Alergija na sonce

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Ali imate alergijo na sonce?

da
47
59%
ne
33
41%
Skupaj glasov : 80

Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 5. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 26. Maj. 2007 12:28

Na strani od LEK-a sem našla tole:

Bolnikov, ki imajo težave zaradi sonca, je vedno več. Alergija na sonce se pojavi na začetku poletne sezone. Prizadene predvsem svetlopolte ljudi. Po prvem intenzivnem sončenju se na koži pojavijo srbeče, rdečkaste vzbokline (urtike) ali mehurčki. Prizadeti so tisti deli telesa, ki ponavadi niso izpostavljeni soncu (dekolte, roke, noge, ramena ...).
Tudi pri tej alergiji ima pomembno vlogo histamin, ki se sprosti pod vplivom sončnih žarkov.

Posebna oblika alergije na sonce so t. i. akne Mallorca, srbeče, aknam podobne spremembe na koži. Povzroči jih kombinacija maščob na koži (npr. pri uporabi mastnih zaščitnih krem) in sončnih žarkov.

Najboljša zaščita pred alergijo na sonce je vsekakor izogibanje sončenju in zaščita telesa z lahkimi oblačili pred sončnimi žarki. Pri aknah Mallorca svetujemo, naj se ljudje izogibajo soncu in uporabljajo nemastne zaščitne kreme (npr. gele) brez emulgatorjev.

Saj verjetno vse veste za kaj gre pri tej stvari..

zanima me samo, če imate kakšne posebne načine, kako preprečiti te nadležne bele pikice na rokah..

Ker jest mam pol še navado, da jih spraskam dol in mam zarad tega že polno brazgotinic na zgornjem delu roke :cry:
legally blonde
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a legally blonde » 26. Maj. 2007 13:44

Js mam tut alergijo na sonce, sam nimam belih pikc. Men se nardijo take cist mejhne rdece pikce ena zravn druge k pol zgledajo k eni rdeci fleki po kozi pa srbijo me. Sam pol zvecer al pa cez noc zginejo.

Mi je pa zdravnica predpisala Flonidan, da sm lohk poleti trenerala na soncu pa je blo kul, sam na morju k sm bla pa ceu dan na plazi pa ni pomagal.
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 26. Maj. 2007 14:52

Prov smotana zadeva tole..

Pa lan se spomnem, da sem mela čist mal.. letos me pa kr srbi..
Pomoje, da je blo pol, k sm bla neki časa na morju bolš.. da ko mal barve dobiš, nekak zgine..
sam se ne spomnem dobr..
Uporabniški avatar
any_any
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a any_any » 26. Maj. 2007 15:51

Tudi meni se naredijo rdece pikice oz. bolj fleki, ki me zacnejo ful srbeti. Vcasih nastanejo na dekolteju, vratu ali pa v prepogibu rok. Sprva sem mislila da sem alergicna na sonce ali pa na slano vodo, ker se mi je to vedno pojavljalo poleti in kadar je pihalo. Nato pa sem se sla testirati za alergije in ugotovila da mi to dela oljka, ko jo raznasa veter okoli. Drugace pa jaz tudi uporabljam Flonidan.
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 26. Maj. 2007 16:03

kaj pa je to Flonidan - tablete, krema,.....
Uporabniški avatar
ushergirl
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 4. 10. 2004
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a ushergirl » 26. Maj. 2007 16:13

^ Jaz sem jemala flonidan sam ni nič pomagal- bsaj kukr se spomnim.
Uporabniški avatar
punchka
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a punchka » 26. Maj. 2007 16:22

jaz sem tudi alergična, samo je zdaj že bolje. že kaki 2 leti nisem rabila vzet tablet...upam da bo tako ostalo. drugače sem pa jemala letizen.
aja pa tudi meni se ne pojavljajo bele pikice, ampak taki veliki rdeči fleki, ki me srbijo za znoret :?
to infinity and beyond!
Uporabniški avatar
any_any
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a any_any » 26. Maj. 2007 16:47

Flonidan oz. Flonidan S so tabletke. Obstajajo tudi kreme, ampak meni je edino Flonidan ustavil. Zacel na bi delovati 20min po zauzitju in ena tableta te "varuje" 24h.

Jaz recimo ko grem na morje, dokler ne piha oz. se mi malo zacnejo pojavljati fleki ne jemljem nic, ko pa pride veter pa takoj vzamem Flonidan in ga jemljem dokler se mi alergija ne ustavi. Ce se mi ze pojavi malo, jo raje "zatrem" na zacetku.

Drugace sem si pa jaz na plazi pomagala, da sem s seboj vedno imela svezo vodo s katero sem zmocila majhno brisaco in sem si ko je blo ze prevec mucno sla narahlo cez alergijo. Me je manj srbelo, ampak ni trajalo glih nevem kolko cajta.
pixi
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 1. 4. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a pixi » 26. Maj. 2007 17:06

Tudi sama sem imela alergijo na sonce. Meni zelo pomaga, če kakih 14 dni preden grem na morje pijem kalcijeve šumeče tablete in potem se mi ta alergija ne pojavi. Kalcijeve tablete vzamem tudi zraven na morje in še tam pol to pijem (eno na dan).

Če pa se slučajno pojavijo rdeči fleki, pa se potem namažem z ognjičem in kar hitro izginejo pa tudi srbeti nehajo.
Uporabniški avatar
Zoey
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 7. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Zoey » 27. Maj. 2007 13:32

Tudi jaz sem imela nekaj časa resne probleme na morju z alergijo. Začelo se je z majhnimi rdečimi pikicami (največ po dekulteju), sčasoma pa je koža postala prav gobasta,pa ful me je peklo in srbelo ob enem.
Imajo pa na morju v lekarnah kremo,ki jo delajo tam prav za to alergijo pa res pomaga ima pa kratek tok trajanja.
Drugače sem pa bila pri osebni zdravnici zaradi te alergije,pa mi je predpisala letizen,ki ga jemljem 14 dni pred in na morju pa mi pomaga.
Uporabniški avatar
..aNia*.
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 25. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a ..aNia*. » 27. Maj. 2007 14:32

jooj..js tud sm spadam

prvič se mi je tole pojavl v neki koloniji na morju: bla sm skor povsod polna majhnih rdečih pikic (edin pod kopalkam ne)...na konc še spat nism mogla več kt sem se skoz praskala..nasrečo sem potlej šla obiskat tamkajšno zdravnico kt mi je dala cleratin (blo mal bolš pol)

drgač pa tko no: jemlem neki prot alergijam, ene šumeče tablete, včasih sem pa jedla tablete za samoporjavitev pa so tud fuul pomagal (sam moja polt ni bla nč bl zagoreta :P )
Don''t care what people say, just follow your own way...
¤MajC¤
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a ¤MajC¤ » 27. Maj. 2007 14:39

jaz sem clamitan? al nekaj takega ali pa flunidan, zraven pa se hodim počasi nastavlat v solarij, po minutkah, sicer nisem tako bledolična, mam lep ten kože, ampak kak začutim sonce so tukaj že pike, rdečica, pikice, in kak kak me opeče se naslanjam na mrzlo steno, če je hudo pa kr na hladilnik :D ne in to ni smešno :)
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 27. Maj. 2007 15:53

a kalcijeve šumeče tablete so pč te vitaminske tablete, k jih majo v vseh trgovinah.. a je to kkšna druga varjanta..

Katere tablete a samoporjavitev pa priporočate?
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 27. Maj. 2007 21:04

ma sej pomoje nas je alergikov na sonce pol zemeljske oble :roll:
jst sm tud alergična na sonce in če ne pazim sem res ajoj..povsod mam take rdeče mejhne pike, katere spremlja rdečica..
tko, da se večino časa zadržujem v senci...
je pa lih zdej kolegici rekla zdravnica naj gre preden se bo predajala soncu lepo ene dvakrat v solarij in to naj bi kao ublažilo alergijo...flonidan pa meni, niti njej ne pomaga..samo senca do zdaj..
Uporabniški avatar
le@
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 24. 11. 2006
Kraj: Domžale

Neprebrana objavaNapisal/-a le@ » 28. Maj. 2007 10:17

Men sicer tudi Flonidan pomaga, sam mam raje tisto - bolje preventiva kot kurativa... :)

Sama pred poletjem začnem jest betakaroten tablete, pa nekajkrat v solarij, pa mam kr mir pol... Ampak Flonidan pa vseen s sabo nosim. :wink:

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov