Mooncup

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
lipgloss
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 24. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lipgloss » 07. Apr. 2008 16:31

...,.... dejstvo je da so ravno te skodelice izumili že v času tamponov in ravno tu je težava. zakaj ni bila že takrat tržna niša?:
Citiram tekst z inetrnetne strani:
Mestrualne skodelice so se pojavile v letu 1930 in se začele prodajati približno istočasno kot prvi tamponi. V zgodnji po-Viktorijanski dobi je veljalo, da ni primerno, da se ženska dotika vaginalnga področja. Proizvajalci tamponov so skušali preseči to prepričanje z uvedbo t.i. aplikatorjev – pripomočkov za vstavljanje tamponov, ki jih še danes vidimo plavati v straniščnih školjkah. Menstrualne skodelice potrebujejo »ročni pristop« in so bile zaradi tega v uporabi samo pri najbolj svobodno mislečih ženskah takratne dobe.

Komercialno je tampon bolj zanimiv proizvod, saj ga mora stranka kupovati znova in znova. V nasprotju s tem proizvajlci menstrualnih skodelic ne morejo pričakovati ponovnega nakupa od zadovoljne stranke, ampak le od njihovih prijateljic in sorodnic. Žalostno je, da takšne intimne teme niso bile obravnavane v politiki v davnih 30 prejšnjega stoletja. Prodaja tamponov je poletela v nebo in s tem se je začel krog medijske kampanje, ki kaže uporabo menstrualnih pripomočkov za enkratno rabo kot edine možnosti.

Menstrualne skodelice in pralni higienski vložki so ponovno pričeli pridobivati svojo popularnost v 80 prejšnjega stoletja, ko so ženske začele iskati okolju prijazne in cenejše rešitve kot alternativo proizvodom za enkratno uporabo. Pred obstojem lunine skodelice so bile menstrualne skodelice nareje iz lateksa, ki je material, pridobljen iz drevesa gumovca.
Uporabniški avatar
lipgloss
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 24. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lipgloss » 07. Apr. 2008 16:31

ups :) dvojno sem kliknila
gerberaa
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 6. 1. 2006
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a gerberaa » 07. Apr. 2008 17:12

Lipgloss dobro si napisala. Kar se pa deodorantov tiče, imaš tudi dovolj izbire. Npr.: Weleda, Dr. Hauschka, Sante, Logona, Alverde...
Jaz sem zelo vesela, da je sedaj možno kupiti skodelico pri nas. Jaz jo že imam. Čakam samo na tisti dan, da jo bom prvič uporabila. Če samo pomislim, pri mojih letih, koliko sem že dala čez tamponov in vložkov. Uf, velika cifra. Sem vesela, da bo mogoče to moji hčeki prihranjeno.
Vse nagravžno in bljak tukaj po forumu so samo predsodki. Ženske očitno ne morejo ali ne znajo sprejeti svojega telesa. Po drugi strani jim pa ni nič nagravžno, ko se med menstruacijo ali po veliki potrebi umivajo po intimnih delih in pridejo v stik s svojimi izločki. In ne mi rečt, da pri tem uporabljajo rokavice. Toliko v razmislek.
Uporabniški avatar
Kika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 13. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Kika » 07. Apr. 2008 17:40

freaky napisal/-a:Če sklepam po večini komentarjev v tej temi, to skodelico večina ni sprejela ravno z navdušenjem. Zato tudi ne vidim res ene velike spremembe. Enga buma res ni naredila.

Mislm da je velka večina, ki jo je uporabla, bla ful zadovoljna. Navdušene pa niso sam tiste, k se jim zdi nehigienska in je ne misljo sprobat :)
Uporabniški avatar
freaky
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a freaky » 07. Apr. 2008 17:43

Ja ja to že. Js sm mislila na tiste, ki se jim celotna zadeva zdi ogabna in nimajo namena sprobat. Zato sem rekla, da večina ni dobro sprejela. :wink:
How many years can some people exist before they're allowed to be free?
The answer, my friend, is blowin' in the wind.
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 07. Apr. 2008 18:10

ja ampak jaz vidim to kot posledico tega, da so o vsem skupaj premalo informirane, čist premal si o tem preberejo, vidijo samo nekaj, kar si vstaviš notr in kjer se potem kri nabira;
jaz sem ful ful prebrala o tem na netu, predvsem pa sama itredno pozitivna mnenja uporabnic Z IZKUŠNJAMI; drugo za mene ne šteje,
so mi pa komentarji v stilu kok je to nagravžno po pravici povedano smešni :wink:
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 07. Apr. 2008 18:20

lipgloss napisal/-a:...ne nisem pomislila na tržno nišo, ker je ni, ker tako ali tako ne bodo imeli dovolj denarja od ene uporabnice, ki bo kupila skodelico in jo bo imela 10 let, zato pa ni nikjer reklam na TV ali po radiju, ...

Ja, proizvajalci mooncupa potrošnicam to ponujajo iz lastne dobrote. Verjetno je bila njihova novoletna zaobljuba pomagat trpečim in krvavečim ženskam vsega sveta, pa magari če zato bankrotirajo.
Uporabniški avatar
freaky
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a freaky » 07. Apr. 2008 18:25

Ja tudi to je problem, neinformiranost. Tudi js sm si, ko sm tuki na forumu slišala za to stvar, začela brati po internetu in me je vse skupaj navdušilo, še posebej izkušnje uporabnic. Edino, kar me je pri vsej tej stvari strah, je vstavljanje :oops: Sm mela že dostkrat probleme s tamponi in si res ne predstavljam, kako bom js to not spravla. Sj verjamem, da se potem navadiš, sam začet pa je treba nekje. Čez nekaj časa se bom pa zihr smejala, zarad česa vsega sm se sekirala. :)

Bi bila pa tudi vesela, če bi na tržišče prišla še kakšna stvar, da bi lahko imele ženske večjo izbiro. :wink:
How many years can some people exist before they're allowed to be free?
The answer, my friend, is blowin' in the wind.
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 07. Apr. 2008 19:36

Mimi_M napisal/-a:ja ampak jaz vidim to kot posledico tega, da so o vsem skupaj premalo informirane, čist premal si o tem preberejo, vidijo samo nekaj, kar si vstaviš notr in kjer se potem kri nabira;
jaz sem ful ful prebrala o tem na netu, predvsem pa sama itredno pozitivna mnenja uporabnic Z IZKUŠNJAMI; drugo za mene ne šteje,
so mi pa komentarji v stilu kok je to nagravžno po pravici povedano smešni :wink:

No, jaz sem na to temo prebrala ogromno, tudi izkusnje, pa me ni prepricalo. Mogoce tudi zato, ker ne maram tega, da moram nekaj vstavljati noter, zato vztrajam ob vlozkih, ki niso idealni, so pa v mojem primeru trenutno se najbolj uporabni.
Uporabniški avatar
Vermilion
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 16. 3. 2005
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a Vermilion » 07. Apr. 2008 19:47

Jst jo bom zdajle enkrat kupla, sem upala, da jo bom že prejšnji teden, da jo bi lahko takoj sprobala, pa mi ni ratalo, ker jo še niso imeli...

Samo sem pa full začudena, da je folk full proti temu, tko k sm govorila z ene parimi...
*da kao je nagravžn svojo kri gledat (a tista rjav flek na vložku je pa prov očem prijazen, pa že rajš kri gledam to mi vsaj nekako bolj sveže deluje)
*pa tud pomoje je fora v lenobi, a ni bolj fajn vložek/tampon v smeti vržt, pa novga vzet, kot pa eno stvar pomivat ipd... (pa tud če pri tem zapraviš več denarja, pa če maš glivice, pa alergijo zaradi vložkov, pa če se zastruplaš zaradi klora in podobnih stvari v vložkih in tamponih)

tok se majo eni za osveščene pa napredne pol jim pa mal krvi predstavlja problem... :roll:
smotka=)
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 19. 4. 2007
Kraj: Ljublajna

Neprebrana objavaNapisal/-a smotka=) » 07. Apr. 2008 20:00

Pozdravljene,
Vaši pozitivni komentarju o tej "skodelici" so me že skoraj prepričali, vendar me pred nakupom begata še dva vprašanja?
-Ne razumem kako je s krvjo v skodelici ko se uležeš, ji kaj preprečuje da bi stekla nazaj, globlje v nožnico, maternico?
-Sama pri uporabi tamponov uporabljam še dnevne vložke, za vsak slučaj pač. Uporabnic, jih pri uporabi linuette uporabljate še zmeraj ali ne?
Uporabniški avatar
Kaychee
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 15. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Kaychee » 07. Apr. 2008 20:38

Dons sm preverla v DM-u v Kranju - nimajo še tega in sploh ne vejo, kdaj dobijo. Poleg tega sm mogla dvakrat rečt, pa še to me je pol kr neki časa mal čudn gledala... :D
Uporabniški avatar
Kika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 13. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Kika » 07. Apr. 2008 21:29

smotka=) napisal/-a:-Ne razumem kako je s krvjo v skodelici ko se uležeš, ji kaj preprečuje da bi stekla nazaj, globlje v nožnico, maternico?
-Sama pri uporabi tamponov uporabljam še dnevne vložke, za vsak slučaj pač. Uporabnic, jih pri uporabi linuette uporabljate še zmeraj ali ne?

- Ustvari se vakuum, ko se lunette postavi na svoje mesto in raztegne. tako se vsa kri zbira v 'špici' in se nikamor ne premetava :)

- Na njihovi spletni strani piše, da za vsak slučaj lahko na začetku uporabljaš tudi vložke ali dnevne vložke. to je po mojem samo za do takrat, ko se naučiš zadevo dobro vstavljati- ker če ni dobro vstavljena, lahko kri teče mimo. potem pa že vidiš, kako je. po potrebi :)
Uporabniški avatar
Poki
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 21. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Poki » 08. Apr. 2008 8:07

Punce se strinjam z vami: ljudje smo popolnoma premalo osveščeni. Včasih ko prebiram komentarje "nagravžno in podobno" resno pomislim "pa dobro a se ljudje sploh imajo radi oz se sploh sprejemajo v celoti.."

me kar zalosti na trenutke, res.

No jaz spadam med tiste ko se z veseljem informiram o nečem novem, sploh če se gre za zdravje in okoljevarstvenost. (taka pač sem):)

V glavnem jaz sme navdušena nad mojo lunette, ker je po občutku nekaj popolnoma drugega kot tampon.

tudi ko imaš vložek ti ponoči kri ko spiš ne izteka nazaj...gravitacija, še vedno imaš zjutraj kri in ko vstaneš ti nekoliko bolj ven izteče, ker se ne izteka v ležečem položaju s takim pritiskom. In enako je s skodelico.

Sem pa že omenila da jo jaz drugače upognem da jo lazje vstavim. Polovico roba zarotiram navzdol in ob strani skupi stisnem. tako jo dobim v položaj " kot da je v špico" in je veliko bolj ozja za vstavit.
Uporabniški avatar
Ange|ina
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 26. 8. 2004
Kraj: Pred tipkovnico in ekranom :)

Neprebrana objavaNapisal/-a Ange|ina » 08. Apr. 2008 12:02

ok.. za vse tiste, k jim je to tko zlo fuj in fej in nehigiensko bi sam to rekla.. nism te zadeve uporablala še in ne vem a jo bom al ne.. sam vem pa samo to, da so ženske po večini packe (VELIKE packe), pa da je nehigiensko lahko samo njihovo delovanje s temi menstrualnimi proizvodi (tamponi, vložki, mooncupi..).. a k pa raznorazne sex igračke tlačte vase pa ni fuj? al pa k gre tip v vas? a ga vse prej razkužte in polijete s čistili in nevemčem še? mislm.. swashta.. ženske so po večini tko zlo ogabne, kar ve vsak k je biu kadarkol v ženskem in moškem wcju na javnih mestih (lokali, restavracije, delovna mesta itd).. tko da se mi zdi, da je to nehigiensko sam za tiste k so tut drgač u življenju packe.. sj tamponi so tut nehigienski, če si ne umijš rok predn ga vstaviš ipd. ravno tko vložki, če jih ne menjaš dovolj pogosto.. kaj pa naše babice k so mele vložke iz blaga in so jih prale (tko k plenice)????
ene pa res ne pomislte na nič predn sodte zadeve..

Angie
Aye papi eres tan grande y tan duro, Y me lo da tan bueno, Tu eres mi pecado mortal, Coje lo otra vez!!

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov