Glavobol [Združene teme]

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
ANSAF
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 22. 12. 2004
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a ANSAF » 05. Sep. 2005 8:50

kakor ste ze napisale, migrena je vecinoma dedna. In traja od enega dneva do parih dni. Zato se jo ne sme mesati s navadnimi tenzijskimi glavoboli, ki pomavadi trajajo par uric in analgetik takoj pomaga.Jst imam migreno ze od zacetka pubertete, podedovano od tete in mami. To so grozni glavoboli z bruhanjem, migletanjem pred ocmi, noben tablet ne pomaga, rabim samo hladno temno sobo in to je to. Pa zanimivo: tablet mi ne pomaga, edino kar me pomiri je pa to, da moja mami zraven mene sedi in ima roko polozeno na moje celo oz. na sence. Je zdravnica rekla, da je to dosti psihicnega izvora da mi to pomaga, nekaj pa je tudi resnice v tem, da pac ima neko karizmo, s katero me cisto pomiri.
Mene zdravnica se ni dala na slikanje glave, tudi glede tablet mi je rekla, da je potrebno veliko testov opraviti, predno ti dajo "ta prave" tablete proti migreni. Moja teta je dala par testov cez, predno je bilo zdravnisko dokazano, da ima migreno. Dobila je ene tablete (ki se jih zdravniki sicer izogibajo predpisati, ce res ni nujno, se posebej mladim ne), ki pomagajo zelo hitro in ucnkovito, ker imajo takojsen ucinek na srce.
Midve z zdravnico sva se zmenile, da takrat ko dobim napad migrene, da si pisem kaj sem jedla prejsnji dan in kaj na tisti dan, koliko tablet sem pojedla, pocutje ....., sele na podlagi teh opazovanj bova nadaljevali z zdravljenjem. Aja, pa hrana kot so mlecni izdelki, razne stvari s mocno vrednostjo kisline (pomarance npr.) povzrocajo migreno.
A friend is someone who lets you have total freedom to be yourself
- Mr Mojo Risin' -
Uporabniški avatar
Snow flake
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 12. 2004
Kraj: okolica Ljubljane

Neprebrana objavaNapisal/-a Snow flake » 05. Sep. 2005 9:54

Z glavoboli imam težave že iz otroštva. V času šole je moja zdravnica moje glavobole vedno razlagala s preobremenjenostjo šole, kasneje s preobremenjenim življenjem ...... druga zdravnica mi je dala diagnozo migrena ....
in migreno imam sigurno vsaj enkrat v dveh tednih, če ne še pogosteje ... začne se z močnim glavobolom, nadaljuje s z vrtoglavico, bruhanjem, onemogoča mi gibanje, boli za znoret ..... jemljem nalgesin, naprosin, največrat pa se lotim caffetina - ta še najbolj prime ..... naslednji dan ali pa dva dni še vedno čutim bolečino in tak pritisk v glavi, kot da bi mi jo hotelo odpret ......
in prav vesela sem, če pride vmes kakšen dan, da me glava ne boli ....
Elizabetka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 20. 6. 2005
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a Elizabetka » 05. Sep. 2005 10:22

http://migraine.ask.dyndns.dk/

ja kofein tud pomaga res.
Uporabniški avatar
ursska
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 8. 7. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a ursska » 05. Sep. 2005 17:27

Jst mam že več let migrene-najbolj izrazita je pri menstruaciji,ki traja najmanj 2 dni in če me kakšna stvar psihično s tira vrže takoj dobim migreno, ker ratam totalno živčna!Ponavadi mi je pomagal kakšen nalgesin s kombinacijo lekadola ampak zdaj mi še to ne več, migrana pa ne morem več, ker mi naredi kislino zato, če je le možno grem počivat in si čelo namažem s sivkinim oljem, ki mi pomaga.
Uporabniški avatar
ursska
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a ursska » 05. Sep. 2005 17:27

Jst mam že več let migrene-najbolj izrazita je pri menstruaciji,ki traja najmanj 2 dni in če me kakšna stvar psihično s tira vrže takoj dobim migreno, ker ratam totalno živčna!Ponavadi mi je pomagal kakšen nalgesin s kombinacijo lekadola ampak zdaj mi še to ne več, migrana pa ne morem več, ker mi naredi kislino zato, če je le možno grem počivat in si čelo namažem s sivkinim oljem, ki mi pomaga.
Elizabetka
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Elizabetka » 05. Sep. 2005 19:16

no urrska pa niso ti vse migrene,eno so glavoboli :!:
dzeljan
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 25. 6. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a dzeljan » 05. Sep. 2005 19:45

hvala deklice. prav vesela sem vaših odgovorov, v vsakem lahko prepoznam košček sebe. zanima me, kaj pa je tisto, kar vam največkat povzroči migreno? Po seznamu iz knjigice, ki mi jo je dal zdravnik, so najpogostejši povzročiteji:

- čokolada /meni do sedaj še nikoli ni delala problemov, zdaj se je pa kar malo bojim;
- sir /moja najljubša hrana, no tudi tega me je strah;
- oreščki /a tudi to? kaj a zdrava prehrana pa dobre maščobe?
- rdeče vino /pijem samo refošk od vina koper (seveda spet ne preveč), ki mi nikoli nikoli ni naredil problemov;
- peneče vino /ga na srečo ne maram.

in seveda stres, menstruacija, sprememba vremena...

Ansaf - ti govoriš tudi o mlečnih izdelkih in bolj kisli hrani. Kaj pa recimo če piješ limonado ali pa pomarančni sok? kaj pa sladoled? jaz se siru, čokoladi, oreščkom in vsemu šampanjcu odpovem, sam sladoledu pa bolj težko :(
Uporabniški avatar
ANSAF
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a ANSAF » 05. Sep. 2005 19:57

dzeljan napisal/-a:hvala deklice. prav vesela sem vaših odgovorov, v vsakem lahko prepoznam košček sebe. zanima me, kaj pa je tisto, kar vam največkat povzroči migreno? Po seznamu iz knjigice, ki mi jo je dal zdravnik, so najpogostejši povzročiteji:

- čokolada /meni do sedaj še nikoli ni delala problemov, zdaj se je pa kar malo bojim;
- sir /moja najljubša hrana, no tudi tega me je strah;
- oreščki /a tudi to? kaj a zdrava prehrana pa dobre maščobe?
- rdeče vino /pijem samo refošk od vina koper (seveda spet ne preveč), ki mi nikoli nikoli ni naredil problemov;
- peneče vino /ga na srečo ne maram.

in seveda stres, menstruacija, sprememba vremena...

Ansaf - ti govoriš tudi o mlečnih izdelkih in bolj kisli hrani. Kaj pa recimo če piješ limonado ali pa pomarančni sok? kaj pa sladoled? jaz se siru, čokoladi, oreščkom in vsemu šampanjcu odpovem, sam sladoledu pa bolj težko :(

vsak je drugacen.
Meni migreno povzroci npr ce pojem veliko pomaranc, ali pa mandarin.
prijateljica je imela migrene, pa so ugotovili, da je od mleka, sedaj mora piti samo sojino mleko.
Lej najboljse, tako ti bo verjetno vsak zdravnik rekel, da si nekaj casa zapisujes, kaj si jedla dan prej in na tisti dan ko si imela migreno. Tezko je rect, jaz nsem zdej po 27 letih ugotovila, da imam glavobole tudi od suhe klobase.
Stres, menstruacija, sprememba nista ravno bistvena vzroka migrene, to so bolj glavoboli - tenzijski psihicne in zivcne narave.

Vino in sampanjec po moje ne dalata migren, ampak macka :D

Ma lej, jst sem ti tko napisala, kot je meni rekla moja zdravnica. Jst si pisem, kaj pojem, koliko tablet vzamem, pa kaksne, ....
sele ko bom to nekaj casa pisala, bova to pregledali in ugotovili izvor. C ne bo boljse, me bo dala na CT.

Aja, pa se to: kako beres knjige? Od blizu, ali imas primerno razdaljo? ker meni je to tudi delalo glavobole ker sem prevec napenjala oci.

Jst zdej, ko zacutim, da me zacenja boleti glava, vzmem tablet, pa magari ce je to ob 4h zjutraj, ker le tako ga vsaj malo umirim.
Vcasih ga nisem vzela, pa sem tko trpela, da me je mami hotla peljat na urgenco.
- Mr Mojo Risin' -
Elizabetka
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Elizabetka » 05. Sep. 2005 20:52

Amsaf vino potem tud,če čokolada ,ker oba vsebujeta ogromno tiramina
Uporabniški avatar
ANSAF
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a ANSAF » 05. Sep. 2005 20:57

Elizabetka napisal/-a:Amsaf vino potem tud,če čokolada ,ker oba vsebujeta ogromno tiramina

no ja, mogoce res kaksno slabo vino.
ceprav mene od cokolade se ni bolela, je pa res da pojem malo cokolase.
- Mr Mojo Risin' -
dzeljan
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a dzeljan » 05. Sep. 2005 21:38

snow flake, ka jo pa tebi povzroča? tolk pogosto mora bit pa kar hudo. kaj pa kak nevrolog pravi?

glede napenjanja oči - sicer pribranju nimam težav, je pa prblem gledat monitor (še posebej po kakih 10 urah). pa vsen al katoden al LCD. vina pa sploh ne pijem, če ga ne poznam. ze 2 dc je prevec.
Elizabetka
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Elizabetka » 05. Sep. 2005 22:17

res probajte z belim vratičom tam pod zdravilne sem ga dala,ukradla :D
dzeljan
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a dzeljan » 06. Sep. 2005 17:16

kje se pa da nabavit ta beli vratič?
Uporabniški avatar
ursska
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a ursska » 07. Sep. 2005 17:00

Elizabetka veš, da ločim migreno od glavobola!!!!!Pa kaj se mi greš dohtarja tle!
Uporabniški avatar
Inchy
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 1. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a Inchy » 07. Sep. 2005 23:20

ANSAF napisal/-a:kakor ste ze napisale, migrena je vecinoma dedna. In traja od enega dneva do parih dni. Zato se jo ne sme mesati s navadnimi tenzijskimi glavoboli, ki pomavadi trajajo par uric in analgetik takoj pomaga.Jst imam migreno ze od zacetka pubertete, podedovano od tete in mami. To so grozni glavoboli z bruhanjem, migletanjem pred ocmi, noben tablet ne pomaga, rabim samo hladno temno sobo in to je to. Pa zanimivo: tablet mi ne pomaga, edino kar me pomiri je pa to, da moja mami zraven mene sedi in ima roko polozeno na moje celo oz. na sence. Je zdravnica rekla, da je to dosti psihicnega izvora da mi to pomaga, nekaj pa je tudi resnice v tem, da pac ima neko karizmo, s katero me cisto pomiri.
Mene zdravnica se ni dala na slikanje glave, tudi glede tablet mi je rekla, da je potrebno veliko testov opraviti, predno ti dajo "ta prave" tablete proti migreni. Moja teta je dala par testov cez, predno je bilo zdravnisko dokazano, da ima migreno. Dobila je ene tablete (ki se jih zdravniki sicer izogibajo predpisati, ce res ni nujno, se posebej mladim ne), ki pomagajo zelo hitro in ucnkovito, ker imajo takojsen ucinek na srce.
Midve z zdravnico sva se zmenile, da takrat ko dobim napad migrene, da si pisem kaj sem jedla prejsnji dan in kaj na tisti dan, koliko tablet sem pojedla, pocutje ....., sele na podlagi teh opazovanj bova nadaljevali z zdravljenjem. Aja, pa hrana kot so mlecni izdelki, razne stvari s mocno vrednostjo kisline (pomarance npr.) povzrocajo migreno.

enako.

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov