Uporaba zdravilnih zelišč in olj

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

vrtnica90
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 10. 9. 2009
Kraj: Novo mesto-Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a vrtnica90 » 14. Sep. 2009 17:35

*bambi<3* napisal/-a:Koruzni laski (nabrani, ko je koruza zrela, nesme bit preveč zrela) so za preprečevanje nožničnih vnetij (sor, in podobno). Jih posušiš in shraniš. Iz njih si ob pojavu vnetja skuhaš čaj, pit pa ga je potrebno en tedn, tudi če vnetje umes mine.

Navadni jogurt, je ravno tako dober za vnetja kot so sor. Daš si ga na vložek pustiš učinkovati 1-2 uri in se umiješ. Ponoviš 1x do 2x na dan.

Kamilice, so dobre, če si prehladiš mehur, zavreš vodo, daš notri kamilice, preliješ v lavor in se usedeš NAD (in ne v!! :) ) lavor.

Ameriški slamnik, ima enak učinek kot imunal, ki se ga kupi v lekarnah. Odrežeš cvetove (imeti morajo tudi malo peclja zraven), jih posušiš v temnem prostoru in si kuhaš čaj. V vrelo vodo daš en cvet, pustiš 5 min in precediš. (1 cvet za približno dve čajni skodelici).

Koruzni laski in navadni jogurt, so samo za pomoč pri blaženju simptomov, še vedno priporočen obisk ginekologa.

Hej bambi!

vse kar praviš o ehinaceji (ameriškem slamnikui, kamilici in koruznih laskih imaš prav. sicer jogurta še nisem zasledila nikjer v receptu, ampak če ti praviš da ti pomaga potem kar uporabljaj to naprej;) koruzni laski so izredno učinkoviti pri zastajanju vode in pri vnetjih sečil. koruzne laske daš v vrelo vodo počakaš max 5min in čajček spiješ. Okus je izredno zanimiv, tako da se vsem splača, da koruzne laske shranite in posušite za tiste dneve ko čutite, da ste "težke in polne vode"

dodajam link o ehinaceji če koga zanima. kasneje bom dodala tudi recept za ameriški slamnik, ki je seveda izredno koristen za telo.

http://www.lek.si/slo/skrb-za-zdravje/i ... i-slamnik/

lep pozdravček:D
A veš, da je bela milka v resnici bila navadna čokolada, ki pa je pobledela od slabosti, ker je ugotovila, da ni ona najslajša ampak Ti !!
;)
vrtnica90
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a vrtnica90 » 14. Sep. 2009 17:54

Kot vidim se vas kar nekaj žensk želi zavarovati pred gripoznim obdobjem, ki prihaja in nas kot nalašč pušča nepripravljene.

Tukaj imam nekaj receptov zoper gripe. Recepti veljajo za virusne gripe in za prehlade s temperaturo.

1. Poparek.

V skodelici mleka poparite 1 jedilno žličko te mešanice;)

-žajbelj (listi) - 30g
-lipa (cvetovi in listi) -50g
-evkaliptus (listi) -20g

Spijte dnevno 3 dobro segrete in z medom sladkane skodelice poparka.

2. prevretek.

5 minut naj vre v 1 litru vode:

-ožep (rastlina) -20g
-bezeg (korenine) -20g
-timijan (rastlina) -10g

Spijte 3 z medom sladkane in segrete skodelice;)

3. prevretek

1 jedilno žlico mešanice prevremo v 1 skodelici dobrega vina:

-žajbelj (listi) 30g
-timijan (listi) 10g
-šipek (cvetni listi) 20g
-brin (jagode) 20g
-evkaliptus (listi) 20g

Dodajte 30g medu in spijte 2 skodelici dnevno:D

Upam da boste vsa ta zelišča lahko dobila.Vem da marsikdo ne pozna teh zelišč. Lahko pa povprašate v lekarni ali pri prijateljih. Splača se iti vprašat celo na bio tržnico. Baje da je v ljubljani. za ostale kraje nevem.
Ljubljančanke bi morda vedele povedat, kje imate biološko tržnico? kajti to tudi mene zanima...

Lp,
:) [/i]
A veš, da je bela milka v resnici bila navadna čokolada, ki pa je pobledela od slabosti, ker je ugotovila, da ni ona najslajša ampak Ti !!
;)
*QueenBitch*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 6. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *QueenBitch* » 16. Sep. 2009 13:00

pistacija napisal/-a:
*QueenBitch* napisal/-a:Ja, ameriški slamnik je super...jaz si kupim sicer kar immunal ker ga nimam kje sadit in sušit.

Pozor pa tiste, ki že imate kakšno avtoimuno bolezen - v tem primeru immunala in tudi ameriškega slamnika ne smete uporabljati.

A to ta novi Immunal? Neo al nekaj takega? A si ga že sprobala?

Nekaj sem že čula in brala o tem. Ni slaba ideja se malo pripravit, glede na to, da verjetno spet sezona grip pred vrati.

Jaz sm sprobala kr stari Immunal, sem vidla da je zdj nov sam ne vem a je fora samo v embalaži al še v čem drugem...drgač pa deluje tud stari :D
Tud recimo, če že zboliš se hitrejš pocajtaš, če ga jemlješ. Mam pa jaz osebno rajš v obliki tablete, kot pa soka ker je lažje met to s seboj recimo v službo al karkol že pač.
pistacija
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 9. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a pistacija » 16. Sep. 2009 13:35

vrtnica90 - hvala za tele recepte. A se tele evkaliptusove liste in ožep (nisem še slišala za tole zelišče) da normalno dobit pri nas? Kje jih pa ti dobiš?

V Ljubljani drugače je bio tržnica, mislim da ob sredah in sobotah na glavni tržnici pri Prešercu. Samo kolkr vem tam prodajajo v glavnem sadje in zelenjavo in mogoče par osnovnih zelišč (meta, melisa ipd).

QueenBitch - nisem še sprobala, bom pa verjetno šla iskat- Fora je v tem, da ma zdej notr tut izvleček ameriškega slamnika, tak za mislim da ne gre sam za novo embalažo.

Jst si drugač včasih proti gripi al pa prehladu pripravim črni koren, ki ga narežeš in prepikaš, pol pa poliješ z medom. Potem počakaš, da med steče skozi in spiješ tisti sok.

Ampak je pa kar zamudno tole delat in se mi ne da vedno. Včasih je bolj praktično met nekaj, kar lahko maš vedno pri roki.
*QueenBitch*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 6. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *QueenBitch* » 17. Sep. 2009 9:18

pistacija napisal/-a:vrtnica90 - hvala za tele recepte. A se tele evkaliptusove liste in ožep (nisem še slišala za tole zelišče) da normalno dobit pri nas? Kje jih pa ti dobiš?

V Ljubljani drugače je bio tržnica, mislim da ob sredah in sobotah na glavni tržnici pri Prešercu. Samo kolkr vem tam prodajajo v glavnem sadje in zelenjavo in mogoče par osnovnih zelišč (meta, melisa ipd).

QueenBitch - nisem še sprobala, bom pa verjetno šla iskat- Fora je v tem, da ma zdej notr tut izvleček ameriškega slamnika, tak za mislim da ne gre sam za novo embalažo.

Jst si drugač včasih proti gripi al pa prehladu pripravim črni koren, ki ga narežeš in prepikaš, pol pa poliješ z medom. Potem počakaš, da med steče skozi in spiješ tisti sok.

Ampak je pa kar zamudno tole delat in se mi ne da vedno. Včasih je bolj praktično met nekaj, kar lahko maš vedno pri roki.

Sej izvleček ameriškega slamnika je imel že od začetka tko, da mogoče so samo še kej dodal ali pa povečal količino.
pistacija
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a pistacija » 17. Sep. 2009 10:03

maš prav. Sem preverila - pa zgleda, da ima ta novi dodan še vitamin C
vrtnica90
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a vrtnica90 » 18. Sep. 2009 17:15

ožep zgleda takole:

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:JNUo ... zoom.a.jpg

našla sem naslov kjer prodajajo kitajski ožep, če te seveda zanima...

http://www.majdingaj.si/tabela_zelisca?page=1

če si iz dolenjske povprašaj po zeliščarski kmetiji Plavica...

http://www.plavica.si/tree.php?k=67

Evkaliptus je pa možno kupiti preko Bakerja...kataloška prodaja rastlin in rož. se mi zdi da je resnično lepa rastlina, če imaš dovolj potrpljenja za skrb.seveda je pa potrebno malo povprašati naokoli. ponavadi ga imajo ljudje posajenega na vrtu, ker je preprosto lep. poguglaj slikce;)
;)
vrtnica90
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a vrtnica90 » 18. Sep. 2009 17:17

jaz zelišča ponavadi dobim kar na domačem vrtu. Ponavadi ni težko koga prositi za sadike zelišč. Celo radi ti jih dajo...potrebno je samo malo povprašati naokoli...

lep pozdravček vsem Cosmopolitankam...
;)
Uporabniški avatar
*bambi<3*
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 9. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *bambi<3* » 18. Sep. 2009 18:31

Dobila sem nov recept za pripravo čaja iz ameriškega slamnika. Cvetove posušiš v temnem prostoru in jih narežeš na čim manjše koščke. Te daš v vrelo vodo za 10 min, precediš in spiješ. Priporočeno je pitje zvečer pred spanjem.
:wink:

Pozabla sm napisat, da jih je treba shrajevat v papirnati vrečki in NIKOLI v plastični (velja tudi za ostala zelišča)!!
Zadnjič spremenil *bambi<3*, dne 20. Sep. 2009 13:43, skupaj popravljeno 1 krat.
pistacija
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a pistacija » 20. Sep. 2009 13:03

*bambi<3* napisal/-a:Dobila sem nov recept za pripravo čaja iz ameriškega slamnika. Cvetove posušiš v temnem prostoru in jih narežeš na čim manjše koščke. Te daš v vrelo vodo za 10 min, precediš in spiješ. Priporočeno je pitje zvečer pred spanjem.
:wink:

hvala :top:
Uporabniški avatar
ricola
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 15. 9. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a ricola » 27. Mar. 2012 13:24

Nisem najdla bolj primerne teme:

Zanima me, kje je najbolje shranjevati zelišča (kamilice, lipa, kopriva,...) za čaj. Plastične posodice sigurno ne.
Najbrž nekaj kaj je zatemnjeno: "pločevinke", temni steklene posode ali papirnate vreče (npr. od kruha)?
Uporabniški avatar
Shimmie_
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Shimmie_ » 27. Mar. 2012 14:44

Prnas je mami naredila kr vrečke iz blaga.

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov