PAP - bris materničnega vratu

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 12. Apr. 2008 11:38

mirella napisal/-a:Mam eno vprasanje. Mogoce ste se o tem govorili par strani nazaj sam se mi neda brat vse skupaj :oops:

Dobila sm danes domov eno pismo nekega drustva pac da bi morala it opravit ta test, ker ga pac se nisem. Zanima me ali se ta test lahko opravi tudi ce se nisem imela spolnih odnosov??

Naj bi se naredila po 20. letu, ampak kako je s tem, ce se nisi imela spolnih odnosov pa ne vem. Si ne predstavljam pregleda, kaj sele brisa, ce si nedolzna. Poklici h ginekologu pa vprasaj. Plus prebrskaj na internetu, ce kje pise ...
Uporabniški avatar
mirella
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 25. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a mirella » 12. Apr. 2008 14:26

Hja najboljse da v pondeljek poklicem pa vprasam. tnx ;)
Life is not the amount of breaths you take,
it's the moments that take your breath away.
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 12. Apr. 2008 15:55

Pomoje glede na to, da nisi imela spolnih odnosov, niti ni možnosti, da bi staknila kakšno okužbo materničnega vratu oz. karkoli pač, kakšen virus ali kaj podobnega.
Seveda predpostavljam, da so bilokakšne bolezenske spremembe vse posledica spolnih stikov; ne vem pa, če je res tako...
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 12. Apr. 2008 16:09

Mimi_M napisal/-a:Pomoje glede na to, da nisi imela spolnih odnosov, niti ni možnosti, da bi staknila kakšno okužbo materničnega vratu oz. karkoli pač, kakšen virus ali kaj podobnega.
Seveda predpostavljam, da so bilokakšne bolezenske spremembe vse posledica spolnih stikov; ne vem pa, če je res tako...

Ja, saj to je dilema. Po moje pap bris ni namenjen zgolj iskanju sprememb na materničnem vratu, ki bi nastale kot posledica spolnih stikov, ampak gre tudi za spremembe, ki bi nastale zaradi posledice let, razvoja, tudi dednosti ... Si pa ne predstavljam kako neprijetno mora biti, če ti vzame bris, ko deviška kožica še ni predrta, zato me res zanima, če to izvajajo, Mirella, sporoči.
Uporabniški avatar
BlackLady
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 31. 7. 2004
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a BlackLady » 12. Apr. 2008 16:44

negativen bris je v vecini primerov.. tako da.. ni se kaj sekirat okoli tega.. vsekakor naprej na preiskave, ampak hudega pa ni.. kar takoj.. razen pri nekaterih primerih.. vsaj meni so tako povedali.. sicer nisem se 20, bom pa kmalu.. lahko so samo neskodljivi polipi, ki so pac tam in nimajo nobene funkcije, odstranit jih je pa dobro..
vsekakor h ginekologinji vsaj na pogovor..
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 12. Apr. 2008 16:48

Pa saj pri njej ni nič narobe, niti še ni nikoli imela narejenga brisa, dobila je sam vabilo na odvzem brisa, ker je čez 20 let stara.
Pri meni je bilo do sedaj sicer vedno vse OK, je pa res, da ne čakam 3 leta, ampak grem vsako leto na pregled in pač plačam tistih 12 €, pa sem mirna.
Uporabniški avatar
mirella
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 25. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a mirella » 12. Apr. 2008 17:20

dobila sm vabilo pa bi vseeno sla, nikoli neves .. mogoce tudi mene lahko doleti. za vsak slucaj bi sla pogledat.. samo pac nisem še slišala nobenga primera da test delala nedolzna punca. Poklicala bom, pa če se da bom itak šla ;) tko da se še kaj javim v tej temi :)
Life is not the amount of breaths you take,
it's the moments that take your breath away.
Uporabniški avatar
Shannon
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 15. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Shannon » 12. Apr. 2008 18:14

mirella, sem bila v enakem položaju kot ti. Dobila sem vabilo, stara že par let čez 20, pa še nedolžna. Nisem vedela, ali moram sploh iti na bris, ker se mi ni zdelo smiselno. Sem šla kar ginkota v našem zdr. domu vprašat, pa je rekel, da mi ni treba, ker so bile v mojem primeru možnosti za okužbo s čimerkoli zanemarljive. Nedolžne ženske imajo že na splošno zelo malo ginekoloških težav, tako da ...

Sicer sem naslednje leto kljub vsemu šla, in je bil rezultat čist ko solza. Sicer se mi zdi, da mi G sploh ni verjel, da sem devica pri svoji starosti. Tega sicer ni rekel, ampak se je prav videlo :D

Če uporabljaš tampone (jaz sem jih), se nimaš kaj bati za kožico.
Uporabniški avatar
Amaretto
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 22. 2. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Amaretto » 12. Apr. 2008 20:27

Kolk časa ste pa čakale na vabilo za PAP test, potem ko ste dopolnile 20 let? Jst sicer še nisem 20, sam me je kr fajn zaskrbel ko sm brala vse to, ker mam dost pogosta vnetja.

Držte se punce! :kleeblatt:
I thought I was a fool for no-one, but oh baby I''m a fool for you...
leilla
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 15. 7. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a leilla » 12. Apr. 2008 21:15

Amaretto če imaš pogosta vnetja, ti priporočam, da obiščeš ginekologa.
Glede vabila na pregled za punco, ki je dopolnila 2o let: v društvu ZORA pošiljajo vsem puncam, ki so dopolnile določeno starost ali tistim, ki več kot 3 leta niso bila na pregledu, domov vabilo na pregled. Virus ki povzoča raka na materničnem vratu se na žalost lahko tudi deduje, ampak to le v redkih primerih. Tako da je pri takih puncah, kot ste že same napisale, majhna verjetnost okužbe. Seveda pa svetujem, da ob prejetju vabila vseeno obiščeš ginekologa in se z njim pogovoriš.
Drugače pa punce samo pogumno!

lp
leilla
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 13. Apr. 2008 8:55

Amaretto napisal/-a:Kolk časa ste pa čakale na vabilo za PAP test, potem ko ste dopolnile 20 let? Jst sicer še nisem 20, sam me je kr fajn zaskrbel ko sm brala vse to, ker mam dost pogosta vnetja.

Držte se punce! :kleeblatt:

Pa si že imela spolne odnose?
Uporabniški avatar
Peony
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 28. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Peony » 13. Apr. 2008 9:43

Mimi_M napisal/-a:Pa saj pri njej ni nič narobe, niti še ni nikoli imela narejenga brisa, dobila je sam vabilo na odvzem brisa, ker je čez 20 let stara.
Pri meni je bilo do sedaj sicer vedno vse OK, je pa res, da ne čakam 3 leta, ampak grem vsako leto na pregled in pač plačam tistih 12 €, pa sem mirna.

12 €? Jaz sem nekje zasledila, da je 60€. Sicer pa dam tudi 100€ raje, kot da hodim na 3 leta. :)
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 13. Apr. 2008 9:49

Ja, vem, meni je moj ginekolog razložil, da večina drugih gin. računa celo vrsto zadev v to ceno, od samega pregleda, pogovora, blabla,
on pa dejansko samo odvzem brisa, naredi pa itak normalno cel pregled. :wink:
Uporabniški avatar
Aloha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 9. 2005
Kraj: Havajsko otočje

Neprebrana objavaNapisal/-a Aloha » 13. Apr. 2008 12:59

Joj, js še nikol nism bla :oops: ... Usak mesec rečm, da se pa zdej res naročim, pa še kr nism.

A je to ful grozn, če grem prvič šele pr 25?
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
Uporabniški avatar
Kika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 13. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Kika » 13. Apr. 2008 13:10

jah, bolje pozno, kot nikoli :lol:

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov