Slabokrvnost

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
nincy87
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 2. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a nincy87 » 17. Avg. 2008 15:46

Jst sm bla isto slabokrvna dobre 4 leta nazaj. Dobila sm ene tablete pa jedla velik suhih sliv pa se mi je hitr popravla kri :D
Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 17. Avg. 2008 16:50

Meni ni uspelo popraviti slabokrvnosti s hrano, tako da sem dobila tablete-Ferum. Upajmo, da bo naslednjič, ko bom šla na pregled, že dobro, ker te tablete mi niso kaj preveč všeč (okus ni ravno najboljši, pa še vse se prime za zobe, ker jih moraš prežvečiti :tot: ). Moje prepričanje je, da jemljem zdravila le, če je nujno.
Uporabniški avatar
redlolla
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 24. 3. 2008
Kraj: here on earth

Neprebrana objavaNapisal/-a redlolla » 19. Avg. 2008 9:23

tukej pa ena k je od 17 leta usake tri mesce hodila na preglede za kri in se mi ni in ni izbolšala....pa sm se filala z usemi mogočimi tabletami...no...uglavnem so dohtarji po 3 letih ugotovili d mam dedno anemijo in da se dost ne da izbolšat :eek: budale ....
Tysia
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 20. Avg. 2008 6:57

Vzrokov za slabokrvnost je več in ne izvirajo vsi iz slabe absorbcije železa iz črevesnih resic in premalo zaužitega železa.
Eden izmed vzrokov je tudi slabše delovanje ledvic.

Zato bi se bilo smiselno čimbolj zdravo prehranjevati, tako da bo koristno za celotno telo (in psiho). Če mene vprašaš so velik "krivec" tukaj sladkarije na 1001 način v prevelikih količinah. ( Saharoza npr. črpa zaloge B vitamina iz telesa, kar pa po več mehanizmih gotovo vpliva tudi na C vitamin in posledično tudi na železo.)

Katera hrana naj bi pomagala pri izboljševanju krvi zaradi nizke koncentracije železa:
- suhe slive
- koprive na 1001 način (kot čaj, špinača, mineštra,...)
- suho sadje na splošno (treba je paziti, da je čimbolj naravno)
- regrat
- radič
- meso (nepredelano, ne v obliki posebnih salam; čeprav nekateri pravijo, da proti slabokrvnosti pomagajo krvavice in klobase)

Da se železo absorbira, potrebuje vitamin C, torej je koristno živilo, bogato z železom zaužiti skupaj s tistim, ki vsebuje vitamin C (paprika, kivi, jagode, grenivka, pomaranča,..).

Baje je koristno tudi gibanje, ker pripravi telo do tega, da postane bolj "natančno" in "ekonomično" - tudi pri vitaminih in mineralih, pa čeprav jih troši - prej jih absorbira iz hrane. Pri težji anemiji pa ne bi priporočila teka, saj so baje udarci ob tla (skoki - ko se odrineš in pristaneš) povezani z razpadom rdečih krvnih telesc, ki pa vsebujejo hemoglobin in s tem železo. Seveda pa je tek potem, ko se težjo anemijo premaga, zelo zaželen, če se z njim ne pretirava.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 24. Dec. 2008 1:26

Naletela sem na en zanimiv recept proti slabokrvnosti:

100g suhih fig
200g suhih borovnic
100g suhih sliv
100g rozin
200g rjavega trsnega sladkorja
1/2l refoška

Vse skupaj zmiksamo, damo v kozarec in hranimo v hladilniku. Jemlje se 1 jedilna žlica na dan.

Namesto refoška je odličen (glede vsebnosti železa še boljši) teran.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 24. Dec. 2008 1:27

Pardon, dvojni post.
Uporabniški avatar
lakeesha
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 10. 11. 2004
Kraj: domžale

Neprebrana objavaNapisal/-a lakeesha » 24. Dec. 2008 9:04

zanima me, če greš lahko kadarkoli na pregled krvi, al morš bit pod nujno neki bolan da daš kri? :roll:
jez sm zadnjič enkrat rekla dohtarci, da bi šla na pregled (ker se sploh ne spomnem kdaj sm bla nazadnje, ene 7,8 let nazaj :eek: ), pa me ni hotla poslat v laboratorij...
sej se v redu počutim pa vse, sam zanima me kako je s krvjo, če je vse gut...
hvala za odg.
She can't even call up her friends and say "help me save my life"... She's so ashamed of herself that she's come full circle, nobody understands what it's like to be this girl... so she disappeared,
and she didn't say where she was going
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 24. Dec. 2008 11:24

za vse tiste ki resujete slabokrvnost z mesom (ker vem da to nekateri zdravniki priporocajo) - jst sem vegeterijanka in imam res odlicno kri ze od nekdaj.

tako da ni nujno to problem (ne nanasa se na nobeno iz te teme, ampak mam prijatlco ki odkar ve da je slabokrvna samo se rdece meso je, pa ji ne pomaga kaj dosti :roll: )
anca_kk
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 22. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a anca_kk » 05. Jan. 2009 21:56

imam eno vprašanje. in sicer sem v obrazu zelo bleda. ali je možno, da je to kaj povezano s slabokrvnostjo?
Uporabniški avatar
cebelica_Kaja*
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 23. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a cebelica_Kaja* » 22. Jan. 2009 22:31

Lp!

Imam en problem, ki izgleda približno takole:

Do pred Letom dni je bilo z mano vse vredu. Nikoli skoraj nisem bila bolna, če pa sem že bila, sem to prebolela v nekaj dneh. Pred letom dni, pa sem imela hudo vnetje mehurja in ledvic. Takrat so mi tudi povedali da sem zelo slabokrvna. ampak, da je to le posledica vnetja. Problem je nastal, ker se meni vnetje ni pozdravilo več kot en mesec in sem bila zaradi tega tudi v bolnici. No...se pozdravim, ampak kri je bila vedno slabša, sedimentacija je naraščala in zaradi tega se je moja zdravnica odločila, da me bo poslala k hematologu. Tja hodim vsak mesec in jemljem tablete Retafer (3x dnevno) ampak kri...se mi ne popravi, zaradi tega pa se mi pojavljajo druge zdravstvene težave :roll: npr. Septembra sem brez pojasnjenega razloga zlezla skupaj :/, dva dni kasneje sem bila na enem izletu in naenkrat nisem več slišala kaj govorijo, pa tudi slika pred menoj je izginila in nisem nič več videla, začelo me je dušiti in hvalabogu sem bila v množici tako da me je ena punca tam zagrabila in posedla, drugače nevem kako bi se končalo..in še zdaj se mi je 2x zgodilo da me je cela L stran telesa bolela in sem zaradi tega 2 dni nazaj pristala celo na urgenci :cry:

Vse te težave zdravniki pojasnjujejo s tem, da imam premalo železa in se zaradi tega posledično kisik nima kam vezati, in ker moje telo ne dobi dovolj kisika, to vpliva na moj srček in možgane, ki zato začnejo čudno delovat :?

Zanima me, če ima (ali jih je imela) katera podobne težave? in na kak način jih je rešila?

Hvala za odgovore :)
Uporabniški avatar
majarončk
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 18. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a majarončk » 23. Jan. 2009 14:25

barbi-m napisal/-a:Rada bi izvedela vaše ideje, kaj naj naredim, da si čimprej uredim kri? Danes sem dobila rezultate in sem baje zelo slabokrvna, nujno pa rabim imet vsaj malček boljšo kri v torek, ker imam zdravniški pregled, za sprejem v službo...Prosim pomagajte!
V lekarni sem kupila neke tablete za izboljšanje železa, jem pomaranče, ližem med, kaj najbolj pomaga?
Hvala, hvala, hvala,...

Najbolj pomaga zelena solata, fižol, meso, soja, rdeča pesa. Men se je občutno zboljšalo ko sm ful pojedla zelenjave oz. solate!
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 23. Jan. 2009 15:19

Pa Vitamn C! Vit C namreč potencira absorbcijo železa v prebavnem traktu, tako da, če želite stanje popraviti z uživanjem hrane, ki vsebuje dosti železa (zelena solata, stročnice - še posebej fižol, brusnice, suhe slive, borovnice) uživajte tudi dosti vitamina C. Jaz ga kar kupujem v obliki praha ali kapsul, dobi se v vsaki trgovini.
LanaMaxim
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 23. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a LanaMaxim » 23. Jan. 2009 15:37

anca_kk napisal/-a:imam eno vprašanje. in sicer sem v obrazu zelo bleda. ali je možno, da je to kaj povezano s slabokrvnostjo?

Ja, velikokrat imajo slabokrvni ljudje bolj bledo kožo. Če si še veliko utrujena in brez energije je zelo verjetno, da imaš slabokrvnost.
Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 7. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a cukr8 » 23. Jan. 2009 19:47

Pri meni so tudi včeraj ugotovili, da sem mal slabokrvna (hemoglobin ravno na spodnji meji) oz. znižano železo :( .. Pa prej nikoli nisem imela teh težav.. Predpisali so mi pa tiste, že zgoraj parkrat omenjene, tablete Retafer..

Eh :?
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 23. Jan. 2009 20:03

lakeesha napisal/-a:zanima me, če greš lahko kadarkoli na pregled krvi, al morš bit pod nujno neki bolan da daš kri? :roll:
jez sm zadnjič enkrat rekla dohtarci, da bi šla na pregled (ker se sploh ne spomnem kdaj sm bla nazadnje, ene 7,8 let nazaj :eek: ), pa me ni hotla poslat v laboratorij...
sej se v redu počutim pa vse, sam zanima me kako je s krvjo, če je vse gut...
hvala za odg.

Lahko, ampak je potem samoplačniško.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]