študij bibliotekarstva

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
babushka
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 16. 1. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a babushka » 16. Jan. 2012 15:05

Je tukaj kakšen študent/ka bibliotekarstva na FF v Lj? Sem šele pred kratkim izvedela za ta študij in ker me je delo s knjigami vedno veselilo, sem začela razmišljati o izrednem študiju.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *Abby** » 16. Jan. 2012 16:46

Nekvaliteten študij, vsaj za moje pojme. Ne študiram bibliotekarstva, sem pa imela na tej smeri izbirni predmet. Študenti so neumni do skrajnosti, predavanja pa trivialna.

Ampak če te zanima zlaganje knjig na police - kar. :D
Uporabniški avatar
Leonessa
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 6. 4. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Leonessa » 16. Jan. 2012 22:04

V knjižnici lahko delaš tudi s kakšno drugo izobrazbo, ne rabiš za to tega faksa. Poznam eno punco, ki tam študira, pa je sama rekla, da študij dela z levo roko, zraven pa dela še dva šihta.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 17. Jan. 2012 0:06

kar še ne pomeni, da ne moreš it delat bibliotekarskega izpita ;)
Uporabniški avatar
Maychy
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 30. 6. 2004
Kraj: Se selim...

Neprebrana objavaNapisal/-a Maychy » 17. Jan. 2012 6:21

Bibliotekarski izpit ti ne prinese iste izobrazbe/dela kot študij. Izpit je treba narest, če si študiral bib. ali ne, se pa dela na različnih nivojih in imaš potem tudi različne nazive. Tako da čisto isto ni. Je pa dost podobno.
--- Evil Is Just A Point Of View ---

--- Don't tell me the sky is the limit, there are footprints on the moon! ---
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 17. Jan. 2012 7:53

roger that :)

ena frendica ga je zdej delala, ki je drugače slavistka/komparativistka, da so jo lahko v knjižnici zaposlili, ker pravi, da je to njen sanjski job in da si nikoli ni predstavljala, da je lahko delo v knjižnici tako zanimivo :)
Uporabniški avatar
Eući*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 8. 10. 2010
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Eući* » 17. Jan. 2012 12:45

mene tut čedalje bolj zanima ta študij, rada berm, rada mam knjige in tako ti je res toliko knjig dostopnih, lahko se izobražuješ na večih področij, bolj mirno delo je ,..pa lahko si u knižnci, knjigarni, založbi .men se zdi, da bi mi ta študij ustrezal...
bi pa tut jaz tako kot avtorica teme prosila za čim več informacij... :)
Optimist: Person who travels on nothing from nowhere to happiness. :)
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a *Abby** » 17. Jan. 2012 13:41

Bibliotekarji se ne ukvarjajo s knijgami in literaturo!!! Predvsem je to INFORMACIJSKA znanost! Vsekakor je tisto, kar imajo književnosti na izredno ubogem nivoju, učijo jih NAPAČNE stvari, zato da jih ja poenostavijo.... ljudje, ki dejansko delajo v založbah kot uredniki ipd. navadno NISO bibliotekarji! Navadno so to ljudje iz različnih strok, ki so za taka delovana mesta 1000x bolj usposobljeni!

Jaz iskreno odsvetujem komurkoli ta študij, jaz sem pri izbirnem predmetu v PRVEM letniku svoje smeri na izpitu popravljala VPRAŠANJA, ki jih je postavil en prof. na bibliotekarstvu, ker so bila poenostavljeno zastavljena in netočna.

Pa ljudje, ki študirajo tam so res nerazgledani, da ne rečem neumni študentje. Mene je po dveh letih še vedno groza, ko se tega spomnim.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a *Abby** » 17. Jan. 2012 13:43

Oh in Eući* kaj pa rada bereš? Rad brati in rad brati ni ista stvar! Pa kaj to pomeni, da imaš rada knjige?! Da si jih rada ogleduješ ali kaj?! Delo v knjižnici ker so ti tam knijge dostopne - ljubi bog, kam smo prišli?! :eek:
Uporabniški avatar
Maychy
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 30. 6. 2004
Kraj: Se selim...

Neprebrana objavaNapisal/-a Maychy » 17. Jan. 2012 15:09

*Abby**, mislim da si zelo nekulturna, da celotno populacijo študentov neke smeri označiš za neumno in nerazgledano. Če si ti imela slabo izkušnjo še ne pomeni, da lahko na podlagi le-te sklepaš o celi stroki. Se ti ne zdi? :?

Ne vem sicer kako je sedaj po bolonjcu, niti nisem več v tej stroki, ampak stran, ki jo je objavila purple_rain kar v redu opiše situacijo. Če si želiš mirno, dokaj nestresno delo, kjer pa moraš vendarle biti natančen, komunikativen in iznajdljiv je to pravo zate.
--- Evil Is Just A Point Of View ---

--- Don't tell me the sky is the limit, there are footprints on the moon! ---
Uporabniški avatar
Eući*
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a Eući* » 17. Jan. 2012 19:50

*Abby** napisal/-a:Oh in Eući* kaj pa rada bereš? Rad brati in rad brati ni ista stvar! Pa kaj to pomeni, da imaš rada knjige?! Da si jih rada ogleduješ ali kaj?! Delo v knjižnici ker so ti tam knijge dostopne - ljubi bog, kam smo prišli?! :eek:

heh, ne se jezit no :)
nasplošno rada berm kar pomen, da ne čutm odpora do branja, tut če mi kkšna tema ni tok zanimiva, se še zmer ne mučm tok, kot kkšni k nasplošno ne marajo branja ...nwm če razumš, kar sm hotla povedat ampk dobr...berm pa od lahkotnih knjig za poletno branje, do težjih bolj duhovnih, psiholoških knjg, zgodovinskih .... in mam rajš vire podane v obliki knjig, kot elektronski oblike,..rajš mam ta pristen občutk... pa tut to ni bistvo zdej...se pa nekak podrazumeva, da tisti, ki ima odpor do knjig , ne bo šel študirat bibliotekarstva in informacijskih znanosti..ali pač ? se pa mislm, da lahko pol usmerš, al bibliotekarstvo bolj, al informacije, založništvo...
sama pa sebe ne smatram za nerazgledano, tako da nwm zakaj tok posplošuješ...ima vsak svoje razloge, da se nekam upiše...mam pa js občutek da so ljudje, saj u knižnicah dost razgledani, js sm se do zdej lahko pogovarjala o stvareh..... poleg ljubezni do knjig, ki ni glavni vzrok, pa mi je ušeč predvsm to, da gre za bolj miren, ne toliko stresen študij, ni takšnega izpostavljanja ,..prav tako pa delo, seveda je vedno odvisen od tega koliko je človek sam iznajdljiv.. drugače pa sem precej komunikativna, tako, da z obiskovalci bi se rada pogovarjala, jim svetovala.. ok edino bolj natančna bi lahko bila,..ampk veliko stvari se da priučiti

A je kdo tuki, ki študira zdej po bolonjcu in bi imel še kej več za povedat

Abby, kateri študij si ti dokončala in s kerim področjm se zdej ukvarjaš ? Samo vprašam
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a *Abby** » 18. Jan. 2012 10:28

Eući* meni denimo o razgledanosti in intelektualnem nivoju pove nekaj tudi to, kako se človek izraža. Tvoje pisno izražanje je zame absolutno neustrezno in nespoštljivo do slovenskega jezika.

Sicer pa: "duhovne" in "psihološke" knjige niso ravno umetniška, kanonska literatura. In ja - bibliotekarji bi morali imet strastno radi knjige in ne mir v knjižnici. Komunikativnost se mi sploh ne zdi tako pomembna kot ljubezen, ampak resnična ljubezen do književnosti. Knijžničar bi vsekakor moral imet ustrezno znanje o literaturi, ki pa ga študentje bibliotekarstva nimajo. Tega ne govorim zgolj na podlagi študentov, ki sem jih videla, ampak po raznih neprijetnih doživetjih v (Ljubljanskih, Celjskih) knjižnicah, kjer bibliotekarji nimajo nikakršnega pojma o tem, kaj novega je izšlo, pa tudi kanonske literature ne poznajo.

Zdi se mi, da se za ta študij odločajo ljudje iz popolnoma napačnih razlogov, zato pač, ker se ne bi radi izpostavljali, so kdaj v življenju že kaj prebrali, ker jim je všeč eno mirno delo. ... Takšen profil človeka podobno ustreza še mnogim študijem!

Jaz študiram primerjalno knijževnost in literarno teorijo, zaključni letnik 1. stopnje bolonjskega študija, delam na Radiu študent, pri reviji Literatura in na portalu Airbeletrina.
Uporabniški avatar
Eući*
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a Eući* » 18. Jan. 2012 13:02

Priznam, da bi se lahko bolj potrudila pri pisanju svojega prispevka, vendar si nisem vzela dovolj časa, da bi preverila morebitne pravopisne napake in se izražala bolj knjižno. Se opravičujem in se ti zahvaljujem za opozorilo. :)

Pisala pa sem nasplošno o tem, kakšne knjige rada berem in mednje spadajo tako tiste bolj umetniške kot tudi bolj strokovne, skratka knjige, ki zajemajo razna področja.

Se strinjam s tem, da bi moralo biti več poudarka na literaturi že pri študiju( sama sem mislila, da je tako) , ampak še vedno posameznik lahko črpa informacije, znanje tudi od drugod.

Miren način študija , ki ni preveč stresen pa meni pomeni veliko in se mi zdi pomemben kriterij pri moji izbiri. Že tako vse več ljudi živi v stresu in prehitrem tempu življenja, no jaz tega ne želim. Bi te pa prosila, če lahko našteješ vsaj nekaj takih študijev, ki so mirni , ni izpostavljanja in so družboslovni.
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 10. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a v-e-s-n-a » 18. Jan. 2012 13:14

soc. kulture na FF :D

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov