Odvisno od več dejavnikov:
- kdaj grem spat
- kako sem se prehranjevala zadnje dni
- od trenutnega zdravja
Če je vse zgoraj navedeno optimalno, potem ne potrebujem veliko spanja in posledično nimam težav z jutranjim vstajanjem ( normalna ura je tam nekje 5.00 poleti in 5.30 -6.00 pozimi, prostovoljno

).
Več spanja potrebujem, če dlje časa hodim spat po polnoči ( morda je to lahko povezano s kvaliteto spanja, ki je baje najboljša v naših krajih in našo uro od 22h - 02h); če jem prevelike količine hrane ( kar je zopet logično, ker se mora telo toliko dlje ukvarjati s prebavo in presnovo, kar pa najlažje počne ob počitku - delovanje parasimpatika spodbuja prebavo) in je ta preveč junk variante oziroma jo ne pokurim z gibanjem; če sem kaj bolna ( telo rabi mirovanje, spanje, da se prej obnovi),...
Kaj pomaga meni, da potrebujem manj spanca ( in posledično tudi nimam težav z zgodnjim jutranjim vstajanjem)?
- lahka hrana ( najmanj spanca sem potrebovala, ko sem nekaj časa "pozabila" jesti predelano in kuhano hrano in sem cca 14 dni ropala vrt moje none, pa malo sosedovega )
- veliko aerobnega gibanja ( verjetno zaradi preskrbljenosti telesa s kisikom)
- sproščeno dojemanje življenja ( kar pa žal še ni postala stalnica vedno in povsod)
- kadar imam srečo in lahko spim ob odprtem oknu ( ne glede na letni čas)
- kadar ne jem kakšne 4-5 ur pred spanjem
Danes bom spala malo dlje.

In upam, da nikdar več ne bom jedla čokolade po osmi uri, če bom imela namen spati. Še vedno namreč ne morem umiriti techno partyja, ki ga je povzročila v mojem telesu.
Sladko spanje vsem, ki lahko spite.