Brezposelnost med mladimi
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
Prvi neprebran prispevek • 13 prispevkov
• Stran 1 od 1
-
_patchouli_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 25. 4. 2008
- Kraj: Na soncni strani Himalaje
Ma zadnjic sem videla, da se kar nekaj frizerk in zidarjev isce, mogoce ima pa primerno srednjo solo... Za karkoli drugega pa ze kar pricakujejo, da imas status studenta + cele dneve cas 

-
mastermind - Kofetarica
- Na forumu od: 4. 2. 2013
- Kraj: London, UK
Kje to, na zavodu? Zanimivo. Meni gre kar na smeh ko pogledam študentski servis in plačajo za nošnjo omar 3.5€ na uro, pa po možnosti je dela ravno za dve uri. Status študenta bi bilo treba povsem ukinit oz. ga izbrisat v delovni zakonodaji. Tako pa danes razne kvazi šole goljufajo državo s prodajo statusov, mah..
- elektrobum
- Komunikatorka
- Na forumu od: 15. 7. 2012
- Kraj: Štajerska
na zavodu je dela kolk češ, podjetja ki ponujajo delo je tut kolk češ, ampak fora je v tem ker je večina ljudem spod časti delat za 3€ oz. so zelo zelo zbirčni glede dela, vsak bi mel same fine dele, nekje v velikem timu mal prestavo čez mesec nič skrbi na koncu pa mel okol 900€ plače, ne me besat ......kaj si moraš prav nič, tak je sistem in politika v državi.. sprejmi ali pusti ali odidi
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo
-
mastermind - Kofetarica
- Na forumu od: 4. 2. 2013
- Kraj: London, UK
Fora je, ker delodajalci izkoriščajo mlade. Hostese na kongresih so plačane okoli 6-8€ na uro. Organizator kongresa pa za to isto osebo zaračuna naročniku 16€ na uro. Kje se izgubi teh deset evrov, ne pitaj... Samo en izmed ogromno primerov.
Se pa strinjam, da bi mladi želeli z diplomo takoj neko super ah in oh službo. Vsaka medalja ima dve strani.
Se pa strinjam, da bi mladi želeli z diplomo takoj neko super ah in oh službo. Vsaka medalja ima dve strani.
-
_patchouli_ - Cosmopsiho
Jah, jaz sem kelnarila od zacetka faksa, po diplomi mislim da je jasno, da bi rada sluzbo, ki malo vec obeta. Ni nujno, da je to oh in sploh direktorska sluzba, ampak vesela bi pa bila, ce bi bilo nekaj, na cemer bi se dalo graditi nadaljno kariero.
Pa bi tudi kelnarila, ker jesti je treba, ampak brez statusa tega ne morem vec. In ne, nisem videla na zavodu ravno veliko del, za katera bi vsaj priblizno izpolnjevala pogoje. Tako da ni vse v tej pregovorni vzvisenosti in lenobi.
Se opravicujem za svoj pesimizem.
Pa bi tudi kelnarila, ker jesti je treba, ampak brez statusa tega ne morem vec. In ne, nisem videla na zavodu ravno veliko del, za katera bi vsaj priblizno izpolnjevala pogoje. Tako da ni vse v tej pregovorni vzvisenosti in lenobi.
Se opravicujem za svoj pesimizem.
- Axl
- Sramežljivka
- Na forumu od: 8. 5. 2014
- Kraj: Lj
Dodal bi neki stvari s tehničnega vidika, kr nekaj informacij napisanih tle ne drži.
Nikol še nisem zasledil oglasa za "nošnjo" omar za 3,5 eur/ uro niti ne nihče, ki ga poznam. Minimum za selitev je 4,5 eura/h, standard 5 eur/več. Ponavad da delodajalec še kakšno dodatno uro zraven. Torej 2,5 ure dela, 15-20 eurov. Lahko se tud lepo zasluži, je pa res da izkoriščajo večina ter je premalo plačano.
Pozor znesek, ki ga prejme študent ni celoten strošek delodajalca!
Delodajalec ima še okol 30 % dodatnih stroškov.
http://www.studentski-servis.com/studentsko-delo/obremenitev-in-stroski-studentskega-dela
Ukinitev študesnkih servisov ne rešuje problema, kr je problem drugje. V grčiji, španiji, .... nimajo študentskih servisov ter je vseeno ekonomija v slabem stanju.
Nekateri delodajalci izkoriščajo, nekateri ne, nekateri se komaj "šlepajo" sami,...
Nesmisel je trdit, da je dovolj delovnih mest, še večji pa, da so ljudje "izbirčni".
http://www.ess.gov.si/
Torej 1 delovno mesto v povprečju na 123 brezposelnih oseb.
S tem da marsikater delodajalec izkorišča, ne plačuje redno, odnosi na delovnem mestu niso urejen, delo je poden. No nekater delodajalci so pa super.
Izšolan kader velikokrat ne more dobit niti slabo plačanega dela/prakse na svojem področju ter tud drugje ne,... nekater ga pa lahko dobijo, sam jih je pa malo.
Jz osebno bi najraje dal v časopis odgovorno osebo, ki je dala oglas za delo 3eur/h ali manj. Če ne pa bi ga vsaj poklical ter mu povedal par krepkih, tako osebo, ki se odloč za to bi moralo biti sram. Komaj se držim nazaj. Javne bolnišnice(Petra Držaja ter UKC) dajo oglas za delo 2,56 evra/h prek š. servisa,...
V času industrijske revolucije se je ogromno ljudi preselilo v mesta,.. Torej na voljo je bilo ogromno delovne sile, kar pa so industrijalci izkoristili ter svinjsko obogateli. Torej ljudje so delal praktično cel dan, 6 dni na teden, živel v barakarskih naseljih, komaj so se preživel. Nesreče so bile pogoste, poškodbe sluha, poškodbe rok,...
Pol so delavci začel razna gibanja,.... v Zda so sindikati mi pa smo imeli močnejša gibanja,... Zakaj? zato, da se ne pristane na kapitalistični zakon ponube/povpraševanja ter se ustav nižanje plač,... Neka meja mora bit, pod katero delavci nočejo več delat za tak denar in prav bi bilo, da nihče ne gre pod to mejo ter se prisil odgovorne da se plače ter standard dvigne,... kr v interesu kapitalista ni, da bo delavec premožen, al pa mel dobro življenje, on gleda, da bo čimveč denarja potegnil zase. Tko da meja mora bit, ne pa pristat na nehumane pogoje.
Zdj če en delavec pristane na prenizko plačo ne škoduje sam seb, ampak tud ostalim, kr pol dovoli še večje izkoriščanje ter nadaljno nižanje plač ter standarda.
Nikol še nisem zasledil oglasa za "nošnjo" omar za 3,5 eur/ uro niti ne nihče, ki ga poznam. Minimum za selitev je 4,5 eura/h, standard 5 eur/več. Ponavad da delodajalec še kakšno dodatno uro zraven. Torej 2,5 ure dela, 15-20 eurov. Lahko se tud lepo zasluži, je pa res da izkoriščajo večina ter je premalo plačano.
Pozor znesek, ki ga prejme študent ni celoten strošek delodajalca!
Delodajalec ima še okol 30 % dodatnih stroškov.
http://www.studentski-servis.com/studentsko-delo/obremenitev-in-stroski-studentskega-dela
Ukinitev študesnkih servisov ne rešuje problema, kr je problem drugje. V grčiji, španiji, .... nimajo študentskih servisov ter je vseeno ekonomija v slabem stanju.
Nekateri delodajalci izkoriščajo, nekateri ne, nekateri se komaj "šlepajo" sami,...
Nesmisel je trdit, da je dovolj delovnih mest, še večji pa, da so ljudje "izbirčni".
http://www.ess.gov.si/
Torej 1 delovno mesto v povprečju na 123 brezposelnih oseb.
S tem da marsikater delodajalec izkorišča, ne plačuje redno, odnosi na delovnem mestu niso urejen, delo je poden. No nekater delodajalci so pa super.
Izšolan kader velikokrat ne more dobit niti slabo plačanega dela/prakse na svojem področju ter tud drugje ne,... nekater ga pa lahko dobijo, sam jih je pa malo.
Jz osebno bi najraje dal v časopis odgovorno osebo, ki je dala oglas za delo 3eur/h ali manj. Če ne pa bi ga vsaj poklical ter mu povedal par krepkih, tako osebo, ki se odloč za to bi moralo biti sram. Komaj se držim nazaj. Javne bolnišnice(Petra Držaja ter UKC) dajo oglas za delo 2,56 evra/h prek š. servisa,...
V času industrijske revolucije se je ogromno ljudi preselilo v mesta,.. Torej na voljo je bilo ogromno delovne sile, kar pa so industrijalci izkoristili ter svinjsko obogateli. Torej ljudje so delal praktično cel dan, 6 dni na teden, živel v barakarskih naseljih, komaj so se preživel. Nesreče so bile pogoste, poškodbe sluha, poškodbe rok,...
Pol so delavci začel razna gibanja,.... v Zda so sindikati mi pa smo imeli močnejša gibanja,... Zakaj? zato, da se ne pristane na kapitalistični zakon ponube/povpraševanja ter se ustav nižanje plač,... Neka meja mora bit, pod katero delavci nočejo več delat za tak denar in prav bi bilo, da nihče ne gre pod to mejo ter se prisil odgovorne da se plače ter standard dvigne,... kr v interesu kapitalista ni, da bo delavec premožen, al pa mel dobro življenje, on gleda, da bo čimveč denarja potegnil zase. Tko da meja mora bit, ne pa pristat na nehumane pogoje.
Zdj če en delavec pristane na prenizko plačo ne škoduje sam seb, ampak tud ostalim, kr pol dovoli še večje izkoriščanje ter nadaljno nižanje plač ter standarda.
- elektrobum
- Komunikatorka
- Na forumu od: 15. 7. 2012
- Kraj: Štajerska
tako mimogrede, podjetnik ni kirv da okol prnaša ludi on se samo po zakonu ravna(kje so lukne, kje so pravice, dolžnosti, postopki sodstva, razna poznanstva)! KRIVI so pa tisti ko so takšne zakone postavl, pri koritu okrepajte ne na petem kolenu...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
A to se ti zdi kao velik razlike? Moja ura je 65-70 evrov od tega delodajalec zame nameni 18 evrov, 9 jih pobere drzava, meni ostane 9.mastermind napisal/-a:Hostese na kongresih so plačane okoli 6-8€ na uro. Organizator kongresa pa za to isto osebo zaračuna naročniku 16€ na uro. Kje se izgubi teh deset evrov, ne pitaj... Samo en izmed ogromno primerov.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
-
_patchouli_ - Cosmopsiho
Axl napisal/-a:Ukinitev študesnkih servisov ne rešuje problema, kr je problem drugje. V grčiji, španiji, .... nimajo študentskih servisov ter je vseeno ekonomija v slabem stanju.
Ne bi resilo celotne ekonomije, bi pa resilo problem marsikaterega mladega diplomanta, ki ne dobi sluzbe brez studentske napotnice...
Baje imamo eno najvisjih stopenj brezposelnosti pri mladih (se mi ne da iskati statisticnih podatkov, sem na sihtu

V firmi, kjer delam, sem razen ene dveh in vodilnih partnerjev z 28imi leti najstarejsa. Ostali s(m)o mladici, na zacetku kariere, direkt s faksa, eden se v zakljucni fazi solanja. Moj sef pac verjame v razvoj svojega kadra... Aja, zivim v tujini.
Ps: pa da se razumemo, nisem proti temu, da studenti delajo. Se bolj super bi sicer bilo, da jim dejansko razen za nabiranje strokovnih izkusenj sploh ne bi bilo treba, ampak do takrat pa delovne studente popolnoma podpiram!

- Axl
- Sramežljivka
- Na forumu od: 8. 5. 2014
- Kraj: Lj
Jz vseen ne verjamem, da bi to kj realno pomagal celotni ekonomiji.
Vseeno je potrebno drugje več naredit, tam kjer so glavni problemi, ne pa posledice.
No jz mam pa dans prost dan ter lahk gledam statistiko ter jo z veseljem, da tako podprem svoje trdite ter lažje vidim katere ne držijo ter zanima me. Naljmo si čiste vode. Bom pa delal v soboto, pa nč neta.
http://www.statista.com/statistics/266228/youth-unemployment-rate-in-eu-countries/
Slovenci smo v sredini v povprečju Euja glede nezaposlenosti mladih. S tem pa da če dodamo zaposlene prek štud. servisa okol 25000 ter nezaposlene, ki imajo status se procent dejansko ne spremeni dost, mogoč se mal zviša, al pa tud ne dost.
Hrvati pa so skoraj na vrhu,...
Do "krize" 2008 smo mel en najnižjih procentov brezposelnosti neko obdobje...
Tko da jz tle ne vidim neke izjeme v Sloveniji, je tud drugje večja/manjša, podobna brezposelnost mladih.
Podjetja so v slabem stanju ter iščejo pocen varianto ter zato najemajo preko študentskega servisa.
Bolj je problem okolja, stare jugo mentalitete, korupcije, zajebancije. Ter tud dejansko niso ugodni pogoji za ustanavljanje novih podjetij, ki bi zaposlovala mlade diplomante.
V Euju pa nismo konkurenčni. Z vstopom v Eu ni bilo več carine, to pomen da so naša zaspana podjetja, ki jo jih vodil ljudje izšolan v starem jugo režimu izgubila tekmovalno prednost ter so z prepočasnim prilagajanjem izgubila v boju z velikimi koorporacijami, vmes so se pa še zadolžila pr naših bankah ter celo morje problemov je. Ne da se mi, je preveč lep dan vzunaj.
Vseeno je potrebno drugje več naredit, tam kjer so glavni problemi, ne pa posledice.
No jz mam pa dans prost dan ter lahk gledam statistiko ter jo z veseljem, da tako podprem svoje trdite ter lažje vidim katere ne držijo ter zanima me. Naljmo si čiste vode. Bom pa delal v soboto, pa nč neta.

http://www.statista.com/statistics/266228/youth-unemployment-rate-in-eu-countries/
Slovenci smo v sredini v povprečju Euja glede nezaposlenosti mladih. S tem pa da če dodamo zaposlene prek štud. servisa okol 25000 ter nezaposlene, ki imajo status se procent dejansko ne spremeni dost, mogoč se mal zviša, al pa tud ne dost.
Hrvati pa so skoraj na vrhu,...
Do "krize" 2008 smo mel en najnižjih procentov brezposelnosti neko obdobje...
Tko da jz tle ne vidim neke izjeme v Sloveniji, je tud drugje večja/manjša, podobna brezposelnost mladih.
Podjetja so v slabem stanju ter iščejo pocen varianto ter zato najemajo preko študentskega servisa.
Bolj je problem okolja, stare jugo mentalitete, korupcije, zajebancije. Ter tud dejansko niso ugodni pogoji za ustanavljanje novih podjetij, ki bi zaposlovala mlade diplomante.
V Euju pa nismo konkurenčni. Z vstopom v Eu ni bilo več carine, to pomen da so naša zaspana podjetja, ki jo jih vodil ljudje izšolan v starem jugo režimu izgubila tekmovalno prednost ter so z prepočasnim prilagajanjem izgubila v boju z velikimi koorporacijami, vmes so se pa še zadolžila pr naših bankah ter celo morje problemov je. Ne da se mi, je preveč lep dan vzunaj.
Zadnjič spremenil Axl, dne 04. Jun. 2014 21:48, skupaj popravljeno 1 krat.
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
Axl napisal/-a:Podjetja so v slabem stanju ter iščejo pocen varianto ter zato najemajo preko študentskega servisa.
Tudi ce niso v slabem stanju bodo vzeli studente za kar se pac da (podpora, receptorke, razne deklice za vse). Kar je tocno prav, karkoli drugega je oskodovanje firme in neodgovorno upravljanje firme.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
- floribunda
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 2. 2007
Glede kavic in podobnega...meni so kavice pac frendice placale, ce ne smo se pri eni doma na kavi dobile. Enako velja za kosila in pivicke in podobne zadeve.
Cot v resnici rabis ful malo. V zadnjih dveh letih sem si kupila dve jopici, 2 oblekci in par parov zab in kratkih majic. In mi je toplo in sem oblecena.
Problem je ko nimas za zavarovanje, ko pozabis tipa zafehtat za dnar ko ta kam gre in si ne mores niti zemlje kupit...in pol jes jajca in krompir tri dni. Pa si se vedno sit.
Komot lahko narocis v lokalu kozarec vode, ko gres s kom na drink. Nihce te ne bo cudno gledal.
Cot v resnici rabis ful malo. V zadnjih dveh letih sem si kupila dve jopici, 2 oblekci in par parov zab in kratkih majic. In mi je toplo in sem oblecena.
Problem je ko nimas za zavarovanje, ko pozabis tipa zafehtat za dnar ko ta kam gre in si ne mores niti zemlje kupit...in pol jes jajca in krompir tri dni. Pa si se vedno sit.
Komot lahko narocis v lokalu kozarec vode, ko gres s kom na drink. Nihce te ne bo cudno gledal.
Prvi neprebran prispevek • 13 prispevkov
• Stran 1 od 1
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov