Nosečnost

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

krfjolca
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 24. 11. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a krfjolca » 12. Maj. 2006 16:02

No, kot sem izvedela, je meni zdravnik v sredo izmeril nuhalno svetlino z UZ. Zato sem pa tako dobro videla malega. Ni pa nič komentiral, ker je bilo vse normalno. Vratna svetlina pri malemu meri 1,6 mm, kar je pri velikosti 6,3 cm, moji starosti in z vsemi ostalimi dejavniki zelo nizko tveganje. Sem mislila, da je to čisto drugačna preiskava, zato me je zmedlo. :razz:
Še zmeraj mi pa ni jasno, zakaj mi še niso dali pregledat krvi ...
Uporabniški avatar
Ledenka
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 21. 2. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Ledenka » 12. Maj. 2006 18:37

Oprostite moji neosveščenost, ampak kaj je ta nuhalna? Za kak pregled gre?

Se vidi, da nima nikakršnih izkušenj v zvezi s tem. :oops:
Don't worry, be happy!!!
krfjolca
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a krfjolca » 12. Maj. 2006 18:46

NS je test, kjer s pomočjo ultrazvoka ugotovijo ali obstaja povečano tveganje, da se rodi otrok s kromosomsko napako. Nuhalna svetlina je širina špranje med kožo in mehkimi deli na vratu ploda. S tem se odkriva Downov sindrom in še nekatere bolezni ...
Uporabniški avatar
Ledenka
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 21. 2. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Ledenka » 12. Maj. 2006 18:51

Hvala krfjolca! Saj se mi je zdelo, da bo kaj takega, ampak nisem vedela, da se tako reče.

Samo sem res presenečena, da se pri nas to more plačat in da ni obvezni rutinski pregled. :eek:
Don't worry, be happy!!!
Uporabniški avatar
Naty
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 25. 6. 2004
Kraj: R`dam

Neprebrana objavaNapisal/-a Naty » 12. Maj. 2006 18:54

No, tukaj (nl) naredijo ta test tako da ti z UZ izmerijo plod, vzamejo tvoja leta in kri, vse te tri stvari primerjajo in dobijo rezultat. Tako je rekla babica...

Saj, če ti je pa ginekolog naredil nuhalno potem pa ni blema krfjolca...
"Ni dovolj, da imamo odprte oči, potrebno je imeti tudi odprto srce."
krfjolca
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a krfjolca » 12. Maj. 2006 19:42

Vsaj mislim, da jo je, no ... Ne vem, kaj bi sicer ta oznaka VS na izvidu pomenila (če ne vratna svetlina), pa številka je tudi primerna ...
Bom kar poklicala pa vprašala.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 12. Maj. 2006 23:44

od mojga bratranca ženi je nuhalna pokazala vse uredu.pol so pa še eno preiskavo nardil, jer ti plodovnico (košček) odvzamejo in so ugotovil downov sindrom.tko da nuhalna ni ziher in če ma ktera možnost bi priporočala še to preiskavo.sej mislm da jo na željo nardijo....
mily
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 16. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a mily » 13. Maj. 2006 7:39

pregled nuhalne traja približno pol ure in ginekolog natančno pregleda otročka z uz. ponavadi tudi staršem razloži in pokaže vse natančno. na koncu pa določi razmerje možnosti če naj bi otrok bil bolan. naslednji test,(v primiru da je bilo prej slabo razmerje) je da se nosečnica prepriča je to kar je vpisala purple. je ne priporočajo kar tako, saj je neugodna za nosečnico, pa poveča se možnost spontanega splava. vsaj mislim da je tako in nisem preveč v temo brcnala, ker sem že malo pozabila. :oops:
krfjolca
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a krfjolca » 13. Maj. 2006 18:46

Ja, res je - ona druga preiskava je amniociteza (nekaj takega) in jo opravijo samo, če je večja verjetnost za kromosomske napake. Opravi se tako, da z večjo iglo skozi trebuh (au) vzamejo plodovnico, zraven pa na UZ gledajo otročka, da ga ne bi poškodovali. Je pa res lahko nevarno za SS. A si predstavljaš?! Da nazadnje ugotovijo, da je otrok zdrav, ti pa splaviš zaradi posega :evil:
mily
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 16. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a mily » 13. Maj. 2006 20:05

ja itak da znoriš, ampak če bi imela pri NS zelo slab rezultat bi verjetno vseeno šla še to, čeprav si niti predstavljat ne morem kako to boli. na žalost poznam eno (no, ne osebno), ki je dala to skozi, in so ji potrdili napako na kromosomu, in je v petem mesecu šla rodit. seveda te potem ko ti ugotovijo da je nekaj res narobe z otrokom, dajo na komisijo, ki se odloči ali lahko splaviš oz. rodiš otroka. jaz mislim da je to ena najhujših stvari ki lahko doletijo žensko oz. par. si niti ne predstavljam kako je roditi otroka in ga ne dobiti na trebuh, ga ne slišati ko joka... res groza :( . da ne govorim o bolečinah pri rojevanju, ko otrok ni donošen in ni pripravljen na porod.
Uporabniški avatar
¤MiSsY¤
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 12. 5. 2005
Kraj: Litija

Neprebrana objavaNapisal/-a ¤MiSsY¤ » 13. Maj. 2006 20:26

mily se strinjam. To je najhujsa nocna mora za zensko kako rojeva. Sem ravno zadnjic brala, da te posljejo v porodnisnico, kjer je polno noseck in rojevas v bistvu v sosednji sobi, in ko rodis (mrtvega otroka :cry: ) ne joka, iz ostalih sob pa slisis jok..... Nobeni zenski ne privoscim tega, ker vem, da bi sama po tem imela grozne travme.....
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 14. Maj. 2006 21:57

ja od mojga bratranca žena še vedno ne more pozabt tega otročka, ki ga je takrat potem s pomočjo umetnih popadkov rodila.in najhuj ji je pa to, da nima kam prižgat svečke...... :( ker je bil rojen v bruslju...
Uporabniški avatar
tiasha
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 29. 6. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a tiasha » 14. Maj. 2006 22:52

¤MiSsY¤ napisal/-a:mily se strinjam. To je najhujsa nocna mora za zensko kako rojeva. Sem ravno zadnjic brala, da te posljejo v porodnisnico, kjer je polno noseck in rojevas v bistvu v sosednji sobi, in ko rodis (mrtvega otroka :cry: ) ne joka, iz ostalih sob pa slisis jok..... Nobeni zenski ne privoscim tega, ker vem, da bi sama po tem imela grozne travme.....

To se je zgodil sestrični od moje mami ... :cry: V 8. mesecu je rodila mrtvega otročka in to lepo z umetnimi popadki, ker je plod pač v njej odmru in so ji sporžli popadke in je pač mogla rodit ... groza res :cry: To je toooooook neki groznga za žensko, da se povedat ne da ...

In seveda si je zdej po parih letih komi opomogla od tega in ta četrtek je rodila fantka v 6. mesecu ... 34 cm velikega in 1200g težkega Nejca ... zdej je pa naš mali sonček v inkubatorju in je majši kot lutkica Baby Born (te najbolj popularne lutkice dojenčki) :( Tko, da vsi držimo tačke, da bo vse ok ...
Nosso amor é como o vento.
Năo posso vę-lo ...
... mas, posso senti-lo.
Uporabniški avatar
girl007
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 30. 7. 2004
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a girl007 » 15. Maj. 2006 9:54

Ledenka napisal/-a:Hvala krfjolca! Saj se mi je zdelo, da bo kaj takega, ampak nisem vedela, da se tako reče.

Samo sem res presenečena, da se pri nas to more plačat in da ni obvezni rutinski pregled. :eek:

Ta pregled ni obvezen do nekega leta ne vem ali 35 ali 40 in po tem letu se ne plača je rutinski, prej se pa pač plača ker je na željo staršev.

vsaj pomoje ...
LJUBEZEN je tista gonilna sila, ki dela dan drugačen in življenje lepše, ljubezen je nekaj skrivnostnega, lepega in nerazložljivega.
kathy
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 25. 6. 2004
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a kathy » 15. Maj. 2006 12:47

Jst mam eno vprašanje....zakaj če ti ugotovijo, da je z otrokom kej narobe ga grejo splavt?

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov