Kontaktne leče

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 10. Maj. 2009 15:50

sram te je povedat da si ponesreci raztrgala lecko? :gruebel: hmm... :D

drugace pa lece se kupujejo v optikah in ne u lekarnah. lahko gres v katerokoli optiko in si jih kupis, lahko tudi pri istem optiku, saj se te verjetno ne spomni (ti ni treba razlagat kaj se je zgodilo s tvojimi probnimi lecami). pac poves katere lece bi rada in jih kupis...oni nimajo nobene kartoteke ali evidence da bi rabli tvoje ime in priimek al pa karkol...pac kupis in gres... :D

aja pa lec se ne cisti ?! sploh pa ne tako grobo. eni svetujejo da jih mal ocistis ja, js recimo jih se u 4ih letih kar nosim lecke (14 dnevne ali mesecne) nism nikol cistla...samo POLOZIM jih u posodico in vzamem ven...in je vse ok
Uporabniški avatar
medvedka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 26. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a medvedka » 10. Maj. 2009 15:54

Sem si jih že posškodovala in sicer v bolj začetnih letih nošenja. Imela sem dolge nohte in ob izstavljanju sem očitno malo preveč stisnila lečo z nohtom in sem jo raztrgala. Na srečo so bile mesečne in sem imela doma še en par leč na voljo.

V lekarni sicer imajo tekočino za leče, ne vem pa če imajo tudi leče. Svetujem ti, da se oglasiš v eni izmed optik in prosiš za testne leče (dobiš zastonj). Če tvoje dioptrije ne bo na zalogi boš verjetno mogla kakšne dva dni počakat, da jih dobijo.
mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 9. 2006
Kraj: bregovi Kolpe

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 10. Maj. 2009 16:11

Pri tekočini pišejo navodila:
1. korak: Kanite 3 kapljice večnamenske tekočine na obe strani leče in vsako stran leče rahlo drgnite 10 sekund.
2. korak: vsako stran temeljito spirajte 5 sekund
3. korak: daš v posodico s tekočino

Ja mislim, da sem jih rahlo drgnila, ker vem da je to občutljivo, ampak mi je vseeno uspelo, da sem jih uničla.

Bom glih mogla k okolistu, ker ne morem brez njih oz. ne vidim, pri športu pa nebi rada imela očal.
Uporabniški avatar
arrow
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a arrow » 10. Maj. 2009 16:13

Jst jih v 9 letih še nisem,pa mam dolge nohte in jih vedno mal očistim,sam čist nežno z blaziniso prsta,včasih tudi samo splaknem. Verjetno mam tud srečo,kaj pa vem.. Sicer pa mi je že dosti ljudi,ki majo mesečne ali tedenske reklo,da se jim ker raztrga včasih,medtem ko za letne to full malkrat slišim.Verjetno je razlog v tem,da je material mehkejši in bolj občutljiv,tko da me je zdej,ko sem prešaltala na mesečne kr mal strah,da se mi ne bo to dogajal.
I fear to keep an open mind, for there are those who would use it as a door to my soul.
Uporabniški avatar
**medyka**
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 12. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a **medyka** » 11. Maj. 2009 6:59

Tudi meni se je to zgodilo. En dan preden sem imela pregled pri okolistu, se mi je strgala poskusna leča. Pač se zgodi. Sreča se mi je zgodilo to s testno in ne z mojo za en mesec. Pri okolistu lepo razložiš, si pač nova v tem in naj te ne bo sram. Toleži se s tem, da nisi edina, ki je ji je to zgodilo. ;)
fun
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 15. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a fun » 11. Maj. 2009 15:14

mimikad napisal/-a:Pri tekočini pišejo navodila:
1. korak: Kanite 3 kapljice večnamenske tekočine na obe strani leče in vsako stran leče rahlo drgnite 10 sekund.
2. korak: vsako stran temeljito spirajte 5 sekund
3. korak: daš v posodico s tekočino

Ja mislim, da sem jih rahlo drgnila, ker vem da je to občutljivo, ampak mi je vseeno uspelo, da sem jih uničla.

Bom glih mogla k okolistu, ker ne morem brez njih oz. ne vidim, pri športu pa nebi rada imela očal.

se pravi da nosiš poltrde leče?...

Ja po mojem boš morala kupit druge... ali pa si začasno kupi mehke...

Meni so se tut 14dnevne že nekajkrat strgale... Vržem stran in uporabim nove..
Liena
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Liena » 12. Maj. 2009 16:03

Jaz imam pa eno vprašanje glede nošenja leč med prehladom. Okulistka mi je svetovala, da naj v času prehlada leč ne nosim. Ne vem v čem je problem razen mogoče solzenje oči, kar pa se meni ne dogaja. Se ve držite tega?
Uporabniški avatar
inchy84
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 10. 11. 2004
Kraj: Trbovlje

Neprebrana objavaNapisal/-a inchy84 » 12. Maj. 2009 16:10

Sicer so meni tudi odsvetovali nošenje leč med prehladom :nixweiss: ... vendar sem jih do sedaj še vedno in ni bilo nobenih težav
Somebody save me
I don't care how you do it
Just save, save me
Come on
I've been waiting for you
Uporabniški avatar
arrow
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a arrow » 12. Maj. 2009 17:58

Liena napisal/-a:Jaz imam pa eno vprašanje glede nošenja leč med prehladom. Okulistka mi je svetovala, da naj v času prehlada leč ne nosim. Ne vem v čem je problem razen mogoče solzenje oči, kar pa se meni ne dogaja. Se ve držite tega?

Verjetno zaradi tega,ker si takrat malo bolj občutljiva,učki so hitr mal rdeči in bolj bogi,tko da lahko hitreje pride do kakšnega vnetja. Jst jih sicer vedno nosim tudi med prehladom,pa je bilo do zdej še vse ok.
I fear to keep an open mind, for there are those who would use it as a door to my soul.
Uporabniški avatar
lesnik
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 27. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lesnik » 12. Maj. 2009 18:43

Danes sem šla k optiku po leče,drugače nosim očala.Pregledu vid mi ni nič dal mi samo leče in reku da so leče mal man dioptrije kot za očala.In pol me optik vpraša če koga poznam ko nosi očala sem pač rekla ja da sestra jih uporablja.In mi reče da mi naj sestra razloži kako se uporablja. :eek:
Jaz rečem sestro vidim par krat na leto in da mi ne more on razložt in je reku da mi naj razloži ko se vidva.O shit sm mu še težila da naj mi pač razloži in sem vidla da brezveze da mu težim ko ne bom nič dosegla.Ok sem plačala pa šla.Zdaj pa ne vem kako jutri jih bom dala notri,še nikoli jih nisem uporabljala.Zdaj me samo zanima:
Na kaj moraš paziti pri lečah?
Kdaj jih lahko nosiš?
Kdaj pa bolš da ne nosim jih?
Hvala.
Uporabniški avatar
_mala_
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 15. 10. 2005
Kraj: maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a _mala_ » 12. Maj. 2009 19:29

http://www.optika-pirc.com/?menu_item=sl_navodilaLece

upam, da ti bo to pomagalo....od tega optika pa je to zelo neprimerno in priporočam da zamenjaš
Uporabniški avatar
medvedka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 26. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a medvedka » 12. Maj. 2009 21:18

Lešnik: Za leče moraš opraviti poseben pregled pri okulistu, ker je tu poleg dioptrije pomembna tudi bazna krivina ter še par drugih zadev, ki pri očalih niso pomembne. Jaz sem mogla po tem pregledu še ene trikrat priti k okulistu na "treniranje" vstavljanja in izstavljanja leč, preden mi jih je sploh predpisal. Okulist ti hkrati podrobno pregleda oko, da sploh ugotovi kakšne leče so zate primerne (poltrde, mehke,...).

Iz tvojega posta sklepam, da ti tega pregleda nisi sploh opravila, sicer ne bi imela takšnega problema. Ali pa so se časi v teh 8 letih toliko spremenili, da danes tudi pregledi niso več tako temeljiti in se nihče več strankam ne posveča kot bi se moral.
Uporabniški avatar
**medyka**
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 12. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a **medyka** » 13. Maj. 2009 6:33

@Lešnik, ta optika pa mora biti res v k... Jaz sem šla v dve optiki, da bi me pregledali in mi dali leče, pa sta me obe poslale k okulistu. Pregled pri okulistu je zelo pomemben, kot je tudi napisala medvedka. Najprej te okulist pregleda, ti določi kakšne leče boš imel, potem ti sestra da not poskusne leče in še enkrat greš k njemu, da še vse enkrat pregleda. Potem če je vse v redu, ti sestra vse pove o lečah in te nauči kako se vstavljajo in odstranjujejo. Čez kakšen teden oz. dva pa imaš spet ponoven pregled in če je tedaj vse v redu, ti šele dajo tvoje leče. Čez 3 mesece pa spet sledi pregled. Res pa je vse samoplačniško. Tako je bilo pri meni, ko sem šla po leče. Najboljš, da greš k okulistu.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 13. Maj. 2009 7:07

lesnik napisal/-a:Danes sem šla k optiku po leče,drugače nosim očala.Pregledu vid mi ni nič dal mi samo leče in reku da so leče mal man dioptrije kot za očala.In pol me optik vpraša če koga poznam ko nosi očala sem pač rekla ja da sestra jih uporablja.In mi reče da mi naj sestra razloži kako se uporablja. :eek:
Jaz rečem sestro vidim par krat na leto in da mi ne more on razložt in je reku da mi naj razloži ko se vidva.O shit sm mu še težila da naj mi pač razloži in sem vidla da brezveze da mu težim ko ne bom nič dosegla.Ok sem plačala pa šla.Zdaj pa ne vem kako jutri jih bom dala notri,še nikoli jih nisem uporabljala.Zdaj me samo zanima:
Na kaj moraš paziti pri lečah?
Kdaj jih lahko nosiš?
Kdaj pa bolš da ne nosim jih?
Hvala.

ti se sploh nisi narocila na pregled!! najbrz si samo prisla in hotla kupit lece ane? in potem ti je v bistvu samo svetoval....

ti se mors na PREGLED narocit, ga placat, potem pa te bo ornk pregledal!!
fun
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 15. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a fun » 13. Maj. 2009 8:25

Lešnik;

ti moraš najprej jit k svojemu okulistu, se posvetovat če je za tvojo "bolezen" sploh primerno da nosiš leče... Potem ti tam pregleda dioptrijo, in približno oceni kakšno dioptrijo leč potrebuješ...

Jaz mam leče že kakih 9 let (sploh ne vem več :wink: ), in takrat mi še niso gledali bazne krivine (al če so mi pa ne vem... Jaz vedno pri optiku samo povem svojo dioptrijo pa je..)

Jaz sem šla takrat na pregled k enemu zasebniku, ki mi je najprej samo razložil, kake vrste leč obstajajo, mal smo se pomenila katere bi ble najbolj primerne zame itd... Potem sta mi s sestro pokazala kako se jih vstavlja v oko, kako se jih čisti in shranjuje itd... Dobila sem testne leče- poltrde, ki sem jih nekaj dni nosila samo po 1 uro.. Potem sem testirala še mehke, in se potem odločila za mehke... (ja to je blo fuuul nazaj, tako da so ble poltrde še aktualne :wink: )...

Potem sem šla še nekajkrat na pregled, če z lečami dobro vidim , mal mi je svetoval koliko časa na dan jih naj nosim na začetku itd... Potem sem naročala leče pri njemu, in mi je vsakič ko sem jih prišla iskat še kaj svetoval in me obveščal o novostih na tržišču...
Zdej je na žalost ta zdravnik že v penziji, zato pač kupujem leče v optiki; preglede pa opravljam samo še pri okulistu...

Tudi pri anvadnemu optiku se lahko naročiš na pregled... Ti kar povej direkt da leč še nisi nosila nikoli, in da te morajo pregledat... Pa to se seveda vse plača...

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google Adsense [Bot]