Maternični vrat
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
jullia napisal/-a:a ni zanimivo, da se najde denar za izpit za avto, silvestrovanje, nove čevlje,...? posplošujem ja, sigurno obstajajo ljudje, ki jim je problem dat iz rok 60k. sploh mladi. ampak hkrati bi moralo bit pa zdravje prva prioriteta. mogoče bodo pa starši premislili pred nakupom nove televizije, kam je bolj smotrno denar investirat.
zanimivo razmišljanje morda, meni se zdi pa zanimivo poslušat ženske, ki se s cigaretom v roki in ob pijači v lokalu zgražajo nad ceno cepiva. za čike in pijačo dajo jurja. a tega keša pa ni škoda?
nič v mojem prvem postu ni bilo napisano o prispevku države. zapičila sem se strogo v dejstvo, da je nekdo pripravljen postavit ceno na svoje zdravje in da je ta cena nižja od 60 jurjev.
Moje mnenje je, da za zdravje ne veljajo zakoni tržne ekonomije. Zdravje bi moralo biti dostopno vsem pod enakimi pogoji. Idealni primer je Kanada - pred časom sem brala, da je to ena redkih, če ne edina država, kjer ti denar popolnoma nič ne pomaga pri dostopu do zdravstvenih storitev. Enake obravnave bo deležen klošar in predsednik države.
Meni osebno je to ideal.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
-
pikovita - Komunikatorka
- Na forumu od: 14. 8. 2005
jullia napisal/-a:pikovita napisal/-a:....men se zdi to mal preveč, ...
me prav zanima, če boš še istega mnenja, če boš (bognedaj) kdaj v prihodnosti fasala raka na materničnem vratu. pomoje bi takrat z veseljem dala tudi 600.000, samo da ti ne bi bilo treba prenašat zdravljenja in trepetat za življenje.
brez zamere jullia, ampak sem v dovolj kočljivem položaju, da se že odkar je cepivo pršlo vn sprašujem, če bi se cepla al ne...bi pa rekla, da se je bolj za vprašat kaj se zdravstvu bolj splača...da plača oz prispeva nekaj za cepivo al pa da dovoli, da toliko žensk zboli za rakom in potem plačuje za zdravila, operacijske mize, zdravnike itd....
sprašujem se tud zakaj stane cepivo za gripo okrog 4000sit, cepivo za klopni meningitis (3 cepljenja) okrog 10.000sit in zakaj hudiča cepivo za raka 60.000 sit?!
nikol nism rekla, da svojega zdravja ne postavljam na prvo mesto in da ne bi dala tok denarja za cepivo, se mi pa to vseeno zdi občutno previsoka cena...in obstajajo ljudje, ki jim je 60.000 sit dejansko velik problem dat, ker nimajo!
...ples je izziv, iskanje sebe v prostranstvih, hlastanje po lepoti giba, pospeševanje ritma, borba s časom in svoboda v absolutnem...
- jullia
- Debatorica
- Na forumu od: 10. 7. 2006
omg jst res ne vem več, a jst ne znam pisat, al pa ve ne znate brat. nikjer nisem rekla, da je prav, da si vsak sam plača cepivo. nikjer nisem rekla, da je poceni. nikjer nisem rekla, da ni dolžnost države prispevati k plačilu.
spotaknila sem se zgolj ob izjavo, da se to pikoviti zdi preveč. to pa zato, ker to ni bila prva izjava v tem stilu. mislim, da sem v prvem postu v tej temi celo omenila, da so do istega zaključka prišle moje kolegice. če sem narobe razumela, se ti opravičujem. mogoče ti nisi tako mislila, ampak dejansko pa obstajajo ljudje, ki bi šli za ta denar raje na morje, ker so pač mnenja, da se njim tako ali tako ne bo nič zgodilo. in to se mi zdi neumno.
spotaknila sem se zgolj ob izjavo, da se to pikoviti zdi preveč. to pa zato, ker to ni bila prva izjava v tem stilu. mislim, da sem v prvem postu v tej temi celo omenila, da so do istega zaključka prišle moje kolegice. če sem narobe razumela, se ti opravičujem. mogoče ti nisi tako mislila, ampak dejansko pa obstajajo ljudje, ki bi šli za ta denar raje na morje, ker so pač mnenja, da se njim tako ali tako ne bo nič zgodilo. in to se mi zdi neumno.
- petelin
- Komunikatorka
- Na forumu od: 17. 5. 2005
- Kraj: Odvisno od števila sončnih peg
pikovita napisal/-a:sprašujem se tud zakaj stane cepivo za gripo okrog 4000sit, cepivo za klopni meningitis (3 cepljenja) okrog 10.000sit in zakaj hudiča cepivo za raka 60.000 sit?!
razlike so predvsem zaradi zapletenosti (beri stroškov) pridobivanja, količine pridobivanja in starosti cepiva in s tem povezanimi stroški razvoja, ki jih plačujemo z nabavo cepiva.
cepivo za gripo je npr. dokaj preprosto naredit (vzgojiš viruse (v rem primeru preprosto, gripo se da vzgajati na kurjih jajcih), jih pobiješ in to je to) pa tudi veliko ga naredijo, klopni meningitis sicer ne vem, kako ga delajo, toda ga gotovo ne prodajo toliko kot tisega za gripo. oba sta dokaj stara, tako da ni več treba plačevati razvoja.
za to (novo) cepivo pa je treba 'notr spravit' stoške razvoja, pa tudi sama izdelava najbrž ni ravno preprosta.
-
pikovita - Komunikatorka
- Na forumu od: 14. 8. 2005
jullia oprosti no če sve se narobe razumele...in petelin ja u bistvu razumem kaj hočeš povedat, pa zakaj je tko...hočem sam rečt, zakaj ne bi prej poskrbel za zdravje in bi lahko mel pol manjše stroške pa še zdravi bi bli...
...ples je izziv, iskanje sebe v prostranstvih, hlastanje po lepoti giba, pospeševanje ritma, borba s časom in svoboda v absolutnem...
- petelin
- Komunikatorka
- Na forumu od: 17. 5. 2005
- Kraj: Odvisno od števila sončnih peg
pikovita napisal/-a:jullia oprosti no če sve se narobe razumele...in petelin ja u bistvu razumem kaj hočeš povedat, pa zakaj je tko...hočem sam rečt, zakaj ne bi prej poskrbel za zdravje in bi lahko mel pol manjše stroške pa še zdravi bi bli...
ja to je tak logično, sam to je treba še dopovedat zavarovalnicam, ki vidijo samo bilanco na koncu leta in ne tiste čez 15 let.
-
***Ally*** - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 8. 7. 2006
- Kraj: Maribor
Jaz še zdaj ne vem če bodo cepili samo osnovnošolke pa bodo morale tudi one plačat, al se lahko vsak cepi za teh 60.000SIT.
Jaz že resno razmišljam o tem, ker kljub temu da je ful predrago, rajši zdaj dam ta denar kot pa da mam čez 20 let raka.
Jaz že resno razmišljam o tem, ker kljub temu da je ful predrago, rajši zdaj dam ta denar kot pa da mam čez 20 let raka.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov