Nujno potrebujem - zdravstveni nasveti

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

lia7bibi
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 243
Na forumu od: 16. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lia7bibi » 22. Jul. 2010 11:41

sicer nič od tega nisem doživela,vendar smo o puknciji slišali na faksu. kolikor vem se punktat vzame na živo,brez omrtvičenja, mislm da ostaneš kakšen dan v bolnici,pravijo tudi da je boleče oz.neprijetno kar je tudi logično.upam da se nisem preveč zmotila :wink:
Uporabniški avatar
eclipse.
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 114
Na forumu od: 29. 6. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a eclipse. » 26. Jul. 2010 16:26

Kuhala sem kavo in posodo po nesreči prevrnila (štor). Polila se mi je po celi nogi. Takoj sem jo dala pod mrzlo vodo in namazala z Bepantenom. Koža mi zgleda dokaj normalno, samo malo peče. Koliko si pri opeklinah z vrelo vodo poškoduješ kožo?
Baby*
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 231
Na forumu od: 13. 10. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Baby* » 27. Jul. 2010 12:25

Zadnjo menstruacijo sem imela 6.6.2010. Sedaj mi že kar lep čas zamuja. NAredila sem dva testa obadva sta pokazala negativno. Zanima me kaj drugega je lahko tukaj še narobe? drugače je vse normalno...?
Uporabniški avatar
eclipse.
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 114
Na forumu od: 29. 6. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a eclipse. » 27. Jul. 2010 12:31

Mogoče stres, hujšanje, sprememba okolja,... Čeprav si napisala, da je vse normalno. Pa sta se zaščitila?
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5006
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 27. Jul. 2010 14:45

Baby* napisal/-a:Zadnjo menstruacijo sem imela 6.6.2010. Sedaj mi že kar lep čas zamuja. NAredila sem dva testa obadva sta pokazala negativno. Zanima me kaj drugega je lahko tukaj še narobe? drugače je vse normalno...?


Si kaj pod stresom trenutno?
Mogoče najbolš, da pokličeš ginekologa in ti bo on povedal kako pa kaj.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 29. Jul. 2010 8:58

eclipse. napisal/-a:Kuhala sem kavo in posodo po nesreči prevrnila (štor). Polila se mi je po celi nogi. Takoj sem jo dala pod mrzlo vodo in namazala z Bepantenom. Koža mi zgleda dokaj normalno, samo malo peče. Koliko si pri opeklinah z vrelo vodo poškoduješ kožo?


Če te samo peče, ni hudega. Za info:
* Opekline prve stopnje so pogosto omejene le na rdečino kože, bele lehe na koži in manjšo bolečino na mestu poškodbe. Prizadeta je le pokožnica. V to stopnjo spada večina sončnih opeklin.
* Opekline druge stopnje se kažejo kot rdečina s površinskimi mehurji. Izraženost bolečine je odvisna od oživčenja prizadetega območja kože.
* Opekline tretje stopnje povzročijo izgubo pokožnice, poškodovane so tudi podkožna tkiva. Pokožnica je ožgana in skrajno poškodovana; včasih je na površju prisotna trda krasta. Pri celjenju pride do brazgotinjenja; lasni mešički in keratin so poškodovani. Včasih je potrebna presaditev tkiva.
* Opekline četrte stopnje poškodujejo tudi mišice, kite, ligamente. Pride do hudih ožganin in hudih poškodb podkožja. V nekaterih primerih se podkožje delno ali povsem uniči, kar ogrozi življenje. Nujna je presaditev tkiva.

Lahko sprobaš SOS obliže za opekline
http://www.lekarnar.com/izdelki/hansapl ... a-opekline


Drugače pa, vidim da si naredila kar nekaj napak. Preberi si:

Prva pomoč lažjih opeklin:

Ohladimo opeklinsko rano s tekočo hladno vodo, ki zmanjša bolečino in preprečuje nadaljnjo poškodbo poškodovanih, vendar še živečih celic. Hladimo do odprave bolečin, takoj ko je to mogoče. Običajno hladimo 30 minut oziroma vsaj 5 do 10 minut s tekočo vodo temperature med 8 in 23 oC. Voda naj bo čista, sterilnost pa ni potrebna. Če ni možno zagotoviti tekoče vode, hladimo z brisačami, namočenimi v hladno in čisto vodo.

Opečeni otroci hitro izgubljajo toploto, zato hlajenje njihovih opeklin izvajamo največ 10 minut, če je površina rane manjša od 10 %. Otrok v bolnišnico ne peljemo zavitih v mokro brisačo, ampak jih pokrijemo s toplo odejo.

Poškodovanca ne smemo podhladiti, zato pri obširnejših opeklinah čas hlajenja skrajšamo na 5 minut.

Na opeklinsko rano ne dajemo ledu!!! Takšno hlajenje lahko povzroči še dodatne poškodbe.

Opeklinske rane nikoli ne mažemo z mazili!!!

Pokrijemo opeklino s sterilno gazo in povojem, ali namestimo posebne sterilne obkladke za prvo pomoč pri opeklinskih ranah, ki so na voljo v lekarni, in obiščemo zdravnika.

Manjše opekline se ponavadi celijo brez nadaljnjega zdravljenja. Celjenje lahko spremljajo spremembe pigmenta (območje opekline je drugačne barve kot ostala koža). Če se razvije okužba (povečana bolečina, rdečina, povečana temperatura in oteklina prizadetega področja), poiščemo zdravniško pomoč.
(vir: http://www.pomagamprvi.si/Obnovi_znanje ... opeklinah/)

Srečno!
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
eclipse.
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 114
Na forumu od: 29. 6. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a eclipse. » 29. Jul. 2010 10:43

Hvala za informacije. Res nisem vesela, da se običajno hladi 30 minut :eek: Za Bepanten sem bila v dvomih. Z ur prve pomoči :D sem se spomnila, da opeklin ne mažemo z mazili, ampak so me internet in navodila na mazilu prepričala v nasprotno. Nekaj dni sem imela na koži še rdečino, ki pa je sedaj popolnoma izginila. :)
Uporabniški avatar
desigual
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 118
Na forumu od: 30. 11. 2009
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a desigual » 27. Avg. 2010 17:30

draga hribi!

sem imela podobno izkušnjo, ko so mi punktirali nogo. sicer sem bila še zelo mlada (14 let) in so mi z ogromno iglo odvzeli del tkiva. bolečina je bila zelo huda! poit je v tem da se ne smeš premikati, ker potem lakho zgrešijo mesto vboda. mi pa niso dal nič proti bolečinam... od bolečine sem imela celo telo prepoteno in spomnim se da sem mamo zelo močno stiskala za roko... to je to, kar se jaz spomnim.
upam da si to že dala skozi in da je zdaj vse ok.
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 698
Na forumu od: 25. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 31. Avg. 2010 9:23

NUJNO!

A lahko uporabim Canesten kremo, ker me po spolovilu (sramnih ustnicah) zadnje dneve precej srbi, kar pomeni, da so se mi spet pojavile glivice? O tem sprašujem zato, ker sem izgubila navodilo, takrat (lani) ko mi jo je ginekologinja predpisala, pa sem jo uporabljala v kombinaciji z nekimi svečkami (tabletami), ki sem jih morala vstaviti v nožnico. Torej, a lahko uporabljam kremo samostojno in brez njenega navodila oz. predpisovanja, ker itak vem, da gre spet za isto težavo? Do ginekologinje pa ne morem, ker nisem doma zaradi izpitov, v Lj pa nimam svoje ginekologinje. :?
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 31. Avg. 2010 11:35

Škodilo ne bo, koristilo pa tudi ne :wink: Za odpravo glivic bo potrebna tako krema (na sramne ustnice) kot vaginalete (tbl za v nožnico). Ker če boš zdravila samo zunanji del spolovila, nožnice pa ne, se ne boš pozdravila.

Sploh pa, ne bodi sama svoj zdravnik, simptomi so lahko podobni, ni pa nujno, da gre za istega povzročitelja. Glivice načeloma lahko zdravimo sami, obisk pri zdravniku pa je nujen, če
- če si mlajša od 18 let
- če izboljšanja ne opaziš po 3 dneh zdravljenja
- če so po sedmih dneh zdravljenja še vedno prisotni simptomi
- če se v dveh mesecih znaki ponovijo
- če si noseča (sem videla, da tudi o tem sprašuješ)
- če imaš netipične znake: izcedek, ki smrdi po ribah, vročina, bolečine v spodnjem delu trebuha...
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
PeggySue*
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1956
Na forumu od: 18. 11. 2006
Kraj: Gorenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a PeggySue* » 02. Sep. 2010 19:51

NOVO
Pozna katera kakšnega kiropraktika iz Kranja?Baje dela eden na Planini,a ne vem ne naslova,ne priimka.
Lahko mi svetujete tudi kakšnega drugega,dobrega,v okolici Ljubljane ali še raje Kranja.
Uporabniški avatar
kikyca
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2628
Na forumu od: 17. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a kikyca » 03. Sep. 2010 17:46

No evo pa mam tud jaz eno vprašanje, mogoče mal glupo ampak sem pač bla nerodna. Sem kuhala večerjo in hotla probat hrano pa je bla ona žlica za mešat full vroča in sem si spekla desni kotiček ust in ustnico še mal višje, ja po neumnosti... :roll: ponavadi si jezik spečem pa me še ni izučilo.

No v glavnem zanima me, če je kaka krema ki si lahk na ustnice namažem pa da je fajn za opekline? Mal sem si mrzli obkladek držala gor ampak me še vedno full peče.
Yada, yada, yada...
Pika85
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 56
Na forumu od: 2. 6. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Pika85 » 04. Sep. 2010 18:10

Na zadnjici, direkt pri luknji (na zunanji strani) se mi je pred tremi dnevi pojavila majhna, za grah velika kožna bula, ki me sicer ne peče, ne boli ali karkoli. Nimam nobenih zdravstvenih težav, niti s prebavo, v blatu tudi nisem opazila krvi. Je edino estetsko zelo moteče. :cry:

Kaj je to,hemoroid? Sicer bom še nekaj dni počakala, če ne izgine pa bom šla k zdravniku :oops: [/i]
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 698
Na forumu od: 25. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 06. Sep. 2010 14:17

Zanima me, če se hočem naročit za pregled (zaradi nosečnosti) pri ginekologu v urgentni gin. ambulanti v KC, kako dolgo traja, da dobim izvide? Saj vem, da mi bodo vse to povedali tam, ampak me vseeno zanima. Za kakšne vrste pregled pa gre, da ugotovijo, če gre za nosečnost? Gre za plačljiv pregled, glede na to, da imam svojega ginekologa v drugem kraju?

Pa še to: kam moram it, da pridem do ambulante št 31? Piše da je v centralni stavbi KC v pritličju, ampak ne bi rada iskala celo večnost in bi prosila, če mi katera na kratko razloži kam moram it :)
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3322
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 06. Sep. 2010 15:39

Pika85 napisal/-a:Na zadnjici, direkt pri luknji (na zunanji strani) se mi je pred tremi dnevi pojavila majhna, za grah velika kožna bula, ki me sicer ne peče, ne boli ali karkoli. Nimam nobenih zdravstvenih težav, niti s prebavo, v blatu tudi nisem opazila krvi. Je edino estetsko zelo moteče. :cry:

Kaj je to,hemoroid? Sicer bom še nekaj dni počakala, če ne izgine pa bom šla k zdravniku :oops: [/i]


Hemeroidi ne izgledajo tako kot ti opisuješ. Pojdi do zdravnika za vsak primer, četudi ni nič hujšega, boš vsaj lažje zadihala. :wink:

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

cron