pri drugih veterinarjih je zaradi neprofesionalnih posegov že prišlo do kakšnih problemov - infekcij, ker niso opravili popoldne kastracije ampak samo sterilizacijo. poseg je drag, ampak vsekakor bolje, kot pa da pustiš, da se samička goni (ker se goni, dokler ni oplojena), temu pa sledijo zdravstveni problemi: anemija, zaradi prekomernega izločanja hormonov. (na VF stane nekje okrog 140€)
kastracija je dosti cenejša (na F okrog 80€), samčku odstranijo testise, ko se pač spustijo. zato je potrebno na kastracijo kar dolgo čakati, če se jajčka ne spustijo se pač ne spustijo in čakanje se nadaljuje. če se vmes pojavi smrad ... potrpiš. samčki z odraščanjem (brez da so kastrirani) postajajo nekoliko agresivnejši, markirajo, kar pa precej smrdi.

glede zapletov pa. možnosti, da žival med posegom umre so majhne, če poskrbiš za njo in jo pelješ tja, kjer lahko zanjo poskrbijo zelo dobro. pač, vprašajte se. bi pustili, da vam raka zdravi otorinolaringolog? najbrž ne. torej pač dihurčka peljite nekam, kjer imajo z njimi dovolj izkušenj, da ti ga ne morejo, po domače povedajo, zaje*at.

pa še smrad. včasih smrad ni samo posledica nekastracije. če je dihurček kastriran, ne bi smelo bit hudih problemov. smrad oziroma bolje rečeno vonj, bi moral biti pač tisti specifični vonj pri dihurjih. če je huje, bi bilo najbrž pametno spucat wc, zamenjat pesek, oprat viseče mreže in posteljice.
Uporabniški avatar
ursika_ursi
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 6
Na forumu od: 16. 7. 2008
Kraj: Ptuj

Neprebrana objavaNapisal/-a ursika_ursi » 25. Avg. 2009 13:52

Tudi sama sem lastnica 1 letne dihurčice Bibe in morem rečt, da odkar jo imam, nimam želje več po nobeni drugi živalici :)

Vrni se na Živali

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov