slovenski jezik in književnost + sociologija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
sweety tweety
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 30. 1. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a sweety tweety » 02. Feb. 2012 14:04

A je tukaj kdo, ki študira v Mb na FF slovenski jezik in književnost ter sociologijo (dvopredmetno)? Sem prečekirala predmetnike, a si ne predstavljam, kako izgleda združen predmetnik, zahtevnost študija dveh smeri hkrati, skratka kako izgleda dvopredmetni študij. Zanima me, v čem se razlikujeta enopredmetni in dvopredmetni študij? Bi mi lahko kdo približal predstavo, da se bom lažje odločila kam naprej?

Hvala! :)
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 25. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 07. Feb. 2012 15:18

kje se pa s tema dvema smerema sploh da zaposliti? :?
Uporabniški avatar
Leonessa
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 6. 4. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Leonessa » 11. Feb. 2012 16:39

Kolikor je meni znano lahko poučuješ slovenščino, opravljaš delo lektorja, urednika ipd. Za sociologijo pa ne bi vedela, sem pa za to smer slišala, da je bolj slaba izbira kar se tiče zaposlitvenih možnosti.
Uporabniški avatar
katy.
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 7. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a katy. » 11. Feb. 2012 21:11

Upam, da si bla na informativcih zdaj 10. in danes :D Najbrž so ti znali tam najbolše povedat, čeprav potem srečaš folk, ki seveda nič ne vpraša :)

Lahko učiš ja po petih letih, če vse narediš v roku. Tudi sociologijo lahko učiš. Lektoriraš lahko.. to pa je manj ali več vse mislim :) No najbrž se še kaj najde, ampak družboslovci smo itak težko zaposljivi :wink:
Uporabniški avatar
Stina3
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 9. 2. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Stina3 » 11. Feb. 2012 21:31

Eh, pred leti, ko sem jaz bila na informativnem dnevu za enopredmetni slovenski jezik s knjizevnostjo, so nam kar precej nakladali, da smo lahko ucitelji, lektorji, novinarji, knjiznicarji ... Pol pa izves da rabis za knjiznicarja bibliotekarski izpit zraven, ki ga lahko gres delat po katerem koli studiju, da se kot novinar precej tezko zaposlis s to diplomo ... Nam so stvari predstavili veliko bolj roznate, kot so potem bile.
Uporabniški avatar
Leonessa
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 6. 4. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Leonessa » 11. Feb. 2012 22:10

Ne vem, zakaj na informativnih tako radi mešajo zraven opcije z dodatnimi izpiti/tečaji/licencami, ko pa je pomembno (v prvi fazi) samo to, kje se lahko zaposliš z diplomo oz. magisterijem določenega študijskega programa. Dodatna usposabljanja idr. se odloči posameznik sam, ali mu bo na poklicni poti koristilo oz. ali določen izpit/licenco potrebuje za željeno delo. V osnovi pa naj povedo konkretne in realne možnosti, kje ima diplomant sploh možnost delati, v kolikor seveda prepriča tudi z drugimi lastnostmi. Ti seznami "vsega in ničesar" so pa prav smešni, bodoči študenti pa se morajo vnaprej pozanimati, kakšne so dejanske možnosti in ne na prvo žogo nasedati informacijam, ki so tam zato, da pritegnejo. :wink:

Itak pa je večina družboslovnih smeri bolj kot ne sama sebi namen. Vsaj tri fakultete pri nas, od tega na eni na več smereh, naštejejo identična delovna mesta, kjer se diplomanti bojda lahko zaposlijo. Lep primer takega natolcevanja in zavajanja je FDV (Fakulteta namenjena Družbi in Videzu), razne fakultete za takšne in drugačne "uporabne" (?) vede, malo morje ekonomskih fakultet prisklednic EF in EPF (to so Doba, FOV, ESM, komercialne in ne vem kakšne vede še), razne humanistične vede, ki jih je že tako nekaj na ljubljanski FF pod različnimi psevdonimi in nekatere sorodne smeri tudi na mariborski FF, a morajo seveda še posebej uvesti fakulteto s takšnim imenom, da ne bo kakšen izgubljen dijak ali večni študent spregledal tega sila uporabnega programa, neka fensišmensi imitatorka pravne fakultete v mestu iger na srečo, kar bi lahko raje nadomestili s konkretno pravno fakulteto pod okriljem Univerze na Primorskem, če že mislijo v Sloveniji imeti še eno zibelko "pravnikov", skratka ... Toliko o družboslovnih faksih, ki vas zanimajo in slučajno niste utegnili iti na vse informativne, ker nekatere zanima čisto preveč smeri, hkrati pa nobena. Samo da se študira kajne, četudi se ne doštudira oz. četudi vam na koncu delo zagotovi srednješolska izobrazba.

:lol:
Uporabniški avatar
dolce_chicco
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 11. 11. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a dolce_chicco » 28. Feb. 2012 20:19

Stina3 napisal/-a:Nam so stvari predstavili veliko bolj roznate, kot so potem bile.

Saj to na večini faksov, še bolj na nekoncesioniranih visokošolskih programih.
Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov