Odstranitev mandljev v odrasli dobi

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Minerva
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 22. 9. 2010
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Minerva » 16. Jan. 2012 14:12

Zdravo.

Zanima me, kakšne imate izkušnje z odstranitvijo mandljev v odrasli dobi, tam med 20-35 letom. Kakšne so bolečine in s čim se lajšajo (pomoje mal teži takrat tablete dol "goutaš"?) , kako dolgo je okrevanje, kakšna hrana je po posegu priporočljiva, itd.?

Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 8. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 16. Jan. 2012 18:52

Jaz bi ti poseg odsvetovala, mandlji namreč branijo vhod v grlo...prbajo zadržat bakterije pa viruse, da pridejo nižje...po domač povedan :D

Zakaj bi pa jih odstranila? imaš več kot 5 angin letno? Ker drugače res ni priporočljivo...no usak ve zase

Če jih boš odstranila, jej čimveč sladoleda pa mrzle stvari..
Uporabniški avatar
Minerva
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Minerva » 17. Jan. 2012 11:09

Ubistvu ne gre zame... Sicr pa težava ni v anginah, ampak v dihanju, ker pluča sploh ne dobijo dovolj zraka. In ponoč so kar "zastoji", pol pa dihanje skozi usta in posledično smrčanje... Čez dan pa tud sam čez usta, da ne govorim ob kakem fizičnem naporu, premal zraka- nula kondicije... Na ORL-ju so brez razmišljanja rekl "mandlje vn!". Valda vejo, kakšne so lahko posledice, tko da kr vrjamm mnenju strokovnjakov...
Je pa premal informacij, kaj točno jest pol...
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 8. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 17. Jan. 2012 17:06

Zdravniki so včasih množično dajal mandlje vn za vsako stvar, nakar so ugotovil, da jih je bolš pustit not, če obstaja kakšna druga varijanta...danes jih dajejo ven zelo poredko-no, če ne obstaja druga varijanta, seveda, mandlje vn..samo prej naj se ta oseba pozanima, če res ne obstaja kaj drugega...ker so pri osebah z odstranjenimi mandlji ugotovil povečanje bolezni spodnjih dihal

drugač pa, jest sam mehko hrano, kašasto, pa ful sladoleda (deluje kot obkladek). Ostala hrana bo povzročila bolečine.
sončnica
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 28. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a sončnica » 17. Jan. 2012 23:14

Js sm jih dala vn, ko sm bila stara 20, mogoč 19 nisem čist ziher. V bolnici sem bila 1 teden, pustili bi me mogoč tud kakšen dan prej, a sem dobila malček vročine. Še kak teden sm mogla manj govorit oziroma ne preveč na glas. Men bolečine niso bile hude, le prvi dan ko sm se zbudila iz anestezije sm spila protibolečinsko tableto.
Sama sem imela probleme z anginami, pa niti ne 5 na leto, sam me je skoz bolelo in skoz sem mela gnojne pikce gor, pa sem težila dokler mi ni dala napotnice. Na ORL so se potem tud odločili, da sem kandidat za vn( ker 5 let pred tem mi niso hotli). Od takrat (tega je že 5 let) nisem bila na atb, prav tako komaj kaj zbolim..nimam nobenih problemov z dihali.
Pri meni je bila pametna odločitev.
Uporabniški avatar
Minerva
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Minerva » 18. Jan. 2012 13:33

aha no kul, take izkušnje je treba slišat, hvala sončnica :wink:

ja sm slišala, da so včasih precej več opravljal te posege, sam očitno tuki ni blo druge... vidm pa da je drugač tud par drugih stvari.. not prespiš max enkrat, če ni zapletov seveda, pa tud namest tablet dobiš kr u žilo :)

no hvala, tud za nasvete glede hrane, sej najteži je te prve dni, pol pa že počas naprej...
Uporabniški avatar
Sunshine
Cosmo administrator
Cosmo administrator
Na forumu od: 6. 7. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a Sunshine » 30. Nov. 2012 8:58

Jaz sem tudi bila kandidat za mandlje ven. Angina je bila na vsake toliko, nekaj let nazaj pa huda gnojna angina, da so se mi v samih mandljih naredili abscesi - gnojne bule, ki so mi jih morali luknjati, da je lahko gnoj stekel ven.

Pri meni je bila velika težava centralna kurjava, suh zrak in posledično spanje z odprtimi usti in je bilo grlo dostikrat razdraženo.
Rešitev je bila, da sem si velikokrat pustila okno "na kip" odprto in sedaj je veliko bolje. Mandlji so še, grlo je pa tut superca.

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov