Darovanje krvi

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 9. 2006
Kraj: bregovi Kolpe

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 13. Okt. 2009 16:47

Ja bi tudi rada šla ampak me je STRAH. Nevem zakaj.

Mam pa probleme, ko sem hodila s šolah na zdravstvene preglede in so se sestre vedno mantrale za tiste 3 kapljice krvi. Kri ni in ni hotela teči. Posebej "lepe" spomine imam iz zadnjega pregleda.

Če zberem pogum grem v četrtek s fantom, ker bo šel darovat kri.
Baby*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 13. 10. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Baby* » 13. Okt. 2009 17:29

Js sm darovala kri in sm hotla pomagat ampak sm skup padla, sem probala še enkrat in sem spet skup padla, tak da igle in te zadevščine preprosto niso za mene sm poskusla ampak sm se odločla da nikol več ker mi je vedn blo hudo....tko da punce tiste ki nimate straha pred tem in lahko pa le dajte....
Uporabniški avatar
amyZ
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 31. 3. 2005
Kraj: trbovlje

Neprebrana objavaNapisal/-a amyZ » 13. Okt. 2009 19:07

Jaz nisem še nikoli šla. Pa verjetno tudi ne bom. Ne samo zato, ker mi je nelagodno in že ko mi vzamejo samo vzorec mi je grozno, ampak tudi zato, ker imam nizek pritisk. Dvomim, da bi mi sploh vzeli kri glede pritiska, če pa bi mi, bi pa tako skupi zlezla, ker take stvari hitro vplivajo name. Če ne bi imela težav, bi verjetno vsaj enkrat šla probat, ker je to pomembna stvar in spoštujem ljudi, ki se odločajo za to iz pravih razlogov. Imam pa tudi B pozitivno, take ki ponavad ni rizična in je ne primanjkuje.
Vedno delaj za življenje in ne dopusti da bi živel za delo!!!

http://amadeaz.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 13. Okt. 2009 21:17

Jaz sem tudi zdaj spet darovalka, ko se mi je kri popravila. Prvič sem jo darovala v 3. letniku SŠ, potem so me 2x zavrnili zaradi anemije, zdaj pa imam spet boljšo kri in ne vidim razloga, zakaj ne bi darovala. Pa še malo freak sn glede tega, ker jaz ful uživam, ko me špikajo z iglami in mi je še zmeraj blo fajn, kadar so mi jemali kri.... :versteck: Sama sebi se čudim, da nisem narkič....
Uporabniški avatar
Liefde
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 11. 10. 2009
Kraj: Nizozemska

Neprebrana objavaNapisal/-a Liefde » 13. Okt. 2009 23:33

V sobi za odvzem krvi se krvodajalec uleže na odvzemni stol. Zdaj se začne, zaradi česar je prišel: odvzem krvi. Medicinska sestra pričaka krvodajalca s sterilnim priborom za odvzem krvi, ki ga bo uporabila le zanj, in očisti mesto odvzema krvi ter uvede iglo v žilo. Krvodajalec s stiskanjem pesti pospešuje tok krvi, ki teče po cevki in počasi polni vrečko, v kateri je že pripravljena tekočina proti strjevanju. Ko je vrečka polna, sestra cevko zaveže in jo pazljivo odreže. Nato odvzeme še štiri epruvete vzorcev krvi. Tri epruvete pošljejo v laboratorije, kjer določijo krvno skupino in ugotovijo morebitno prisotnost sledi povzročiteljev aidsa, hepatitisa in sifilisa. Četrti vzorec ostane pri vrečki krvi in služi za navzkrižni preizkus med krvjo sprejemnika in dajalca neposredno pred transfuzijo. Odvzem krvi ponavadi poteka brez zapletov.
"Življenje je kot ljubezen; ni lahko in mirno stanje, ampak težka in čudovita pustolovščina."
mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 15. Okt. 2009 15:39

Danes sem prvič darovala kri in je blo vse v redu. Sestre so ble zelo prijazne, za podporo pa je šel tudi fant z mano (tudi on je prvič daroval.)
Uporabniški avatar
snezinka*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a snezinka* » 15. Okt. 2009 18:22

Hm...ali lahko daruješ kri, če si samo malo prehlajen (pač samo smrkau)?
Uporabniški avatar
snezinka*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a snezinka* » 15. Okt. 2009 19:53

ups...
Uporabniški avatar
majarončk
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 18. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a majarončk » 16. Okt. 2009 12:26

priporočam darovanje krvi ( če izpolnjuješ use pogoje), saj je občutek, da nekaj narediš za drugega, res ful dobr! Zakaj n bi pomagali, če lahko? mogoče bo prou nam prišla ta kri, ki jo nekdo daruje, prav :) torej, le pojdi :)
mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 16. Okt. 2009 17:08

snezinka* napisal/-a:Hm...ali lahko daruješ kri, če si samo malo prehlajen (pač samo smrkau)?

Mislim, da je boljše, da kak teden počakaš, da si popolnoma zdrava. Itak ti pa pred odvzemom še pregledajo kri, tako da ti sami povejo ali lahko daš ali ne.

Sicer pa en teden ali dva ne igrajo nobene vloge ti kr lepo počakaj, da boš popolnoma zdrava.
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 15. Sep. 2010 11:20

Pravkar spet prišla iz odvzema...tokrat je bilo že četrtič :)
Kaj naj rečem, fajn, nič nisem lezla skupi, dobra malca... :P
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 15. Sep. 2010 11:33

^^Pohvalno! :gut:

Kako se pa kaj drugače počutiš po odvzemu krvi? Se potem ta dan v redu počutiš?
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 15. Sep. 2010 14:24

:) Zdajle sem sicer odspala eno urco...mi je prav pasalo.
Ja, duševno se počutiš super, kr nekak lahkotno :balloon: Fizično počutje...malo si mogoče utrujen tisti dan, ni glih fajn kaj pretirano športat.
Pomembno je predvsem, da veliko piješ, si naspana in sita. Potem je vse ok.

Takoj po odvzemu nekateri kar vstanejo in grejo na malico. Jaz raje še prosim sestro, če lahko še 10min poležim na stolu, da mi mine tisti prvi čudni val (mravljinci, mogoče me malo oblije in pikice). Ko je to mimo, vem, da je ok in lahko grem. Sem se že spoznala tolko, da vem, kaj bi sledilo, če tega ne bi naredla in bi kr vstala in šla :D

Drugače pa nič ne boli, fajn je :zustimm:

Te mika?
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
Jess°
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 20. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Jess° » 15. Sep. 2010 18:49

No jaz sem se tudi odločla da grem darovat kri, in sicer bo v našem kraju čez približno en mesec krvodajalska akcija, in se mi lepo zdi, da prvič opravim ˝doma.˝ Takoj ko bojo minili 4 meseci jo pa spet darujem, pa kjerkoli bom že bila!
Zanima me pa še nekaj, nazadnje ko sem bila na zdravniškem pregledu, sem imela eno tisočinko premalo hemoglobina v krvi. Kak se naj bi hemoglobin, kk se naj izrazim.. povišau no :D .. S športom, kakšno prehrano? Me zanimajo nasveti punc ki se razumete v to. Hvala! :)
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 15. Sep. 2010 21:11

Jess° napisal/-a:No jaz sem se tudi odločla da grem darovat kri, in sicer bo v našem kraju čez približno en mesec krvodajalska akcija, in se mi lepo zdi, da prvič opravim ˝doma.˝ Takoj ko bojo minili 4 meseci jo pa spet darujem, pa kjerkoli bom že bila!
Zanima me pa še nekaj, nazadnje ko sem bila na zdravniškem pregledu, sem imela eno tisočinko premalo hemoglobina v krvi. Kak se naj bi hemoglobin, kk se naj izrazim.. povišau no :D .. S športom, kakšno prehrano? Me zanimajo nasveti punc ki se razumete v to. Hvala! :)

v bistvu zlo zlo zlo poenostavljeno povedano ti koncentracija hemoglobina pove kolk železa imaš; torej moraš povečati vnos živil,ki imajo veliko železa (rdeče meso, borovnice, rdeča pesa, slive...)- mal poguglej k zdele ne vem natančno kera živila vsa še majo.
poleg tega pa naj bi mela ženske po menstruacijah dost nizke vrednosti (čprov meni se je že nardil da sem šla po menstruaciji in po izpitnem obdobju (=slaba prehrana), pa sm mela ful visoko vrednost).
pa še fajn je da dost vitamina c zaužiješ zraven; ampak sj ni panike k ga je v tej hrani ponavad dost (druga stvar je, č ga probaš pridobit s tableti)

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov