Sociologija - kadrovski menedžment
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Cho - Sramežljivka
- Na forumu od: 31. 8. 2007
En lep pozdravček vsem! Zanima me če katera študira sociologijo, smer kadrovski menedžment, na fdv. In če je katera že zaključila ta študij, kakšne so možnosti zaposlitve? Kje ste dobile službo? Sama se odločam o vpisu na ta faks, vendar toliko slišim o njegovi nekoristnosti in da skoraj je prelahek... Kako je v resnici?
- floribunda
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 2. 2007
no. moja cimra to študira. zdej je že čisto pri koncu in nima pojma kaj bo sama s sabo. s faksom ni preveč zadovoljna, pravi da je vse skupaj bolj en lari fari, čeprav naj bi zdej vsako podjetje melo nekoga ki skrbi za kadre.
kolkr vem, je faks precej lahek, resda je zdej bolonc in da je bla ona vpisana izredno. ampak nisem nikoli dobila občutka, da se kej pretegne med zpiti. pa vsako leto je bla ze junija fertik.
pomojem da boš rabla še malo bolj updejtane podatke:)
kolkr vem, je faks precej lahek, resda je zdej bolonc in da je bla ona vpisana izredno. ampak nisem nikoli dobila občutka, da se kej pretegne med zpiti. pa vsako leto je bla ze junija fertik.
pomojem da boš rabla še malo bolj updejtane podatke:)
- kokica87
- Komunikatorka
- Na forumu od: 18. 7. 2008
Jaz študiram soc-km na fdvju in to po bolonjskem sistemu. In ni tako lahko kot je ena prej napisala, je kar dost težka smer, pa še posebej ti mora biti všeč ekonomija, ker preko 4ih let se največ naučiš prav te, ker jo vsi predmeti vsebujejo, tako da bi dejansko naslov smeri lahko bila ekonomija-kadrovski menedžment. Drugače je meni študij všeč, glede zaposlitve je pa čist odvisno kako se znajdeš. Veliko mojih sošolcev že med študijem opravlja kje kakšno delo na področju menedžmenta in so tudi rekli, da se bodo kasneje po študiju pri njih zaposlili. Dejansko s kadrovskim menedžmentam ni težko dobiti dela samo moraš biti iznadljiv in inovativen, kar pa se preko let naučiš na tem študiju. Drugače pa tako kot pri drugih študijih in kasneje zaposlitvah, veze so vse. Če imaš veze boš dobila delo. No to je moje mnenje, mogoče bo še katera napisala svoje izkušnje.
-
perpetua - Komunikatorka
- Na forumu od: 23. 3. 2008
Js vam lahko povem, da je KM zelo perspektiven študij. Vsako podjetje, ki daje kaj na trajnostni razvoj podjetja in na to, da ima uspešne in zadovoljne delavce (res je takih malo, a jih je čedalje več, ker prihaja počasi v zavest delodajalcev, da ne gre tako kot je šlo v socializmu in še vedno tudi zdaj - ti si naš ti si njihov - veze) zaposluje kadrovske menedžerje. Vsekakor poleg komunikoligije (marketning) najbolj perspektiven šrudij na fdv.
-
medvedka - Komunikatorka
- Na forumu od: 26. 11. 2007
- Kraj: Ljubljana
Jaz sem to smer doštudirala po starem programu ampak sem bila na koncu kar precej razočarana nad samim študijem. Zdaj delam v kadrovski službi in lahko rečem, da ti faks da res premalo znanja vsaj na tistih področjih, ki jih najbolj potrebuješ. Preveč je teorije in prmalo reševanja praktičnih primerov. V službi potrebuješ veliko pravnega znanja, saj nonstop prihajaš v situacije, kjer se moraš opirati na zakonske določbe hkrati pa se vedno srečuješ s težavnimi delavci kjer bi pa bilo dobro znanje psihologije zelo zaželjeno. Ekonomije kot take ni veliko, je pa dobro da poznaš neke smernice.
Pri starem sistemu je bil največji problem ta, da sta imela prva dva letnika preveč splošnih predmetov, ki pa v večini niso bili koristni. Kasneje se je predmetnik izboljšal ampak še vedno je bilo preveč navajanja nekih teorij, ki jih v praksi dejansko ne moreš izkoristiti. Bolonjski sistem naj bi to izboljšal in vsaj privedel več praktičnih zadev v študij. Koliko se pa to v resnici uresničuje pa naj povedo tisti, ki sedaj študirajo.
Skratka, službo se da dobiti, jaz sem jo dobila brez vez pa še to direktno na svojem področju (vsaj tako, kot sem si ga predstavljala). Pametno je na začetku delati v kakšnem manjšem podjetju, da se resnično vse naučiš. V večjih podjetjih je kadrovska dejavnost namreč razpršena na posamezna področja (izobraževanje, razvoj kadrov, planiranje itd.) in si potem pač bolj ozko usmerjen. Za delo v kadrovskih agencijah moraš biti pa predvsem trženjsko usmerjen, ker gre tam v večini za prodajanje storitev in ne toliko za ukvarjanje z zaposlenimi.
Pri starem sistemu je bil največji problem ta, da sta imela prva dva letnika preveč splošnih predmetov, ki pa v večini niso bili koristni. Kasneje se je predmetnik izboljšal ampak še vedno je bilo preveč navajanja nekih teorij, ki jih v praksi dejansko ne moreš izkoristiti. Bolonjski sistem naj bi to izboljšal in vsaj privedel več praktičnih zadev v študij. Koliko se pa to v resnici uresničuje pa naj povedo tisti, ki sedaj študirajo.
Skratka, službo se da dobiti, jaz sem jo dobila brez vez pa še to direktno na svojem področju (vsaj tako, kot sem si ga predstavljala). Pametno je na začetku delati v kakšnem manjšem podjetju, da se resnično vse naučiš. V večjih podjetjih je kadrovska dejavnost namreč razpršena na posamezna področja (izobraževanje, razvoj kadrov, planiranje itd.) in si potem pač bolj ozko usmerjen. Za delo v kadrovskih agencijah moraš biti pa predvsem trženjsko usmerjen, ker gre tam v večini za prodajanje storitev in ne toliko za ukvarjanje z zaposlenimi.
-
Mimi_M - Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: Primorska
Moja cimra je tudi to študirala, izredno, še po starem sistemu in tudi jaz nisem imela občutka (pa tudi sama ni nikoli kaj dosti pojamrala), da je težak študij. No, kakorkoli že, ni se zaposlila na tempodročju, ampak čisto na drugem.
Podjetja pa spet ne potrebujejo toliko kadrovskih menedžerjev... pri nas je preko 1000 zaposlenih, pa je na področju kadrov & zaposlovanja zaposlena samo 1 oseba plus seveda še direktor te službe za HR.
Področje za izobraževanje odraslih vodi oseba z andragoško izobrazbo, plače pa obračunavajo ekonomisti
Podjetja pa spet ne potrebujejo toliko kadrovskih menedžerjev... pri nas je preko 1000 zaposlenih, pa je na področju kadrov & zaposlovanja zaposlena samo 1 oseba plus seveda še direktor te službe za HR.
Področje za izobraževanje odraslih vodi oseba z andragoško izobrazbo, plače pa obračunavajo ekonomisti
- kokica87
- Komunikatorka
- Na forumu od: 18. 7. 2008
buubbika napisal/-a:perpetua napisal/-a:Js vam lahko povem, da je KM zelo perspektiven študij. Vsako podjetje, ki daje kaj na trajnostni razvoj podjetja in na to, da ima uspešne in zadovoljne delavce (res je takih malo, a jih je čedalje več, ker prihaja počasi v zavest delodajalcev, da ne gre tako kot je šlo v socializmu in še vedno tudi zdaj - ti si naš ti si njihov - veze) zaposluje kadrovske menedžerje. Vsekakor poleg komunikoligije (marketning) najbolj perspektiven šrudij na fdv.
Tule moraš bit ful pozoren na končno izobrazbo, ki je dip. sociolog!! Kadrovski mendedžment gor al pa dol. Je res, da se vrjetno tud kaj učiš o tem, sam mislim, da delodajelec bolj gleda na končno izobrazbo.
Dejansko je dipl. sociolog in kadrovski menedžer
-
mgerdevi - Komunikatorka
- Na forumu od: 11. 9. 2007
menet tut zanima ta smer pa me zanima kako zgleda študij. če ga kdo obuskuje a lahko mal opiše tko na splošno? pa kje se lahko zaposliš s tako izobrazbo?
pravjo da bo ta poklic v prihodnosti use bolj iskan. a to velja tut za slovenijo, in ali je že kaj več povpraševanja na tem področju?
pravjo da bo ta poklic v prihodnosti use bolj iskan. a to velja tut za slovenijo, in ali je že kaj več povpraševanja na tem področju?
-
mgerdevi - Komunikatorka
- Na forumu od: 11. 9. 2007
mgerdevi napisal/-a:mene tut zanima ta smer pa me zanima kako zgleda študij. če ga kdo obuskuje a lahko mal opiše tko na splošno? pa kje se lahko zaposliš s tako izobrazbo?
-
Študentka. - Komunikatorka
- Na forumu od: 19. 2. 2007
tudi jaz razmišljam o tem študiju. torej so zaposlitvene možnosti samo v podjetjih ane? koliko pa je plačan ta poklic? pač kot obični tajnik,računovodja.. kej tazga? ali je še bolj plačan, sem slišala da je zelo dobro. no res je kolikor si uspešen pa iznajdljiv, ampak vseeno me zanima.
upam da se najde kakšna ki je dipl. in sedaj dela v tem!
lp
upam da se najde kakšna ki je dipl. in sedaj dela v tem!
lp
-
medvedka - Komunikatorka
- Na forumu od: 26. 11. 2007
- Kraj: Ljubljana
Včasih je dobro prebrati vse poste v temi in ne samo zadnjega Malo više sem nekaj več napisala glede svoje službe in pa tega, da se lahko tudi kje drugje zaposliš kot samo v podjetju. Tudi državne ustanove imajo svoje kadrovske oddelke tako, da možnosti ni tako malo. Sicer pa če te zanimajo kakšne bolj konkretne zadeve pa kar vprašaj.
- nuta
- Sramežljivka
- Na forumu od: 16. 1. 2009
Tudi mene zanima kadrovski menedžment in ravno letos se vpisujem na faks. Ogledala sem si predmetnik in predmeti se mi zdijo zelo zanimivi. Zanima me pa predvsem to, kako zahteven je ta študij. Koliko ur na dan porabite za učenje? Je pisanje seminarskih nalog pogosto? Koliko prostega časa vam ostane? So profesorji zahtevni? Izpiti težki? Vesela bi bila, če bi mi kakšna, ki študira po bolonjskem sistemu, malo bolj opisala to smer
Lp
Lp
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov