Darovanje krvi
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- mimikad
- Komunikatorka
- Na forumu od: 17. 9. 2006
- Kraj: bregovi Kolpe
Hvala vsem za odgovore.
Res je, da se nekateri naučimo živeti z nizkem tlakom in je enako kot da bi imeli "normalni tlak".
Res bi včasih zdravniki/med. sestre mogli gledat kakšen tlak ima posameznik in kako se pri tem počuti (ne pa samo tiste številke).
Me je pa enkrat ena zdravnica na sistematskem pregledu vprašala ali sploh še živim. Takoj sem se počutila slabše kot da je nevem kaj z menoj narobe.
Sicer pa čestitke VSEM krvodajalcem, sploh tistim ki jih je zelo strah. Sama sem prvič komaj preživela od straha, sedaj je pa vsakič lažje.
Se pa držim načela: rajši darujem, kot prejmem. (čeprav vam, da se včasih ne moreš izogniti temu, da prejmeš)
Res je, da se nekateri naučimo živeti z nizkem tlakom in je enako kot da bi imeli "normalni tlak".
Res bi včasih zdravniki/med. sestre mogli gledat kakšen tlak ima posameznik in kako se pri tem počuti (ne pa samo tiste številke).
Me je pa enkrat ena zdravnica na sistematskem pregledu vprašala ali sploh še živim. Takoj sem se počutila slabše kot da je nevem kaj z menoj narobe.
Sicer pa čestitke VSEM krvodajalcem, sploh tistim ki jih je zelo strah. Sama sem prvič komaj preživela od straha, sedaj je pa vsakič lažje.
Se pa držim načela: rajši darujem, kot prejmem. (čeprav vam, da se včasih ne moreš izogniti temu, da prejmeš)
- sissy84
- Sramežljivka
- Na forumu od: 25. 10. 2010
- Kraj: Murska Sobota
Tudi sama sem že darovala kri. Kot je bilo že rečeno se oni zavarujejo in načeloma odvzamejo kri, ko res vsi parametri ustrezajo kriterijem. Sama si razlagam da osebe z nizkim pritiskom zavrnejo zato, ker po odvzemu kri (gre za precejšenj volumen) pritisk dodatno pade in bi lahko s tem prišlo do preveč znižanega pritiska...posledica tega je pa lahko tudi da skup padeš. Ni mi pa čist jasno kakšna je meja in se mi zdi da ti kje določene stvari tudi spregledajo in kljub vseemu odvzamejo kri. Poznam primere katerim je bila odvzeta kri kljub nizkemu hemoglobinu posledica tega je seveda da je darovalec najverjetneje nekaj časa slabokrven.
...what doesn´t kill you makes you stronger...
- @smrketka@
- Debatorica
- Na forumu od: 13. 10. 2006
- Kraj: ljubljana
Jaz sem pribl. mesec dni nazaj šla na krvodajalsko. Res nimam nobenih težav s tem, tudi hemoglobin in pritisk mam vredu. So pa mojo sestro enkrat zavrnili, ker je imela prenizek hemoglobin, tako da tam kjer jaz darujem se mi zdi, da se tega kar držijo. Tudi če maš prenizek pritisk te pomoje zavrnejo, ker itak vejo, da bodo s takim imel samo težave (da bo skup padel, da bo cela panika, da bi vsi, ki še čakajo na odvzem to videli).
-
Summer055 - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 31. 1. 2009
Jaz sem se prijavila pa so me zavrnili, ker sem ravno imela menstruacijo, sem imela malo prenizek tlak (ponavadi imam še dosti nižjega) in ker me je ravno tisto jutro začelo boleti grlo.
Drugače je pa meni ta sistem precej čuden. Pred prostorom za darovanje krvi je bil taka kolona, da bi lahko čakal vsaj 3 ure. Mnogo ljudi je že prej obupalo in so šli domov. Notri so tr zdravnice vzemale kri, zunaj jih je 12 (izredno počasi) malicalo.
Drugače pa, glede na to, da nisem dala krvi je meni ne morejo pregledati, kajne. Sicer se spomnim, da so me nekaj špiknili, a se en spomnim če sem napovnila epruvetko
Drugače je pa meni ta sistem precej čuden. Pred prostorom za darovanje krvi je bil taka kolona, da bi lahko čakal vsaj 3 ure. Mnogo ljudi je že prej obupalo in so šli domov. Notri so tr zdravnice vzemale kri, zunaj jih je 12 (izredno počasi) malicalo.
Drugače pa, glede na to, da nisem dala krvi je meni ne morejo pregledati, kajne. Sicer se spomnim, da so me nekaj špiknili, a se en spomnim če sem napovnila epruvetko
Don't worry, be happy!!
- ×Sweety×
- Komunikatorka
- Na forumu od: 14. 1. 2007
- Kraj: Ljubljana
Men tud niso hotli vzet zarad prenizkega pritiska prvič ampak me to ne bo odvrnlo od nadalnjega poskušanja Glede krvi pa nevem, kdaj ti jo pregledajo. Tisto ko te v prst špikne je men se zdi samo hemoglobin test in določitev krvne skupine.
- čuftika
- Cosmofrik
- Na forumu od: 13. 10. 2009
jz imam pogosto nizek tlak, na pregledu mi je zdravnica rekla da bom živela 100 let Pogosto se mi zavrti ko na hitro vstanem iz postelje al s stola zarad nizkega tlaka. Na darovanju še nisem bila, dvomim pa da bi mi sploh hotli vzet kri zarad tega. Ne vem.
Kaj pa teža? 55 kg je premalo al je OK? Ali je meja tistih 50 kg?
Jz osebno ko grem v laboratorij ne morem gledat kak moja kri gre ven iz mene v epruvetko, zato z darovanjem odlašam kot lačen kakat.
Strah me je tut velike igle, ampak vseeno upam da se bom enkrat opogumila in šla darovat ter s tem nekomu pomagala.
Kaj pa teža? 55 kg je premalo al je OK? Ali je meja tistih 50 kg?
Jz osebno ko grem v laboratorij ne morem gledat kak moja kri gre ven iz mene v epruvetko, zato z darovanjem odlašam kot lačen kakat.
Strah me je tut velike igle, ampak vseeno upam da se bom enkrat opogumila in šla darovat ter s tem nekomu pomagala.
- sirova štručka
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 9. 12. 2009
...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 17:43, skupaj popravljeno 1 krat.
-
Summer055 - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 31. 1. 2009
ne, seveda sem pričakovala, da malo počakaš in vse, ampak da jih je pred tabo kakih 50 je pa kar veliko. Še posebej če računaš, da za vsakega rabijo pr 15 minut in, da so naenkrat notri samo trije.
Sploh so pa listek za opravičen pouk dajali še preden si dal kri ali kakršne koli podatke.
Sploh so pa listek za opravičen pouk dajali še preden si dal kri ali kakršne koli podatke.
Don't worry, be happy!!
- ×Sweety×
- Komunikatorka
- Na forumu od: 14. 1. 2007
- Kraj: Ljubljana
čuftika napisal/-a:Jz osebno ko grem v laboratorij ne morem gledat kak moja kri gre ven iz mene v epruvetko, zato z darovanjem odlašam kot lačen kakat.
Saj ne bi šla v epruvetko ampak kar v tako posebno 450 mL vrečko Šalo na stran. Glede teže je meja 50 kg, ampak mislim da bi bil pr tebi tlak kar problem če praviš da imaš pogosto nizkega, potem pa še teža glih tolk da ustrezaš minimumu, bi tud znali komplicirat. Pa seveda nisem s tem mislila da tud slučajno ne smeš probat, samo povem realno da bi najbrž komplicirali (ker so mene zavrnil pri 110/72 tlaku kar niti ni tako nizko in da sem kar konkretna punca - nekje 66 kg )
-
snezinka* - Kofetarica
- Na forumu od: 3. 9. 2008
Js sm tut darvala kri in imam čist dobre izkušnje.
Dan pred darovanjem ni bil nikoli nič posebnega (normalno sem športala, jedla ipd.), na dan darovanja pa sem zjutraj zajtrkovala (naj bi bilo nekaj lahkega), tako kot vsak dan. Po darovanju sm se počutla normalno (nobene slabosti), edino malo bolj sem bila šibka (js sm to predvsem v roke čutla), in sicer šele nekaj ur po darovanju, tko da tist dan nism ravn športala. Js sm darovala prav tam pri KC v Lj na Šlajmerjevi (zavod RS za transfuzijsko medicino) in mi je blo tut osebje všeč, sploh sestre so zelo prijazne, se pogovarjajo s tabo o čist xy temah, da skor pozabš, da daruješ. Vsaj meni je doslej vedno ok vpičla iglo, tko da me ni bolel nekaj.
Je pa res, da zadevo vsak prenaša drugače, verjetno je vse skupaj odvisno tut od njegovga načina življenja in tega, kakšne napore je sicer pripravljen prenašat (npr. ornk ukvarjanje s športom), tko da pri takih potem res pridejo v upoštev napotki, da naj gre dan prej zgodaj spat, pravilno zajtrkuje ipd.. Js sm sposobna tist dan tut avto vozt, je pa res, da ko prvič daruješ je bolš, da prideš brez in se nasploh držiš napotkov, ker nikol ne veš, kako tvoje telo odreagira (tut js nism 1. vozila). Potem pa tko al tko vidš. V bistvu te tut sprašajo, če voziš in če prvič, ko prideš voziš, te ziher ne bo spustila darovat.
Aja Summer055, glede čakanja je ful odvisno, kdaj greš. Js nikol ne grem na krvodajalske akcije in nikol sred dneva, vedno zgodi zu3, ko si med prvimi. Tut če jim primankuje krvi, ne boš čaku dolg, če boš pršu zgodi zu3, pol se bo pa začel nabirat.
Dan pred darovanjem ni bil nikoli nič posebnega (normalno sem športala, jedla ipd.), na dan darovanja pa sem zjutraj zajtrkovala (naj bi bilo nekaj lahkega), tako kot vsak dan. Po darovanju sm se počutla normalno (nobene slabosti), edino malo bolj sem bila šibka (js sm to predvsem v roke čutla), in sicer šele nekaj ur po darovanju, tko da tist dan nism ravn športala. Js sm darovala prav tam pri KC v Lj na Šlajmerjevi (zavod RS za transfuzijsko medicino) in mi je blo tut osebje všeč, sploh sestre so zelo prijazne, se pogovarjajo s tabo o čist xy temah, da skor pozabš, da daruješ. Vsaj meni je doslej vedno ok vpičla iglo, tko da me ni bolel nekaj.
Je pa res, da zadevo vsak prenaša drugače, verjetno je vse skupaj odvisno tut od njegovga načina življenja in tega, kakšne napore je sicer pripravljen prenašat (npr. ornk ukvarjanje s športom), tko da pri takih potem res pridejo v upoštev napotki, da naj gre dan prej zgodaj spat, pravilno zajtrkuje ipd.. Js sm sposobna tist dan tut avto vozt, je pa res, da ko prvič daruješ je bolš, da prideš brez in se nasploh držiš napotkov, ker nikol ne veš, kako tvoje telo odreagira (tut js nism 1. vozila). Potem pa tko al tko vidš. V bistvu te tut sprašajo, če voziš in če prvič, ko prideš voziš, te ziher ne bo spustila darovat.
Aja Summer055, glede čakanja je ful odvisno, kdaj greš. Js nikol ne grem na krvodajalske akcije in nikol sred dneva, vedno zgodi zu3, ko si med prvimi. Tut če jim primankuje krvi, ne boš čaku dolg, če boš pršu zgodi zu3, pol se bo pa začel nabirat.
-
aderyn - Debatorica
- Na forumu od: 16. 5. 2008
Jaz sem pa hotela lansko leto darovati kri, pa grem ne pregled in je vse ok (hemoglobin, pritisk, itd), potem pa pridem do naslednje sestre, kjer bi se morala stehtati in me je kar domov poslala, da nisem dovolj težka, še preden sem na tehtnico stopila Pa sem rekla, da imam 50 kg (kot vem, je to meja), potem stopim gor in sem res imela 50.5 kg, pa je rekla da naj se še za kakšnih 10 kg zredim pa pridem!
Potem pa nisem več šla, ker se res nisem samo zaradi tega šla redit Pa naj omenim, da nisem presuha, le nizka sem in imam za svojo višino normalno težo. Ne vem, morda se je ustrašila, da bom skupaj padla.
Potem pa nisem več šla, ker se res nisem samo zaradi tega šla redit Pa naj omenim, da nisem presuha, le nizka sem in imam za svojo višino normalno težo. Ne vem, morda se je ustrašila, da bom skupaj padla.
There are no shortcuts to any place worth going.
-
Anjeske - Kofetarica
- Na forumu od: 13. 1. 2011
Enkrat samkrat sem probala it na krvodajalsko, pa so me zavrnil zarad kil (54) in nizkega pritiska. Mi je dohtarca rekla neki v stilu: "No, pridte pol čez ene par let, k boste že rodila pa mela ene 10 kil več." Nekako se nisem čudila, ker mam včasih tako nizek pritisk, da mi ga merilna mašinca sploh ne zazna Pozimi se itak vedno hecam, da hiberniram. Sam tko je, navadla sem se, pa naučila sem se ukrepat, kadar se kaže kakšna kriza.
- floribunda
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 2. 2007
Mene tudi to zanima. Z mojim včasih komaj migam. Na živce mi gre,ker se mi stemni pred očmi ali vidim zvezde, vsakič ko na hitro vstanem in potem iz čepečega položaja vstajam kot kak 70letnik z revmo. Skupaj sicer ne padam, ampak vseeno ni prijetno, ker nikoli ne vem al bom ostala na nogah ali bom pač tokrat skupaj padla.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov