Glivice

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
GoldenSoul
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 8. 9. 2006
Kraj: lj

Neprebrana objavaNapisal/-a GoldenSoul » 16. Apr. 2008 13:34

MsN napisal/-a:GoldenSoul, in kaj imas v planu? Bos nehala ali nadaljevala? Kako dolgo pa jih jes?

Jst jih jem cirka leto pa pou. Ej, sploh ne vem, kva bom. 1oo x sm si že rekla, da bom nehala, ker so ena svinjarija za telo. Sam spet, so pa ena zanesljiva zaščita. Tut s fantom sva se že pogovarjala, da bi prakticirala kakšne naravne metode, ker s kondomi nama je brez veze. Sam spet, da nama zdej kej rata, je pa spet en velik riziko (bi blo fajn prej študij dokončat). ZDej, da bi menjala...spet neki v prazno tipaš-al bojo zame, al ne, al bojo še kkšni hujš stranski učinki. Ker, ko sm se za izpit učila te oralne kontraceptive, me je res minil, da bi jih še konzumirala, čeprov so te novejše mal boljš, sam dobr.
Zdaj še kar nadaljujem s tem jemanjem, pa se jezim z mesca v mesc nanje zarad teh glivic pa labilnega razpoloženja. Pol mi je pa še ful smotan zarad fanta, k 100x hujš doživlja to okužbo (ful ga srbi pa ful dalj traja, k pr men).
Ne vem, a se jih splača nehat jemat za voljo "zdravega spolovila" in s tem tveganja za nosečnost (sej vem,da je en kp zaščite, sam mi večina ne diši). Bomo vidl. Zdej mam še dve škatlci za ponucat, pol se bomo pa naprej menil. Ginekologinja mi pa tut nič pametnega pa oprijemljivega svetovala.
V "najslabšem" primeru bomo pa pestval :D . Sej navsezadnje....prej al slej bomo.
Uporabniški avatar
lipgloss
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 24. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lipgloss » 16. Apr. 2008 14:13

A je sploh katera tukaj, ki še ni imela vnetja?
Uporabniški avatar
Lastovica
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 24. 12. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a Lastovica » 16. Apr. 2008 14:50

lipgloss napisal/-a:A je sploh katera tukaj, ki še ni imela vnetja?

Evo me. :D
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 16. Apr. 2008 15:13

GoldenSoul napisal/-a:
MsN napisal/-a:GoldenSoul, in kaj imas v planu? Bos nehala ali nadaljevala? Kako dolgo pa jih jes?

Jst jih jem cirka leto pa pou. Ej, sploh ne vem, kva bom. 1oo x sm si že rekla, da bom nehala, ker so ena svinjarija za telo. Sam spet, so pa ena zanesljiva zaščita. Tut s fantom sva se že pogovarjala, da bi prakticirala kakšne naravne metode, ker s kondomi nama je brez veze. Sam spet, da nama zdej kej rata, je pa spet en velik riziko (bi blo fajn prej študij dokončat). ZDej, da bi menjala...spet neki v prazno tipaš-al bojo zame, al ne, al bojo še kkšni hujš stranski učinki. Ker, ko sm se za izpit učila te oralne kontraceptive, me je res minil, da bi jih še konzumirala, čeprov so te novejše mal boljš, sam dobr.
Zdaj še kar nadaljujem s tem jemanjem, pa se jezim z mesca v mesc nanje zarad teh glivic pa labilnega razpoloženja. Pol mi je pa še ful smotan zarad fanta, k 100x hujš doživlja to okužbo (ful ga srbi pa ful dalj traja, k pr men).
Ne vem, a se jih splača nehat jemat za voljo "zdravega spolovila" in s tem tveganja za nosečnost (sej vem,da je en kp zaščite, sam mi večina ne diši). Bomo vidl. Zdej mam še dve škatlci za ponucat, pol se bomo pa naprej menil. Ginekologinja mi pa tut nič pametnega pa oprijemljivega svetovala.
V "najslabšem" primeru bomo pa pestval :D . Sej navsezadnje....prej al slej bomo.

No, ja, jaz pestovala se res ne bi, zato bova v primeru, da neham s kt, pac na kondomih, to sva ze itak pol leta, da ne bi glivic ali karkoli imava to, selila sem in tja. Kao ...

Ti studiras medicino, ce se ne motim, ne? Daj, ce se ti da (lahko tudi na zs) povej malo vec o strokovnem vidiku kt. Veliko ze vem, ampak meni gre v nos, ker me vsi (se mama) prepricujejo, da je to najboljsa zascita zame in da je vse v moji glavi, da kt ze ne morejo biti krive za to ipd. Ampak jaz vec ne vem, kaj povzroca moje tezave ...

Lastovica, srecka :wink: Ti pa lahko poves (ce imas voljo) kako ti to uspe - sicer se je tudi meni do nedavnega zdelo, da moras imeti res grozno nesreco, da staknes vnetje, zdaj pa sploh ne vem, kako naj pridem nazaj na zeleno vejo. S cim se umivas, kaksno perilo nosis, hlace,, jemljes kt, jes dosti sladkarij, kako je s stresom in vsemi temi dejavniki, ki naj bi vecali moznost za vnetja. Ker jaz vec ne vem ali naj verjamem vsemu temu. Saj vem, da smo si razlicni, ene smo bolj obcutljive, druge manj, ampak jao, da bi blo zdaj vse, kar pocnem tako motece za moje telo, da se ne more stabilizirat al kaj?
Uporabniški avatar
lipgloss
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a lipgloss » 16. Apr. 2008 15:31

uau Lastovica kar na dan z besedo :) Čeprav moram potrkat, ker že dooooolgo nisem imela ampak mislim da se nikoli ne bom mogla izognit kadar jem kakšne antibiotike ali plavam kje v bazenu,...
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 1. 3. 2007
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 16. Apr. 2008 21:14

lipgloss napisal/-a:uau Lastovica kar na dan z besedo :) Čeprav moram potrkat, ker že dooooolgo nisem imela ampak mislim da se nikoli ne bom mogla izognit kadar jem kakšne antibiotike ali plavam kje v bazenu,...

js tudi po antibiotikih...to ni normalno, kaj mi rata tm dol po jemanju antibiotikov...pa jih jemljem kr dosti...rečmo da vsake 2 mesca...kšne bolj močne... :?
Uporabniški avatar
GoldenSoul
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 8. 9. 2006
Kraj: lj

Neprebrana objavaNapisal/-a GoldenSoul » 16. Apr. 2008 21:57

MsN:
Jst ti lohk pač napišem, kva smo se mi učil pr farmakologiji, še zdaleč pa ti ne morem podati strokovnega vidika, ker nism še dohtar in bi mogla bit že par let kkšna ginekologinja, da bi to lohk mal bl spremljala-->pač, kako punce/ženske različno fiziološko sprejemajo tablete.
zdej, stranski učinki so našteti tut v navodilih.
Jst bom zdej (mal za ponovitev) podala par dejstev :D :

Več kot 200 mio žensk je uporabilo/uporablja to metodo kontracepcije že od leta 1960 in kombinirane tabletke (estrogen+progestagen) predstavljajo varno in učinkovito metodo kontracepcije. Pomenijo veliko korist in resni stranski učinki so redki. MAnj resni stranski učinki pa predstavljajo slabo stran njihove uporabe.

Pogosti stranski učinki:
-pridobitev teže zaradi zadrževanja vode ali anaboličnega učinka ali obojega
-blaga slabost, zardevanje, vrtoglavica, depresija, vzdraženost
- kožne spremembe (akne povečana pigmeniranost)
-amenoreja (izguba menstruacije), ki traja različno dolgo po prenehanju jemanja kt

DOločena vprašanja, ki jih je treba razčistiti:

Ali je povečano tveganje za srčnožilna obolenja(trombembolizem, miokardni infarkt, kap)?
Tveganje za trombembolizem je pri tabletkah 2.generacije (vsebujejo manj estrogena) majhno (incidenca je cca. 15 na 100.000 uporabnic na leto v primerjavi z 5 na 100.000 ne-uporabnic na leto ali 60 na 100.000 nosečnic na leto). Tveganje je večje pri uporabnicah, ki kadijo ali tabletke že dolgo jemljejo, posebej pri ženskah nad 35 let.
Pri tabletkah 3.generacije, je incidenca trombembolizma cca. 25 na 100.000 uporabnic na leto, kar je še vedno majhno absolutno tveganje glede na siceršnjo morebitno nosečnost.
Na splošno dokazi potrjujejo, da razen v primeru prisotnosti rizičnih faktorjev (kajenje, hipertenzija in debelost), so kombinirane tabletke varne za večino ženski v reproduktivnem obdobju.
Je povečano tveganje za raka?
VElika epidemiološka študija je pokazala, da tveganje za raka na dojki narašča z dolžino jemanja kt, in sicer je za 0,5 več rakavih obolenj na 10.000 punc v letih 16-19 in 4,7 več rakavih obolenj pri ženskah v letih 25-29. Sicer so bila rakava obolenja počasnje napredujoča pri uporabnicah kt in uspešnje zdravljena.
Ali tabletke zvišujejo krvni tlak?
Močan porast krvnega tlaka so zabeležili pri majhnem procentu žensk po začetku jemanja kombiniranih tabletk. To je povezano s povečano koncentracijo cirkulirajočega angiotenzinogena (ta v bistvu skrči žile). Visok tlak izgine po ukinitvi jemanja kt.
Ali pride do poslabšanja glukozne tolerance?
Starejši preparati poslabšajo glukozno toleranco. Ta problem se je odpravil pri novejših kt.

Zdej pa še KORISTNI UČINKI KT:
-zmanjšajo menstrualne simptome (neredne krvavitve, vmesne krvavitve)
-zmanjšana je anemija zaradi pomanjkanja železa in manjši so predmenstrualni krči
-manjša možnost benigne bolezni dojk, materničnih fibroidov, cist ovarijev
-manj neželenih nosečnosti (1 na 10.000 v razvitih državah)

Pol so pa še druge vrste tabletk (take, ki vsebujejo samo progestogen - uporablja redko, npr. pri tistih, kjer je estrogen kontraindiciran)...

No, tolk z moje strani. Strokovni vidik pa ti lahko podajo edin ginekologi.

Ni pa tle omenjenih glivičnih obolenj...ki so po mojem mnenju najhuhši in napogostejši križ...

Mah, jst jih bom pomoje kr ukinla.... :x
Uporabniški avatar
lipgloss
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a lipgloss » 17. Apr. 2008 7:43

Bravo GoldenSoul :) SŠFZ, katera vas pa ima farmakognozijo? Jaz se ne spomnem, da bi to jemal, ker so nas samo z tistimi rožicami posiljeval pa latinska imena,....No vidim, da se je tudi šolstvo malo izboljšalo in so začel učit bolj normalne in za življeneje pomembne teme. kakorkoli hvala za kortistne informacije.
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 17. Apr. 2008 9:21

Hvala, Goldensoul, sicer sem to že vse 10x prebrala, ker toliko kot sem jaz v zadnjem času obdelala gradiva povezanega z vnetji in kt, verjetno marsikatera ni in ji prav zavidam, da marsičesa ne ve, ker se mi zdi, da več vem o tem, bolj me grabi :roll: :lol:

Sicer pa sporocim, kaj mi je bilo povedanega ob naslednjem pregledu jutri.
Uporabniški avatar
ta_miška
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 21. 4. 2007
Kraj: Cerknica

Neprebrana objavaNapisal/-a ta_miška » 17. Apr. 2008 9:45

Saj to ni res! Tud jst mam probleme s tem srbenjem in je za znort. Sm mela že te probleme ampak je hitro minilo....zdaj pa kar ne mine.

A je kakšna stvar, ki pomaga pa se jo dobi brez recepta?
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 17. Apr. 2008 9:49

ta_miška napisal/-a:Saj to ni res! Tud jst mam probleme s tem srbenjem in je za znort. Sm mela že te probleme ampak je hitro minilo....zdaj pa kar ne mine.

A je kakšna stvar, ki pomaga pa se jo dobi brez recepta?

Ne bi vedela. V lekarni lahko dobis multigyn, kremo canesten, vitagyn-c in kaksne mlecnokislinske vaginalete, ce pa to kaj pomaga, pa je vprasanje. Meni trenutno nic ne pomaga. Tako, da ti priprocam, da se oglasis pri ginekologu in zazenes paniko - vsaj jaz jo bom, ker dokler prides, malo pojamras, te odslovi ali tolazi s takimi nebulozami, da kimas, ko prides iz ordinacije pa ugotovis, da zdaj ne ves cisto nic novega in spet vse srbi, pece ipd.

Jaz bom razvila resno sovrastvo do ginekologov :lol:
Uporabniški avatar
lipgloss
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a lipgloss » 17. Apr. 2008 11:47

MSN kaj pa prehrana, a si opazila da ti prehrana kaj vpliva na vnetja?
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 17. Apr. 2008 11:56

lipgloss napisal/-a:MSN kaj pa prehrana, a si opazila da ti prehrana kaj vpliva na vnetja?

Jem ze celo zivljenje enake stvari. Da bi kaj posebnega vplivalo, nimam pojma. Pazim pri sladkarijah, to je pa vse. kaj pa ti?

Fora je, da jaz po pol leta sploh ne vem, kaj imam tam doli, niti ginekologi, tako da sploh ne vem, ce pisem v pravo temo :lol:
Uporabniški avatar
lipgloss
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a lipgloss » 17. Apr. 2008 12:26

glede prehrane sem ugotovila, da se mi kdaj pa kdaj ph nožnice ful spremeni - mislim ne da vtikam kakšen lakmusov papir notri :) ampak se po vonju pozna razlika, ponavadi kadar jem samo kakšne solate,... se sploh opazi razlika. in verjamem, da je nekaj na tem.
Zadnje čase sem začela tudi z jogurti in res že dolgo nisem imela nobenih problemov, pa tampone sem nehala uporabljat.
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 17. Apr. 2008 12:40

lipgloss napisal/-a:glede prehrane sem ugotovila, da se mi kdaj pa kdaj ph nožnice ful spremeni - mislim ne da vtikam kakšen lakmusov papir notri :) ampak se po vonju pozna razlika, ponavadi kadar jem samo kakšne solate,... se sploh opazi razlika. in verjamem, da je nekaj na tem.
Zadnje čase sem začela tudi z jogurti in res že dolgo nisem imela nobenih problemov, pa tampone sem nehala uporabljat.

Po solati je torej bolje ali slabse? No, jaz solate ne maram, je pojem izredno malo.
Tamponov sama sploh ne uporabljam, jogurt pojem vsaj 1 na dan, tole z jogurtom v noznico pa tudi prakticiram ze nekaj casa, ampak je kakor kdaj - enkrat ok, drzi par dni, ampak ni to to.

Je pa fino, ce so tebe tezave zaenkrat pustile na miru :wink:

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov