Kontaktne leče

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

fun
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 15. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a fun » 10. Feb. 2009 21:58

Na začetku ima vsak nekaj težav, a sčasoma se navadiš, in to narediš z eno roko brez uporabe ogledalca. :wink:

So ti na pregledu opisal postopek itd? (s prstancem in sredincem leve roke si rahlo privzdigneš gornjo veko, s prstancem in sredincem desne roke navzdol potisneš spodnjo veko.. Pred tem si na konico kazalca desne roke daš lečo- paziš da je prav obrnjena; in potem gledaš naravnost v ogldalo, in si jo daš na sredino očesa...In leča se sama prime, potem pa normalno zapreš oko za nekaj sekund...)

Sem dost natančno opisala? :wink:
Nič bit živčna, vaja dela mojstra :)
Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 7. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a cukr8 » 10. Feb. 2009 22:02

mbabygirl napisal/-a:Pozdravljeni!

Sem še ena oseba, ki ima probleme z vidom. Očala nosim že kar nekaj let in nedolgo nazaj sm se odločila za uporabo leč. Po pregledu pri optiku se je začel problem z vstavljanjem leč. Na pregledu nisem mogla nikakor vstaviti lečo.
Ne vem ali gre za strah ali kaj, vendar od takrat nism nikoli mogla vstaviti.

Ima kdo kakšen dobr nasvet?
Hvala in lp.

Hm, a refleksno zapreš oko, al kako?
Probaj se sprostiti oz. razmisli, če si to zares želiš, pa boš mogoče premagala strah.. Z eno roko drži oko široko razprto, da ne boš zamižala, z drugo pa približaj lečo :nixweiss: .. Pa ne sme biti preveč mokra, drugače se ne bo prijela očesa..

Sama npr. ob prvem poskušanju tudi nisem dosegla uspeha :P - ampak takrat mi je okulistka sama na silo tlačila lečo v oko, tako da sem seveda takoj nehote zamižala zaradi tujka pred očesom.. Poleg tega takrat psihično še nisem bila pripravljena na celo zadevo, ampak sem šla tja bolj na prigovarjanje mame..
Čez kakšno leto sem pa pri sebi razčistila z dvomi & strahovi ter se odpravila k drugemu optiku.. Takrat je šlo pa brez kakršnihkoli težav, sama sem si počasi vstavila lečo in tako nosim leče že skoraj 10 let vsak dan :)
Uporabniški avatar
Hyades
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 22. 6. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Hyades » 10. Feb. 2009 22:07

Hmm.. jaz sem imela ze kar nekaj znamk lec, vecinoma so bile raznorazne variante od Johnson&Johnson pa kaj jaz vem kaj se..

Imela sem mesecne, potem sem pa presaltala na Johnson&Johnson Advance with Hydraclear, katere so dvo tedenske in mi zelo odgovarjajo..

Drugace pa sem tudi jaz imela tisti 'refleks' zapiranja ocke, in mi je bilo prvi mesec res tezko dat not v ocko lece..
Potem se pa navadis, in ti ni vec problem tikat oci.. Tako, da le pogumno!
mbabygirl
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 21. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a mbabygirl » 11. Feb. 2009 21:50

Na pregledu, mi je okulist povedal postopek vstavljanja, vendar vsakič, ko sem približala lečo očesu, se je ta zaprla. Nato smo večkrat sprobala vendar neuspešno. Imela sem občutek, da se okulistu ni dalo s tem ukvarjati.
A wise monkey never monkies with another monkies monkey
Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 7. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a cukr8 » 11. Feb. 2009 22:01

mbabygirl napisal/-a:Na pregledu, mi je okulist povedal postopek vstavljanja, vendar vsakič, ko sem približala lečo očesu, se je ta zaprla. .

Kako, a leča se je zaprla al oko?? Če se je leča, je bila verjetno preveč mokra (če imaš tiste tanke, mehke leče).. to rešiš tako, da jo parkrat prestaviš z enega kazalca na drugega, da ob tem odteče malo tekočine, leča pa zavzame lepo obliko skledice :)
Uporabniški avatar
Hyades
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Hyades » 11. Feb. 2009 22:25

Ja no, lahko pa v leco kapnes par kapljic tekocine za lece, .. funkcionira pa se obcutka 'suhe lece' nimas.

Drugace na pregledu bi ti morali oni vstavit lece. Mislim za prvic, zato da ugotovite ce lahko nosis trde lece ali tudi mehke..

Je pa cisto normalno to, da se ti oko zapre.. Pac strah pred tikanjem ocesa.. Se je treba navadit. V bistvu mores s palcem odpret spodnjo veko, s kazalcem pa zgornjo veko.. Tako, da razsiris veke in lahko das leco komot not..
Uporabniški avatar
Miss N.
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 22. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Miss N. » 18. Mar. 2009 23:40

Hyades napisal/-a:
Imela sem mesecne, potem sem pa presaltala na Johnson&Johnson Advance with Hydraclear, katere so dvo tedenske in mi zelo odgovarjajo..

js mam zdej poskusno leče...pa mam tudi dvo tedenske...če mi bodo odgovarjale jih naročim tudi za naprej...

zanima me pa naslednje...glede na to, da mam očala...ker mam ena za računalnik in še ena za vožnjo...medtem ko imam leče isto dioptrijo kot tista za vožnjo...in naj jih ne bi imela za u službo (8h računalnik)...

leče so dvo tedenske...okulist mi je reku, da jih morem dva tedna po odprtju vreči stran (sm govorila s prijatelji, ki majo mesečne pa so mi vsi rekli, da jih rabijo okoli 40x oz sigurno več kot 30x...ni isto kot dvo tedenske)...js verjetno oz skorej sigurno ne bom mela leč vsak dan...to pomeni da jih morem, tudi če jih bom mela samo dvakrat vreči stran?

aja...leče sm pa mela danes tretjič...dobila sm jih u pondelk...
Če ne moreš pomagati, nagajaj. Važno je sodelovati...
Uporabniški avatar
Hyades
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Hyades » 18. Mar. 2009 23:43

ja.. vrgla naj bi jih stran po 14. dnevih.

Tudi ce si jih imela le 2x. Sem delala isto, namrec da sem nosila lece veliko vec kot en mesec (mesecne).. Ampak to v bistvu ni dobro, ker lahko marsikaj staknes na ta nacin, poleg tega ce imas mehke pa postanejo 'trde', oz se kar cuti razlika ker postanejo motece.
Uporabniški avatar
Miss N.
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a Miss N. » 18. Mar. 2009 23:47

^^hvala...

sej sm spraševala okulista...pa sm se pole še par stvari spomnla pole k sm bla že doma...

bomo vidli...glede na to, da mam majhne oči...je reku tudi okulist da bom znala met težave pri vstavljanju...

kšne znamke pa maš leče?
Uporabniški avatar
Hyades
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Hyades » 18. Mar. 2009 23:51

Se vedno isto. Johnson&Johnson Hydraclear mehke kontaktne 14 dnevne lece.
AbbA
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 18. 6. 2006
Kraj: Somewhere over the rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a AbbA » 18. Mar. 2009 23:56

To ni res. Leče lahko tudi hraniš, brez da jih nosiš, moraš pa na 30 dni menjat tekočino v škatlici, da ostanejo sterilne. Jaz imam tudi 14 dnevne leče, nosim jih kar pogosto, nikoli pa ne štejem koliko dni jih imam. Tam nekje po 14-20, kdaj še kak dan več uporabe se na njih vidi, da niso več tako mehke, oči me pečejo, ko jih imam, in takrat jih vržem stran in vzamem nove. Vsake toliko se kakšna strže, mi ven pade sredi ničesar ali pa me enostavno oči zelo pečejo, ko jih nimam možnosti pospraviti, takrat jih kar stran vržem in sem do konca dneva brez, potem pa doma nove vzamem.

Pa še jaz eno vprašanje: na obeh očesih imam isto dioptrijo. Ali lahko menjam levo ter desno lečo, ali to ni priporočljivo? Redko se mi zgodi, da čudno zamešam leči v posodici in potem ne vem, katera paše v katero oko in imam zmeraj slab občutek, če nisem sigurna da je leva v levem in desna v desnem očesu. In bi se rada znebila tega ter vedela, ali je kaj narobe, ali ne :)
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 18. Mar. 2009 23:59

Pomoje ni nič narobe. Js kar naključno dajem. Sej zato pa ti okulist predpiše na obe očesi isto dioptrijo, čeprav mogoče nista popolnoma isti (oz. se za zlo mal razlikujeta), da ne zamešaš oz. da je vseen če zamešaš.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
Miss N.
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a Miss N. » 19. Mar. 2009 0:04

Sestavljanka napisal/-a:...takrat jih kar stran vržem in sem do konca dneva brez, potem pa doma nove vzamem...

^^js si tega ne morem privoščit...ker brez leč oz očal...vidim zelo megleno...

mam pa tudi js na obe očesi isto dioptrijo...ma se mi ful hitro slabša...tako da morem it k moji osebni zdravnici (mi je reku tudi okulist) naj me da na preiskave...ker ni normalno...bomo vidli...
Uporabniški avatar
Sekhmet
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 12. 2. 2008
Kraj: Trbovlje

Neprebrana objavaNapisal/-a Sekhmet » 19. Mar. 2009 0:38

A kera ve, kolk je dejansko škodljivo za oči, če punce nosijo barvne leče iz lepotnih razlogov in ne zaradi korekcije vida?
Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat!
Uporabniški avatar
arrow
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a arrow » 19. Mar. 2009 23:06

*mala* napisal/-a:Pomoje ni nič narobe. Js kar naključno dajem. Sej zato pa ti okulist predpiše na obe očesi isto dioptrijo, čeprav mogoče nista popolnoma isti (oz. se za zlo mal razlikujeta), da ne zamešaš oz. da je vseen če zamešaš.

Tazga okulista bi jst takoj zamenjala!Ok,če res ne občutiš razlike,če imaš enako dioptrijo na obeh očesih ali pa nekje 0.25 (kar je najmanjša razlika) več,potem je vseeno oz bolš,da maš isto,da ne zamešaš.Samo,če ti pa okulist predpiše isto dioptrijo (namesto magar 0.25 razlike na enem očesu) samo zato,da ne bi zamešala leč,pa to vsekakor ni dobro (gledano na dolgi rok) za tvoje oči.
I fear to keep an open mind, for there are those who would use it as a door to my soul.

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov