Nosite očala ali leče?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Dioniz - Cosmo moderator
- Na forumu od: 21. 1. 2010
- Kraj: Maribor
nosim očala že od petega razreda Oš dalj.e Nisem 100 % ampak mam nekje -1,50 do -1,75 dioptrijo. Glih tolko, da vidim za en k***c. Mam pa v nekem doglednem času namen sprobat leče.
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
― Ralph Waldo Emerson
-
Auraya - Sramežljivka
- Na forumu od: 30. 7. 2009
Nosim leče definitivno. Očala so tako nerodna, pa še nikakor ne najdem takih k bi mi bile prav in bi lepo izgledale.
Tako da ostajam pri mesečnih lečah, čeprav razmišljam da bi preizkusila dnevne...
očala moram nositi od tretjega razreda osnovke, leče nosim tako nekako od sedmega razreda, torej skoraj sedem let. imam pa dioptrije -5.50 na obeh očeh, očala mam pa še več :S
Tako da ostajam pri mesečnih lečah, čeprav razmišljam da bi preizkusila dnevne...
očala moram nositi od tretjega razreda osnovke, leče nosim tako nekako od sedmega razreda, torej skoraj sedem let. imam pa dioptrije -5.50 na obeh očeh, očala mam pa še več :S
- Pucca20
- Sramežljivka
- Na forumu od: 25. 4. 2010
hei,
Zanima me če je katera v bljižni preteklosti delala izpit za avto?
Namreč kot voznik začetnik, ki nosi očala, moram menjati vozniški (ker mi je potekel) poleg tega pa moram opravljati znova zdravniški pregled. Ker se mi zdi da se mi je rahlo vid poslabšal, ne vem če je pametno da grem najprej na zdravniški pregled. Kaj naj grem najprej k optiku ali v bolnico. Ali kako je to? Ker če grem na zdravniški najprej in plačam, pa potem ugotovim da ne vidim dobro, denar gre, pa moram še enkrat iti?
Hvala za odgovore, res bi rabila kak dober nasvet.
Zanima me če je katera v bljižni preteklosti delala izpit za avto?
Namreč kot voznik začetnik, ki nosi očala, moram menjati vozniški (ker mi je potekel) poleg tega pa moram opravljati znova zdravniški pregled. Ker se mi zdi da se mi je rahlo vid poslabšal, ne vem če je pametno da grem najprej na zdravniški pregled. Kaj naj grem najprej k optiku ali v bolnico. Ali kako je to? Ker če grem na zdravniški najprej in plačam, pa potem ugotovim da ne vidim dobro, denar gre, pa moram še enkrat iti?
Hvala za odgovore, res bi rabila kak dober nasvet.
Dokler vsi enako razmišljamo, sploh nihče ne razmišlja.
-
*SunFlower* - Kofetarica
- Na forumu od: 20. 5. 2009
Hm, ko se je meni zdelo, da se mi je vid poslabšal, sem šla samo v optiko. On ti potem ugotovi novo dioptrijo in pač kupiš nova očala/leče. Najprej na zdravniški se ti ne splača, ker če ne prideš čez, boš morala še enkrat plačati.
Sicer pa jaz sem na lečah; dejansko mi je uspelo shajati brez očal/leč še pri dioptriji -1.75, -2.25 (razen za gledat TV oz. v šoli na tablo), ampak potem sem pa delala vozniški izpit in sem več kot en mesec skoraj vsak dan nosila (malo premočna) očala, ki jih tudi nisem bila več navajena. Končalo se je tako, da se mi je v tem času hudo povišala dioptrija in brez očal nisem več videla nič Zdaj nosim za ven leče, za doma pa očala.
Sicer pa jaz sem na lečah; dejansko mi je uspelo shajati brez očal/leč še pri dioptriji -1.75, -2.25 (razen za gledat TV oz. v šoli na tablo), ampak potem sem pa delala vozniški izpit in sem več kot en mesec skoraj vsak dan nosila (malo premočna) očala, ki jih tudi nisem bila več navajena. Končalo se je tako, da se mi je v tem času hudo povišala dioptrija in brez očal nisem več videla nič Zdaj nosim za ven leče, za doma pa očala.
Every rose has its thorn
-
kikyca - Cosmopsiho
- Na forumu od: 17. 9. 2006
Najboljše, da greš v optiko kjer majo preglede al pa se v bolnici naročiš. Sam obstaja verjetnost, da boš za v bolnico prišla na vrsto bolj pozno kot pa v optiki. Vsaj pr nas je tak, da se čaka najmanj en mesec al pa več. V optiki pa si lahk že naslednji teden na vrsti.
Kar se pa teh pregledov za vozniški tiče jaz več kot polovico nisem vedla kaj vidim v tistem aparatu v katerega sem gledla, groza res. Na koncu mi je sestra govorila kaj vidim jaz sem pa sam kimala. Pol zdravnica mi pa pove, da kak sem vse super fino vidla. Tak da nevem, ta pregled je bil kr nekaj. Po mojem se nimaš kaj sekirat, sam mogoče je pa odvisno od sester pa zdravnice kolk dajo na to pa kolk so stroge. Pr men je blo glih tolko, da sem tam bla.
Pa še nekaj - vozniški zaj menjaš po 2 letih? Si ziher, da moreš na zdravniškega? Kolk vem ni treba, edino če maš posebej napisano da moreš it.
Kar se pa teh pregledov za vozniški tiče jaz več kot polovico nisem vedla kaj vidim v tistem aparatu v katerega sem gledla, groza res. Na koncu mi je sestra govorila kaj vidim jaz sem pa sam kimala. Pol zdravnica mi pa pove, da kak sem vse super fino vidla. Tak da nevem, ta pregled je bil kr nekaj. Po mojem se nimaš kaj sekirat, sam mogoče je pa odvisno od sester pa zdravnice kolk dajo na to pa kolk so stroge. Pr men je blo glih tolko, da sem tam bla.
Pa še nekaj - vozniški zaj menjaš po 2 letih? Si ziher, da moreš na zdravniškega? Kolk vem ni treba, edino če maš posebej napisano da moreš it.
Yada, yada, yada...
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
NOVO:
Leče nosim že od začetka srednje šole. Vedno brez problemov, ampak...
Zadnje čase večinoma nosim očala (ker sem večino časa doma ) in ko uporabim leče, pogosto oči ratajo rdeče, peče me; še najbolj pogosto pa nastaja ogromna količina "zaspančkov". Tudi če uporabim leče stare 2 dni. Se pa večinoma po kakšni uri nošenja oči znormalizirajo. Včasih pa ratajo rdeče, šele ko jih dam ven (npr. danes zjutraj sem imela oči k en pijanc, pa tolk "zaspančkov", da sm komaj oko odprla )
A ima katera kakšno idejo zakaj se to dogaja?
Sem že razmišljala, da je kaj narobe s tekočino ali pa da ni kul, da toliko časa stojijo v posodicah včasih.
Razmišljam pa, da bi začela uporabljati dnevne leče, namesto 14- dnevnih. Samo bi znalo bit v primeru rednega nošenja precejšen strošek
Leče nosim že od začetka srednje šole. Vedno brez problemov, ampak...
Zadnje čase večinoma nosim očala (ker sem večino časa doma ) in ko uporabim leče, pogosto oči ratajo rdeče, peče me; še najbolj pogosto pa nastaja ogromna količina "zaspančkov". Tudi če uporabim leče stare 2 dni. Se pa večinoma po kakšni uri nošenja oči znormalizirajo. Včasih pa ratajo rdeče, šele ko jih dam ven (npr. danes zjutraj sem imela oči k en pijanc, pa tolk "zaspančkov", da sm komaj oko odprla )
A ima katera kakšno idejo zakaj se to dogaja?
Sem že razmišljala, da je kaj narobe s tekočino ali pa da ni kul, da toliko časa stojijo v posodicah včasih.
Razmišljam pa, da bi začela uporabljati dnevne leče, namesto 14- dnevnih. Samo bi znalo bit v primeru rednega nošenja precejšen strošek
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
- Pucca20
- Sramežljivka
- Na forumu od: 25. 4. 2010
Hvala za odgovore!
ja v bistvu mam 2 leti ja. Gre zato da sem očala začela nositi komaj pred kakimi 4 leti in kao se še ne ve če se mi bo dioptrija večala, zato mi je mislim da takrat v bolnici povedala, da mi ne more napisat da mam stalno dioptrijo? Mislim, da je blo nekako tako. Bom pa še enkrat preverila na izpitu, če res kaj tam piše.
Še nekaj, glede pregleda v bolnici in optiki. Res je da bom v bolnici ziher dolgo čakala na vrsto, ampak kaj pa glede kvalitete pa strokovnosti?
kikyca napisal/-a:
ja v bistvu mam 2 leti ja. Gre zato da sem očala začela nositi komaj pred kakimi 4 leti in kao se še ne ve če se mi bo dioptrija večala, zato mi je mislim da takrat v bolnici povedala, da mi ne more napisat da mam stalno dioptrijo? Mislim, da je blo nekako tako. Bom pa še enkrat preverila na izpitu, če res kaj tam piše.
Še nekaj, glede pregleda v bolnici in optiki. Res je da bom v bolnici ziher dolgo čakala na vrsto, ampak kaj pa glede kvalitete pa strokovnosti?
Dokler vsi enako razmišljamo, sploh nihče ne razmišlja.
-
kikyca - Cosmopsiho
- Na forumu od: 17. 9. 2006
Nevem ravno kak je z kvaliteto pa strokovnostjo, jaz sem do zdaj bla sam enkrat na pregledu v optiki. Ampak kolko vem ti zdravniki, ki pridejo v optiko pregledovat ponavadi itak delajo ki v bolnici. Predvidevam no, ker vem da je mene en pregledal za leče ki tud v bolnišnici dela. Tak da če dvomiš pa v optiki pač vprašaj kater doktor je, da vsaj te mal več zveš.
Sem pa tud jaz še zmeraj skeptična, ker je ena kolegica za očala šla na pregled v eno optiko in so ji vse nekaj zasrali z dioptrijo pa očali. Tak da jaz mislim, da je vedno boljše če se malo prej pozanimaš.
Sem pa tud jaz še zmeraj skeptična, ker je ena kolegica za očala šla na pregled v eno optiko in so ji vse nekaj zasrali z dioptrijo pa očali. Tak da jaz mislim, da je vedno boljše če se malo prej pozanimaš.
Yada, yada, yada...
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
Hvala punci, bom res probala. Priznam, da sem malce nestalna z tekočino (sam to sem lih zmeri bla ), čeprov zmeri tamalo embalažo kupim. Nisem imela pa nikol takih problemov, tud na začetku ne.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
- petra90
- Sramežljivka
- Na forumu od: 14. 7. 2010
- Kraj: LJUBLJANA
oj!
Razdražene oči imaš lahko tudi od predolgega nošenja lečk.
Če imaš lečke za 14 dnevno uporabo jih je priporočeno toliko časa nositi.
Drugače se pa ne strinjam glede pregledov v optiki. Jaz že nekaj časa hodim k isti zdravnici na privat kliniko (Morela okulisti). So super, res se ti posvetijo in ti svetujejo po naboljših močeh, v optiki pa ti zmeri diotrijo to je pa to.
Razdražene oči imaš lahko tudi od predolgega nošenja lečk.
Če imaš lečke za 14 dnevno uporabo jih je priporočeno toliko časa nositi.
Drugače se pa ne strinjam glede pregledov v optiki. Jaz že nekaj časa hodim k isti zdravnici na privat kliniko (Morela okulisti). So super, res se ti posvetijo in ti svetujejo po naboljših močeh, v optiki pa ti zmeri diotrijo to je pa to.
PETRA
-
Kaychee - Komunikatorka
- Na forumu od: 15. 8. 2007
kikyca napisal/-a:
Ja, zih. Jz sm čist ven padla k so mi rekl, da morm še enkrat po 2 letih delat zdravniškega. Za koji k...??? Torej rabiš pregled pri optiku + mnenje optika k je blo včasih cca. 6000 SIT (zato da ti napiše, da maš po možnosti še vedno enako dioptrijo?!) + zdravniški pregled + potrdilo + nove slike (k 2 leti stare se že lahko zgodi, da ti jih ne vzamejo) + taksa za novo VD ...
A sm še kej izpustila?
Ne morm dojet, da morš met za preverjanje enake dioptrije zdravniški pregled. Kolkrat pregledajo starčke? Do 80-tega nič!!
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov