Infekcijska mononukleoza
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
Prvi neprebran prispevek • 9 prispevkov
• Stran 1 od 1
-
Jaded - Sramežljivka
- Na forumu od: 30. 6. 2008
Pozdravljene,
pred letom dni sem prebolela infekcijsko mononukleozo (za tiste ki ne veste kaj to je- vnetje vranice, jeter ter bezgalk). Prebolela sem jo razmeroma hitro (mesec dni) a imela sem jo v zelo hudi obliki. Toda po 6 mesecih so bili jetrni testi že čisto normalni, ultrazvok jeter in vranice tudi.
Zdaj pa moja težava. Rada bi začela jemati kontracepcijo, a mi jo je ginekologinja odsvetovala zaradi vnetja jeter.
Zanima me, ali ima tu katera izkušnje s to boleznijo ter s tabletkami po njej? Ali pa je mogoče tu kakšna ginekologinja, ki bi mi lahko dala drugo mnenje o tem, kdaj lahko začnem jemati kontracepcijo.
Pa še nekaj je. Imam zelo zelo hude bolečine ob menstruaciji (vedno prvi dan bruham) in mi je osebna zdravnica predpisala spazmex in ketonal-jematu ju moram skupaj, saj le to pomaga. Po tabletkah pa naj bi bolečine v večini primerih izginile, zato se sama sprašujem, kaj naredi več škode jetrom, kontracepcija ali ketonal+spazmex?
Upam da nisem bila predolga, in da podobna tema še ne obstaja.
Hvala za odgovore
pred letom dni sem prebolela infekcijsko mononukleozo (za tiste ki ne veste kaj to je- vnetje vranice, jeter ter bezgalk). Prebolela sem jo razmeroma hitro (mesec dni) a imela sem jo v zelo hudi obliki. Toda po 6 mesecih so bili jetrni testi že čisto normalni, ultrazvok jeter in vranice tudi.
Zdaj pa moja težava. Rada bi začela jemati kontracepcijo, a mi jo je ginekologinja odsvetovala zaradi vnetja jeter.
Zanima me, ali ima tu katera izkušnje s to boleznijo ter s tabletkami po njej? Ali pa je mogoče tu kakšna ginekologinja, ki bi mi lahko dala drugo mnenje o tem, kdaj lahko začnem jemati kontracepcijo.
Pa še nekaj je. Imam zelo zelo hude bolečine ob menstruaciji (vedno prvi dan bruham) in mi je osebna zdravnica predpisala spazmex in ketonal-jematu ju moram skupaj, saj le to pomaga. Po tabletkah pa naj bi bolečine v večini primerih izginile, zato se sama sprašujem, kaj naredi več škode jetrom, kontracepcija ali ketonal+spazmex?
Upam da nisem bila predolga, in da podobna tema še ne obstaja.
Hvala za odgovore
-
rammsteingirl - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 28. 5. 2005
- Kraj: Gorenjska
ne vem, se mi zdi, da tema že obstaja. samo nisem zihr.
drugače sem pa tudi sama prebolela tole bolezen, na srečo nisem imela težav z jetri, samo z vranico in bezgavkami. tudi je minilo eno leto, ko sem prebolela in sem začela s KT. jemala sem jih 1 leto.
drugače pa svoji ginekologinji nisem omenila, da sem prebolela to bolezen. verjetno je bila to napaka, samo upam, da ne bo kaj narobe.
svetujem ti, da se oglasiš še pri svojem spl. zdravniku in te magar pošlje na kakšne preiskave, da ti še enkrat pregledajo, kako imaš z jetri. in da še njega vprašaš za mnenje.
drugače sem pa tudi sama prebolela tole bolezen, na srečo nisem imela težav z jetri, samo z vranico in bezgavkami. tudi je minilo eno leto, ko sem prebolela in sem začela s KT. jemala sem jih 1 leto.
drugače pa svoji ginekologinji nisem omenila, da sem prebolela to bolezen. verjetno je bila to napaka, samo upam, da ne bo kaj narobe.
svetujem ti, da se oglasiš še pri svojem spl. zdravniku in te magar pošlje na kakšne preiskave, da ti še enkrat pregledajo, kako imaš z jetri. in da še njega vprašaš za mnenje.
- lorelaj
- Kofetarica
- Na forumu od: 27. 6. 2005
KT naj se ne bi predpisovale, če ima ali je imela (v kratkem) ženska težave z prebavili, še posebej z jetri. Tako da mislim, da si lahko zelo vesela, da imaš tako ginekologinjo, ki to celo upošteva in ne predpisuje KT za brezveze. Js ti svetujem, da nekaj časa uporabljaš drugo zaščito, da se zadeva umiri, potem pa začneš s KT.
Glede ketonala in spazmexa, mislim da naredi veliko manj škode kot KT, saj jih vzameš le med menstruacijo, ne jemlješ jih cel mesec.
Glede ketonala in spazmexa, mislim da naredi veliko manj škode kot KT, saj jih vzameš le med menstruacijo, ne jemlješ jih cel mesec.
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Verjetno ni tak problem najt ginekologa, ki ti bo rekel, da lahko kljub vnetim jetrom jemlješ KT. Če ne drugače, pa s pomočjo kuverte. Samo da ne bo potem spet pizdenja po forumu, kako ima ena punca doživljenjske probleme zaradi jemanja tabletk, ker so ginekologi malomarni in lahkomiselno predpisujejo kontracepcijo.
Se opravičujem, če je tole preveč ostro, ampak res te ne razumem. Dobila si zdravniško mnenje, da je v tvojem zdravstvenem stanju nevarno jest tabletke. A bi jih kljub temu lahko mirno jemala, da bi se s tem znebila kondomov?
Se opravičujem, če je tole preveč ostro, ampak res te ne razumem. Dobila si zdravniško mnenje, da je v tvojem zdravstvenem stanju nevarno jest tabletke. A bi jih kljub temu lahko mirno jemala, da bi se s tem znebila kondomov?
-
lolitaa - Cosmofrik
- Na forumu od: 5. 6. 2007
Js tudi ne razumem kako ti je lahko tako malo mar za svoje zdravje če ti je ginekologinja odsvetovala KT, ti pa še kr naprej rineš in želiš najdit ginekologa ki ti bo KT predpisal?
V navodilih za KT lepo piše da naj se jih ne bi uporabljalo če imaš bolna jetra.A ti to ni dovolj?
V navodilih za KT lepo piše da naj se jih ne bi uporabljalo če imaš bolna jetra.A ti to ni dovolj?
I wanna wake up in a city, that doesn't sleep.
-
Jaded - Sramežljivka
Nevem, ali niste vredu prebrale mojega sporočila, ampak moja jetra so zdrava že več kot pol leta. Vprašala sem tudi že osebno zdravnico, ta pa mi je rekla, da bi lahko začela jemati, ter da je bil odziv ginekologinje pretiran. Tukaj sem vprašala samo za drugo mnenje in, če ima katera podobne izkušnje, ne potrebujem pa nesramnih odzivov v smislu "kako ti je lahko tako malo mar za svoje zdravje".
Sploh pa sem vprašala kdaj bi jih lahko začela jemati ne pa ali jih lahko dobim takoj zdaj.
Sploh pa sem vprašala kdaj bi jih lahko začela jemati ne pa ali jih lahko dobim takoj zdaj.
-
nikaragua - Kofetarica
- Na forumu od: 7. 4. 2008
jez sm prebolela to bolezen 4 leta nazaj in skos jemala KT. Nikoli mi ni bilo nič vse normalno in tudi pri pregledu jeter je blo vse uredu. tko da je to po mojem mnenju odvisno bl od vsake posameznice pa tudi od tega kako hudo obliko mononukleoze preboliš.
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Jaded napisal/-a:Nevem, ali niste vredu prebrale mojega sporočila, ampak moja jetra so zdrava že več kot pol leta. Vprašala sem tudi že osebno zdravnico, ta pa mi je rekla, da bi lahko začela jemati, ter da je bil odziv ginekologinje pretiran. Tukaj sem vprašala samo za drugo mnenje in, če ima katera podobne izkušnje, ne potrebujem pa nesramnih odzivov v smislu "kako ti je lahko tako malo mar za svoje zdravje".
Sama si povedala v prvem postu, da si prebolela zelo težko obliko bolezni. Z vnetji se na splošno ni na hecat, ker lahko kar hitro fašeš kronično obliko, potem bo pa sploh veselje.
Sej razumem, kakšne odgovore ti iščeš, ampak moje mnenje ostaja. Ginekologinja ti je povedala, da ti KT odsvetuje. Verjetno ona ve več o vplivu hormonske kontracepcije na jetra od splošne zdravnice.
-
Jaded - Sramežljivka
Pred tednom sem še enkrat dala kri, in stanje je čisto normalno, zato lahko dobim KT, vendar imam pregled šele januarja, pa bom lepo počakala. Potem moram po treh mesecih jemanja na ponovni odvzem krvi, in če bo kaj narobe (slabši izvidi) moram nehat s KT.
Sem šla do zdravnice in lepo vprašala pa sem izvedela vse
Hvala pa vsem za odgovore
Sem šla do zdravnice in lepo vprašala pa sem izvedela vse
Hvala pa vsem za odgovore
Prvi neprebran prispevek • 9 prispevkov
• Stran 1 od 1
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov