Darovanje krvi
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Jess° - Komunikatorka
- Na forumu od: 20. 7. 2007
Aaaaa, točno. Sem se zdej spomnla, da sm iskala po internetu, kaj to pomeni, ko sem mela januarja pregled, ampak sem pozabila že od takrat .. No dobro da si me spomnla, bo treba kar prehrano malo uredit, ker tablet se izogibam na vso moč .. No upajmo, da bo čez en mesec use uredu s krvjo in bom lahko postala darovalka
Hvala ti!
Hvala ti!
-
haley - Cosmopsiho
- Na forumu od: 20. 11. 2007
positive vibration napisal/-a:Te mika?
Ja no recimo, da bi lahko rekla da me mika ja
Res se mi zdi to eno zlo lepo dejanje in nikoli ne veš kdaj bo ta kri nekomu prav prišla. Moj velik problem pa je, ker mam strah pred iglami, še bolj pa pred krvjo, ampak si ful želim ta strah premagat. Tko, da se želim znebit tega strahu + hkrati narediti še nekaj koristnega.
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
^^enako.
Osebno ful spoštujem vse darovalce, lih zarad mojega strahu pred iglami , pa vem, da je to ful plemenita stvar, ampak jz ne morem..
Osebno ful spoštujem vse darovalce, lih zarad mojega strahu pred iglami , pa vem, da je to ful plemenita stvar, ampak jz ne morem..
-
positive vibration - Cosmofrik
- Na forumu od: 19. 3. 2006
Eh, saj ti medicinci, ko to delajo, ful obvladajo, tak da res naredijo maximalno nežno, kolikor se le da (dokler pač ne izumijo odvzema krvi brez špikanja ).
Mogoče bi ti blo lažje se odločit, če prvič nekoga spremljaš, ko gre dat? Tak je mene kolegica spremljala, pa se je potem že odločla, da bo dala, ampak so jo žal zavrnili zaradi težav s srcem.
monique, jah, omejitev je žal 50 kg...to pa zato, ker je določena enotna količina (450 ml), ki je izračunana na podlagi tega, da osebi z vsaj 50 kg ne bi smela povzročati težav. Baje, da so v preteklosti prilagajali količino odvzete krvi posamezniku glede na njegovo težo, ampak to že waaay dolgo več ne velja.
Mogoče bi ti blo lažje se odločit, če prvič nekoga spremljaš, ko gre dat? Tak je mene kolegica spremljala, pa se je potem že odločla, da bo dala, ampak so jo žal zavrnili zaradi težav s srcem.
monique, jah, omejitev je žal 50 kg...to pa zato, ker je določena enotna količina (450 ml), ki je izračunana na podlagi tega, da osebi z vsaj 50 kg ne bi smela povzročati težav. Baje, da so v preteklosti prilagajali količino odvzete krvi posamezniku glede na njegovo težo, ampak to že waaay dolgo več ne velja.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
- lia7bibi
- Komunikatorka
- Na forumu od: 16. 9. 2007
darovala štirikrat do sedaj in bom to nadaljevala dokler bom lahko
tudi meni je občutek, da daruješ nekaj kar tako malo 'stane' tebe in tako veliko doprinese nekomu drugemu, božanski.se mi pa zdi da ni pomemben razlog darovanja četudi je zaradi denarja (tuje države),ker tisti ki prejme kri bo enako hvaležen in mu bo enako rešilo življenje.
tudi meni je občutek, da daruješ nekaj kar tako malo 'stane' tebe in tako veliko doprinese nekomu drugemu, božanski.se mi pa zdi da ni pomemben razlog darovanja četudi je zaradi denarja (tuje države),ker tisti ki prejme kri bo enako hvaležen in mu bo enako rešilo življenje.
-
barbie_girl_85 - Cosmofrik
- Na forumu od: 15. 1. 2010
lia7bibi napisal/-a:.se mi pa zdi da ni pomemben razlog darovanja četudi je zaradi denarja (tuje države),ker tisti ki prejme kri bo enako hvaležen in mu bo enako rešilo življenje.
V bistvu je pomemben. Amerika recimo ima ta sistem, vendar so ugotovili, da ni najboljši. Posledično kri darujejo socialno ogroženi, klošarji, pijanci, ... (zaradi sredstev), srednji in bogatejši sloj (ki pa je seveda bolj zdrav) se pa darovanja zaradi plačila izogiba. Rezultat: slabša kvaliteta darovane krvi.
So pa hodili tudi na ponarejene osebne izkaznice (ker so hoteli dajati bolj pogosto, kot je dovoljeno) in tudi smrtni izidi so se zgodili.
Pa še ena stvar je.....kri stestirajo, to je res, vendar še vedno obstaja "okno", ko je virus v telesu, testi ga pa še ne zaznajo. In potem gre darovati kri ena občasna prodajalka telesa (v času, ko primanjkuje strank), poklic zamolči in obstaja možnost, da daruje okuženo kri.
V Sloveniji se to najverjetneje ne bo zgodilo, ker darujemo zaradi humanitarnosti, ne zaradi denarja.
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
- lia7bibi
- Komunikatorka
- Na forumu od: 16. 9. 2007
tudi v sloveniji ne darujejo samo iz humanitarnosti,že za očeta vem da je večkrat daroval ker je tako dobil dan dopusta
da je kri slaba pa ne vem kako misliš,ker v primeru da ne veš,kri se pregleda na hemoglobin (takoj) in ostale zadeve (kasneje) in če kri ni 'dobra' (premalo Hb) te takoj zavrnejo.v primeru da bi nekdo hotu darovat več kot je dovoljeno bi se to itak vidlo,kr se v tako kratkem času ne more obnovit Hb.jz npr.ne morem darovati niti na 4 mesece,ker se mi v tem času ne obnovi kri in zato darujem na 5 mesecev.
da je kri slaba pa ne vem kako misliš,ker v primeru da ne veš,kri se pregleda na hemoglobin (takoj) in ostale zadeve (kasneje) in če kri ni 'dobra' (premalo Hb) te takoj zavrnejo.v primeru da bi nekdo hotu darovat več kot je dovoljeno bi se to itak vidlo,kr se v tako kratkem času ne more obnovit Hb.jz npr.ne morem darovati niti na 4 mesece,ker se mi v tem času ne obnovi kri in zato darujem na 5 mesecev.
-
barbie_girl_85 - Cosmofrik
- Na forumu od: 15. 1. 2010
Ne vem. To so besede moje profesorice na faksu (Majde Pahor), zakaj plačljiv sistem darovanja krvi ni dober, in kaj so ugotovili, ko so to raziskovali.
Mogoče se pa ona moti, in imaš ti prav....kdo bi vedel
Mogoče se pa ona moti, in imaš ti prav....kdo bi vedel
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
-
Tonja - Kofetarica
- Na forumu od: 4. 12. 2006
Redno darujem kri, ker se mi zdi to prav, saj s tem pomagam tistim, ki jo potrebujejo + preverjam sebe oz. svoje zdravje.
Hodim na vsake približno pol leta in mi je to ena boljših stvari, ki jih delam.
Igel se ne bojim, kri mi ne vzbuja nobene panike, pogovori z sestrami o sestavi krvi in pretoku so mi izredno zanimive, tako da imam ponavadi tisti čas, ko sem noter pravi debatni krožek (in seveda, tudi zajebancija je prisotna, smeh je pol zdravja ).
Darovanje krvi je zakon .
Hodim na vsake približno pol leta in mi je to ena boljših stvari, ki jih delam.
Igel se ne bojim, kri mi ne vzbuja nobene panike, pogovori z sestrami o sestavi krvi in pretoku so mi izredno zanimive, tako da imam ponavadi tisti čas, ko sem noter pravi debatni krožek (in seveda, tudi zajebancija je prisotna, smeh je pol zdravja ).
Darovanje krvi je zakon .
- ×Sweety×
- Komunikatorka
- Na forumu od: 14. 1. 2007
- Kraj: Ljubljana
Js sm slišala edino parkrat od ljudi ki majo redko krvn oskupino, da ko je bla kriza so jih poklicali in jim zato plačali (sicer min. okol 3500sit, seprav okol 15€) ampak zdej nevem a se je še to opustilo al pa ne.
Bli so pa včasih problemi ko si po darovanju dubu deci rdečga pol so pa sami pijančki šli darovat zarad unga vina
Bli so pa včasih problemi ko si po darovanju dubu deci rdečga pol so pa sami pijančki šli darovat zarad unga vina
- teddy_ursa
- Sramežljivka
- Na forumu od: 13. 8. 2010
Prvič sem bila na krvodajalski akciji marca, drugič danes. Ko sem prvič darovala kri sem se v redu počutila. Danes pa sem bila kar malo zmedena, že ko sem prehodila 15 stopnic sem bila zadihana kot da bi tekla na 200m.
Z menoj pa je šel tudi moj fant, ki pa zaradi astme ni smel dati krvi. Zdravnica je rekla, da bo bolje zanga če mu danes ne vzamejo krvi (čeprov ne vem zakaj, ker zdravil že 3 leta ne jemlje)... no, zdravnica že ve.
Z menoj pa je šel tudi moj fant, ki pa zaradi astme ni smel dati krvi. Zdravnica je rekla, da bo bolje zanga če mu danes ne vzamejo krvi (čeprov ne vem zakaj, ker zdravil že 3 leta ne jemlje)... no, zdravnica že ve.
-
Lady_Cristina - Debatorica
- Na forumu od: 10. 6. 2009
- Kraj: Graz
Joj, jaz tega nebi mogla niti podrazno. Jaz skupaj padem že če se v kakem filmu kaka igla pojavi pa da vidim kak gre v kožo...
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov