Luskavica

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

njegova.mala
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 22
Na forumu od: 7. 11. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a njegova.mala » 09. Nov. 2010 19:39

no tkole je, jst mam luskavico. najprej za use, ki ne vsete kaj je to. je kronična bolezen pri kateri se ti po telesu pojavijo rdeče žarišča pokrita z luskami. najpogosteje se pojavlja na komolcih, kolenih in lasišču. načeloma pa jo lahko imaš kjer koli. obstaja tudi v različnih oblikah. dobi jo lahko kdor koli,kadarkoli. ni nobenih omejitev in ni nalezljiva. naj bi pa bila dedna. je neozdravljiva, lahko pa jo blažimo. dermatologi ti dajo tisoč in eno kremo,ki ponavadi pomaga le nekaj časa,potem pa neha delovati. obstajajo tudi drugi načini zdravljenja npr. terapija z ribicami gara rufa, obsevanja, homeopatija, razni naravni "recepti" zdravljenja.. vendar pozdraviti je ni mogoče.
no to je na kratko o luskavici.
jst so imam sedaj že približno 6 let. probala sm že velik stvari in potem počas obupaš. mam jo na kolenih, komolcih, lasišču, ušesih, hrbtu in trebuhu (ubistvu skor pousod). jst se z njo ne obremenjujem in me ni sram zrd tega (namreč veliko ljudi noče nositi kratkih majic in hlač zato da je drugi nebi videli,ker ne izgleda ravno najlepše. in mnogi ljudje ki ne poznajo te bolezni mislijo da je nalezljiva in se izognejo človeku ki jo ima). moti pa me ker to zelo zelo srbi. najbolj me srbi na lasišču, ušesih in na hrbtu. je precej moteče ker je težko zberem ,ker se skos praskam in mislim potem na to. in pa tudi velikokrat si spraskam do krvi( praktično usak dan) in luske ki si jih spraskam so potem pousod. zato na lasišču izgldela kot da imaš prhlaj- zelo moteče.
no to je na hitr neki, če koga kej več zanima lahko vpraša, tudi o mojem zdravljenju in o vsem.

zanima pa me tudi če imate vi kakšne izkušnje z luskavico? in kako jo zdravite? ali vaši prijatelji / znanci. namreč nevem več kaj nej naredim in kakšno novo metodo zdravljenja naj se lotim. probala sem že res veliko stvari in mi ni nič dolgoročno pomagala.
lp:)
ketica
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 9
Na forumu od: 21. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a ketica » 09. Nov. 2010 21:45

zdravo!
jaz imam tudi luskavico samo bolj blago. ko sem bila mala so se spra pojavile na kolenih, potem pa kar naenkrat na komolcu. prej nikoli nisem vedela kaj je to, kajti ko sem bila mala sem skos padala in sem imela vedno potolčena kolena in so mi vsi rekli da je to od tega in da bo izginilo. JA SEJ VEŠ! :) no žarišče na komolcu se je širilo in sem šla k dermatologinji. dala mi je diprosalic ki mi ZELO pomaga, na kolenih je luskavica skoraj izginila, ampak skrbi me glede komolca, saj se samo še širi kljub vsakodnevni negi. počasi, vendar se. tako da ne vem več kaj naj storim. praskam pa se ne ker je sam še slabše.

LP :)))
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2157
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 10. Nov. 2010 1:25

Luskavico mamo v družini, tudi sama sem jo mela kot otrok, en mali flekec na kolenu in mali flekec na lasišču.
Nekje že pred puberteto je luskavica izginila in se nikoli več ni pojavila.

Sama je nisem nikoli občutla, edino, kar sem imela od luskavice, je bila kolonija na Debelem rtiču v 3. razredu :D
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
Lady_Cristina
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 428
Na forumu od: 10. 6. 2009
Kraj: Graz

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_Cristina » 10. Nov. 2010 16:59

Draga moja, najprej ti moram povedat da luskavica ni neozdravljiva. Dostikrat je tak da se pojavi in jo maš en čas, potem pa zgine. Poleg tega ni nujno dedna.

Jaz jo mam zdaj že 7 let, najprej nisem nič nardila, k zdravniku nisem nikoli šla, v bistvu najprej sploh nisem vedla kaj imam. Dejansko je blo tak da se je pojavla, potem pa je izginila, pa se spet pojavla itd... Enega lepega dne pa sem šla k eni ženski ki se s kitajsko medicino ukvarja. In je vidla da sem jo mela po rokah in okrog oči in mi je takoj povedala da je to luskavica. In dejansko je blo tak da me je vprašala če mam probleme z enim družinskim članom, in ker sem dejansko mela in sem ji to povedala, mi je rekla da se luskavica večinoma pojavi zaradi večjih konfliktov in potlačenih čustev. In mi je rekla da naj ne hodim k zdravnikom ker me bojo samo na terapije vlačli in tak al tak ne bojo pomagale, in mi je povedala za eno kremo (ELOCOM) ki vse to ublaži in naj jaz samo konflikt zrihtam in bo zginilo. Seveda jaz tega nisem mogla še takrat, foter je živel pod isto streho in sma se dobesedno sovražla, in sem si pač tisto kremo mazala in je vedno zginla in se pojavla ko sem bla kakorkoli živčna zaradi njega al pa nekaj.
Po tem ko ga več nisem rabla gledat je luskavica tudi zginila, in se je zdaj spet pojavla ko ga tožim in mi povzroča glavobole..

V glavnem ugotovi s kom maš konflikt, probaj rešit stvar, če pa ne gre pa si idi po kremo (na recept je žal, jaz na srečo poznam nekoga ko mi jo lahko zrihta, ti pa idi k zdravniku pa reči da maš ene izpuščaje pa tečnari naj ti jo da. drugače pa lahko greš na hrvaško, tam tak dobiš vse brez recepta če plačaš kolko sem slišala).
V glavnem probaj elocom, meni se sicer pojavlja na rokah in okrog oči, ampak si 2x namažem pa zgine. Drugače pa vem kak je ko te srbi pa zateguje, sploh pa zgleda grozno.
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1198
Na forumu od: 17. 4. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 10. Nov. 2010 22:15

js sem slišala, da morje pomaga. ena ženska jo vedno dobi (oz. se ji poslabša), če poleti ne gre na morje.
elocom sem jaz mela za dermatitis. je precej agresivna krema in je ne moreš uporabljat na redni bazi. pri manj izraziti luskavici verjetno pomaga, pri večjih težavah pa je pomoje preveč agresivna, ker vsebuje kortikosteroide, ki tanjšajo kožo.
živci verjetno stvar še poslabšajo.
vrtavka
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 92
Na forumu od: 31. 10. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a vrtavka » 10. Nov. 2010 22:31

torej, jaz pa nimam luskavice, pa bo morda kakšno punco s podobnim problemom vseeno zanimalo. Na komolcih se mi v hladnejših mesecih naredita približno cm2 velika otočka, na vsakem eden. Mislila sem, da gre za luskavico, pa mi je dermatologinja zagotovila, da to ni to. Koža v teh mesecih kar nastrada zaradi nizkih temperatur in na komolcih, kjer je koža že tako ali tako suha, hitro nastanejo poškodbe, ki spominjajo na luskavico. Prepovedala mi je peneče kopeli, saj dodatno dražijo kožo (js jih pa tko obožujem:/), priporočila oljno kopel in dala kremo Eucerin hautberuhigende lotion 12% omega (to piše na testerjih:p). Zelo pomaga, tako kot tudi kakšna druga kvalitetna mastna krema. Ne izgine popolnoma-se tudi mažem ne redno, pomaga pa. :)
njegova.mala
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 22
Na forumu od: 7. 11. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a njegova.mala » 10. Nov. 2010 23:08

@ Lady_Cristina: luskavica je žal neozdravljiva. res je da ti lahko popolnoma izgine in morda celo ne pojavi nikoli več. vendar popolnoma je ne moremo pozdraviti, saj ostaja v tebi le da se ne kaže na koži.
in ja ni nujno dedna, vendar v večini primerov je.
glede konflikta in povezavo njega z luskavico. bi jst prej rekla da se ti luskavica pojavi zaradi stresa ki ga doživljaš zaradi konflikta. namreč jst nisem z nikomer v konfliktu. se mi pa luskavica poslabša v času večjega stresa (zaradi šole ali drugih stvari). tako da jst nebi krivila ravno konflikt za luskavico ,vedar stres.
to kremo že imam( imam jih namreč zelo,zelo veliko) in mi je pomagala le nekaj časa .potem pa ni več izbolšala stanja in je bilo kot da si nebi mazala. poleg tegaa pa krema tanjša kožo in mi je niso priporočili veliko uporablati, saj lahko zelo uniči kožo.
mene osebno luskaavica po izgledu sploh ne mot. mi je čiz neki normalnga ratala. mot me samo ker took srbi in je pol use belo od lusk ker se praskam in krvav, ker se preveč praskam :/.

@punkie_: ja men se poleti zelo izbolša ko sem na morju. samo kaj ko je poletja tko hitr konec, in ravno ko gre na bolje je konec poletja in morja. in sem kmalu spet na istem ali še slabčem stanju.
Uporabniški avatar
Lady_Cristina
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 428
Na forumu od: 10. 6. 2009
Kraj: Graz

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_Cristina » 11. Nov. 2010 11:09

To je čudno da ti krema ni več pomagala.. sej se da kak drugče rešit. Nič ni neozdravljivo (=dejstvo)
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 11. Nov. 2010 13:16

^^zdej sem zmedena....so tebi pozdravili luskavico, ali je še neozdravljena? Iz tvojega pisanja je razvidno, da je neozdravljena, po drugi strani pa govoriš o tem, kako se jo da pozdravit :roll:
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
Lady_Cristina
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 428
Na forumu od: 10. 6. 2009
Kraj: Graz

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_Cristina » 11. Nov. 2010 16:35

barbie_girl_85 napisal/-a:^^zdej sem zmedena....so tebi pozdravili luskavico, ali je še neozdravljena? Iz tvojega pisanja je razvidno, da je neozdravljena, po drugi strani pa govoriš o tem, kako se jo da pozdravit :roll:


noben mi ne more luskavice pozdravit - sama si jo morem (isto za vse druge bolezni). pri meni je to da luskavico povzroča konflikt, in ko bo konflikta konec bo tudi luskavice. poleg tega je moja babica imela luskavico par mesecev, enkrat v življenju in nikoli več.
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2743
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 11. Nov. 2010 16:36

Lady_Cristina napisal/-a:Nič ni neozdravljivo (=dejstvo)


Erm.... žal, to ni res. Je dosti bolezenskih stanj, ki so neozdravljiva. To da se da pozdravit ali ublažit simptome ni isto kot da se ozdravi bolezen.

Pa glede Elocoma - what punkie_ said. Očitno je to zadnje čase ful popularna stvar, jaz imam doma tri neodprte tube. Razlog - ker mi jo prepiše lih vsak dohter, ko ma 5 minut časa in ne ve, kaj bi (ok, naj še pojasnim da je moja dohtarca že leto dni na porodniški in pač vsakič ko pridem, jo nekdo nadomešča). Dobila sem Elocom za zdravljenje vnetja zunanjega sluhovoda - dvakrat (WTF) - in za alergijski dermatitis in seveda, ker je not tona kortizola, ublaži simptome kratkoročno, ampak se ga pa dolgoročno seveda zarad stranskih učinkov ne sme jemat, in je itak sam problem.
Uporabniški avatar
Lady_Cristina
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 428
Na forumu od: 10. 6. 2009
Kraj: Graz

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_Cristina » 11. Nov. 2010 18:04

Tearjerker napisal/-a:
Lady_Cristina napisal/-a:Nič ni neozdravljivo (=dejstvo)


Erm.... žal, to ni res. Je dosti bolezenskih stanj, ki so neozdravljiva. To da se da pozdravit ali ublažit simptome ni isto kot da se ozdravi bolezen.


Nope. Vse je ozdravljivo. Na žalost večina ljudi tega ne ve.
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 11. Nov. 2010 18:13

Lady_Cristina napisal/-a:noben mi ne more luskavice pozdravit - sama si jo morem (isto za vse druge bolezni). pri meni je to da luskavico povzroča konflikt, in ko bo konflikta konec bo tudi luskavice. poleg tega je moja babica imela luskavico par mesecev, enkrat v življenju in nikoli več.


Ja, do naslednjega stresa oz konflikta :roll:

Drgač pa....vsak ma svoje. Ne semš vse verjeti zdravniku, prav tako ne smeš vse verjeti zdravilcu :wink:

PS Pa pozdravi se že, kaj še čakaš :P
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
Lady_Cristina
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 428
Na forumu od: 10. 6. 2009
Kraj: Graz

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_Cristina » 11. Nov. 2010 18:55

barbie_girl_85 napisal/-a:
Lady_Cristina napisal/-a:noben mi ne more luskavice pozdravit - sama si jo morem (isto za vse druge bolezni). pri meni je to da luskavico povzroča konflikt, in ko bo konflikta konec bo tudi luskavice. poleg tega je moja babica imela luskavico par mesecev, enkrat v življenju in nikoli več.


Ja, do naslednjega stresa oz konflikta :roll:

Drgač pa....vsak ma svoje. Ne semš vse verjeti zdravniku, prav tako ne smeš vse verjeti zdravilcu :wink:

PS Pa pozdravi se že, kaj še čakaš :P


Čakam maščevanje, potem pa bo luskavica šla pa pa :wink:
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2743
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 11. Nov. 2010 19:47

Lady_Cristina napisal/-a:
Nope. Vse je ozdravljivo. Na žalost večina ljudi tega ne ve.


Pardon, ker nisem šarlatan.

Še vedno sem raje znanstvenik in živim v nevednosti.

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov