Nosečnost
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
LARIKA - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 6. 2. 2005
krfjolca napisal/-a:Mam srečo, ker sem malo močnejše konstitucije (ampak ne debela), in se takim menda manj pozna.
joške mam pa res večje
...
krfjolca,..ne ti meni da si ti bolj močne postave,...blabla ker te poznam in si čist lepo suhica tako da lepo te prosim,...ne o kliah edino za prsi ne bom nič rekla
Ženske moramo biti lepe, da nas moški ljubijo, in neumne, da lahko ljubimo njih.
Coco Chanel
Coco Chanel
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
Bi bil otroček še bolj na udobnem in varnem. Poglej s te strani, hehe.
- krfjolca
- Kofetarica
- Na forumu od: 24. 11. 2004
LARIKA napisal/-a:krfjolca napisal/-a:Mam srečo, ker sem malo močnejše konstitucije (ampak ne debela), in se takim menda manj pozna.
joške mam pa res večje
...
krfjolca,..ne ti meni da si ti bolj močne postave,...blabla ker te poznam in si čist lepo suhica tako da lepo te prosim,...ne o kliah edino za prsi ne bom nič rekla
Suhica definitivno nisem.
Se pa res nimam za debelo. Imam močna stegna in široke boke. Trebuha pa nisem nikoli imela. Zgornji del telesa imam za moje pojme kar v redu ...
Sem ravno nekje vmes - v bistvu bi lahk rekla, da je idealna postava za biti noseč. Široki boki mi bodo omogočili lažji porod, pa močna medenica lažje nošenje v zadnjih mesecih.
-
Naty - Sramežljivka
- Na forumu od: 25. 6. 2004
- Kraj: R`dam
Jaz ne vem več, če je ta moja nosečnost normalna. Jaz nimam nobenih težav, nobenih slabosti, bruhanja, "luštov" po nenavadni hrani, predvsem obratno - sploh nimam apetita, ne vem kaj bi jedla, do ničesar mi ni. Ampak saj sem rekla, ne zaradi slabosti, kar tako... Zredila se nisem še nič (8 tednov). Edino kar je je to, da sem bila v 6. in 7. tednu malo bolj utrujena, zdaj pa spet šibam po svetu kot zmešana. Aja, pa prsi me tako zelo bolijo, da sem si kupila modrček še za spanje! Prvi pregled imam v četrtek!
Kako ste pa ostale nosečke?
Kako ste pa ostale nosečke?
"Ni dovolj, da imamo odprte oči, potrebno je imeti tudi odprto srce."
- krfjolca
- Kofetarica
- Na forumu od: 24. 11. 2004
Jaz se zredila tudi še nisem nič, sem pa 12 tednov. Slabo mi je bilo vsega skupaj 2 tedna v prvem mesecu, potem pa nič več. Upam, da ne pride še kakšen val ... Tudi hrana se mi ne vem kako ne lušta, edino enkrat sem imela popadke, da je treba na vrat na nos v kitajsko
Malo me muči utrujenost, sicer veliko hodim naokoli, na dooooolge sprehode, kolesarim in hodim v hribe, samo me včasih kar zvije in ne morem niti koraka več. Včeraj sva se sredi Jošta obrnila in šla nazaj. Joške tudi mene bolijo, so pa res 2x večje Upam, da bo šlo pol nazaj ...
Jaz imam v sredo drugi UZ, komaj čakam!
Malo me muči utrujenost, sicer veliko hodim naokoli, na dooooolge sprehode, kolesarim in hodim v hribe, samo me včasih kar zvije in ne morem niti koraka več. Včeraj sva se sredi Jošta obrnila in šla nazaj. Joške tudi mene bolijo, so pa res 2x večje Upam, da bo šlo pol nazaj ...
Jaz imam v sredo drugi UZ, komaj čakam!
-
Velouria - Debatorica
- Na forumu od: 2. 8. 2005
now I have you sleeping next to me ... and this is home
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
Velouria napisal/-a:Ena mal off-topic zadeva, ampak vseen...
http://www.freenewmexican.com/news/40212.html
WTF?!
To me vedno znova presenečajo/šokirajo taki članki in novice, da punca ni vedla, da je noseča..halo, ne?
-
Ledenka - Debatorica
- Na forumu od: 21. 2. 2005
Zasledila sem, da vedno več novopečenih mamic trpi za poporodno depresijo.
A jo je že katera doživela? A se kaj bojite, da vas prime?
Jaz osebno si tega ne morem predstavljat, saj se mi zdi, da ko rodiš ljubega otročička, si najbolj srečen človek na svetu.
Le zakaj pride do tega?
Jaz osebno si tega ne morem predstavljat, saj se mi zdi, da ko rodiš ljubega otročička, si najbolj srečen človek na svetu.
Le zakaj pride do tega?
Don't worry, be happy!!!
- mily
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 16. 6. 2005
ja, itak ima vsaka mamica krizo na začetku, nekatere manj, nekatere več. to se zgodi zaradi ogromnega znižanja hormonov in sprememb ki jih prinaša novorojenček. moja je imela še grozne kolike in sem iz samega obupa jokala zraven, pa seveda kronična neprespanost in izčrpanost. ampak seveda to kmalu mine, sploh ko se začne dojenček smejati in se življenje pokaže v lepši luči. takrat sem pa začela resnično uživati
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
POPORODNA DEPRESIJA
Poporodna depresija se lahko pojavi v treh oblikah in stopnjah: poporodna otožnost, mala depresivna epizoda in velika depresivna epizoda po porodu ali poporodna psihoza.
Poporodna otožnost se pojavi drugi ali tretji dan po porodu, traja sedem dni. Pripisujejo jo hitri spremembi ravni hormonov po porodu, socialnim dejavnikom, k njej pa pripomorejo tudi telesna izčrpanost, nespečnost, slabokrvnost. Poporodno otožnost doživi skoraj polovica žensk, nekateri avtorji navajajo kar 75 odstotkov žensk. Pomembno je prepoznavanje znakov, ki vključujejo spremembe razpoloženja, žalost, jokavost, možen je občutek tesnobe in razdražljivosti. Za temi znaki se lahko skrivajo duševne stiske žensk, ki nakazujejo na resnost poporodne depresije. Nekateri avtorji navajajo, da je presenetljivo, da okolica pogosto zgodnje opozorilne znake duševne stiske interpretira kot normalen del poporodne otožnosti. Znaki poporodne otožnosti so časovno omejeni in neskladja spontano izginejo, le redko je potrebno posebno ukrepanje. Ženska potrebuje dobro psihosocialno podporo, brez psihiatrične terapije.
Mala depresivna epizoda ima lahko različno intenzivnost in predstavlja za žensko in družino hudo stisko. Znaki se pokažejo kasneje kot znaki otožnosti, običajno okoli četrtega do šestega tedna po porodu, lahko pa tudi več mesecev po porodu. Lažja oblika se pojavi v 21 odstotkih, težja pa v 9 odstotkih. Pri ženski so izraženi naslednji znaki: brezvoljnost in potrtost, preobčutljivost predvsem v odnosu do partnerja in otroka, nespečnost, upadanje spolnih želja, motnja koncentracije, občutek krivde ali jeze, izguba samospoštovanja, tesnobnost ali vznemirjenost, samomorilne misli, nezanimanje za dogajanje v okolici, tudi za dojenčka, vsiljive misli o poškodovanju otroka. Matere so pretirano zaskrbljene za zdravje otroka, dvomijo o svojih materinskih sposobnostih in čutijo pomanjkanje energije. Obstaja nevarnost, da nekatere znake zamenjamo za normalne znake v poporodnem obdobju. Ta stanja so ozdravljiva. Ženske potrebujejo strokovno pomoč, in sicer psihoterapijo in učenje za materinstvo, le izjemoma potrebujejo zdravila.
Poporodno veliko depresivno epizodo ali poporodno psihozo doživi 2,5 odstotka žensk. Znaki se pokažejo nenadoma v prvem mesecu po porodu. To stanje je redko, a zelo resno, zahteva takojšnjo pozornost in zdravljenje. Močno je izražena nevarnost samomora in detomora, kar je tudi vzrok za sprejem ženske v psihiatrično ustanovo.
Ženska je v poporodnem obdobju čustveno bolj občutljiva in ranljiva, posebno če se sooča z duševno stisko. Pomembno je, da je opažena in ne ostane sama. Potrebuje dobro psihosocialno podporo, pomoč in nekoga, ki jo bo poslušal, slišal in razumel. To so lahko partner, njeni najbližnji svojci, prijatelji ali patronažna medicinska sestra, ki je včasih tudi vez med njimi.
copy/paste iz neta.cela obrazložitev....
Poporodna depresija se lahko pojavi v treh oblikah in stopnjah: poporodna otožnost, mala depresivna epizoda in velika depresivna epizoda po porodu ali poporodna psihoza.
Poporodna otožnost se pojavi drugi ali tretji dan po porodu, traja sedem dni. Pripisujejo jo hitri spremembi ravni hormonov po porodu, socialnim dejavnikom, k njej pa pripomorejo tudi telesna izčrpanost, nespečnost, slabokrvnost. Poporodno otožnost doživi skoraj polovica žensk, nekateri avtorji navajajo kar 75 odstotkov žensk. Pomembno je prepoznavanje znakov, ki vključujejo spremembe razpoloženja, žalost, jokavost, možen je občutek tesnobe in razdražljivosti. Za temi znaki se lahko skrivajo duševne stiske žensk, ki nakazujejo na resnost poporodne depresije. Nekateri avtorji navajajo, da je presenetljivo, da okolica pogosto zgodnje opozorilne znake duševne stiske interpretira kot normalen del poporodne otožnosti. Znaki poporodne otožnosti so časovno omejeni in neskladja spontano izginejo, le redko je potrebno posebno ukrepanje. Ženska potrebuje dobro psihosocialno podporo, brez psihiatrične terapije.
Mala depresivna epizoda ima lahko različno intenzivnost in predstavlja za žensko in družino hudo stisko. Znaki se pokažejo kasneje kot znaki otožnosti, običajno okoli četrtega do šestega tedna po porodu, lahko pa tudi več mesecev po porodu. Lažja oblika se pojavi v 21 odstotkih, težja pa v 9 odstotkih. Pri ženski so izraženi naslednji znaki: brezvoljnost in potrtost, preobčutljivost predvsem v odnosu do partnerja in otroka, nespečnost, upadanje spolnih želja, motnja koncentracije, občutek krivde ali jeze, izguba samospoštovanja, tesnobnost ali vznemirjenost, samomorilne misli, nezanimanje za dogajanje v okolici, tudi za dojenčka, vsiljive misli o poškodovanju otroka. Matere so pretirano zaskrbljene za zdravje otroka, dvomijo o svojih materinskih sposobnostih in čutijo pomanjkanje energije. Obstaja nevarnost, da nekatere znake zamenjamo za normalne znake v poporodnem obdobju. Ta stanja so ozdravljiva. Ženske potrebujejo strokovno pomoč, in sicer psihoterapijo in učenje za materinstvo, le izjemoma potrebujejo zdravila.
Poporodno veliko depresivno epizodo ali poporodno psihozo doživi 2,5 odstotka žensk. Znaki se pokažejo nenadoma v prvem mesecu po porodu. To stanje je redko, a zelo resno, zahteva takojšnjo pozornost in zdravljenje. Močno je izražena nevarnost samomora in detomora, kar je tudi vzrok za sprejem ženske v psihiatrično ustanovo.
Ženska je v poporodnem obdobju čustveno bolj občutljiva in ranljiva, posebno če se sooča z duševno stisko. Pomembno je, da je opažena in ne ostane sama. Potrebuje dobro psihosocialno podporo, pomoč in nekoga, ki jo bo poslušal, slišal in razumel. To so lahko partner, njeni najbližnji svojci, prijatelji ali patronažna medicinska sestra, ki je včasih tudi vez med njimi.
copy/paste iz neta.cela obrazložitev....
-
Naty - Sramežljivka
Uh, super obrazložitev!
Seveda me je strah, da me po porodu prime kaj takšnega, vsako ženskico lahko. Hvala Bogu imam partnerja na katerega se lahko zanesem, da mi bo stal ob strani.
Seveda me je strah, da me po porodu prime kaj takšnega, vsako ženskico lahko. Hvala Bogu imam partnerja na katerega se lahko zanesem, da mi bo stal ob strani.
-
Naty - Sramežljivka
Imena?
Ja za fantka samo. Prvo ime je izpeljanka najinih imen, drugo pa je dal moj oče tako iz šale še preden sem bila noseča in je kar ostalo. Če bo fantek bo imel dva imena, kar je tukaj (NL) čisto normalno, krajše pa bo J.T.
Za deklico še nimam pojma. Želela bi da je Ana in še nekaj, ali pa da ime vsebuje črke "a" "n" "a", ker imamo v družini po moji strani veliko An oz. sama takšna imena, ki imajo notri Ano.
No, pa saj še imam čas za razmislek...
Ja za fantka samo. Prvo ime je izpeljanka najinih imen, drugo pa je dal moj oče tako iz šale še preden sem bila noseča in je kar ostalo. Če bo fantek bo imel dva imena, kar je tukaj (NL) čisto normalno, krajše pa bo J.T.
Za deklico še nimam pojma. Želela bi da je Ana in še nekaj, ali pa da ime vsebuje črke "a" "n" "a", ker imamo v družini po moji strani veliko An oz. sama takšna imena, ki imajo notri Ano.
No, pa saj še imam čas za razmislek...
-
Velouria - Debatorica
- Na forumu od: 2. 8. 2005
Ledenka napisal/-a:Zasledila sem, da vedno več novopečenih mamic trpi za poporodno depresijo.
Le zakaj pride do tega?
To sem ravno zadnjič frendico vprašala, ki je ravno rodila (3 tedne nazaj). Zanjo je bla ta ful stresna situacija (sam porod) in prizna, da si še ni opomogla, sploh zato, ker itak tamala skoz joka. Prav sicer, da ni tolk hudo, ampak valda maš krizo, saj se ti življenje obrne na glavo. Ampak verjamem, da bo šlo pri njih vse samo še navzgor.
No in iz tega vprašanja se je potem razvila debata o poporodni depresiji... Ena frendica pozna primer, ko mama po rojstvu svojga otroka ni hotla vidt in skrbet zanga, sploh jo ni ganil. Za hujši primer pa sem zvedela pred kratkim: neka ženska je skoraj 20 let po porodu trpela za PPD in nato naredila samomor.
Men se zdi ful grozno tole ker itak ne morš vplivat ko si enkrat v tem stanju. Scary.
now I have you sleeping next to me ... and this is home
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov