Darovanje človeških organov
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- BaUcYkA
- Komunikatorka
- Na forumu od: 26. 10. 2005
- Kraj: *štajerska*
no, ravno pred seksom v mestu na pop tv oddaja o tem. me zanima če je katera gledala? bilo je namreč veliko o presaditvi srca in zgodbe nekaterih, ki so prejeli novo srce, kako so se naenkrat začeli ukvarjat s športom. en moški je pri 47ih letih spremenil stil glasbe, nevem kakšno glasbo je prej poslušal, ampak po OP si je začel momljati neznano klasično glasbo. izkazalo se je, da je mlad fant, ki je biu darovalec šel iz ure glasbene šole, ker je igral violino(polovico oddaje sem zamudila, tako, da vseh primerov na žalost ne vem). so pa baje tudi raziskovali, kako je mogoče, da do tega pride, lahko, da je to res samo v glavi. je pa en zdravnik naredil preiskavo srca, in na srcu odkriu nevrone, tako, da je dokazal, da vse le ni kar tako. se pravi, da tudi s srcem mislimo, možgani in srce eden brez drugega ne moreta, pri vsem sodelujeta, tak da je čisto možno, da se pri presaditvi srca, na prejemnika prenesejo spomini, lastnosti in NAVADE(čeprav mi je ena zabila, da je to priučeno). 100%tega nebo lahko dokazat, raziskat, je pa en korak naprej. zanimiva oddaja!
-
Tigi - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 1. 2005
- Kraj: kjer diši po bencinu in zažganih gumah...
Jah jaz ne vrjamem v to, da bi potem ko bi dobila od drugega srce, da bi se začela ukvarjat s padalstvom naprimer...nevem no...
Mene osebno vedno bolj vleče, da bi šla to urediti, da po moji smrti presadijo organo kar bo dobrih saj se nikoli neve kje bom izdihnila...
Ampak mislim, da bom s tem nekomu rešila življenje...
Mene osebno vedno bolj vleče, da bi šla to urediti, da po moji smrti presadijo organo kar bo dobrih saj se nikoli neve kje bom izdihnila...
Ampak mislim, da bom s tem nekomu rešila življenje...
...poraunej vooolan!!! Bencin, bel dim, črna črta po sredin, okn dol, vroč krom, prletim čez ovink, rada mam k zacvil, rada mam k drsi, rada imam vonj po gumah, naj se kadi...
- me_myself_and_I
- Sramežljivka
- Na forumu od: 22. 2. 2007
js sm že dost razmišljala o tem,d bi jih darovala, sm čist za to (kr te pol itak ni več,ne veš zase...in če lahko nekomu rešiš ali izboljšaš življenje, zakaj pa ne - sem tud za presaditev srca... tko na nek način živim naprej...), ampak še nism šla podpisat tega, ker ne zaupam čist temu.. se mi zdi,da vplivni ljudje že lahko nekak pridejo do teh podatkov (kdo je darovalec,itd) in nebi rada d me kdo pospravi se mi zdi,d ko umrem, bojo lahko moji bližnji povedal kaj sm si želela in bom tko darovalka organov ne glede na to,d nism ničesar podpisala
- Edinstvena
- Komunikatorka
- Na forumu od: 21. 11. 2004
- Kraj: Maribor
sem ponosna darovalka... ponosna zato ker se mi zdi to nekaj najboljšega kaj lahko naredijo po tem ko od tebe ostane samo še telo... nekomu rešiš življenje! sam si itak mrtev in te nič ne more obudit, zakaj pol nebi naredo nekaj koristnega...
odločla sem se sama, kasneje odločitev posredovala strašema in ožji družini... v roku enega mesca so se vsi odločili za darovanje...
odločla sem se sama, kasneje odločitev posredovala strašema in ožji družini... v roku enega mesca so se vsi odločili za darovanje...
Izziv je v tem da ostaneš to kar si,v svetu ki te poskuša narediti takšnega kot so vsi drugi!
-
Mishela - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 5. 6. 2012
No.. da malo izkoristim to temo in vas spomnim, da je možno darovat tudi jajčne celice in tako nekomu omogočit, da lahko ima otroka, ki ga prej ni mogel imet
Postopek je seveda anonimen, vaših podatkov ne izdajo, pravtako ne veste komu je bila celica darovana. V primeru določenih bolezni otroka (ki je nastal iz te vaše celice), imajo pravico da razkrijejo vaše zdravstvene podatke, ki so v tem primeru ključni, nikakor pa ne identitete.
Na kratko povedano, ko daste skozi vse formalnosti, izpolnite vprašalnike, soglasja, vas pregleda zdravnik, itd, vglavnem, če ste primerna darovalka, sledi hormonska terapija za povečanje jajčnih celic, lahko pa tudi brez, odvisno kako se odloči zdravnik. Jajčne celice se nato odvzame ob primernem času z lokalno anestezijo, kjer vam jo skozi nožnični kanal ''posrkajo''. In to je to, kar zadeva vas ne bom lagala, hormonska terapija in povečanje jajčnih celic lahko povzroča bolečine, napetost, napihnjenost, vendar pa je vse to mimo v nekaj tednih
Res je, da uspeh ni 100%, pa vendar, raje poskusit, kot pa ne.
Za postopek ne dobite denarnega plačila, sicer pa bi to, da nekoga osrečite, moglo bit dovoljšno plačilo
Postopek je seveda anonimen, vaših podatkov ne izdajo, pravtako ne veste komu je bila celica darovana. V primeru določenih bolezni otroka (ki je nastal iz te vaše celice), imajo pravico da razkrijejo vaše zdravstvene podatke, ki so v tem primeru ključni, nikakor pa ne identitete.
Na kratko povedano, ko daste skozi vse formalnosti, izpolnite vprašalnike, soglasja, vas pregleda zdravnik, itd, vglavnem, če ste primerna darovalka, sledi hormonska terapija za povečanje jajčnih celic, lahko pa tudi brez, odvisno kako se odloči zdravnik. Jajčne celice se nato odvzame ob primernem času z lokalno anestezijo, kjer vam jo skozi nožnični kanal ''posrkajo''. In to je to, kar zadeva vas ne bom lagala, hormonska terapija in povečanje jajčnih celic lahko povzroča bolečine, napetost, napihnjenost, vendar pa je vse to mimo v nekaj tednih
Res je, da uspeh ni 100%, pa vendar, raje poskusit, kot pa ne.
Za postopek ne dobite denarnega plačila, sicer pa bi to, da nekoga osrečite, moglo bit dovoljšno plačilo
-
Mishela - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 5. 6. 2012
men tud nekak ni jasno to, ja
okej razumem, da maš pomisleke darovat eno ledvico al pa del jeter tekom življenja, sploh pri mladih letih, ker nikol ne veš, pol pa ti lahko tista ena ledvica, ki ti je ostala, neha delovat pa boš na istem kot tvoj prejemnik
okej razumem, da maš pomisleke darovat eno ledvico al pa del jeter tekom življenja, sploh pri mladih letih, ker nikol ne veš, pol pa ti lahko tista ena ledvica, ki ti je ostala, neha delovat pa boš na istem kot tvoj prejemnik
-
saarijarvi - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 18. 4. 2007
^
kakorkoli ze, sama bom izpolnila tisto vlogo za darovanje organov po smrti.. enkrat, ko se mi bo dalo.
kakorkoli ze, sama bom izpolnila tisto vlogo za darovanje organov po smrti.. enkrat, ko se mi bo dalo.
-
Led Zeppelin - Cosmopsiho
- Na forumu od: 10. 8. 2010
Jaz sem v registru za kostni mozeg, ker sem AB- in se nekako čutim odgovornega.
Za organe imam pa, da se v primeru nenadne smrti lahko mene ponuca za karkoli nekdo rabi.
Itak je vseeno, si samo še kup mesa in tkiva.
Za organe imam pa, da se v primeru nenadne smrti lahko mene ponuca za karkoli nekdo rabi.
Itak je vseeno, si samo še kup mesa in tkiva.
Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
-
*inkica* - Komunikatorka
- Na forumu od: 26. 10. 2007
Nesanica napisal/-a:gede darovanja organov - sploh nevem kako lahko nekdo reče, da jih ne bi podaril po smrti. A če bi pa nujno rabil novo srce bi ga pa sprejel?
A ni ravno v tem čar življenja, da včasih česa ne veš ali ne razumeš?
Mene moti to prodajanje svojega razmišljanja in odločitev kot edino pravilno in, v tem primeru, kot etično. Včasih sem razmišljala o darovanju, zdaj pa sem se zaradi prevladujočih se dejavnikov odločila za nasprotno. In vesela sem, da sem se. Svoje odločitve ne rabim nikomur opravičevati ali utemeljevati. Tudi jaz drugih ne teroriziram o njihovih odločitvah, zato si sama tega ne dovolim.
- sirova štručka
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 9. 12. 2009
...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 7:07, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov