Študij in študentsko delo

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
metuljčica*
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 23. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a metuljčica* » 22. Sep. 2008 17:39

Evo, odpiram novo temo (moja prva :P ) o študiju in delu preko napotnice, da ne bomo več OT v neki drugi temi.
Torej izkušnje in mnenja, ali se oboje da uskladiti in kako uspešno.

Pa se razpišite. :wink:
Uporabniški avatar
gregalina
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 20. 3. 2007
Kraj: toti Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a gregalina » 22. Sep. 2008 18:00

Js sem zdaj absolventka in bom lahko celo leto brez problema delala prek študenta. Tudi prejšnje leto sem lahko skor skos delala, ker sem mela bol malo predavanj. Delala sem en teden dopoldan, drug teden popoldan. Tak da sem šla pol vsak drugi teden na predavanja (ko sem mela zjutri predavanja popoldne pa šiht). Men je laufal brez problemov.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 22. Sep. 2008 18:10

js sm sicer občasno delala med faksom, ampak res bolj občasno. pol leta sem letos vodla ene tečaje popoldan, kar mi je čisto zneslo, glede na to da je blo za delat sam 2 uri. ker več in kej bolj stalnega pa skoraj težko. ker sem mela tak zlo nepredvidljiv faks, kjer si praktično ne morš splanirat dveh tednov v naprej, kamoli da bi si lahko sestavla urnik za cel mesec. nisem si pa hotla non stop nekaj zmisljevat v stilu: js jutri ne morem prid delat, pojutrijsnjem niti pol lahko pridem za 5 ur ipd. pa tudi bolj malo ljudi poznam iz nasega oddelka ki zares redno dela, letos mogoče malo več, ker za absolventa ni pogojev, drugace pa tezko znese (ena je sicer probala sam je po skor zivcnega fasala in se zjokala pred celim razredom in profesorjem da ona ne more vec), ker si res vsak dan nekdo nekaj zmisli kaj je treba do jutri narest in to ti pol zna vzet od 3- celo noč dela.
ampak sem pa zdej absolventka, tko da mam eno delo, ki ga sicer prostovoljno opravljam, ker je fajn, pa še ena sluzbica je na vidiku, ki bo celo plačana. bomo vidli kako in kaj...če ne si bom se nekaj tretjega omislila :D
ampak nic tako, da bi se razčetverila. nikoli doma nisem fehtala za keš, tko da mi ni blo prav težko prašat za unih 50€, ko mi je dnarja res zmanjkalo. pa še to se je zgodlio mogoče 3krat v teku celega študija.
lorelaj
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a lorelaj » 22. Sep. 2008 18:22

Js študiram vzporedno na dveh faksih, poleg tega pa se še resno ukvarjam z glasbo, pa mi rata delat promocije enkrat na teden. Več študentskega dela ne pogrešam, saj se mi zdi da zaslužim dovolj za svoje potrebe (itak še živim doma). Med poletjem ponavadi pomagam v družinskem podjetju in večkrat na teden delam promocije. Moje mnenje je, da se da študij in delo uspešno združiti, ampak samo v primeru, če študent ne dela vsak dan. Seveda obstajajo tudi izjeme, torej študentje, ki delajo 8 ur na dan in še študirajo hkrati, vendar se mi zdi da se ti ne poglobijo toliko v študij in literaturo, ampak jim je pomembno le čimprej diplomirati. Drugače pa zelo spoštujem ljudi, ki delajo osem ur ali več in nato še pridejo na faks, sledijo predavanjem in opravijo izpite. Si pa ne morem niti predstavljati kako utrujeni so zvečer. :?
Uporabniški avatar
tani24
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 23. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a tani24 » 22. Sep. 2008 18:47

Js sm tud skoz delala med faxom in nikol me noben ni niti pohvalu glede tega, kvečem kritike sm skoz poslušala. starši mi niso dal nič niti a benz ne do faxa..razn včasih, ko mi je zmanjkalo. prve letnike sm skoz delala v enem butiku, vsak dan par uric, odvisno kdaj sm mela vaje..na predavanja več ali manj nism hodila, domov sem hodila vsak dan ob 7 zvečer in pol so me čudn gledal zakaj sm zmatrana, če pa v trgovini nism nič delala..sošolke so se zmrdovale, ker nism ostala tisto uro po koncu faxa z njimi na pijački, sam js sm mela več al manj tko da sm bila do 12-1 na faxu, pol na hitr neki pojedla, hitela domov..skor eno uro vožnje in pol direkt v službo do 7 zvečer. sploh nevem kako mi je ratal prva dva letnika vse v rokih nardit. zdej zadn let sm pa delala pri privatniku in sm vodila vso administracijo, kar delam še zdej.. urno poteka skor tko k prej..ok zdej sm absolventka in je lažje..sam mi ni ratal vseh izpito spacat jih morm še par..in pol si moj drzne rečt, da nej se potrudm čim prej fax spacat, ker ga že predolg vlečem (22 sm stara). ma zdele šele ugotavlam da sm čist skurjena...sploh se ne znam več sprostit in si vzet frej...zdej itak delam čez cel dan. sam pač, štipendije nism dobila..mam možnost jo mogoče dobit zdele za absolventa (kera ironija), starši so rad vidl, da majo en strošek manj in to je to..če sm hotla do faxa pridt sm delala, da sm mela za benz in bone..ok zdej mam še za kkšno cunco sm pa ke..pa še to me vsak grdo gleda, kaj razmetavam denar za bedarije :roll:
lorelaj
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a lorelaj » 22. Sep. 2008 19:11

Evo o tem govorim. Seveda nekateri lahko delajo vsak dan ob faksu, samo vprašanje je kaj jim potem ostane od študentskih let. Nič lepega-predavanja, učenje in delo. Pa saj smo študentje, še celo življenje bomo lahko delali.
Tanika ti se pa sploh ne sekiraj kaj ti drugi govorijo in kako te gledajo, ker si ogromno dosegla. Sem prepričana, da bi veliko mladih na tvojem mestu nehalo hoditi na faks (kar bi bilo lahko celo razumljivo), ti pa si vztrajala in to je res pohvale vredno.
Uporabniški avatar
Maychy
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 30. 6. 2004
Kraj: Se selim...

Neprebrana objavaNapisal/-a Maychy » 22. Sep. 2008 19:13

Jaz sem začela delat bl redno (vsak dan) v začetku letošnjega poletja in bom še najmanj eno leto, ker sem absolventka in imam čas. Prej je bilo pa bolj priložnostno oz. za vikend. Med tednom sem bila v Lj, pa tudi urnik je bil takšen, da se kaj veliko ni dalo. Če bi mi šlo res na tesno z denarjem bi se sicer dalo še kaj uštulit, ampak sem se raje posvetila faksu. Sedaj pa delam vsakega po malo. Malce dela, malce učenja in mi je kar všeč.
--- Evil Is Just A Point Of View ---

--- Don't tell me the sky is the limit, there are footprints on the moon! ---
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 22. Sep. 2008 20:28

lorelaj napisal/-a:Evo o tem govorim. Seveda nekateri lahko delajo vsak dan ob faksu, samo vprašanje je kaj jim potem ostane od študentskih let. Nič lepega-predavanja, učenje in delo. Pa saj smo študentje, še celo življenje bomo lahko delali.
Tanika ti se pa sploh ne sekiraj kaj ti drugi govorijo in kako te gledajo, ker si ogromno dosegla. Sem prepričana, da bi veliko mladih na tvojem mestu nehalo hoditi na faks (kar bi bilo lahko celo razumljivo), ti pa si vztrajala in to je res pohvale vredno.

jst imam od mojih mladih let precej veliko.vedno najdem službe s prijetnim kolektivom, se imam fino na šihtu, se imam fino doma, v šoli sicer malo manj ker ponava grem samo takrat ko so izpiti al pa kšna posebna predavanja.ni rečeno, da če delaš da si uničuješ mladost.nasprotno.jst sm z mojimi deli, spoznala tolk različnega in uredu folka, da verjet ne morem.ena izmed njih, bivša sodelavka je moja najboljša kolegica ever in za nič na svetu nebi zamenjala tistega časa ko sem delala v tisti firmi, ko sem spoznala njo.
Meni lajhanje naokoli po desetih kafetih ne pomeni nič.Mi več pomenijo trije kafeti na teden ki so kvalitetni.in zato delam, delam šolo in vse in uprav tako uživam življenje.Celo bolj, kot prej ko sem visela doma in čas zapravljala za brezveze.trenutno sicer ne delam, ker iščem šiht nekje v bližini, in že to mi precej mori.
Ampak da bi pa rekla, d ami je lesa žal in žal časa...Nikoli!Pač poiščeš službo v kateri uživaš in takoj spoznaš da samo delo ni samo napor, ampak je lahko tudi užitek :wink:

in če nadaljujem s prejšnje teme:
[vanessa] napisal/-a:na katerikoli izredni šoli ni težko met dobre ocene.. bivša sošolka je na izredni srednji (prej je pa spremenila enih 4 SŠ k na nobeni ni mela višje ocene od 2) ma zdej same petke in ji govorijo da bo pršla na najboljše fakse.. do faksa že prideš, sam kaj pol?
da ne govorimo od izrednih faksou k je dovoljd a plačaš in nrdiš skori vse izpite

draga moja, ja plačaš in ti kar napišejo ocene ja, tako na faksih in srednjih izrednih šolah.tega nisi prej vedela. :roll:
to razmišljanje je tok neumno da bolj ne more bit.ravno tako je treba delat in predelovat in večinoma moraš vse storit sam.Ampak ja, manj je predavanj in se najde več časa za delo, vseeno pa ni to nobeno pravilo, da je srednja izredna ali izredni faks, lažji kot redni.
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 22. Sep. 2008 22:30

*purple* teb se pa res nč ne da dopovedat ... sej ti praktično SAM delaš, v šolo si sama rekla da skor nč ne hodiš, učit se pa tud pomoje rabiš zlo mal, kaj boš pa pol druga kot delala? Cel dan v luft gledla? Js bi tud delala, če ne bi nč hodla na faks, sej drugač bi tk umrla od dolgčasa. Btw, kakšno srednjo šolo pa delaš ti?

Kar se pa tiče izrednih študijev, ko je blo o tem govora še o tisti drugi temi ... verjamem da je ponekod izredni študij čist isto težek kot redni, ampak poznam pa par primerkov ki izredno študirajo, in vem, da je pa v vlkih primerih tud vlka razlika.

densy napisal/-a:Na pf naprimer: isti ku***, samo kakšen rok več.. drugače pa noben prfoks sploh ne ve, a si reden / izreden,...

Ja kot da kakšn dodatn rok ni nč. Kaj pa to še en dodatn rok.
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 22. Sep. 2008 23:29

jst delam že skos, od 15 leta :? med šolo malo po malem, vikendi, popoldne, počitnice, drugače pa skos ja.
sej tisti z izrednimi faksi majo tud čas.
za redne šolarje nism rekla nč da morjo skos delat, ampak ja, lahko pa tudi, da se.

turistična srednja..
Uporabniški avatar
Ursa7
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 8. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Ursa7 » 23. Sep. 2008 7:12

Jaz sem tudi zdaj absolventka in upam, da bo moja diploma dobro uspevala ob kar precej delovnih urah na teden. Ko sem še hodila na predavanja in vaje, sem redno inštruirala (imam 6 osnovnošolcev), razen tega sem si parkrat našla priložnostno delo za kak mesec. Z inštruiranjem res ni bilo problema, ker mi je takšno delo v užitek, pa tudi ni mi vzelo preveč časa. Vse, kar mi je vzelo več časa, pa se ni izplačalo, ker je bilo res težko usklajevati oboje, sploh pa vidim, da je zelo narobe, če si človek ne more vzeti časa zase in samo leta od ene do druge obveznosti. Tak način res odvzame voljo do vsega. Aja, obvezno sem pa vedno delala med počitnicami, si res ne predstavljam, da bi tri mesece visela doma, četudi je za september ostal še kakšen izpit. Letos sem recimo delala po 8 ur na dan v pisarni med spomladanskim izpitnim obdobjem, pa kljub temu nisem imela ocene nižje od 8. Očitno človek bolje izkoristi čas, če ve, da se mudi in pač ni časa za zabušavanje. :)
Zadnjič spremenil Ursa7, dne 23. Sep. 2008 7:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
malacveka
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 9. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a malacveka » 23. Sep. 2008 7:39

Jaz delam ob šoli že od srednje šole naprej. Odkar sem na faxu, torej 3 leta, pa delam še več. Na faxu vse obveznostin in izpite pridno izpolnjujem. V službi mi laufa, prostega časa mam več kot preveč. Mislim da zarad kombinacije dela in študija nisem za nič prikrajšana....nasprotno....lahko si veliko več privoščim, kupim, nisem odvisna od denarja staršev.
Mislim pa tudi da ne zamujam svojih "brezskrbnih" let, saj uživam, žuram in delam kar me je volja.
Sploh sem pa tak človek, da moram biti vedno z nečim zaposlena, pa četudi včasih cele dneve.

Najbolj na jetra mi grejo določeni ljudje, tudi šosolci, ki še v življenju niso prijeli za nobeno delo in samo stokajo kako nimajo denarja in kako si nič ne morejo privoščiti :evil:
Uporabniški avatar
bambina x
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 16. 1. 2007
Kraj: mb

Neprebrana objavaNapisal/-a bambina x » 23. Sep. 2008 8:03

jaz sem letos končala sš... eino lani sem delala med počitnicami 14 dni na Lentu kot animatorka za otroke, drugače pa nič, ker sem imela štipendijo in še doma so mi rekli, naj ne delam it.

no, in letos so moje najdaljše počitnice ...

menjala sem 3 različne službe .... in to je bil taki fajni občutek .... ves čas si zaposlen, drugače bi pa doma gledala v zrak ... nove izjušnje si nabereš, nova poznanstva .... in zaj med faksom, če mi bo ratalo, bom spet delala...

res je, da nisem imela male štipendije, sam sej veste, denar kar gre... doma pa nisem htela rečt za njega, ker nimam veliko dohodkov .... in potem, ko dobiš tisti, prisluženi denar .... kolko bolj sem ga cenla in si kupila dejansko nekaj uporabnega ....

ok, malo sem ga zabluzla, ampak sem mogla povedat :oops:
"so tell me, do you have someone special in your life?"
"yes, I do. . . me"
Uporabniški avatar
Picaboo
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Picaboo » 23. Sep. 2008 8:18

[vanessa] napisal/-a:da ne govorimo od izrednih faksou k je dovoljd a plačaš in nrdiš skori vse izpite

Loooooooooooooooooool :lach:

vanessa sej kul no :D Ker pojma nimaš o čem govoriš, zato ne govor takih gluposti! A si mogoče ti tista, ki je plačala izredni fax in je mela kar vse narjeno? Ker, če nisi, pol bi res rada vedla za kak konkreten primer :!: Kar pa dvomim, da ga poznaš, tko da...
Uporabniški avatar
Dorotheia
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 2. 11. 2006
Kraj: Na poti k sanjam...

Neprebrana objavaNapisal/-a Dorotheia » 23. Sep. 2008 9:25

Punce, ne se kregat no. :wink:
Evo, jaz sem letos absolventka in delam in bom še delala (več ali manj redno, razen ko bo izpitno obdobje, ker imam še nekaj izpitov za spucat in se mi že rahlo mudi s tem). Drugače sem delala vsa poletja, ko sem bila frej in zadnji dve leti faksa (tudi med letom še kar). Prvo leto faksa in drugo, pa res da malo manj, ker mi drugače ne bi zneslo redno opraviti vsega. Glede na to, da sem na dveh faksih, sem imela, kot prvo 1.letnik vaje in predavanja od zjutraj do večera (v prvem letniku je bilo včeinoma obvezno), pa še tako so se mi vaje prekrivale vmes. Med vikendi pa sem večinoma delala seminarske naloge doma za računalnikom, ker ga v LJ takrat nisem imela. Torej, delala pa sem minimalno, ko je bilo pač kaj časa. To niso bili fajn časi.
Zdaj mi je veliko lepše - svoj keš imam, vem, da imam čas za delati, a kjlub temu tudi za študirati. Ravno zdaj, ko je tako, bo pa kmalu konec.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]