veterina vs. medicina?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
Prvi neprebran prispevek • 15 prispevkov
• Stran 1 od 1
-
rachka_ - Cosmofrik
- Na forumu od: 21. 11. 2005
- Kraj: hollywood
mogoče bi res bilo boljše, da bi prej kot predmetnike raje preštudirala kar si želiš počet v življenju. delo na veterini ali v medicini res ni preveč primerljivo.
faks traja par let, pa tudi če se zavleče, niso tista leta nič v primerjavi s celim življenjem. se splača malo pomatrat kot pa vzet kao enostavnejšo varjanto in pol počet nekaj, v čemer se ne najdeš..
faks traja par let, pa tudi če se zavleče, niso tista leta nič v primerjavi s celim življenjem. se splača malo pomatrat kot pa vzet kao enostavnejšo varjanto in pol počet nekaj, v čemer se ne najdeš..
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
No ja, js bom pa rekla da če si na tem da sta ti oba faksa in posledično poklica isto zanimiva in bi oba opravljala z istim veseljem, izberi medicino. Iz preprostega razloga ker medicince se vedno išče, vedno rabi, so boljše plačani in šiht imaš praktično po diplomi zagotovljen. Saj ne, da so veterinarji pol skoz na borzi, ampak dejansko jih 10% postane tisto, kar je širši javnosti poznano kot veterinar (se pravi veterinar ki dela na kliniki/v ambulatni/v vet. bolnici), ostalih 90% pa pade v farmacevtsko industrijo, v klavnico & ostale sektorje prehrambene industrije živil živalskega izvora, inšpektorat ipd.
Bistvenih razlik med samim faksom ni, težavnost in zahtevnost sta na dokaj enaki stopnji (variira tudi iz letnika v letnik), prednost medicine je, da se lažje pride skozi letnik, ker so pogoji (pri vet. moraš imeti opravljene vse izpite letnika da napreduješ), ampak moraš pa pol na koncu itak te izpite opravit, tako da je to dokaj zanemarljiv faktor konec koncev. Dolžina faksa je enaka na obeh (6let/12 semestrov).
To, ali te veseli delo z živalmi ali ljudmi - kot veterinar imaš lih tolko opravka s takšnimi in drugačnimi primerki lastnikov, tako da po tem se lih ne orientirat. Tud kot veterinar se moraš znat pogovarjat z ljudmi, jim biti dostopen in imeti zanje posluh.
Kar se omejitev tiče, mislim da so zadnja leta točke tak tak, da sta omejitvi približno enaki na obeh faksih, tudi točkovanje (uspeh+matura+en naravoslovni predmet na maturi) gre po istem kopitu (ok, možno da se je kaj spremenilo, ko sem se je vpisovala na faks je vsaj blo tak).
Drugač pa, zdle februarja so informativni, če se ne motim so v petek in soboto, kar je povsem dovolj da si ogledaš VF in MF v Lj in tudi MF v Mb, pocajhlaj tam kakšne študente pa jih malo povprašaj, priskrbi si malo gradiva in preštudiraj zadevo.
Bistvenih razlik med samim faksom ni, težavnost in zahtevnost sta na dokaj enaki stopnji (variira tudi iz letnika v letnik), prednost medicine je, da se lažje pride skozi letnik, ker so pogoji (pri vet. moraš imeti opravljene vse izpite letnika da napreduješ), ampak moraš pa pol na koncu itak te izpite opravit, tako da je to dokaj zanemarljiv faktor konec koncev. Dolžina faksa je enaka na obeh (6let/12 semestrov).
To, ali te veseli delo z živalmi ali ljudmi - kot veterinar imaš lih tolko opravka s takšnimi in drugačnimi primerki lastnikov, tako da po tem se lih ne orientirat. Tud kot veterinar se moraš znat pogovarjat z ljudmi, jim biti dostopen in imeti zanje posluh.
Kar se omejitev tiče, mislim da so zadnja leta točke tak tak, da sta omejitvi približno enaki na obeh faksih, tudi točkovanje (uspeh+matura+en naravoslovni predmet na maturi) gre po istem kopitu (ok, možno da se je kaj spremenilo, ko sem se je vpisovala na faks je vsaj blo tak).
Drugač pa, zdle februarja so informativni, če se ne motim so v petek in soboto, kar je povsem dovolj da si ogledaš VF in MF v Lj in tudi MF v Mb, pocajhlaj tam kakšne študente pa jih malo povprašaj, priskrbi si malo gradiva in preštudiraj zadevo.
- annia
- Sramežljivka
- Na forumu od: 29. 8. 2009
mogoče ma malenkost bolj zanima veterina, ampak ko dejansko vidiš kolko je resnično zaposlenih na kliniki al terenu te rata strah.... 1 leto sem bil prepričana za veterino, zaj pa ko se pogovarjam z veterinarji pa vsak reče tega ne kr ni možno dobit službe da maš stik z živlalmi.. vsaj živimi ne .. ogromno jih je zaposlenih v klavnici in celedneve pregljujo jetre.... na medicini pa se mi zdi da je ful prevlko odgovornost do pacienta... kolko pasebe poznam si nebi odpustila čle bi mi kateri pacient umrl.... sploh ne zarad napake.. pa tut če bi pacient umrl zaradi bolezni bi mi bilo verjetno težko... saj ne dam i ni težko če katera žival umre ampak živla lahko tivzadnjih mukah uspavaš, človeka pa ne... je pa res da bi kot dohtar dobla službo takoj... jooojjjj.... še bo treba študrat pakako listo prednosti in slabosti obojega napisat
annia
- lia7bibi
- Komunikatorka
- Na forumu od: 16. 9. 2007
jochie,potem bo že daleč prišla-ker se tega v prvih treh letih ne dela
jz sm včasih tud razmišljala o veterini,pa sm se z leti 'spametovala',kr to da na faksu delaš z vsemi živalmi in mogoče kasnej v življenju tudi,še ni tako hudo.... samo klavnica,to pa jz nikol in nikdar ne bi mogla.če si pa ti tak karakter da do tega nimaš odpora pol pa go for it
medicina pa tko.normalno da te mora veselit delo z ljudmi,ni pa to zdravstvena nega da bi ti to mogla bit prioriteta.lahko te zanima tudi razvoj v medicini,kako lahko kakšne stvari povežeš in s tem nekomu rešiš življenje,sama medicina kot stroka,...
jz sm včasih tud razmišljala o veterini,pa sm se z leti 'spametovala',kr to da na faksu delaš z vsemi živalmi in mogoče kasnej v življenju tudi,še ni tako hudo.... samo klavnica,to pa jz nikol in nikdar ne bi mogla.če si pa ti tak karakter da do tega nimaš odpora pol pa go for it
medicina pa tko.normalno da te mora veselit delo z ljudmi,ni pa to zdravstvena nega da bi ti to mogla bit prioriteta.lahko te zanima tudi razvoj v medicini,kako lahko kakšne stvari povežeš in s tem nekomu rešiš življenje,sama medicina kot stroka,...
-
somebody - Cosmofrik
- Na forumu od: 18. 6. 2005
lia7bibi napisal/-a:jochie,potem bo že daleč prišla-ker se tega v prvih treh letih ne dela
če bo punca šla v ljubljano bo secirala že v prvem letniku, sicr šele na koncu, ampak so pa čez celo leto "natur" preparati, k pa niso nč grozni ljudje si to mal napačno predstavljajo
- lia7bibi
- Komunikatorka
- Na forumu od: 16. 9. 2007
somebody napisal/-a:lia7bibi napisal/-a:jochie,potem bo že daleč prišla-ker se tega v prvih treh letih ne dela
če bo punca šla v ljubljano bo secirala že v prvem letniku, sicr šele na koncu, ampak so pa čez celo leto "natur" preparati, k pa niso nč grozni ljudje si to mal napačno predstavljajo
sm tudi sama v lj,nismo nič seciral.maš samo preparate.razn na koncu so se mi zdi da tisti k so zbral za izbirni anatomijo imel potem nekaj ur seciranja,pa baje tudi tisto ni bilo nič posebnega.
-
somebody - Cosmofrik
- Na forumu od: 18. 6. 2005
lia7bibi napisal/-a:somebody napisal/-a:lia7bibi napisal/-a:jochie,potem bo že daleč prišla-ker se tega v prvih treh letih ne dela
sm tudi sama v lj,nismo nič seciral.maš samo preparate.razn na koncu so se mi zdi da tisti k so zbral za izbirni anatomijo imel potem nekaj ur seciranja,pa baje tudi tisto ni bilo nič posebnega.
no očitno je zdj drugače. mi smo seceral skor en mesc na koncu 1. letnika
je pa res d je možn d so spet kj spreminjal
- nindza
- Sramežljivka
- Na forumu od: 22. 11. 2007
Hej, hej!
Javljam se, da bi ti mogoce vsaj pomagala malo se orientirat glede teh sluzb...Sama sem 1. letnik veterine (sicer nisem imela nobenih dilem glede izbire faksa, ceprav bi lahko prisla kamorkoli - na sreco od vedno vem, da je veterina to, kar hocem) in so me celo gimnazijo strasil, zakaj grem na ta faks, ce ne bom dobila sluzbe, bom delala v klavnici itd.
Dejstvo je, da ce bos s srcem delala faks, se bo to poznalo na uspesnosti in ocenah in z vztrajnostjo in tapravo energijo, bos zagotovo dobila sluzbo, ki si jo zelis...Mogoce ne ravno prvo leto po koncu faksa, cez par let pa sigurno. Vsaj to je bilo moje misljenje, ko sem se vpisovala in se vedno mislim tako.
Sicer pa, ce mas kakrsna koli vprasanja, mi pisi, ti bom z veseljem pomagala
Javljam se, da bi ti mogoce vsaj pomagala malo se orientirat glede teh sluzb...Sama sem 1. letnik veterine (sicer nisem imela nobenih dilem glede izbire faksa, ceprav bi lahko prisla kamorkoli - na sreco od vedno vem, da je veterina to, kar hocem) in so me celo gimnazijo strasil, zakaj grem na ta faks, ce ne bom dobila sluzbe, bom delala v klavnici itd.
Dejstvo je, da ce bos s srcem delala faks, se bo to poznalo na uspesnosti in ocenah in z vztrajnostjo in tapravo energijo, bos zagotovo dobila sluzbo, ki si jo zelis...Mogoce ne ravno prvo leto po koncu faksa, cez par let pa sigurno. Vsaj to je bilo moje misljenje, ko sem se vpisovala in se vedno mislim tako.
Sicer pa, ce mas kakrsna koli vprasanja, mi pisi, ti bom z veseljem pomagala
Prvi neprebran prispevek • 15 prispevkov
• Stran 1 od 1
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov