Sociologija kulture (FF)

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Legally_blond
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 28. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Legally_blond » 14. Sep. 2010 21:33

A ve kdo s prve roke, ali pa iz preverjenih informacij razložit, v čem je razlika med sociologijo kulture na ff in fakulteto za socialno delo? Mogoče si to dvoje sploh ni kaj dosti podobno, ampak me zanima, ker se meni osebno zdi, da gre za podobni smeri (oz. smerjo na ff in fsd, ker kolikor vem fsd nima smeri). Slišala sem, da je fsd bolj lahek faks in da so tudi izpiti bolj "domači". Kolegica je rekla, da imajo recimo vprašanja tipa "vprašanje po izbiri" ipd. :? Kako pa je glede zaposljivosti? Kakšne so možnosti zaposlitve in kje? :)
Uporabniški avatar
hubabuba
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 6. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a hubabuba » 14. Sep. 2010 21:59

Jst sicer ne poznam nobene izmed omenjenih smeri, ampak na prvo žogo bi rekla, da je razlika kar precejšnja.

Fakulteta za socialno delo je za izobraževanje socialnih delavk in delavcev, področje dela je socialno delo, diplomanti pa se zaposlijo v kakšnih centrih, zavodih, po šolah, na zavodu za zaposlovanje in podobno. Zaposlitvene možnosti tukaj trenutno ne blestijo najbolj.

Sociologija kulture je po mojem mnenju nekaj čisto drugega, takšna bolj teoretična, humanistična smer, veda o družbi in njeni kulturi, ki nima nobene veze s socialnim delom. Zaposlitvene možnosti so najbrž bolj raznolike, čeprav po diplomi nisi "ne tič ne miš", ker najbrž ni delovnih mest, ki kličejo po točno teh diplomantih. Predvidevam pa, da se diplomanti lahko zaposlijo na raznih kulturnih področjih do kakšnih bolj akademskih, večinoma v sklopu institucij, ki jih podpira proračun - ni pa nujno. Tako jaz vidim te stvari.
Uporabniški avatar
kitty cat
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 27. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a kitty cat » 14. Sep. 2010 22:13

Meni se zdi kar nekaj smeri na FF in FDV (mi je ravno na pamet padlo) precej majavih temeljev kar se tiče zaposlitve. Iz vseh vetrov slišiš kako naj gremo mladi študirat tisto, kar nas res veseli, pa se bo že našla kakšna zaposlitev, ampak dejansko stanje pa je malce oz. precej drugačno. :? Nekatere smeri so že same po sebi ne najbolj perspektivne oz. je zanimiv samo predmetnik, ko pa diplomiraš pa lahko "živiš" od Zavoda.
Jaz bi ti svetovala, da premisliš kaj je tisto, kar te veseli in so tudi možnosti zaposlitve malo bolj jasno začrtane. Službe trenutno nikjer ne padajo z neba, vendar je razlika med faksom, po katerem nimaš niti predstave kje bi se lahko zaposlil, in faksom, za katerega veš, kakšna delovna mesta ti ponuja, a je le-teh za spoznanje manj kot na kakšnem drugem faksu, ki pa te sploh ne zanima. Premisli in si na straneh fakultet preberi za kaj točno gre, ker FSD in sociologija na FF nista niti približno podobna pojma. :wink:
Alta alatis patent.
Uporabniški avatar
hubabuba
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a hubabuba » 14. Sep. 2010 22:30

kitty cat, se strinjam. Če se kot diplomirani kulturni sociolog prijavljaš na delovno mesto, ki zahteva, recimo, diplomiranega socialnega delavca, odpadeš, ker je dovolj ljudi s takšno kvalifikacijo. Če se spet prijavljaš za kaj podobnega, kjer je dovolj kadra na voljo, spet ne prideš zraven. In ja, veliko smeri na FDV in nekaj smeri na FF ponujajo take programe - teoriziranje po dolgem in počez, tri variante humanističnega študija, poklic pa praktično neuporaben, ko pridemo do zaposlovanja.

Bi pa še nekaj pripomnila: Legally_blond, koliko si pa ti sploh želiš enega ali drugega študija, če niti točno ne veš, kakšna je razlika med njima in se nagibaš bolj k tisti smeri, ki ima lažji izpitni režim? Izpitni režim ni pravo merilo za izbiro. In če si že izbiraš študij, ki ne nudi veliko zaposlitvenih možnosti, a ni potem bolje, da si izbereš študij, po katerem naravnost hrepeniš? Just a thought.
Uporabniški avatar
Legally_blond
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 28. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Legally_blond » 14. Sep. 2010 23:07

Hvala za odgovore :) Saj pravim, da ne vem kaj dosti ne o enem ne o drugem, na strani faxa vse piše bolj nejasno oz. raje slišim iz prve roke neke informacije, ker bo vsak fax zase trdil, da so možnosti zaposlitve marsikje. :? To leto zbiram informacije, ker sem še precej izgubljena kam it drugo leto študirat, eno leto sem pa že "zabluzila", ker me tist fax ni veselil, kar je bla sam muka in nič drugega.
Uporabniški avatar
hubabuba
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a hubabuba » 15. Sep. 2010 0:22

No, potem pa vso srečo pri iskanju THE študija! :)
Uporabniški avatar
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *SunFlower* » 16. Sep. 2010 14:20

hubabuba napisal/-a:Fakulteta za socialno delo je za izobraževanje socialnih delavk in delavcev, področje dela je socialno delo, diplomanti pa se zaposlijo v kakšnih centrih, zavodih, po šolah, na zavodu za zaposlovanje in podobno. Zaposlitvene možnosti tukaj trenutno ne blestijo najbolj.

Ti pa ne slediš ravno oglasom na Zavodu, a?

Socialnih delavcev se išče veliko več kot sociologov kulture (ki se jih išče točno 0). Kot si sama ugotovila, po diplomi iz soc kulture nisi ne tič, ne miš, in si kot tak tudi povsem nezanimiv za delodajalca. Soc kultura je študij, ki ga vpišeš tako, ker te zanima, je fin in ti širi obzorja. Zdaj, ko je enopredmeten, je po mojem (razen kot vzporedni študij) bolj kot ne neuporaben.

hubabuba napisal/-a:Če se kot diplomirani kulturni sociolog prijavljaš na delovno mesto, ki zahteva, recimo, diplomiranega socialnega delavca, odpadeš, ker je dovolj ljudi s takšno kvalifikacijo.

Res je. Po drugi strani imaš pa približno enake šanse pri pripravništvu, po katerem lahko narediš strokovni izpit za socialnega delavca, ki ti uradno da enako kvalifikacijo, kot če bi bil dipl. soc. delavec.
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
hubabuba
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a hubabuba » 16. Sep. 2010 17:39

V bistvu oglasom še kar sledim, sem v zadnjem času opazila kar nekaj oglasov za socialne delavce, vem pa tudi, da fantova sestra, ki je po izobrazbi ravno to, že lep čas išče zaposlitev, pa ima pripravništvo že opravljeno, vsaj kolikor vem.

In res je, nikjer nisem opazila oglasa ravno za sociologa kulture. Niti za sociologa, niti za učitelja sociologije. :) Jst to smer dojemam kot splošno družboslovno smer, s poudarkom na, kot si omenila, širjenju obzorja. Če bi bile zaposlitvene možnosti na tem in sorodnih področjih nekega dne prijaznejše, bi bila širina pri možnostih zaposlitve večja. Tako jaz pač vidim to.

Nisem pa vedela, da lahko kulturni sociolog opravi strokovca za socialnega delavca.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 16. Sep. 2010 20:29

Kot socialni delavec je dosti težko dobiti službo in to ti poslušaš od vsepovsod 4 leta na faxu. Spodbuda pa taka :D

Bo pa s pripravništvi sedaj lažje, upajmo. Prvi razpis je prišel ven avgusta in po zelo nepreverjenih informacijah baje niti niso bila vsa mesta zasedena, tako da diplomanti morda ne bomo več tako obupovali zaradi pripravništva.

Pa tudi to, da delovna mesta socialnim delavcem "odžirajo" razni sociologi, psihologi, pedagogi, celo antropologi, je dejstvo. Celo na CSD-jih. Čeprav se niso izobraževali za stroko socialnega dela, ki je stroka in ne samo delovno mesto.
Uporabniški avatar
Cho
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 31. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Cho » 16. Sep. 2010 22:23

Psihologi in pedagogi pa res ne odžirajo dela socialnim delavcem, ampak pač opravljajo delo za katero so usposobljeni (in socialni delavci niso!) na centrih za socialno delo.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 17. Sep. 2010 9:49

Socialni delavci so usposobljeni za socialno delo. In ne za delo psihologov, tu imaš prav. Velja pa seveda tudi obratno. Ampak na delovnih mestih, kjer bi po vsej logiki bili zaposleni prvi, saj to delo zahteva znanja iz soc dela, so zaposleni drugi profili. Poznam dosti primerov.
Uporabniški avatar
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *SunFlower* » 18. Sep. 2010 14:40

Eh, so še hujše stvari, kot pa sociolog na delovnem mestu socialnega delavca (čeprav bi tudi ti po mojem mnenju morali vsaj narediti strokovni izpit). Jaz vem za eno žensko, ki tudi opravlja delo socialnega delavca, pa je diplomirana slikarka :?
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
Cho
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 31. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Cho » 19. Sep. 2010 19:22

Vendar bi bilo dela za soc. delavce premalo tudi brez takšnih čudnih zaposlovanj. Preveč soc. delavcev je pač rezultat pretiranega števila vpisnih mest na fakulteti za socialno delo.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 20. Sep. 2010 23:52

Se strinjam, čisto preveč nas je :wink:
Denar je pač denar, I guess.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov