Kontaktne leče

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Ladyy*
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 9. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ladyy* » 20. Jul. 2009 9:07

Mene pa zanima, če je potrebno okulistu kaj omenit, da želiš imeti leče ali ne? Namreč razmišljam da bi jih imela, vendar ne vem ali je potrebno iti do okulista ali grem lahko direkt do optika. :roll:
Uporabniški avatar
arrow
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a arrow » 20. Jul. 2009 16:02

Mam eno vprašanje za tiste cosmo bejbe,ki že dalj časa nosite leče. Je katera že preklopila iz premera 14,2 na 14? Jst sem mela namreč vedno 14,2 zdej bi pa rada poskusla druge leče (ne vem še točno katere,rada bi jih poskusla več,da najdem optimalne),a ima večina le-teh premer 14. V optiki so mi rekli,da premer ni tako pomemben (kot krivina) in da je tako majhna razlika to,da ne bi smelo bit problema. Ima kera že podobne izkušnje?
I fear to keep an open mind, for there are those who would use it as a door to my soul.
Uporabniški avatar
medvedka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 26. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a medvedka » 20. Jul. 2009 16:36

Ladyy* napisal/-a:Mene pa zanima, če je potrebno okulistu kaj omenit, da želiš imeti leče ali ne? Namreč razmišljam da bi jih imela, vendar ne vem ali je potrebno iti do okulista ali grem lahko direkt do optika. :roll:

Preden začneš nosit leče moraš najprej opravit poseben pregled za leče pri okulistu. Na tem pregledu ti okulist določi premer, bazno krivino in primerno dioptrijo. Ti podatki so osnova za nakup leč, hkrati pa na tem pregledu sprobaš testne leče in ugotoviš če jih tvoje oko sploh dobro prenaša ter se naučiš pravilnega vstavljanja in izstavljanja.
Uporabniški avatar
_mala_
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 15. 10. 2005
Kraj: maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a _mala_ » 20. Jul. 2009 19:00

medvedka napisal/-a:
Ladyy* napisal/-a:Mene pa zanima, če je potrebno okulistu kaj omenit, da želiš imeti leče ali ne? Namreč razmišljam da bi jih imela, vendar ne vem ali je potrebno iti do okulista ali grem lahko direkt do optika. :roll:

Preden začneš nosit leče moraš najprej opravit poseben pregled za leče pri okulistu. Na tem pregledu ti okulist določi premer, bazno krivino in primerno dioptrijo. Ti podatki so osnova za nakup leč, hkrati pa na tem pregledu sprobaš testne leče in ugotoviš če jih tvoje oko sploh dobro prenaša ter se naučiš pravilnega vstavljanja in izstavljanja.

jaz razumem to malo drugače...po moje ima ladyy svojega okulista pač v neki ambulanti in ta ji svetuje za očala, zdaj pa bi rada uporabljala tudi leče in jo zanima če more to povedat okulistu ali pa lahko gre samo k optiku in ji pač on svetuje za leče. ne vem no mogoče razumem narobe...sem pa bla v podobni situaciji...
no jaz sem vprašala okulista če bi pač lahko nosla leče, ker mam veliko dioptrijo pa minus. rekla je da ona to ne more rečt in da to ugotovijo na pregledu tako da morem k optiku. šla sem k optiku in tam mi je njihov zdravnik izmeril dioptrijo pa vse. potem sem že nekaj časa nosla leče in sem na naslednjem pregledu za očala (pri okulistu) povedala, da uporabljam tudi leče in je pač rekla, da bi rada vidla kak vidim z lečami in da naj pridem na naslednji pregled z lečami.
Uporabniški avatar
inchy84
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 10. 11. 2004
Kraj: Trbovlje

Neprebrana objavaNapisal/-a inchy84 » 20. Jul. 2009 20:52

arrow napisal/-a:Mam eno vprašanje za tiste cosmo bejbe,ki že dalj časa nosite leče. Je katera že preklopila iz premera 14,2 na 14? Jst sem mela namreč vedno 14,2 zdej bi pa rada poskusla druge leče (ne vem še točno katere,rada bi jih poskusla več,da najdem optimalne),a ima večina le-teh premer 14. V optiki so mi rekli,da premer ni tako pomemben (kot krivina) in da je tako majhna razlika to,da ne bi smelo bit problema. Ima kera že podobne izkušnje?

