Modrostni zob
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
any_any - Komunikatorka
- Na forumu od: 17. 12. 2005
Jaz sem bila narocena na prvi pregled in ker je ravno takrat eden odpovedal operacijo in je imel cas mi je predlagal, da mi eno osmico kar takoj izpuli. Prvo sem ga samo tako gledala, cez par minutk pa sem se odlocila, da mi ga kar takrat izpuli. Ko sem koncala pa sem sla nazaj domov kar s kolesom, ker je bilo pac to moje prevozno sredstvo. Usta mores pac itak imeti obvezno zaprta, otekla pa nisi nic, je samo taksen obcutek. Oteklina se pojavi sele cez par ur ali naslednji dan.
Operacija ni nic hudega. Prvo ti omrtvi tisti predel, se lepo posedes na stol, te pokrijejo da je vse sterilno in med posegom ni bolecin. Edino slisis pac ko tam nekaj premika. Mene je bolj bolelo, ko mi je sestra ustnico vlekla vstran.
Za obkladke sem si kupila nek modri gel, ki se ga da v skrinjo, da je dovolj mrzel. Jedla sem pa sladoled, puding, jogurt, fruteke kasneje pa se paradiznikovo juhico, pire krompir,...
So mi pa rekli naj jemljem tablete proti bolecinam (osebno sem jemala Ketonal) 3 dni zaporedoma na vsakih 8 ur oz. po potrebi, da se ne bolecina razsiri se na uho.
Pomembno pa je da si umivas tudi sive, seveda bolj na rahlo in boljse ne jest kaksnega polnozrnatega kruha ali kaj podobnega, da se ti ne kam tja zatakne.
Joj sem se razpisala. Upam da sem vam vsaj kej pomagala.
Operacija ni nic hudega. Prvo ti omrtvi tisti predel, se lepo posedes na stol, te pokrijejo da je vse sterilno in med posegom ni bolecin. Edino slisis pac ko tam nekaj premika. Mene je bolj bolelo, ko mi je sestra ustnico vlekla vstran.
Za obkladke sem si kupila nek modri gel, ki se ga da v skrinjo, da je dovolj mrzel. Jedla sem pa sladoled, puding, jogurt, fruteke kasneje pa se paradiznikovo juhico, pire krompir,...
So mi pa rekli naj jemljem tablete proti bolecinam (osebno sem jemala Ketonal) 3 dni zaporedoma na vsakih 8 ur oz. po potrebi, da se ne bolecina razsiri se na uho.
Pomembno pa je da si umivas tudi sive, seveda bolj na rahlo in boljse ne jest kaksnega polnozrnatega kruha ali kaj podobnega, da se ti ne kam tja zatakne.
Joj sem se razpisala. Upam da sem vam vsaj kej pomagala.
- mily
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 16. 6. 2005
Joj bolj kot berem, bolj me je strah . Mislim sej vem, da more it ven, ker me vedno bol boli cela čeljust, ampak ko pomislim na inekcije, pa da me bojo pokril... men je kr slab zraven, pa sam tuhtam na to. Drugač sem se pa že kr z mojim zmenla, da si vzame dopust tist dan in me pelje, ker bi jst mogla it na vlak. (mater no, me je bolj strah kot za rodit )
Še dobr da mam po praznikih, da bom prej lahko velik jedla
Še dobr da mam po praznikih, da bom prej lahko velik jedla
-
MilkyWay - Cosmopsiho
- Na forumu od: 1. 3. 2007
- Kraj: ...en tu corazón..
ja ma sej je prow...ti se kr heci iz tega...
mojmu tipu (k tkrt še ni biw moj tip) so tud rili modrostne...in js sm ga tolažla k ga je blo strah ku psa...in edina tolažba, k je pomagala: Nisi edini/a, k da rit modrostne...nobenmu se ni nč hudga zgodilo...in zdravniki že vejo kej delajo..
sej to je njega potolažlo, zdej pa k js pomislim, d bi lhko meni spulli modrostne, niti to več ne pomaga...
mojmu tipu (k tkrt še ni biw moj tip) so tud rili modrostne...in js sm ga tolažla k ga je blo strah ku psa...in edina tolažba, k je pomagala: Nisi edini/a, k da rit modrostne...nobenmu se ni nč hudga zgodilo...in zdravniki že vejo kej delajo..
sej to je njega potolažlo, zdej pa k js pomislim, d bi lhko meni spulli modrostne, niti to več ne pomaga...
- pikica19
- Sramežljivka
- Na forumu od: 12. 11. 2005
Ja...jst sm dala že dva ven. Zdej mam pa še dva za dat. Men so mogli rezat, ker sta bla oba še v dlesni. Res se sliš zlo grozn, sam je za potrpet. Sama opreacija spolh ni tak bav bav, sam pol, k injekcija popusti, morš pa hitr led dat gor, tko kt so že druge rekle. Pa kakšne tabletke proti bolečinam so zlo fajn. Nabolš je pa, da spolh o tem ne premišljuješ...pač greš tja, spuliš ven, zdržiš par dni in pol je kul.
- chiqqa
- Cosmofrik
- Na forumu od: 9. 9. 2006
jz mam pa desno spodno in zgorno osmico za dat stran me je kr že dzej strah..mam baje preveč zob (ampk močne pa zdrave) in ja.. naročena sm pa najprej bla par dni rped maturancm pol so pa prestavl na 7.septembra
tole mam jz na vilharjevi..ena velka stavba.. vem da je zravn vhod za avtošolo Vezi..
tole mam jz na vilharjevi..ena velka stavba.. vem da je zravn vhod za avtošolo Vezi..
-
Zvoncica - Cosmofrik
- Na forumu od: 4. 11. 2005
- Kraj: Ljubljana
jaja, tam sem bila jaz.
Zobozdravnik je ful ok, una receptorka pa zoprna k hudič. Če prideš s pmsjem te zna njena zoprnost v jok spraviti, hehehe (mal heca more bit;))
Jooooj, sej res. Ko sem šla dat ven prvo spodnjo osmico, je prišla ven ena čist objokana. Res spodbudno zame, hehehe, sem se kar malo bat začela
Zobozdravnik je ful ok, una receptorka pa zoprna k hudič. Če prideš s pmsjem te zna njena zoprnost v jok spraviti, hehehe (mal heca more bit;))
Jooooj, sej res. Ko sem šla dat ven prvo spodnjo osmico, je prišla ven ena čist objokana. Res spodbudno zame, hehehe, sem se kar malo bat začela
-
Zvoncica - Cosmofrik
- Na forumu od: 4. 11. 2005
Evo, med pospravljanjem sobe sem našla navodila, ki mi jih je dal zobozdravnik. Mogoče vam bodo prav prišla.
NAVODILA PACIENTOM PO ORALNO KIRURŠKEM POSEGU
Spoštovani, da bo pooperativno celjenje potekalo dobro in brez zapletov, lahko veliko pripomorete sami. Svetujemo vam, da upoštevate naslednje:
1.Da bo oteklina manjša, pričnite s čimprejšnjim hlajenjem operiranega predela. Z zunanje strani hladite z ledenim obkladkom (vrečica z gelom ali kocke ledu, zavite v pvc vrečico). Hlajenje naj traja še ves naslednji dan po operaciji, nakar s hlajenjem prenehajte. Ta čas se izogibajte izvorom toplote (toplota štedilnika, grelne pečice, itd) v operirani predel. Ponoči imejte vzglavje privzdignjeno in spite na strani, ki ni bila operirana. Preko operiranega predela zavijte ledeni obkladek. Na dan operacije lahko pričnete uživati hrano takoj, ko popusti učinek anestetika, to je približno po dveh urah. Hrana in pijača naj bosta hladni.
2.Prve 2-3 dni:
bodite doma in počivajte
izogibajte se žvečenju trde hrane
ne uživajte alkohola in ne kadite
ves teden se izogibajte večjim telesnim naporom.
3.Celjenje rane mora potekati v čistem okolju, zato čistite zobe kot običajno s ščetko in pasto. Področje rane čistite prve dni nežno z vatno paličico, namočeno v hladen kamilični ali žajbljev čaj v smeri od dlesni proti zobni kroni. Kasneje lahko čistite z mejkejšo zobno ščetko. Na dan operacije ust ne izpirajte. Kasneje priporočamo izpiranje ust s Curaseptom 0.1% (v lekarni brez recepta) pol ure po čiščenju zob dvakrat dnevno.
4.Proti bolečinam priporočamo, da vzamete analgetik (Nalgesin, Lekadol), še preden popusti učinek anestezije in ga redno jemljete prva 2-3 dni, nakar ga vzemite le še po potrebi. Vsaj še dan po posegu ne jemjite analgetikov, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino (Aspirin, Fortalgin).
Normalno je, da operirano področje oteče, se zmanjša odpiranje ust in je nekoliko boleče. Telesna temperatura se lahko dvigne do 38 st.C.
V primeru poslabšanja stanja (krvavitev, močno oteženo požiranje, visoka vročina, močne bolečine) ali, če se stanje prične poslabševati tretji dan po operaciji, se nemudoma zglasite na kontrolni pregled.
NAVODILA PACIENTOM PO ORALNO KIRURŠKEM POSEGU
Spoštovani, da bo pooperativno celjenje potekalo dobro in brez zapletov, lahko veliko pripomorete sami. Svetujemo vam, da upoštevate naslednje:
1.Da bo oteklina manjša, pričnite s čimprejšnjim hlajenjem operiranega predela. Z zunanje strani hladite z ledenim obkladkom (vrečica z gelom ali kocke ledu, zavite v pvc vrečico). Hlajenje naj traja še ves naslednji dan po operaciji, nakar s hlajenjem prenehajte. Ta čas se izogibajte izvorom toplote (toplota štedilnika, grelne pečice, itd) v operirani predel. Ponoči imejte vzglavje privzdignjeno in spite na strani, ki ni bila operirana. Preko operiranega predela zavijte ledeni obkladek. Na dan operacije lahko pričnete uživati hrano takoj, ko popusti učinek anestetika, to je približno po dveh urah. Hrana in pijača naj bosta hladni.
2.Prve 2-3 dni:
bodite doma in počivajte
izogibajte se žvečenju trde hrane
ne uživajte alkohola in ne kadite
ves teden se izogibajte večjim telesnim naporom.
3.Celjenje rane mora potekati v čistem okolju, zato čistite zobe kot običajno s ščetko in pasto. Področje rane čistite prve dni nežno z vatno paličico, namočeno v hladen kamilični ali žajbljev čaj v smeri od dlesni proti zobni kroni. Kasneje lahko čistite z mejkejšo zobno ščetko. Na dan operacije ust ne izpirajte. Kasneje priporočamo izpiranje ust s Curaseptom 0.1% (v lekarni brez recepta) pol ure po čiščenju zob dvakrat dnevno.
4.Proti bolečinam priporočamo, da vzamete analgetik (Nalgesin, Lekadol), še preden popusti učinek anestezije in ga redno jemljete prva 2-3 dni, nakar ga vzemite le še po potrebi. Vsaj še dan po posegu ne jemjite analgetikov, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino (Aspirin, Fortalgin).
Normalno je, da operirano področje oteče, se zmanjša odpiranje ust in je nekoliko boleče. Telesna temperatura se lahko dvigne do 38 st.C.
V primeru poslabšanja stanja (krvavitev, močno oteženo požiranje, visoka vročina, močne bolečine) ali, če se stanje prične poslabševati tretji dan po operaciji, se nemudoma zglasite na kontrolni pregled.
- galathea
- Komunikatorka
- Na forumu od: 25. 1. 2006
Meni so izrezali vse 4, enega po enega. Ne se bat, nič groznega ni. Itak te pokrijejo čez oči in ti dajo tako injekcijo, da še riti ne čutiš. Pa hitro so bili gotovi, kljub temu da je bil zob čudno nameščen v dlesen. Je pa dobro, da imaš prevoz. Doma pa ležat in hladit, pa tablete prot bolečinam-samo ne aspirina.
Zivljenje je lepo...
- mily
- Cosmopolitanka
Evo sem še kr med živimi . Danes sem dala ven ta moj nesrečni zob. Se je zobar tko matru, ker ga ni mogu ven potegnat, ker je bil tko čudn za drugim postavljen, da mi ga je mogu pobrusit na pol. ne vprašite kakšni zvoki in vonjave po zažganem sem prenašala, mi je blo tuk žal, da sem ga šla dat ven. POtem mi pa vleče tist zob ven, da je še skor mene iz stola potegnu zraven, ker ni šlo. No nakonc mu je le uspel, ampak mene je kljub inekciji kr fajn bolel. Ko sem bla fertik sem jim pa še skup padla. Ne vem al od bolečin, straha al česa, verjetno mešanica vsega. no zdej počivam in si hladim lica. Drug teden grem pa dat šivčke ven. Upam da se mi nič ne zagnoji in vname.
- mily
- Cosmopolitanka
Ja sej, so mi tut tuki dal podobna navodila. Res sem mela mal kompliciran, sploh ker mam bolj dolge in močne korenine. Je reku, da mam srečo, da je šlo tko hiter, ker ponavadi pri takih primirih lahko trajo tudi po eno uro. Joj si niti ne predstavljam, da bi mi celo uro vleku en zob ven, ker že tole je blo za mene mal prehudo.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov