Skupno hujšanje
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
Ni vazno s katerim delom telesa delas. S poljubno aerobno vajo bos zgubljala mascobo po celem telesu.~NIA~ napisal/-a:uan kueščn, ki ga nevem kam postavt, zato prašam tukaj:
rada bi se znebila samo trebuščka in bokov (riti). Kupila sm si hulahop obroč - seveda mi ne gre najbolje (če ga 5x zavrtim je že uspeh).
Ali tak obroč sploh lahko pomaga, ne poznam nikogar ki bi ga imel, samo da ne delam za brezveze.
Po včerajšnjih 15ih minutah "vadbe" me danes bolijo cela stegna, rit in trebušne mišice. Ampak po TVju sm vidla reklamo (top shop) da kao obroč nič ne pomaga, pa če vadiš ure in ure na dan.
aja, moj obroč ni iz topshopa, ampak je navadn, plastičn, lahek, vreden 3€.
A se kdo spozna na to?
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
-
somebody - Cosmofrik
- Na forumu od: 18. 6. 2005
Amaranth napisal/-a:a je katera tukaj na Atkinsovi dieti oz. stilu prehranjevanja? (brez OH, kasneje pa le stročnice in sadje)
lej ne spoznam se na te diete, nisem je sprobala, ampak neki čist malga vem, kaj se dogaja v telesu, če ni dost OH. torej:
ta dieta je zelo priljubljena, saj hitreje dobiš občutek sitosti in s tem zaužiješ manj hrane, poleg tega pa se zarad pomanjkanja glukoze aktivira en encim (TAG-lipaza), ki pospeši razgradnjo maščob. to je dobra stran diete. zdele pa še nekaj razlogov proti (upam da bodo pretehtali): maščobe ne morejo biti vir energije za možgane, mela boš zadah po acetonu, v telesu se tvori več kislin (zato več lulaš, da izločiš te kisline, zato lahk dehidriraš, ledvice bodo obremenjene...), lohk se pojavi tut razgradnja mišičnih proteinov... -> na kratko: posledice so podobne kot pri sladkorni bolezni.
če se že mislš to lott, uživaj vsaj nekaj OH - pa pač glej da ne bodo to OH iz sladkarij
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
^^Še malo dodatka na to temo (sem lena pa se mi ne da tipakat, bom raje kr quotala en dober opis):
Ketoacidoza je presnovna acidoza (znižan pH zunajcelične tekočine), ki nastane zaradi kopičenja ketonskih teles v organizmu. Ketonska telesa nastajajo zlasti v jetrih v mitohondrijih z razgradnjo prostih maščobnih kislin. Njihova sinteza se poviša v času, ko v krvi primanjkuje glukoze in tkiva zato niso dovolj dobro preskrbljena z energijo. Ketonska telesa so sicer poglavitni vir energije v celicah srčne mišičnine, v času stradanja pa začnejo ketonska telesa izrabljati tudi možgani. V določenih stanjih, na primer pri sladkorni bolezni tipa I, je v telesu pospešena lipoliza in iz prostih maščobnih kislin nastajajo ketonska telesa, ki presegajo potrebe telesa. Ketonska telesa pri fiziološkem pH-ju disociirajo ter oddajo vodikov proton, kar je vzrok zakisanja zunajcelične tekočine.
Diabetična ketoacidoza se pojavi zaradi pomanjkanja učinkov insulina. Insulin sicer zavira lipolizo ter vstop prostih maščobnih kislin v mitohondrije jetrnih celic. Zlasti pri sladkorni bolezni tipa I insulina v krvi primanjkuje in je zato ketogeneza močno pospešena. Acidozo poskuša organizem omiliti s povečanim izločanjem ogljikovega dioksida iz telesa, zato je pri teh bolnikih prisotno globoko dihanje. Izdihan zrak ima vonj po acetonu.
- Tysia
- Kofetarica
- Na forumu od: 11. 5. 2008
Mahagonij napisal/-a:Ni vazno s katerim delom telesa delas. S poljubno aerobno vajo bos zgubljala mascobo po celem telesu.~NIA~ napisal/-a:uan kueščn, ki ga nevem kam postavt, zato prašam tukaj:
rada bi se znebila samo trebuščka in bokov (riti)...
A se kdo spozna na to?
Drugi stavek: pravilno. Prvi stavek: nepravilno. Ni tako zanemarljivo, s katerim delom telesa delaš. Zakaj? Pri hujšanju je pomembno, da se pokuri kar največ energije, ki izvira iz maščobnih celic. Največja peč za kurjenje kalorij pa je naše pusto - mišično tkivo. Več kot je mišic, večja je poraba energije. Iz tega sledi, da je aerobna vadba, kjer vključiš večje število mišic energetsko potratnejša od tiste, kjer vključiš manj mišic. Energetsko potratnejša je tudi tista vadba, kjer so vključene večje mišice (primer: če bi isto (recimo prosto) vajo opravljali z rokami in nato še z nogami, bi več kalorij porabili pri vaji z nogami). In seveda tam, kjer je obremenitev večja.
Tisti mit, ki pravi, da lahko shujšaš samo v trebuh s tem, da delaš (samo) trebušnjake, lahko kar razbijemo. Teoretično je to sicer možno, a nepriporočljivo (če bi delali trebušnjake tako dolgo in s tako obremenitvijo kot običajno aerobno vadbo), v praksi pa dvomim, da je veliko ljudi tega sposobno (rabiš odlično kondicijo + voljo +,...). S trebušnjaki se trebušne mišice učvrsti, maščoba pa se na tistem delu ne izgublja ravno (morda za promil pripomoreš k temu, ker se na trebušnem predelu izboljša prekrvavitev). Maščoba se izgublja takrat, ko je v telesu prisoten kalorični primankljaj in slednjega je najlažje doseči z zmanjšanim vnosom hrane in aerobno vadbo (ter sočasno anaerobno vadbo, da se ohranja mišice, ki so peč za kurjenje maščobe). Maščoba se ponavadi izgublja po celem telesu, so pa nekateri posamezniki nagnjeni k temu (genetsko, zaradi horonskega stanja ), da se maščoba nekje lažje/težje zgubi. Takrat bi jaz priporočila življenje s čimmanj stresa, kar najbolj optimalno prehrano in gibanje.
Drugače pa Nia, huahop obroč je fajn za oblikovanje pasu (mišice), maščobe pa s tem ne izgubljaš veliko. Jaz bi dodala kolesarjenje/(in)tek(in)/rolanje.
-
Elle.* - Debatorica
- Na forumu od: 25. 8. 2009
Še jaz, še jaz!
Khm. Torej, nisem debela, ubistvu sm kar zadovoljna s svojo postavo, na živce mi gre samo šlaufek na trebuščku. Pa vedno sm bla presuha, pod prisilo sm se morala zredit, pol sm se pa kr naenkrat ful redila, ko sm zamenjala okolje. Še posebej stegna/rit/trebuh. Na riti mam clo mjhne strije . Ampak ok, sj se ne vidijo tok. V glavnem, rada bi zgubla mal kil na trebuhu, pa učvrstila postavo. Kr sm z ritjo kr zadovoljna. Sm pa slišala, da če hujšaš, najprej shujšaš v joške. Men so pa zdej tok ušeč ko sm se zredila.
Torej.. Kakšna vadba bi bla zame najbolj primerna? Zadnja dva tedna sm spet začela laufat, vsak drug dan.
Ps: kadim občasno, bolj ne kot ja. pa baje s tem tut shujšaš, kr se poveča poraba kalorij, oz. maš boljšo presnovo. pa fuuuuuuuul kave spijem.
Khm. Torej, nisem debela, ubistvu sm kar zadovoljna s svojo postavo, na živce mi gre samo šlaufek na trebuščku. Pa vedno sm bla presuha, pod prisilo sm se morala zredit, pol sm se pa kr naenkrat ful redila, ko sm zamenjala okolje. Še posebej stegna/rit/trebuh. Na riti mam clo mjhne strije . Ampak ok, sj se ne vidijo tok. V glavnem, rada bi zgubla mal kil na trebuhu, pa učvrstila postavo. Kr sm z ritjo kr zadovoljna. Sm pa slišala, da če hujšaš, najprej shujšaš v joške. Men so pa zdej tok ušeč ko sm se zredila.
Torej.. Kakšna vadba bi bla zame najbolj primerna? Zadnja dva tedna sm spet začela laufat, vsak drug dan.
Ps: kadim občasno, bolj ne kot ja. pa baje s tem tut shujšaš, kr se poveča poraba kalorij, oz. maš boljšo presnovo. pa fuuuuuuuul kave spijem.
Inside every blonde is a blonder blonde waiting to get out.
- Tysia
- Kofetarica
Elle.* napisal/-a:Torej.. Kakšna vadba bi bla zame najbolj primerna? Zadnja dva tedna sm spet začela laufat, vsak drug dan.
To je težko povedati kar tako, za nekoga, ki ga ne vidiš in ne poznaš njegovih prehranjevalnih in športnih navad, telesne sestave, starosti, ipd. Ampak ajde, bom poskušala povedat kakšno pametno, ker imam ravno čas.
Glede na opisano predvidevam, da imaš tanke kosti, ozke premere ramenskega in kolčnega obroča in z manjšo količino (glede na ostale, ad occhi) mišične mase.
Če si se recimo že prej relativno redno ukvarjala s športom (predvidevam, ker pišeš, da si SPET začela tečt redno), potem bi ti priporočila kombinacijo teka in vadbe za moč. Menim, da bi bilo dobro ojačati muskulaturo (če moje predpostavke držijo) in obenem izvajati aerobne treninge. Torej izmenično en dan vaje za moč, naslednji dan aerobna aktivnost, en dan v tednu pa počitek (slednji je pomemben za mišino rast in tudi zato, da ne pride do izčrpanosti organizma oz. t.i. pretreniranosti). Pomembno je tudi trajanje vadbe in njena intenzivnost, o tem ti tule težko kaj bolj konkretnega povem, ker imam premalo podatkov (in časa). Recimo samo zelo na grobo: trening za moč naj ne traja več kot 1 uro, bolje je manj in bolj intenzivno ter potem sledeči počitej in hrana. Aerobni trening pa naj traja več kot 30 - 40 min v eni enoti (odvisno glede na tvojo pripravljenost).
Zelo pomembna je tukaj tudi prehrana in sicer dovoljšen vnos beljakovin (skuta, meso, soja, oreški, semena, stročnice,...), vitaminov in mineralov ter esencialnih maščobnih kislin (olivno olje, ne škodi pojesti tudi ribe, ali pa popiti žlico lanenega olja/dan). Pomembno je, da po treningu ješ. Kadar izvajaš vadbo za moč, je fino, da hrana vsebuje veliko beljakovin, a tudi nekaj OH. Zame je recimo ideal "sladica": pusta skuta (250g) + 1 banana + pest rozin in morda žlica medu (če mi potegne zelo na sladko). To je fino zaužiti do ene ure po treningu. Ni pa se treba basat takoj, fino je počakati, da se telo malo umiri. Meni paše ene 20 - 30 min po treningu. (No, je pasalo, sedaj sem malo na pavzi s treningi moči, bi bilo treba spat kaj uvesti ) Pa seveda, skrbi za primerno hidracijo telesa - dovolj pij. Kar se pa tiče hrane pred treningom pa se opazuj, kako ti paše, koliko je od hrane odvisna tvoja storilnost...prej ti priporočam kakšno banano ali pa čokolino (recimo uro do dve prej).
Elle.* napisal/-a:Ps: kadim občasno, bolj ne kot ja. pa baje s tem tut shujšaš, kr se poveča poraba kalorij, oz. maš boljšo presnovo. pa fuuuuuuuul kave spijem.
Uf, s tem pa si serješ v lastno skledo. Sicer ne poznam nobene relevantne raziskave o tem, ki bi ti jo lahko napopala sem, a kolikor je meni znano, kajenje vpliva na metabolizem tako (zaradi stresnih hormonov, ki se izločajo), da potem ta maščob ne skladišči več tako enakomerno kot prej, ampak bolj v trebušni predel. Res je, da nekoliko pospeši metabolizem, a to je zanemarljivo. Mit, da se kadilci zredijo, ko nehajo kadit, se daponavadi razbit s tem, da cigareto preradi zamenjajo za čokolado ...torej pojedo več kot prej.
Kava je sicer splošno priporočljiva, po obroku in pred treningi, a kljub vsemu bi ti jaz raje svetovala zeleni čaj. Ravno tako pospeši metabolizem, s tem, da ima veliko antioksidantov.
Raje si poskušaj pohitriti metabolizem z več manjšimi obroki, razporejenimi preko celega dne, začenaši z zajtrkom. Pa z zelenim čajem (če že), manj sladkarijami in "belimi pregrehami" (bel kruh,,....). Pa bo. Pa sekirat se ne preveč, stres povzroča nalaganje maščobe okoli trebuha.
-
Elle.* - Debatorica
- Na forumu od: 25. 8. 2009
Res sm povedla bolj malo o sebi. Sicer si pa skoraj vse zadela, sam tisto z mojo vadbo v preteklosti niti ne. Športa ne maram, všeč mi je samo tek. Pa še to med letom nisem tekla, ker nisem imela časa in pogojev (internat). Tekla sem pa dokaj redno med počitnicami. Pač nisem zelo disciplinirana oseba.
S tem, ko sm omenla cigarete, niti slučajno nisem mislila, da bi začela kaditi zaradi tega ali katerega koli drugega razloga. Sam tko pač, zanimivo se mi je zdelo.
Verjetno bom tekla tako kot zdaj, vsak drugi dan. Upam, da se mi bo vsaj tega uspelo držat, za prehrano bom tut poskusla čim bolj poskrbet.
Sm pa vesela, da si se dolgočasila in si se spravila to napisat. Hvala!
S tem, ko sm omenla cigarete, niti slučajno nisem mislila, da bi začela kaditi zaradi tega ali katerega koli drugega razloga. Sam tko pač, zanimivo se mi je zdelo.
Verjetno bom tekla tako kot zdaj, vsak drugi dan. Upam, da se mi bo vsaj tega uspelo držat, za prehrano bom tut poskusla čim bolj poskrbet.
Sm pa vesela, da si se dolgočasila in si se spravila to napisat. Hvala!
Inside every blonde is a blonder blonde waiting to get out.
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
S tem, kar sm rekel glede dela telesa sem ciljal na to, da je neumnost to, kar prodajajo razne revije/top shop reklame, in sicer da z vajami trebuha/riti/whatever zgubis mascobo na doticnem predelu telesa. To sm dobil filing, da je NIA imela zmotno prepricanje, da so hulahoop vaje dbest za hujsanje riti in trebuha, ker uporabljas rit in trebuh.Tysia napisal/-a:Drugi stavek: pravilno. Prvi stavek: nepravilno. Ni tako zanemarljivo, s katerim delom telesa delaš.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
-
girl92 - Komunikatorka
- Na forumu od: 23. 6. 2010
bila sem presuha, zdj sm se začela prenažirat..še zmer bi lh mela kšno kilco več, ampak se mi je na trebuščku naredu šlaufek zarad nezdrave prehrane oz. prenažiranja...
občasno tečem, pač kadar se res prsilim k tem..
kaj bi mi še svetovale, da bi si utrdila trebušček
občasno tečem, pač kadar se res prsilim k tem..
kaj bi mi še svetovale, da bi si utrdila trebušček
- Tysia
- Kofetarica
Preberi si malo prejšnje poste. Drugače pa je recept ponavadi enak: dovolj gibanja, dovolj počitka in spanja, kvalitetna prehrana, ki naj bo razdeljena v več obrokih in manjše količne le te. Za maščobe kurit je fino aerobno gibanje (torej tek, kolo, rolanje, planinarjenje, plavanje...več kot pol ure neprekinjeno). Obenem pa je fajn delat tudi vaje za moč.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google Adsense [Bot]