Nosite očala ali leče?

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Nosite leče ali očala?

Leče.
0
Brez glasov
Očala.
1
50%
Kakor kdaj (leče in očala).
1
50%
Očala kot modni dodatek (brez dioptrije)
0
Brez glasov
Skupaj glasov : 2

Uporabniški avatar
Kika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 13. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Kika » 03. Avg. 2010 7:42

za pregled priporočam Stoparja. se ga da dokaj preprosto prepričat, da ti napiše potrdilo do 80ga leta in ne sam za par let, kot to delajo po ostalih zdravstvenih domovih (ker od tega seveda vlečejo keš).
petra90
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 14. 7. 2010
Kraj: LJUBLJANA

Neprebrana objavaNapisal/-a petra90 » 03. Avg. 2010 8:16

hm... gre se ubisvu za varnost na cesti.. in tko vela za use državljane... men se sicer ne zdi prou da kr tkole napišejo, ker pri nas ženskah lahko dioptrija strmo naraste naraste zaradi hormonov... še posebej med nosečnostjo! :)
PETRA
Uporabniški avatar
Kika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a Kika » 03. Avg. 2010 8:43

človek je sam zase odgovoren za to, da dobro vidi. da država keš vleče od tega, nima prav nobenega smisla in je v osnovi diskriminatorno, ker tiste z dioptrijo iz mladosti in tiste s kasnejšo postavlja v povsem neenak položaj.
petra90
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 14. 7. 2010
Kraj: LJUBLJANA

Neprebrana objavaNapisal/-a petra90 » 03. Avg. 2010 10:26

če bi bilo tako bi bil svet preveč popoln!
edina rešitev je laserska odprava dpt. potem imaš mir! :)
PETRA
Uporabniški avatar
Kika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a Kika » 03. Avg. 2010 10:48

ni res... tut potem se ti lahko spet poslabša :)
Uporabniški avatar
Kaychee
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 15. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Kaychee » 04. Avg. 2010 6:55

Mislm, da tud če greš na laser, ti bojo pol spet kej pametval, da morš na kontrole hodit...

Pa ni fora v rednem preverjanju vida. Valda, da greš za svojo varnost poskrbet k ne vidš več dobr. Fora je v tem, da ti more okulist dat mnenje, pa pol še plačuješ bedast zdr. pregled - kot da mi srce kej drugač bije k 2 leti prej... Drugega pa men tko al tko niso preverjal. To je tok keša, da glava boli in to na vsake par let. Packi so res taki, da jim ni para :?
Uporabniški avatar
kikyca
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a kikyca » 04. Avg. 2010 11:33

Kaychee napisal/-a:Ja, zih. Jz sm čist ven padla k so mi rekl, da morm še enkrat po 2 letih delat zdravniškega. Za koji k...??? Torej rabiš pregled pri optiku + mnenje optika k je blo včasih cca. 6000 SIT (zato da ti napiše, da maš po možnosti še vedno enako dioptrijo?!) + zdravniški pregled + potrdilo + nove slike (k 2 leti stare se že lahko zgodi, da ti jih ne vzamejo) + taksa za novo VD ...

No ko si me zadnjič citirala, jaz sem si pred dvema tednoma šla novo vozniško delat pa nisem rabla na zdravniški pregled zarad oči, so mi podalšal normalno za 10 let in bom takrat mogla it na zdravniškega - pa nosim leče oz. očala. Pa tud moji dve kolegici nista rabli na zdravniškega, ko sta si šle podaljšat po 2 letih.

Tak da Kaychee verjetno si mela posebej napisano, da morš it na zdravniškega? Maš močno dioptrijo? Ker nevem kak to da si mogla po 2 letih še enkrat na zdravniški pregled...
Yada, yada, yada...
Uporabniški avatar
rokerca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 20. 7. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a rokerca » 04. Avg. 2010 14:34

Glede zdravniškega pregleda za izpit, jaz sem jih malo okrog prinesla, po domače povedano :D
Nosim leče, že od osnovne šole in na pregled sem šla normalno z lečami. Pol pa me tisti zdravnik vpraša, a nosiš očala? Sem rekla da ne. Ker če bi rekla, da nosim leče oz. očala, bi morala med vožnjo vedno met obvezno očala, po vseh pravilih. Zdaj pa mi jih ni treba nosit.
Ljudi cenimo bolj na osnovi tega, kako uporabni so za nas, kot pa na osnovi tega, kar so.
Uporabniški avatar
Kika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a Kika » 04. Avg. 2010 14:42

kikyca napisal/-a:Tak da Kaychee verjetno si mela posebej napisano, da morš it na zdravniškega? Maš močno dioptrijo? Ker nevem kak to da si mogla po 2 letih še enkrat na zdravniški pregled...

odvisno je od tega, kaj ti piše na zdravniškem potrdilu (tistem, ki ga greš delat, preden začneš vozit).

meni je pisalo 2 leti, tako da mi je prvi izpit veljal praktično samo 1 leto in 8 mesecev (ker sem ga po 4ih mesecih naredila). takrat sem totalno popizdila zaradi tega, se pozanimala na vseh koncih in krajih in mislim, da sem tako odkrila tudi cosmo forum, kjer sem dobila par dobrih namigov in mam zdej vozniško for life (kljub še vedno nestalni dioptriji) :cool:
Uporabniški avatar
kikyca
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a kikyca » 04. Avg. 2010 14:49

^^ja sej to sem ravno misla, da je verjetno v zdravniškem posebej mela napisano, da mora čez 2 leti še enkrat na pregled.

rokerca saj pa ne rabiš skos z očali vozit... na zdravniškem poveš, da maš očala IN leče, pa to ti pol oni vpišejo, tak da lahk pol voziš z lečami tud, ne sam z očali. Al kak si ti to misla? Upam, da ne voziš brez obojega če slabo vidiš... :D
Yada, yada, yada...
Uporabniški avatar
rokerca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 20. 7. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a rokerca » 04. Avg. 2010 14:56

Hehe, sem slepa ko kura, tak da se za nič na svetu ne odpovem svojim lečam :D
Jaz pa sem že mislila, da sem boljše skoz prišla s tem zdr. pregledom, eh.... :D
Aja, pa še eno vprašanje. Enkrat sem gledala po nemškem tvju, da obstajajo leče, ki si jih daš ponoči not in z njimi spiš. Pol pa si jih daš zjutraj ven in vidiš cel dan dobro. A je že katera slišala za to iznajdbo?
Ljudi cenimo bolj na osnovi tega, kako uporabni so za nas, kot pa na osnovi tega, kar so.
gdgd
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 1. 7. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a gdgd » 07. Avg. 2010 12:45

LanaMaxim napisal/-a:Vem, da sem enkrat na tekočini prebrala, da če dlje časa ne nosiš leč, moraš vseeno vsake toliko zamenjat tekočino.

če maš pa slučajno kako tekočino kot je na primer http://moje-lece.si/?dir=002&func=list-nmehke Aosept Plus, al pa optifree, k je not peroksid, moraš pa prej menat, da ti lečo ne poškuduje. No vsaj tako sem slišal
Uporabniški avatar
Kaychee
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 15. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Kaychee » 12. Avg. 2010 17:46

kikyca napisal/-a:
Kaychee napisal/-a:Ja, zih. Jz sm čist ven padla k so mi rekl, da morm še enkrat po 2 letih delat zdravniškega. Za koji k...??? Torej rabiš pregled pri optiku + mnenje optika k je blo včasih cca. 6000 SIT (zato da ti napiše, da maš po možnosti še vedno enako dioptrijo?!) + zdravniški pregled + potrdilo + nove slike (k 2 leti stare se že lahko zgodi, da ti jih ne vzamejo) + taksa za novo VD ...

No ko si me zadnjič citirala, jaz sem si pred dvema tednoma šla novo vozniško delat pa nisem rabla na zdravniški pregled zarad oči, so mi podalšal normalno za 10 let in bom takrat mogla it na zdravniškega - pa nosim leče oz. očala. Pa tud moji dve kolegici nista rabli na zdravniškega, ko sta si šle podaljšat po 2 letih.

Tak da Kaychee verjetno si mela posebej napisano, da morš it na zdravniškega? Maš močno dioptrijo? Ker nevem kak to da si mogla po 2 letih še enkrat na zdravniški pregled...

Ne nč nism mela posebi napisan, niti ne vem, kje so si to zmislil, pa tud dioptrijo mam čist normalno -3 že nekej let... Sicer res, da je blo to mislm da nekje 2 leti nazaj, sam vem pa, da sm se totalno skregala tm k so me hotl na zdravniškega poslat in valda za to tud colat.

Kot vsi ostali mam v VD napisan, da vozim z očali ali lečami in da mi VD velja do določenega datuma. Pika. Zakaj je blo takrat to tko ... ne vem.

Ni mi pa jasno, zakaj so ti dele avtomatsko podaljšal, čez 10 let boš mogla pa spet na zdravniški pregled?! Kar je čist ista scena kot pr men. Sam da sm jz mela veljavnost najprej za 2 leti, potem so mi pa hotl dat za 10 let, sam sm se skregala in šla nekam, kjer mi je ena napisala do 80. leta...
Uporabniški avatar
shania
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 3. 10. 2004
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a shania » 12. Avg. 2010 19:12

Nosite očala ali leče?
Definitivno leče, očala imam doma, da si očke malo odpočijejo.
Kaj vam je ljubše, zakaj?
Leče. Ne vem, ker jih lahko imaš skoz gor, pa tudi nisem še našla očal, ki bi mi ful pasala.
Kakšna je vaša dioptrija?
- 4,5
Ste že nosili barvne leče?
ne, bi pa ful
Srečo lahko najdemo v navadnem zrncu.
vis_maior
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 20. 7. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a vis_maior » 13. Avg. 2010 11:47

jaz imam zelo visoko dioptrijo, -5 in -6, tak da brez očal/leč ne vidimpraktično nič :(

leče sem začela nosit pri 15, prej sem sicer imela očala, sam mi niso pasala in jih zato tut nosila nisem. samo takrat še nisem mela tok visoke dioptrije, amak vseen precej, nr. številk avtobusa nisem mogla videt, na tablo pa sploh ne, zato sem se naučila pisat nenormalno hitro, vse po nareku ;)

no pol sem pa 10 let skos nosila leče. od zjutrej pa do sredi noči, včasih (sicer zelo zelo redko) pa tudi ponoči med spanjem. ker srfam, sem imela vedno leče tut v vodi in to mesečne, kljub priporočilom okulistov, naj zato uporabljam dnevne leče, ker slana voda škodi lečam. očal zadnji 2 leti sploh imela nisem.

ampak nisem imela nikoli problemov...do letošnjega maja. potem me je pa en dan ful bolelo levo oko, tko kokr če te leča pika. naslednji dan sem dala gor očala (na srečo sem si jih kupila mesec pred tem), ampak me je v očesu še vedno občasno zbadalo, zato sem šla k okulistu. ugotovili so, da mam na očesu manjšo ranico oz. razjedo. in nikakor nisem mogla nosit leč. pomagalo mi je šele tretje zdravilo, ki so mi ga predpisali in 2 meseca nisem mogla nosit leč. na srečo se je potem stanje izboljšalo, ampak me je bilo pa res ful strah, da leč sploh več ne bom mogla nikoli nosit (pozam ljudi, ki so nosilileče leta in leta, potem pa kar naenkrat niso več mogli).

no ta dogodek me je spametoval, tako da imam zdej ponavadi za v službo kar očala, potem dam pa leče notri popoldan, ko grem športat, ker mi je z lečami ful lažje. sicer mi očala ne pašejo ne vem kako in se veliko bolje počutim z lečami, ampak je treba dat očem več zraka. moja okulistka je situscijo, ko maš leče opisala, da se oko počuti kot bi se ti, če bi moral skos dihat skozi plastično vrečko z luknjicami, ki bi jo imel čez lavo. preživel sicer bi, ampak bi bil zelo vesel vsake pavze. zato jaz zdaj učke pridno počivam z očali, občasno uporabljam umetne solze, za srfanje pa kupujem enodnevne leče. in lahko samo upam, da se mi poškodba ne bo nikoli več ponovila...
For I am the answer you seek
the dream in your sleep
you've never wanted to awaken...

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov