Darovanje krvi

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 9. 2006
Kraj: bregovi Kolpe

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 25. Sep. 2010 16:47

×Sweety× napisal/-a:Js sm slišala edino parkrat od ljudi ki majo redko krvn oskupino, da ko je bla kriza so jih poklicali in jim zato plačali (sicer min. okol 3500sit, seprav okol 15€) ampak zdej nevem a se je še to opustilo al pa ne.

Za kri ti ne plačajo, plačajo ti pa lahko prevozne stroške (toliko kot je karta za avtobus ali vlak v obe smeri).

Meni so sestre same ponudile, da mi plačajo prevoz in sem prvič kr debelo gledala. To je blo res ena lepa gesta z njihove strani.

Je pa moja teta kar nekajkrat darovala iz žile v žilo (čeprav se sama sprašujem kako je s pregledom krvi) in so jo prišli iskat v službo, ker ima redko krvno skupino.
×Sweety×
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 14. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a ×Sweety× » 01. Okt. 2010 20:07

Učeri sm hotla uresničt kar že od 18. leta govorim da bom in sm se opogumla in se spravla na transfuzijsko v Lj. Bla sm pa zavrnjena zarad nizkega pritiska :( 111/73, tko da je rekla več sreče prihodnjič :)

Morm pa rečt da so ble sestre ful prjazne čeprov so na stavki :D
Uporabniški avatar
Jess°
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 20. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Jess° » 17. Okt. 2010 19:26

Js grem probat svojo srečo jutri. Malo me že dajejo živčki :)
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 18. Okt. 2010 0:14

^^Poročaj kako je bilo.
Uporabniški avatar
Jess°
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 20. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Jess° » 18. Okt. 2010 16:41

No tako. Zjutraj sem šla na krvodajalsko. Bila sem prvič, zato sem se šla vpisat, dala vse podatke, nakar te napotijo k sestri da ti vzame par kaplic krvi za določanje krvne skupine in še nevem česa. Zatem sem šla izpolnit en vprašalnik o boleznih, aidsu, hiv, in podobne zadeve. V isti sobi so mi sestre izmerile pritisk, se malo pogovorile z mano, in ker sem bila prvič, sem šla še k zdravnici. Zdravnica ni nič komplicirala, ker je vidla da sem zdrava, samo na mojo kilažo mi je predpisala količino darovane krvi in zadeva se je začela.

Morem rečt da me je bilo kr strah, ko sm vidla kk je zapikala sestra enmu iglo (pa me drgač ni strah igel :D) ampak okej, sm rekla, bo kmal mimo. Se usedem na stol, darujem 420ml krvi, počutje samo je blo okej. No končam z darovanjem, sestra čaka da mi bo zavila, me vpraša kako je, kako se počutim? Ravnokar da bom rekla da sm uredu, mi začnejo mravljinci skakat po glavi :D .. No ja, je že vidla kaj hočem povedat, je skočila in me prevagnila na stolu da sem mela noge v luftu in glavo dol. Kakšno minuto me je oblival mrzel pot, vroče mi je blo za znoret, žejna.. Ampak to je minilo prej ko v 5 minutah, počutje po tem pa je bilo božansko. Kar nekak lahkotno sem se počutla :) .. Pride zdravnica preverit če sem OK, se začudi, da sem pa vendar vse darovala, so me pa živčki malo zgrabli, nevem sploh zakaj, saj je bilo že vsega konec..

No ja, za prvič je bilo kar uredu, ni nič hudega, je pa lep občutek da s tem nekomu pomagaš. :)
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 18. Okt. 2010 19:19

^^ :gut:
Uporabniški avatar
Lady_Cristina
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 10. 6. 2009
Kraj: Graz

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_Cristina » 18. Okt. 2010 23:43

Jess° napisal/-a:No tako. Zjutraj sem šla na krvodajalsko. Bila sem prvič, zato sem se šla vpisat, dala vse podatke, nakar te napotijo k sestri da ti vzame par kaplic krvi za določanje krvne skupine in še nevem česa. Zatem sem šla izpolnit en vprašalnik o boleznih, aidsu, hiv, in podobne zadeve. V isti sobi so mi sestre izmerile pritisk, se malo pogovorile z mano, in ker sem bila prvič, sem šla še k zdravnici. Zdravnica ni nič komplicirala, ker je vidla da sem zdrava, samo na mojo kilažo mi je predpisala količino darovane krvi in zadeva se je začela.

Morem rečt da me je bilo kr strah, ko sm vidla kk je zapikala sestra enmu iglo (pa me drgač ni strah igel :D) ampak okej, sm rekla, bo kmal mimo. Se usedem na stol, darujem 420ml krvi, počutje samo je blo okej. No končam z darovanjem, sestra čaka da mi bo zavila, me vpraša kako je, kako se počutim? Ravnokar da bom rekla da sm uredu, mi začnejo mravljinci skakat po glavi :D .. No ja, je že vidla kaj hočem povedat, je skočila in me prevagnila na stolu da sem mela noge v luftu in glavo dol. Kakšno minuto me je oblival mrzel pot, vroče mi je blo za znoret, žejna.. Ampak to je minilo prej ko v 5 minutah, počutje po tem pa je bilo božansko. Kar nekak lahkotno sem se počutla :) .. Pride zdravnica preverit če sem OK, se začudi, da sem pa vendar vse darovala, so me pa živčki malo zgrabli, nevem sploh zakaj, saj je bilo že vsega konec..

No ja, za prvič je bilo kar uredu, ni nič hudega, je pa lep občutek da s tem nekomu pomagaš. :)

Lepo :) More bit res dober občutek ko veš da boš s tem nekomu pomagala :) Jaz tega ne bom nikoli nardila zaradi več razlogov ampak zato poskušam pomagati ljudem na druge načine.
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
Uporabniški avatar
Lady_Cristina
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 10. 6. 2009
Kraj: Graz

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_Cristina » 18. Okt. 2010 23:44

(pomotoma 2x poslano)
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
@smrketka@
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 13. 10. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a @smrketka@ » 19. Okt. 2010 12:48

Jaz sem tudi že kri dala (2x), pa bi rada še večkrat, ampak mi vedno čas uide. Kdaj sem ravno takrat bolna (grem na krvodajalsko samo, ko sem 100% zdrava), kdaj mam tako službo, da ne morem.
Bi si definitivno želela večkrat, ker nimam s tem nobenih problemov (kakšne slabosti itd.), nasplošno sem zelo zdrava (upam, da bi se to skozi kri preneslo na kakšnega pacienta:) )
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 19. Okt. 2010 15:27

Bravo, Jess, vse pohvale za to, da si darovala kri! :respekt:
Welcome to the club, pa naj te tisti čudni občutki na koncu ne prestrašijo, naj ostane samo božanski filing lahkotnosti :)

Lady_Cristina, ne se obremenjevat s tem, ker obstaja še mnogo drugih oblik prostovoljstva, krvodajalstvo je zgolj ena od njih. Prav gotovo pa se za vsakogar, ki je pripravljen kakorkoli pomagat, najde način :wink:
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 9. 2006
Kraj: bregovi Kolpe

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 23. Okt. 2010 16:04

×Sweety× napisal/-a:( 111/73, tko da je rekla več sreče prihodnjič :)

Mene zanima, če kakšna "medicinka" ve na podlagi česa se odločijo ali je tlak prenizek oz. kolikšen je "normativ/normalno"?

Sama sem darovala ravno ta teden (morem se pohvalit) pa sem imela 110/60 pa niso nič komplicirali, da je tlak prenizek.

@smrketka@ napisal/-a:Jaz sem tudi že kri dala (2x), pa bi rada še večkrat, ampak mi vedno čas uide.

V večjih krajih imajo 2 ali 3x na teden, tak da je lažje skombinirat dan. Če je pa 2x na leto potem pa je težje biti ravno tisti dan zdrav.
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 24. Okt. 2010 21:01

mimikad napisal/-a:
×Sweety× napisal/-a:( 111/73, tko da je rekla več sreče prihodnjič :)

Mene zanima, če kakšna "medicinka" ve na podlagi česa se odločijo ali je tlak prenizek oz. kolikšen je "normativ/normalno"?

Sama sem darovala ravno ta teden (morem se pohvalit) pa sem imela 110/60 pa niso nič komplicirali, da je tlak prenizek.

normalen tlak je 120/80.
to kolk komplicirajo glede tlaka tut men ni čist jasn. pr men je blo že tko d k so mi ga na avtomatskemu merli d sm mela ful prenizkega in so me poslali k zdravnici d mi je z živosrebrnim zmerla. in sm mela pol v redu :)
a so ti to sestre rekle d je prenizko al zdravnik?
pa en nasvet za prenizek tlak: kava!
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 24. Okt. 2010 22:09

mimikad napisal/-a:Mene zanima, če kakšna "medicinka" ve na podlagi česa se odločijo ali je tlak prenizek oz. kolikšen je "normativ/normalno"?

V povprečju je srednji tlak odraslega človeka od 110/65 do 140/90, potem pa seveda še vedno lahka pride do napak pri merjenju (sploh s sfigmomanometrijo). Tak da 110/60 je čisto ok. Sicer pa, če ima nekdo vedno nizek tlak in se pri tem počuti, bi se IMHO moralo potem gledati na vsakega kot na individuum. Zdravniki se preveč radi oklepajo teh vrednosti, ne pomisiljo pa da če človek že žnj let normalno funkcionira z nizkim pritiskom in se počuti vredu, normalno opravlja vse funkcije, ni znaka za preplah če je pri merjenju tlak nizek (pa začnejo potem ''ja pa vi bi moral bit že mrtvi pri tem tlaku!'' ja, zakaj že?).
lia7bibi
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 16. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lia7bibi » 24. Okt. 2010 22:46

za svoje potrebe,opravljanje vsakodnevnih opravil in aktivnosti je to res lahko uredu. za darovanje krvi pa je vseeno potrebno 'zadostiti' določenim kriterijem in s tem se izognejo morebitnim težavam pri vzemanju krvi.rizik darovanja želijo omejiti na minimum, kar pa je zgolj v dobro darovalca :wink:
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 24. Okt. 2010 23:12

Saj razumem od kod izhajajo, ampak organizem ima sposobnost kompenzacije tako pri nekom z nizkim kot nekom z ''normalnim'' srednjim tlakom pri spremembah le tega in če bo nekdo, ki ima konstanten tlak 100/60 padel na 100/50 ne bo zarad tega skup padel, čeprav je to že zelo nizka vrednost, če bo pa nekdo s 130/80 padel na 100/50 je pa že konkretno ne kul. O tem jaz govorim.

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov