Slabokrvnost

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
*etty*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 5. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a *etty* » 23. Jan. 2009 20:34

positive vibration napisal/-a:Lahko, ampak je potem samoplačniško.

Ja... jaz sem šla tud enkrat na samoplačniško, ker mi osebna zdravnica ni hotela dat napotnice za laboratorij :stupid:

Plačala pa sem 9 €. Meni se to ne zdi veliko :wink:
Uporabniški avatar
lakeesha
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 10. 11. 2004
Kraj: domžale

Neprebrana objavaNapisal/-a lakeesha » 21. Mar. 2009 8:42

ne 9€ res ni veliko... kai pol grem do dohtarce, pa ji rečem, da grem samoplačniško na pregled krvi, al grem direkt v laboratorij? sej ti izvid objasnijo, tud če greš samoplačniško, ne?
She can't even call up her friends and say "help me save my life"... She's so ashamed of herself that she's come full circle, nobody understands what it's like to be this girl... so she disappeared,
and she didn't say where she was going
Uporabniški avatar
keepsake
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 19. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a keepsake » 21. Mar. 2009 10:05

positive vibration napisal/-a:
lakeesha napisal/-a:zanima me, če greš lahko kadarkoli na pregled krvi, al morš bit pod nujno neki bolan da daš kri? :roll:
jez sm zadnjič enkrat rekla dohtarci, da bi šla na pregled (ker se sploh ne spomnem kdaj sm bla nazadnje, ene 7,8 let nazaj :eek: ), pa me ni hotla poslat v laboratorij...
sej se v redu počutim pa vse, sam zanima me kako je s krvjo, če je vse gut...
hvala za odg.

Lahko, ampak je potem samoplačniško.

kolikor jaz vem, si upravičen do enega letnega pregleda krvi...
Al ne? Mogoče je samo moja zdravnica fina, ampak vseeno se mi zdi da sem o tem 1x letno že nekje brala...
Hodim približno na leto, dve čekirat kri, zaradi dolgoletnega vegetarijanstva (better safe than sorry :D )
I can''t wait! To look for bees, climb our trees, and carve our names in three inches deep
Uporabniški avatar
lakeesha
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 10. 11. 2004
Kraj: domžale

Neprebrana objavaNapisal/-a lakeesha » 21. Mar. 2009 10:12

ja ne vem, mene je na hitr odslovila, da sm zdrava in da to ni potrebno...
drugač grem pa kuj zdj tja, če drži, da 1x letno? (dobr ne zdj, ampak v pon. :D )
kera ve čist točno? a bi se to dal kje izvohat?
She can't even call up her friends and say "help me save my life"... She's so ashamed of herself that she's come full circle, nobody understands what it's like to be this girl... so she disappeared,
and she didn't say where she was going
Uporabniški avatar
Nincha II
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 16. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Nincha II » 03. Okt. 2012 14:18

A mogoče kdo ve, katera živila motijo absorbcijo železa v krvi?

Slišala sem, da je to kava, zeleni čaj, mlečni izdelki... a je še kaj?
Uporabniški avatar
Minerva
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 22. 9. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Minerva » 06. Okt. 2012 11:56

Nincha II napisal/-a:A mogoče kdo ve, katera živila motijo absorbcijo železa v krvi?

Slišala sem, da je to kava, zeleni čaj, mlečni izdelki... a je še kaj?

Železove preparate je najbolj jemat zjutraj na tešče, ker se tako najlažje absorpira. Baje pomaga če zravn spiješ kak sadni sok ali pač zaužiješ kos sadja. Obstajajo pa tud ene tablete Haematopan, ki že vsebuje Vitamin C, tko da je to rešeno :) sam ne vem če se dobi brez recepta, aja pa še to belega, torej z doplačilom...

Sicer pa zadeve, ki si jih naštela, "motijo" absorpcijo samo prb. 2 urce, potem pa lahko normalno vzameš ali ješ, odvisno od zaporedja :D aja, čaj baje na splošno moti, ne samo zelen, ampak vsi... Pa magnezij, kalcij (če uživaš več šumečk npr)...

Še najbolj strokoven odgovor boš pa dobila v lekarni :D ti bodo lepo razložil kako in kaj :wink:
Uporabniški avatar
monique*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 16. 7. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a monique* » 25. Okt. 2012 7:47

Tudi jaz imam po dolgem času težave s pomanjkanjem železa in hemoglobin na spodnji meji in moja zdravnica vztraja naj poskusim izboljšati s hrano in me ne pošlje do hematologa (ker sem pred leti že končala na infuziji). In sem se odločila jemati melaso, ker ne prenašam tablet. Zjutraj zmešam v limonado ali pomarančni sok (vitamin C) in popijem. Zaenkrat imam občutek da se bolje počutim, bom pa videla na kontroli če je dejansko izboljšanje.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 25. Okt. 2012 12:21

Ta slabokrvnost bedna ja...sama sem slabokrvna že mislim da 7 let in v tem času mi niha-ali je krepko pod mejo ali pa ravno toliko, da je normalno.
Meni na žalost pomagajo samo tablete, ki pa mi povzročajo stranske učinke do te mere, da vedno odneham po tednu, dveh in se krog samo vrti.
The world is as you are.
Uporabniški avatar
Anjachan
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 19. 9. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Anjachan » 26. Okt. 2012 7:01

Kakšnih drugih tablet ni, da nebi bili taki stranski učinki? To je res zoprno.
Jaz bi tudi morala na kontrolo krvi, ker sem precej shujšala v zadnjem letu, mi je zdravnica dala napotnico, ampak se nekako kar ne spravim, da bi si vzela čas, da grem v laboratorij. Sicer nikoli nisem imela težav s slabokrvnostjo, na srečo.
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 26. Okt. 2012 8:23

Jaz sem imela pred leti neke železove tablete iz zeliščne lekarne :) Najprej mi je zdravnica predpisala ena zdravila, pa sem se zaradi možnih stranskih učinkov potem najprej odločila poskusiti te brez recepta... in je zelo pomagalo, na koncu sem imela še celo preveč železa in sem morala nehat :)

Evo, tele: http://www.lekarnar.com/izdelki/floradix-tablete
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 26. Okt. 2012 20:45

^^dejansko? moram prečekirati sestavine, da vidim kako in kaj :)
Anjachan, na žalost so mi vsi, z zdravnico in hematologinjo vred tiščali Retafer, po katerem imam takšno slabost, da groza (+ bruhanje, prebava zmešana itd). V gl, nemogoče za zdržat tri mesece, kolikor bi morala jemati (oz vse tja do pol leta, dokler ne bi šlo spet na minimum)-da o tem, da me je hematologinja vedno gledala postrani, ker sem ji bila sumljiva, da ne jem mesa itd niti ne govorim.
The world is as you are.
Uporabniški avatar
Anjachan
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 19. 9. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Anjachan » 27. Okt. 2012 7:48

Ah zdravniki... Žal so vedno bolj redki taki, ki paciente obravnavajo individualno in predpišejo terapijo, ki je za njih primerna. Saj je logično, da vsi ne prenašajo vseh zdravil, zato pa za večino stvari obstaja več zdravil, da lahko najdeš takega, ki ti ustreza. Mogoče bi morala iti po drugo mnenje h kakšnemu drugemu zdravniku, ker na tak način, da imaš potem take hude stranske učinke, res ne moreš zdravja izboljšat.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 27. Okt. 2012 10:27

...
Zadnjič spremenil s0nckic4, dne 21. Dec. 2015 19:06, skupaj popravljeno 1 krat.
Vsak raj ima svojo kačo.
Uporabniški avatar
Nesanica
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 23. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Nesanica » 27. Okt. 2012 12:27

sama sem imela pomanjkanje železa do te mere, da sem krvavela iz nosa vsako jutro (pred tem nisem nikoli)
začela sem jesti navadno zeleno solato dvakrat na dan oz. ob vsaki priliki in se mi je v enem tednu stanje čisto popravilo. Drugače prav tako ne jem mesa.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 27. Okt. 2012 20:42

s0nckic4, hvala :) itak sem spet slabokrvna, spet imam recept za tri-mesečno terapijo, bom pa poklicala zdravnico za tole.
Nesanica, si ziher, da ni bilo kaj drugega krivo za krvavitve iz nosu?[/u]
The world is as you are.

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov