Samopregledovanje dojk

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
piškotek*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 1. 2009
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a piškotek* » 02. Jul. 2010 5:43

Po zadnji menstruaciji sem si tipala/pregledovala dojke in zatipala otrdlino na desni dojki, šla sem do ginekologinje, ki mi je dala napotnico za ambulanto dojk. Naredili smo mi ultrazvok, ki je na srečno pokalazal, da je vse vredu.

Zanimajo me vaše izkušnje, si pregledujete dojke? Vas ginekologinja opozarja na to? Ali vam je že kdaj ginekologinja pregledala prsi?
(s)mej se
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 18. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 02. Jul. 2010 6:40

Jaz sem si jih sama parkrat, enkrat mi jih je samo ginekologinja. Sicer pa si jih ne.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 02. Jul. 2010 8:24

Ginekologinja nikoli, sama jih cca enkrat mesečno. Drugače pa jih dragi :D :D :D
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 02. Jul. 2010 8:36

^^hehehe, sam to se pri men nikol ni izkazal za pretirano zanesljiv test. :D

Sama si občasno..aja, pa to naj se ne bi počel okol menstruacije (prej/med/po), ker so takrat itak tolk bolj občutljive, ane?
Uporabniški avatar
piškotek*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 1. 2009
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a piškotek* » 02. Jul. 2010 8:52

Ravno po koncu menstruacije, ker takrat se najbolj opazijo razlike.
(s)mej se
Uporabniški avatar
Bumerang
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 6. 8. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Bumerang » 02. Jul. 2010 9:20

Jaz si jih sploh ne upam :?

Spomnim se, ko sem si jih pred tremi leti pregledovala in sem natipala eno otrdilno, in zagnala cel VIK IN KRIK!! Potem pa se je ugotovilo, da je šlo samo za žlezo.

Tako da se jaz sploh ne upam ničesar sama pregledovat, ker se mi ob vsakem dotiku zdi nekaj sumljivo :pale:
krogla
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 18. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a krogla » 02. Jul. 2010 9:30

S tem mesecem se bom začela samopregledovati, ker sem v zadnjem času slišala za ogromno žalostnih zgodb zelo mladih punc (25 let in podobno), ki so zbolele za rakom na dojkah. Včasih je veljalo, da je rak dojk pogost pri starejših ženskah oz. pri tistih, ki so že rodile ali celo vstopajo v menopavzo, dandanes pa je rak dojk pogost že med zelo mladimi dekleti in verjetno se niti ne zavedamo, koliko dobrega lahko storimo zase, če spremembe ugotovimo dovolj hitro - brez samopregledovanja jih žal ne moreš. Je pa tudi mene strah, da bi karkoli zatipala, ker vem, da bi zagnala veliko paniko.

In še to: otipavanje ni enako pregledovanju dojk, tako da so komentarji o tem, da 'saj me tip pošlata', malce neumestni.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 02. Jul. 2010 9:42

Ne, a res? Jst sem pa mislila, da je otipavanje in preglodovanje dojk eno in isto :D :D :D In tud napisano je bilo smrtno resno, tako da res ni varjante, da je šlo za šalo. Uni smeškoti zraven so pa za okras :D
krogla
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 18. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a krogla » 02. Jul. 2010 9:51

^^ obstajajo ženske, ki razmišljajo prav v tej smeri - če je kaj narobe, bo že fant ugotovil :D Ker lubi vse ugotovi :D
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 02. Jul. 2010 10:22

Res? Jst ne poznam nobene tako neumne, da bi mislila, da se dojke pregleduje na način, kot to delajo moški in da za pregledovanje dojk ne potrebuješ nekega "znanja".

No, se popravljam, ker konec koncev je neumnost določenih osebkov brez konca in kraja. In sem še bolj butaste stvari slišala iz človeških ust, kot je ta :D :D :D
čuftika
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 13. 10. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a čuftika » 02. Jul. 2010 12:15

Mah, jz si jih trenutno ne, čeprav vem da bi si jih mogla. Sm pa pred leti ugotovila eno zatrdlina in sm hodila na ultrazvok ter so mi tut punktiral z ogormno iglo, ampak na srečo ni bilo nič resnega, kao hormonsko neravnovesje. Po tem sm hodila redno na ultrazvok, zdej pa nism bla že ful dolgo, morm se naročit. V tistem času ko sm imela probleme mi je ginekologinja enkrat pregledala prsi. Tko, res sm dolgo odlašala s pregledom, ampak sm trdno odločena da grem z mamo zjeseni ko greva v isto ustanovo, ona ima sicer mamografijo, ampak dela se pa na istem oddelku:)
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 04. Jul. 2010 10:21

piškotek* napisal/-a:Ravno po koncu menstruacije, ker takrat se najbolj opazijo razlike.

priporočajo 5 dni po menstruaciji. sicr eni tut d že lohk med menstruacijo. baje (nism 100%) je normalno d pred menstruacijo začutš vozličke, sam č so vsak mesc n drugem mestu ni panike :D
Uporabniški avatar
amyZ
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 31. 3. 2005
Kraj: trbovlje

Neprebrana objavaNapisal/-a amyZ » 07. Jul. 2010 10:45

Jaz si jih pregledujem občasno, ponavadi tisti mesec, ko mam prsi mehkejše. To pa zato, ker imam problem z mlečnimi žlezami. Ponavadi med menstruacijo kolikor tolk izginejo, da se da normalno pregledati, včasih pa niti ne. Potem pa preverjam tako, da se pač ne drži tkiva.
Enkrat sem šla k ginekologinji, mi je sicer malo pregledala, vendar je rekla, da si jih moram sama, ker mi pač sredi ciklusa ne more pretipat zaradi žlez.
Sem mela pa enkrat bunko pod pazduho in sem šla k njej, pa je rekla, da sicer to ni njeno področje, ker je previsoko, da bi šlo za raka prsi in me vseeno poslala na punkcijo. Ta ni nič pokazala, verjetno je šlo za maščobno bulico. Je pa vseeno bolje da sem šla na pregled, čeprav je bila ginekologinja slabe volje, kot če bi čakala in bi me skrbel.
Vedno delaj za življenje in ne dopusti da bi živel za delo!!!

http://amadeaz.blogspot.com/
miki miška :)
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 3. 3. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a miki miška :) » 26. Sep. 2012 13:16

Bumerang napisal/-a:Jaz si jih sploh ne upam :?

Spomnim se, ko sem si jih pred tremi leti pregledovala in sem natipala eno otrdilno, in zagnala cel VIK IN KRIK!! Potem pa se je ugotovilo, da je šlo samo za žlezo.

Tako da se jaz sploh ne upam ničesar sama pregledovat, ker se mi ob vsakem dotiku zdi nekaj sumljivo :pale:

Tudi jaz si ne upam. Enkrat sem zatipala bulico, izkazalo se je da je potrebna operacija. Od takrat si več ne upam pregledovati, saj je tudi meni ob vsakem dotiku nekaj sumljivo. Mogoče ve katera, ali dobiš napotnico lahko za Ultrazvok dojk?
Uporabniški avatar
carrie_
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 29. 4. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a carrie_ » 27. Sep. 2012 12:33

Imam kolegico, ki je imela raka na dojkah pri 27ih. Moje mnenje je, da je danes toliko tega (tudi med mladimi) zaradi uporabe kontracepcijskih tablet, ki so bazirane na estrogenu, ki dokazano pospešuje raka na dojkah, predvsem zaradi uporabe KT pred prvim porodom.

Scandinavian researchers have noted an increase in breast cancer in a group of women that were currently taking or had recently taken birth control pills. Longer use of the pill seemed to increase the risk.

About 80% of breast cancers, once established, rely on supplies of the hormone estrogen to grow: they are known as hormone-sensitive or hormone-receptor-positive cancers.

In 2005, the World Health Organization officially classified oral contraceptives as a class one carcinogen

ScienceDaily (Oct. 31, 2006) — A meta-analysis published in the October issue of Mayo Clinic Proceedings indicts oral contraceptives as putting premenopausal women at significantly increased risk for breast cancer, especially women who use them prior to having a child.

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov