Štipendija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Tigi
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 1. 2005
Kraj: kjer diši po bencinu in zažganih gumah...

Neprebrana objavaNapisal/-a Tigi » 23. Jun. 2005 6:29

Zanima kako dobiš štipendijo??? Z mami živiva same, ati daje preživnino meni. Mami je včasih zelo delala sedaj je na bolniški bila skoraj eno leto sedaj je začela počasi delati, kmalu bo šla pa v pokoj. Zanima kako zaprosim štipendijo??? A to gledajo na dohodke?? Kako???

Ali je že kdo slišal, če živiš drugje od staršev (starši živijo na drugem naslov ati oposebej in mami posebej in jaz posebej), da lahko zaprosiš za štipendijo ki ti jo da država ker živiš na svojem in hodiš v šolo???
...poraunej vooolan!!! Bencin, bel dim, črna črta po sredin, okn dol, vroč krom, prletim čez ovink, rada mam k zacvil, rada mam k drsi, rada imam vonj po gumah, naj se kadi...
Uporabniški avatar
Tigi
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Tigi » 23. Jun. 2005 6:44

Bageera napisal/-a:ja jzt tut ne vem kuko je to. Pa kuko preverjajo kdo je nadarjen pa kdo ni??? To mene bl zanima! Ker sm mela sošolko k je dobivala štipendijo, mela je sicer dobre ocene, samo to, da maš dobre ocene zame še ni nadarjenost... Pa tut ukvarjala se ni z ničemer drugim kot z učenjem, tko da... jzt ne vem, kuko oni misljo to nadarjenost... Mela pa sm tut sošolca k je od 4.leta naprej igral klavir nooooooooooooooroooooooo dobro pa ni mel nobene štipendije, čeprov je bil fuuuuuuuuuuuuul nadarjen.. :)

To so take uvale ej. Sam veze pomoje. :evil: :cry: :(
...poraunej vooolan!!! Bencin, bel dim, črna črta po sredin, okn dol, vroč krom, prletim čez ovink, rada mam k zacvil, rada mam k drsi, rada imam vonj po gumah, naj se kadi...
Uporabniški avatar
Dalila
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 5. 8. 2004
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Dalila » 23. Jun. 2005 7:46

Odvisno kakšno štipendijo hočeš, za coizovo morš met povprečje, pa kup enih uspehov na tekmovanjih, pa niso pomambni dohodki, za republiško rabiš pa samo majhne dohodke in nič vez, ker jaz mam štipendijo, pa nobenga ne poznam. Poklič na zavod za zaposlovanje pa ti bojo tam povedal vse, sicer morš pa sam pravočasno oddat vlogo in pol se oni odločajo a ti jo dajo al ne.

Pa vlogo lahko kasneje dopolnjuješ, če nimaš vseh papirjev, važn, da je ta pravočasno oddana, roki so pa za dijake do 5. septembra, za študente pa do 5. oktobra.
pa pa
Uporabniški avatar
laram
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 9. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a laram » 23. Jun. 2005 7:50

Bageera, mislim, da Hely_3 misli na republiško štipendijo, ki jo dobi učenec/dijak/študent, če so prihodki v družini res minimalni oz. ne zadoščajo tistim kriterijem, ki jih imajo oni sami postavljene. V bistvu so pa fejst ne fer, ker sem se prejšnje leto tudi sama zanimala za to štipendijo ... V službo hodi mama, oče ima čistilni serevis, kateri pa več ne bo dolgo, in produkt tega so majhni prihodki. Pa sem šla na zavod za zaposlovanje in so rekli, da imamo kljub temu previsoke prihodke. Kar absolutno ni res, ampak tista kura zmešana, je nekaj računala in mi podala takšen odgovor ... so mi pa drugi povedali, da naj poleti 1x ... avgusta se mi zdi, ko se bodo dajale vloge za te štipendije noter, grem v knjigarno, kupim obrazec in ga spolnim ter pošljem. Tako, da zdaj čakam na ta čas in bom potem videla kako bo ...
Samo pa se mi res te štipendije ne zdijo fer podeljene ... Fantov sošolec ima to štipendijo, kljub temu so v bloku lahko kupili 2 stanovanji, vedno vse oh in sploh, da naprej sploh ne bom naštevala ... :roll:

Upam, da sem ti vsaj malo lahko razložila kako je s temi štipendijami ... Sicer pa ti držim pesti in želim veliko uspeha ...
krfjolca
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 24. 11. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a krfjolca » 23. Jun. 2005 8:24

Lahko se pa pozanimaš tudi za kadrovsko štipendijo - to je pa odvisno od študija. Lahko ti jo da firma, s tem da se obvežeš, da boš delal zanje, ko zaključiš študij - ni pa nujno, odvisno od pogodbe. Lahko dobiš tudi od ministrstva - jaz imam naprimer štip. od min. za šolstvo - za pedagoške predmete. S tem se obvežeš, da boš po končanem študiju vsaj 4 - 5 let (kolikor prejemaš denar) delal v šolstvu, catch je pa v tem, da ti morajo oni najti službo, če ti jo ne, si jo lahko sam - kjerkoli, ni nujno v šolstvu. Jaz imam itak že od nekdaj ambicije da bi bila učiteljica, tako da mi je kul. Je pa panika, če pavziraš - 1 leto ti lahko zamrznejo štipendijo, če pa še enkrat zabluziš, ti jo pa ne le vzamejo, ampak jo moraš v celoti vrniti.
Uporabniški avatar
*Ancy*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 30. 1. 2005
Kraj: U2 Land

Neprebrana objavaNapisal/-a *Ancy* » 23. Jun. 2005 8:27

republiško štipendijo lahko dobiš glede na prihodke v družini.. velik sreče!
¤MajC¤
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a ¤MajC¤ » 23. Jun. 2005 8:40

laram napisal/-a:Bageera, mislim, da Hely_3 misli na republiško štipendijo, ki jo dobi učenec/dijak/študent, če so prihodki v družini res minimalni oz. ne zadoščajo tistim kriterijem, ki jih imajo oni sami postavljene. V bistvu so pa fejst ne fer, ker sem se prejšnje leto tudi sama zanimala za to štipendijo ... V službo hodi mama, oče ima čistilni serevis, kateri pa več ne bo dolgo, in produkt tega so majhni prihodki. Pa sem šla na zavod za zaposlovanje in so rekli, da imamo kljub temu previsoke prihodke. Kar absolutno ni res, ampak tista kura zmešana, je nekaj računala in mi podala takšen odgovor ... so mi pa drugi povedali, da naj poleti 1x ... avgusta se mi zdi, ko se bodo dajale vloge za te štipendije noter, grem v knjigarno, kupim obrazec in ga spolnim ter pošljem. Tako, da zdaj čakam na ta čas in bom potem videla kako bo ...
Samo pa se mi res te štipendije ne zdijo fer podeljene ... Fantov sošolec ima to štipendijo, kljub temu so v bloku lahko kupili 2 stanovanji, vedno vse oh in sploh, da naprej sploh ne bom naštevala ... :roll:

Upam, da sem ti vsaj malo lahko razložila kako je s temi štipendijami ... Sicer pa ti držim pesti in želim veliko uspeha ...

mah ja jaz sem tut probala ko je bla samo mama prijavlena...mislim sej ata je delal sam ne tukaj ne...pa nekak ni biu blem pri nas z dnarom sam pač probala...in ceprav je zgledalo da samo mama dela za vse nas ni blo nic. pomaga pa ce mas kako sestrico al pa bratcas v osnovni soli ...
Uporabniški avatar
ANSAF
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 22. 12. 2004
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a ANSAF » 23. Jun. 2005 8:43

mah to sam neki goljufajo.
pri nas je bil oci na zavodu, vendar ni dobival nobene podpore, se pravi da je imela prihodek samo mami, pa se to ne bajnega, pa nisem dobila stipendije.
sosolka , ki je pa zivela z mami in ocimom, pa so prikrili, da dobiva prezivnino od oceta, jo je pa dobla, tko da pri tem mors res kej posmuglat, da jo dobis.
:(
Drzim pesti, da jo bos dobila, samo poevem ti da res goljufajo, zivim zarven zavoda pa vidim sve i svasta
A friend is someone who lets you have total freedom to be yourself
- Mr Mojo Risin' -
Uporabniški avatar
Chica Guapa
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 1. 2005
Kraj: skoraj Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Chica Guapa » 23. Jun. 2005 9:47

Dalila napisal/-a:Odvisno kakšno štipendijo hočeš, za coizovo morš met povprečje, pa kup enih uspehov na tekmovanjih

Ni čisto res. Nima veze, koliko uspehov imaš na tekmovanjih. Jaz sem imela samo 2 priznanji iz oš in večinoma prav dober uspeh, pa sem dobila Zoisovo štipendijo. Pomembno je, kako dobro opraviš t.i. test sposobnosti.

Drugače pa so meni že poslali obrazec za šol leto 2005/2006, tako da bi tudi za republiške štipendije že znal biti na prodajnih mestih! Pa veliko sreče vsem, ki boste na novo prosili štipendijo....ker ta denar res pomaga!
HASTA LUEGO
Uporabniški avatar
Anchi
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 19. 7. 2004
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Anchi » 23. Jun. 2005 11:50

Štipendije ne dobiš preko vez, pa če se na glavo postaviš. Razen če kdo pozna kakšen tak primer, vzamem svojo prvo trditev nazaj.
Za Zoisovo štipendijo se zahteva, da dobro pišeš une teste v 7. razredu OŠ in to so testi, ki merijo IQ. Se pravi, da je Zoisova za visoke IQ-je. Pa briga njih za razna tekmovanja in priznanja, to nlč ne šteje. Lahko maš pet zlatih priznanj, pa ne dobiš štipendije, če nisi dobro pisal testov.
Za republiško pa...se je treba znajt. Vem samo to, da narod na veliko goljufa pri domačih razmerah. Tisti, ki napišejo vse po pravici, ne dobijo niti ficka, kdo pa prikroji resnico, pa dobi denar. Pri temu se najbolje znajdejo koruzniki, kjer je mama prijavljena kot samohranilka, v bistvu imata pa oba s partnerjem dohodke, samo da pač država tega ne more vedet.
Kako lep je ta svet...

Hely_3, glede na tvoje razmere doma, bi republiško štipendijo skoraj morala dobiti. Predlagam ti, da greš na zavod (na Parmovi, če si iz Ljubljane) in se tam pozanimaš glede tega in kaj vse moraš izpolnit. Mogoče ti bo pa tu katera kaj konkretnega predlagala, ki ima s prošnjami kakšno izkušnjo.
Zapisuj rane v pesek in srečo v kamen. (anonimo)
Uporabniški avatar
Tigi
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Tigi » 23. Jun. 2005 12:06

Anchi napisal/-a:Štipendije ne dobiš preko vez, pa če se na glavo postaviš. Razen če kdo pozna kakšen tak primer, vzamem svojo prvo trditev nazaj.
Za Zoisovo štipendijo se zahteva, da dobro pišeš une teste v 7. razredu OŠ in to so testi, ki merijo IQ. Se pravi, da je Zoisova za visoke IQ-je. Pa briga njih za razna tekmovanja in priznanja, to nlč ne šteje. Lahko maš pet zlatih priznanj, pa ne dobiš štipendije, če nisi dobro pisal testov.
Za republiško pa...se je treba znajt. Vem samo to, da narod na veliko goljufa pri domačih razmerah. Tisti, ki napišejo vse po pravici, ne dobijo niti ficka, kdo pa prikroji resnico, pa dobi denar. Pri temu se najbolje znajdejo koruzniki, kjer je mama prijavljena kot samohranilka, v bistvu imata pa oba s partnerjem dohodke, samo da pač država tega ne more vedet.
Kako lep je ta svet...

Hely_3, glede na tvoje razmere doma, bi republiško štipendijo skoraj morala dobiti. Predlagam ti, da greš na zavod (na Parmovi, če si iz Ljubljane) in se tam pozanimaš glede tega in kaj vse moraš izpolnit. Mogoče ti bo pa tu katera kaj konkretnega predlagala, ki ima s prošnjami kakšno izkušnjo.

Ja ja punce jst sm mislila republiško. Lejte to foro. Moja sestra je 5 let starejša od mene. Jst sem še hodila v OŠ ko je bla ona v srednji in je dobila to štipendijo. Fora je pa da sta oba moja starša imela kar visok dohodek imamo hišo in živeli smo še skupaj. Skratka dnarja dost. Jst sem pa ravno prišla na to slabo situacijo ki je vse šlo narazen mami na bolniški ati mi pa daje preživnino.

In kolk je ponavadi visoka ta štipendija???? Ena je omenila v Ljubljani. Kaj pa Kranj????
slovenistka
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 20. 5. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenistka » 23. Jun. 2005 18:11

Mene pa zanima štipendija, o kateri govori krfjolca. Tudi jaz se učim pedagoške predmete in bi me stvar ful zanimala. Vsako leto pošiljam prošnje naokrog pa nič ...
Uporabniški avatar
.:sonchika:.
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 11. 3. 2005
Kraj: Malo tu, malo tam

Neprebrana objavaNapisal/-a .:sonchika:. » 24. Jun. 2005 13:52

Te razpise najdeš v vsakoletnem zborniku razpisov, ki jih razpiše država. Ponavadi taka modra knjižica.
Tam potem različna ministrstva dajejo štependije za razne profile.
bejbika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 1. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a bejbika » 24. Jun. 2005 15:46

krfjolca napisal/-a:Lahko se pa pozanimaš tudi za kadrovsko štipendijo - to je pa odvisno od študija. Lahko ti jo da firma, s tem da se obvežeš, da boš delal zanje, ko zaključiš študij - ni pa nujno, odvisno od pogodbe. Lahko dobiš tudi od ministrstva - jaz imam naprimer štip. od min. za šolstvo - za pedagoške predmete. S tem se obvežeš, da boš po končanem študiju vsaj 4 - 5 let (kolikor prejemaš denar) delal v šolstvu, catch je pa v tem, da ti morajo oni najti službo, če ti jo ne, si jo lahko sam - kjerkoli, ni nujno v šolstvu. Jaz imam itak že od nekdaj ambicije da bi bila učiteljica, tako da mi je kul. Je pa panika, če pavziraš - 1 leto ti lahko zamrznejo štipendijo, če pa še enkrat zabluziš, ti jo pa ne le vzamejo, ampak jo moraš v celoti vrniti.

sam kadrovsko se mi zdi da dobiš v srednji(predvsem za gimnazijo vem in ne za strokovne šole) po vezah, pol ti ta ostane čez fax oziroma jo dobiš na faxu, ko te firma iz tvoje stroke "sponzorira" ...
zoisovo dobiš na podlagi testou, ki jih je anchi opisala, vem, ker sm jo mela, sam mi počiva trenutno :oops:
za republiško morš pa zaprost in je važna od prihodkov ...
aja, včas se sam zoisova ni vračala, če nisi dosegu cilja ... zdej pa ne vem
Uporabniški avatar
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 8. 9. 2004
Kraj: notranjska

Neprebrana objavaNapisal/-a gemini » 24. Jun. 2005 15:53

hm... mislm da se zoisova vrača če ne končaš šole sam nism pa čist ziher, ker priznam sem pogodbo bol površno prebrala :oops:
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google Adsense [Bot]