Jst sm tut začela z premer-om 14,2 ... ker sem se čez čas naveličala istih leč sem poskusla druge z isto bazno krivino le premer je 14 in morm rečt, da nism čutila nobene grozne razlike ;) ... trenutno sm naročila dnevne leče za na morje, ki imajo premer še manjši in sicer 13,8 ko primeš lečko se sicer občuti, da je manjša...v očesu pa ni razlike (vsaj jst nism občutla)

Skratka jaz nisem imela težav ;) ... je pa verjetno od posameznika odvisno.
Somebody save me
I don't care how you do it
Just save, save me
Come on
I've been waiting for you
Luss
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 5. 3. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Luss » 20. Jul. 2009 21:31

_mala_ napisal/-a:
medvedka napisal/-a:

jaz razumem to malo drugače...po moje ima ladyy svojega okulista pač v neki ambulanti in ta ji svetuje za očala, zdaj pa bi rada uporabljala tudi leče in jo zanima če more to povedat okulistu ali pa lahko gre samo k optiku in ji pač on svetuje za leče. ne vem no mogoče razumem narobe...sem pa bla v podobni situaciji...
no jaz sem vprašala okulista če bi pač lahko nosla leče, ker mam veliko dioptrijo pa minus. rekla je da ona to ne more rečt in da to ugotovijo na pregledu tako da morem k optiku. šla sem k optiku in tam mi je njihov zdravnik izmeril dioptrijo pa vse. potem sem že nekaj časa nosla leče in sem na naslednjem pregledu za očala (pri okulistu) povedala, da uporabljam tudi leče in je pač rekla, da bi rada vidla kak vidim z lečami in da naj pridem na naslednji pregled z lečami.

Čudno mi je, da ti je okulistka rekla, da ona ne more rečt, če lahko nosiš leče.. pri nas je treba k okulisto prvo na pregled pa potem k optiku po leče..
Men se zdi, da je prav, da okulist opravi celoten pregled, preden začneš z lečami.. ker pač pregledajo vse - pritisk v očesu, razdaljo, tut dioptrija je ponavadi drugačna..pa še zihr kaj..
Z nasmehom si lepša.
Uporabniški avatar
Ladyy*
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 9. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ladyy* » 20. Jul. 2009 21:40

_mala_ napisal/-a:jaz razumem to malo drugače...po moje ima ladyy svojega okulista pač v neki ambulanti in ta ji svetuje za očala, zdaj pa bi rada uporabljala tudi leče in jo zanima če more to povedat okulistu ali pa lahko gre samo k optiku in ji pač on svetuje za leče. ne vem no mogoče razumem narobe...sem pa bla v podobni situaciji...

Prav si me razumela. :)
Danes sem poklicala v ambulanto in so me vezali k okulistu in mi je rekla da je bolje da pri njen opravim pregled, ker optiki v večini primerov niso natančni in dajo neprimerne leče. Tako da sem se kar naročila na pregled pri okulistu. Hvala za odg.
Uporabniški avatar
arrow
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a arrow » 21. Jul. 2009 13:43

inchy84 napisal/-a:
arrow napisal/-a:Mam eno vprašanje za tiste cosmo bejbe,ki že dalj časa nosite leče. Je katera že preklopila iz premera 14,2 na 14? Jst sem mela namreč vedno 14,2 zdej bi pa rada poskusla druge leče (ne vem še točno katere,rada bi jih poskusla več,da najdem optimalne),a ima večina le-teh premer 14. V optiki so mi rekli,da premer ni tako pomemben (kot krivina) in da je tako majhna razlika to,da ne bi smelo bit problema. Ima kera že podobne izkušnje?

Jst sm tut začela z premer-om 14,2 ... ker sem se čez čas naveličala istih leč sem poskusla druge z isto bazno krivino le premer je 14 in morm rečt, da nism čutila nobene grozne razlike ;) ... trenutno sm naročila dnevne leče za na morje, ki imajo premer še manjši in sicer 13,8 ko primeš lečko se sicer občuti, da je manjša...v očesu pa ni razlike (vsaj jst nism občutla)

Aha,no sej se mi je zdel,pa vseen še raj slišm od kakšne z izkušnjo,ker jih morm zdej zaradi določenega razloga v kratkem času kupit za pol leta in nimam veliko časa za eksperimentiranje,pa se raj še mal bol informiram :)
hvala :wink:
I fear to keep an open mind, for there are those who would use it as a door to my soul.
Uporabniški avatar
arrow
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a arrow » 23. Jul. 2009 9:05

Kakšne izkušnje z mesečnimi lečami Contact Day 30 od Zeissa?
Uporabniški avatar
medvedka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 26. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a medvedka » 23. Jul. 2009 16:57

^^Te leče sem nosila precej dolgo in so kot take čisto vredu. Ni so pa namenjene podaljšani nošnji oz. so izdelane iz običajnih materialov, ki vpijajo vlago in po daljši nošnji povzročajo suhe oči. Jaz leče nosim od 7h zjutraj pa vse do 10h zvečer in sem pri teh lečah večkrat imela probleme z izsušenostjo. Po teh lečah sem preizkusila še Clear all day in pa trenutno imam Air optix aqua. Z zadnjimi nisem preveč zadovoljna, saj mi na enem očesu leča ne ustreza in mi dela probleme z dioptrijo. Clear all day so pa bile vredu in ne povzročajo izsušenosti tako da če boš leče čez dan nosila več kot 10 ur potem ti priporočam le-te.
Uporabniški avatar
aderyn
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 16. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a aderyn » 31. Jul. 2009 22:51

arrow napisal/-a:^^Na lečah maš višjo dioptrijo kot na očalih? A si ziher? Ker ponavad je lih obratno. Ker je leča direktno na očesu je dioptrija navadno malo manjša kot pri očalih,ki so mal oddaljena od očesa. Razen,če imaš na očalih še staro dioptrijo.

Ja, rekel je, da mi bo dal na leče višjo dioptrijo, ker mi je pregledal vid posebej za očala in posebej za leče :roll: Sem pa dobila hkrati in očala in leče, tako da ni zaradi starih šipic ipd...
No, jeseni bom šla spet na pregled po prb. enem letu, ker mislim, da se mi je malo poslabšalo, pa bom videla, kakšna razlika bo pri dioptriji očala/leče

Uporabljate dvotedenske ali mesečne leče? Trenutno imam dvotedenske, pa me zanima, če je kakšna razlika v kvaliteti med obema, oziroma če se mogoče mesečne bolj "čuti" v očesu (dvotedenske npr. sploh ne čutim)?
There are no shortcuts to any place worth going.
Liena
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Liena » 01. Avg. 2009 9:49

Jaz imam Zeissove 30 days in sem zaenkrat zelo zadovoljna. Imam jih dobre 3 mesece in res nimam pripomb. Nosim jih včasih tudi po 14 ur in več, pa ni bilo do zdaj nobenega problema.
ssunn
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 22. 1. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a ssunn » 01. Avg. 2009 22:18

Jaz ti lahko povem za svoj primer. Pri meni je ravno obratno. Potrebujem premer 14. In ko sem šla prvič po leče mi je prodajalka prodala leče s premerom 14,2. Razlike v številkah sem opazila šele ko sem si vstavila leče, ker sem opazila da je nekaj čudnega. Imela sem neprestano občutek, da mi leze leča navzgor. In pravzaprav tudi ni bila celotna šarenica pokrita. S to lečo sem zdržala komaj nekaj ur, potem sem jo mogla dati ven, tudi oko je postalo rdeče. Priporočam ti, da se držiš tistega kar imaš določeno.
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 31. Avg. 2009 14:08

inchy84 napisal/-a:

V čem pa je potem razlika, glede na to, da obstaja razlika v številkah premera? In kako veste katere leče imate - mislim na premer? Jaz nosim mehke kontaktne leče že nekje 7 let in o tem nič ne vem...
Me pa zanima še nekaj drugega: ko imam leče na daljšem potovanju z avtobusom ali avtom in vmes zaspim med vožnjo, občutim kasneje suhe oči in vidim bolj megleno, ko se zbudim. :? Če za kratek čas zaspim se mi to ne dogaja, če pa med vožnjo zaspim za kakšno uro ali več, se potem pojavi to. Uporablja katera kakšne kapljice, ki so namenjene posebej temu in odpravi ta problem? Moram kar nekaj časa mežikati, da se oko potem nazaj privadi temu, da sem budna. Drugače pa ne spim z lečami, če ni potrebno (vedno jih odstranim preden grem spat ali pa še prej). Aja, nosim pa leče znamke Johnson & Johnson in sem drugače z njimi zadovoljna (raztopino pa uporabljam od znamke Solo Care Aqua).
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 31. Avg. 2009 14:31

tamala_mrha z lecami se pac nikoli ne spi :? kaj pa potrebujes lece na avtobusu? za take primere se uporabi ocala.

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov