Bolečine v križu
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
Prvi neprebran prispevek • 11 prispevkov
• Stran 1 od 1
- piciyu
- Sramežljivka
- Na forumu od: 3. 11. 2007
- Kraj: MS
Pred dvema mesecema so se mi pojavile bolečine v križu. Najverjetneje od neprestalnega sedenja v enem položaju, ker sem se zares intenzivno pripravljala za izpit in si izpisovala snov. Danes me že tako grozno boli, da mi več nič ne pomaga: ne terapija s pasom (kao Cosmodisk), niti ležanje na trdi podlagi, niti tablete Naklofen 75, niti kreme proti vnetju in bolečinam. Prepogibanje mi je zelo mučno, bolečine so nevzdržne. Zdravniku NE GREM, ker je edina možnost injekcija, ki je pa ne morem videti.
Kaj menite vi, obstaja še kaj, da mi te bolečine izginejo? Imam še 2 leti študija pred mano, kar pomeni neprestalno sedenje po predavalnicah in pred knjigami in računalnikom.
Kaj menite vi, obstaja še kaj, da mi te bolečine izginejo? Imam še 2 leti študija pred mano, kar pomeni neprestalno sedenje po predavalnicah in pred knjigami in računalnikom.
- lady gumica
- Komunikatorka
- Na forumu od: 12. 11. 2007
Mislim, da bi vseeno morala k zdravniku kajti bolečine v križu niso nujno posledica sedenja.
Ko te ne bo več tako bolelo pa poskusi s kakimi vajami za krepitev hrbtnih mišic pa večkratnimi pavzami med sedenjem.
Ko te ne bo več tako bolelo pa poskusi s kakimi vajami za krepitev hrbtnih mišic pa večkratnimi pavzami med sedenjem.
-
small_star - Kofetarica
- Na forumu od: 30. 3. 2008
- Kraj: made & heaven
Za začetek mogoče zamenjaj stol, na katerem sediš. Jaz sem recimo ugotovila, da mi bolečine povzroča stol na kolesih (navaden pisarniški stol). Uporabi navaden stol, brez koles (recimo kuhinjski stol). Ko se prepogibaš, se prepogni s celo hrbtenico, da je ne ukriviš. Ko dviguješ predmet, naredi isto. Pojdi na kakšno masažo, posebej za hrbtenico (terapevtska masaža hrbtenice, tu se maser posveti trtici in vratnemu delu hrbtenice). K zdravniku le pojdi na posvet, mogoče ti bo predpisal vaje za fizioterapijo.
NiKoLi Ne ReCi NiKoLi
-
GoldenEye - Komunikatorka
- Na forumu od: 23. 8. 2008
Boga! Vem, kako ti je, ker mam sama enake probleme kot ti. Mene križ najbolj boli zjutri, ko vstanem. Pri zdravniku sm že bla - me je dala na rentgen in so slike pokazale le krivo hrbtenico. Za to pa nimaš drugega kot kakšno fizioterapijo. Jst sm opazla, da se je stanje malenkost izboljšalo, ko sem doma sama delala vaje za hrbtenico. Link za te vaje je že biu objavljen na tem forumu...Tko, da ti priporočam, da si vsak dan vzameš 10 min in nardiš te vaje. Pa pazi na držo! A si mogoče kdaj padla na "rit"? Tud to ma lahk kasnej kakšne posledice... Upam, da bo kmal boljše!
- Tysia
- Kofetarica
- Na forumu od: 11. 5. 2008
Verjetno bi bilo dobro začeti delati vaje za raztezanje in za moč za trebušni steznik - za hrbtne, trebušne in stranske mišice.
Najprej poizkusi ugotoviti, ali imaš morda lordozo ali pa skoliozo (poglej na netu, kaj to je - "neprava" ukrivljenost hrbtenice v različne smeri). Če ja, izvajaj vaje za mišice tako, da boš krepila tiste mišice, ki vlečejo hrbtenico v nasprotno smer od tistih, ki jo vlečejo v patologijo - npr. v stanje skolioze. Za tiste mišice, ki pa vlečejo v nepravo smer, delaj vaje za raztezanje.
Vedno delaj na SIMETRIJI telesa.
Pomembne tukaj so tudi vaje za moč tako za trebušne, hrbtne, kot stranske mišice (steznik telesa), pri čemer paziš, da imaš hrbtenico vedno v naravnem, pravem položaju ter da vaje izvajaš tako, da je telo simetrično. Če si simetrična to simbolično pomeni v enem sklopu vaj: 20 trebušnjakov alias "zapiranje knjige" + 20 zaklonov v leži na trebuhu (ki pa so za hrbtne mišice) + 10 na vsako stran za stranske trebušne mišice.
Če svojega telesa ne poznaš dovolj dobro, bi bilo pametno, da se odpraviš k strokovnjaku na tem področju ali pa vprašaš koga, ki se s tem ukvarja ter ga prosiš, da preverita stanje hrbtenice.
Vedno pa poizkušaj paziti na držo.
------------------------
Dodatek:
Ker vidim, da pišeš, da je stanje akutno, poizkusi z rahlim raztezanjem in s kontroliranim krčenjem mišic, brez da spremeniš položaj (če zaznavaš mišice). Morda ne bi bilo slabo poizkusiti še iz kakšno akupresuro in pa vizualizacijo.
Za predavanja pa...zvečer in zjutraj narediš sklop vaj za moč in za raztezanje, kar ti vzame recimo 2krat po 10 min, ter se pravilno držiš med predavanji, in se občasno pretegneš, pa bi znala biti zadeva ok. Srečno!
Najprej poizkusi ugotoviti, ali imaš morda lordozo ali pa skoliozo (poglej na netu, kaj to je - "neprava" ukrivljenost hrbtenice v različne smeri). Če ja, izvajaj vaje za mišice tako, da boš krepila tiste mišice, ki vlečejo hrbtenico v nasprotno smer od tistih, ki jo vlečejo v patologijo - npr. v stanje skolioze. Za tiste mišice, ki pa vlečejo v nepravo smer, delaj vaje za raztezanje.
Vedno delaj na SIMETRIJI telesa.
Pomembne tukaj so tudi vaje za moč tako za trebušne, hrbtne, kot stranske mišice (steznik telesa), pri čemer paziš, da imaš hrbtenico vedno v naravnem, pravem položaju ter da vaje izvajaš tako, da je telo simetrično. Če si simetrična to simbolično pomeni v enem sklopu vaj: 20 trebušnjakov alias "zapiranje knjige" + 20 zaklonov v leži na trebuhu (ki pa so za hrbtne mišice) + 10 na vsako stran za stranske trebušne mišice.
Če svojega telesa ne poznaš dovolj dobro, bi bilo pametno, da se odpraviš k strokovnjaku na tem področju ali pa vprašaš koga, ki se s tem ukvarja ter ga prosiš, da preverita stanje hrbtenice.
Vedno pa poizkušaj paziti na držo.
------------------------
Dodatek:
Ker vidim, da pišeš, da je stanje akutno, poizkusi z rahlim raztezanjem in s kontroliranim krčenjem mišic, brez da spremeniš položaj (če zaznavaš mišice). Morda ne bi bilo slabo poizkusiti še iz kakšno akupresuro in pa vizualizacijo.
Za predavanja pa...zvečer in zjutraj narediš sklop vaj za moč in za raztezanje, kar ti vzame recimo 2krat po 10 min, ter se pravilno držiš med predavanji, in se občasno pretegneš, pa bi znala biti zadeva ok. Srečno!
- piciyu
- Sramežljivka
Hvala za priporočila. Ne vem kako je do tega prišlo, saj se kar redno ukvarjam s športom (tečem, rolam). Kar se tiče raztezanja, sem več na tleh in se raztezam kot pa v kakšnem drugem stanju. Tudi spim na hrbtu ali trebuhu. Pri prepogibanju se ne prepogibam, ker svinjsko boli, zato naredim počep. Danes sem opazila, da niti na wc ne morem več sama, take težave imam Mislim da moram res k zdravniku. Masiranje mi ni pomagalo (fant me zdaj že nekaj dni dnevno tri-krat zmasira + namaže z gelom Naklofen). Se bom pa še vseeno naprej raztegovala, mislim da mi to malo omili bolečino. Pol pa grem konec tedna k dohtarju Hvala še enkrat za nasvete.
-
rdeče vrtnice - Kofetarica
- Na forumu od: 18. 5. 2007
small_star napisal/-a:Za začetek mogoče zamenjaj stol, na katerem sediš. Jaz sem recimo ugotovila, da mi bolečine povzroča stol na kolesih (navaden pisarniški stol). Uporabi navaden stol, brez koles (recimo kuhinjski stol). Ko se prepogibaš, se prepogni s celo hrbtenico, da je ne ukriviš. Ko dviguješ predmet, naredi isto. Pojdi na kakšno masažo, posebej za hrbtenico (terapevtska masaža hrbtenice, tu se maser posveti trtici in vratnemu delu hrbtenice). K zdravniku le pojdi na posvet, mogoče ti bo predpisal vaje za fizioterapijo.
Super napisano. Mogoče kakšen šport tudi pomaga.
http://www.topshop.si/7nasvetovzaivljen ... ticle.html
http://www.viva.si/clanek.asp?ID=4181
mogoče ti bo tole kaj pomagalo? No upam da
ℓινє...ℓαυgн...ℓσνє...
ℓυкα<3
ℓυкα<3
-
astra_mb - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 25. 8. 2005
sama vem kako hudo je to..priporočam obisk kiropraktika...meni je blazno pomagal...noben zdravnik nič...tam te samo pošiljajo sem in tja..pomaga pa itak nič...jaz sem že v prvi vrsti zavrnila fizioterapije pa mi ni žal, da sem potem samoplačniško odšla h kiroptaktiku...resnično priporočam...pazi le, da boš izbrala takšnega, ki je v osnovi doktor, ima diplomo in ne kakšnega kvazi kiropraktika...priporočam zdravnike manualne medicine mogy...res so najboljši...
...i still believe in your eyes...
there is no choice, I belong to your life...
because I will live to love you someday...
you'll be my baby and we'll fly away....
there is no choice, I belong to your life...
because I will live to love you someday...
you'll be my baby and we'll fly away....
- _tejcha
- Komunikatorka
- Na forumu od: 20. 9. 2007
- Kraj: Gorenjska
Sm mela iste težave,ko je kdaj bolel tok da so mi tekle solze in nisem tud vstat mogla...šla sm do zdravnice in dobila neke tablete in list z vajami za utrditev hrbtnih mišic...zdj je že kakšno leto mir pred temi težavami,tko da probej s kšnimi vajami
- piciyu
- Sramežljivka
Tja, tako se je zgodilo. Včeraj me je tak vtrgalo, da nisem mogla niti koraka narediti, tako da so me urgentno odpeljali zdravniku. Dobila sem injekcijo (ki mi ni učinkovala) in tri vrste tablet: dve proti živcem in Naklofen Duo. Sicer mi trenutno ne pomagajo najbolj, ker mi grejo bolečine direktno V živce in me boli vsak migljaj in tudi če mirujem, vendar moram počakati do pondeljka in se ponovno oglasiti pri zdravniku. Diagnoze mi ni znal postaviti, misli pa, da se mi je živec vkleščil ali celo vnel. Bom vidla naslednji teden.
Ketonal si bom pa res kupila, ker so mi že priporočali. Očitno mora res pomagat...
Ah ja... pa še h kiropraktiku grem
Ketonal si bom pa res kupila, ker so mi že priporočali. Očitno mora res pomagat...
Ah ja... pa še h kiropraktiku grem
Prvi neprebran prispevek • 11 prispevkov
• Stran 1 od 1
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]