Utrip srca

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

cvetko
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 30. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetko » 29. Mar. 2010 9:31

Nevem, če je to kaj narobe z zdravjem samo vseeno me zanima. Naprimer, ko grem spat čutim nekej utrip srca ali pa naprimer med tekom nasploh med športanjom ga čutim. Nevem, če je kaj narobe, samo me zanima, kak je pri vas.

No pritisk imam doma od 60-80/90-115. Pri doktorju pa tudi do 160/90, ko pa se pomirim pa mi pade na 120/70. Nasploh se vsega hitro prestrašim.

LP
Uporabniški avatar
Liefde
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 11. 10. 2009
Kraj: Nizozemska

Neprebrana objavaNapisal/-a Liefde » 29. Mar. 2010 12:45

Če se normalno počutiš in si dobro telesno zmogljiv, ne skrbi. Po teku/treningu pa zaradi obremenitve še toliko bolj pride do izraza "razbijanje", ko čutiš delovanje srca in pulzacijo.

Srce zdravega odraslega človeka, ki se s športom ne ukvarja redno, v mirovanju običajno utripa s frekvenco 60 do 70 utripov v eni minuti. Normalna vrednost krvnega pristiska je 120/80.
Vendar pa je krvni pritisk odvisen tudi od drugih dejavnikov, na primer starosti.

Doma imaš 60/90 , 80/115... za mene je to nizek pritisk...kaj pa če bi prehrano spremenil...

Pri doktorju pa 160/90... sistolični ( zgornji) je visok... Visoko normalni krvni pritisk je nekje od 130/85 do 139 /89 . Zakaj pa imaš visokega pri doktorju je mogoče zaradi tega ker si pod stresom, ker te je strah kakšen bo pritisk....
"Življenje je kot ljubezen; ni lahko in mirno stanje, ampak težka in čudovita pustolovščina."
marjancax
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 12. 3. 2010
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a marjancax » 29. Mar. 2010 13:11

Srce je pomoje popolnoma normalno. Čudno pa se mi zdi, da za pristisk zdravnik ne ukrepa, ker je previsok. Sicer ti res naraste pri zdravniku, samo a on to ve. Jaz ga imam 70/110 in je baje ful vredu.
cvetko
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetko » 29. Mar. 2010 14:15

Seveda da ve. Bil sem tudi pri kardiologu, tam sem ga glih imel 160/90. Pulz mam tam od 50-60 zjutraj, prej ko se vstanem iz postelje (baje je te relavanten). Zdravnik je moj sorodnik. Tako, da mi pri njem več ne narase preko 130/80, pri npr. kardiologu pa ja.

To glih gre meni na živce, da čutim pulz. Imam vsak dan treninge, pa še fitnes parkrat na teden (samo tam se ne pretegnem nekaj preveč, ker delam za eksplozivnost pa 2 do 3 ponovitve pa 8-10 serij.

Zanimalo me je, če še kdo čuti. Ja jaz sem si ga danes meril pa 90/60 tak mam doma do 115/75 recimo.

LP
sirova štručka
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 9. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a sirova štručka » 29. Mar. 2010 14:46

...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 22:56, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Libido.
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 30. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Libido. » 29. Mar. 2010 15:58

ah, ko sem odprla temo, sem mislila najprej da bom prebrala kakšen ekstrem .... :P pomojem je s tabo čisto vse vredu ;)

bi se pa mogla jst počasi spravit k zdravniku ... doma imam namreč večkrat kar visok pritisk (169/79 npr.) ...
da o srčnem utripu sploh ne govorim :? sej mi nonstop vsi okoli mene težijo naj grem že čimprej k zdravniku (sej bom, sej bom), ker mi začne kar tako srce ful razbijat in me stiskat v prnem košu ... nekajkrat se mi je že zgodilo da ko mi je karnaenkrat tako ponorelo srce - v mirovanju - sem si šla zanalašč merit utrip (imam tisto napravco za merit pritisk in utrip) in mi je pokazalo tudi 116 :tot: ..
Let's swim to the moon .....
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 29. Mar. 2010 19:35

sirova štručka napisal/-a:Js bi spraševala, če je kaj narobe, če ne bi čutla utripa srca :D

:respekt:
Tudi jz pogosto slišim, kk mi srce razbija, sploh, če se prestrašim, se razburim, nastopam pred javnostjo...
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
cvetko
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetko » 29. Mar. 2010 21:01

Ravnokar v soboto direkt pred tekmo (ko nam je trener daval napotke za tekmo, kako bomo igrali...) sem ga čutil kako mi bije močno in hitro kakih 120 ziher! Živčen sem bil. Jaz ga čutim v teh situacijah, al pa če me vstavijo policaji, takrat tudi (samo nevem zakaj, vozim se tak ne prehitro) :D Pred javnim nastopom pa me je čist malo strah. Rad govorim :D
sirova štručka
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a sirova štručka » 29. Mar. 2010 21:46

...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 22:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Libido.
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 30. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Libido. » 29. Mar. 2010 21:55

ja ma prav res. ko si živčen čutiš kako ti razbija srce. ti si zihr en naravni čudež! :D
Let's swim to the moon .....
cvetko
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetko » 30. Mar. 2010 5:32

Vem :D

Nevem zakaj, apak zdelo se mi je pač nenormalno že od majših nog :D
Uporabniški avatar
Lucia Klasinc
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 27. 3. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Lucia Klasinc » 02. Apr. 2010 23:47

Jaz večkrat začutim, da mi srce hitreje bije; recimo, ko sem vznemirjena ali ob telesni obremenitvi. Mislim, da s tem ni nič narobe, ker je sicer moj srčni utrip v mejah normale.
Uporabniški avatar
amyZ
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 31. 3. 2005
Kraj: trbovlje

Neprebrana objavaNapisal/-a amyZ » 06. Apr. 2010 16:22

Jaz sem prebrala, da je normalno če imaš od 60 do 100 utripov na minuto. Bolj aktiven ko si, manj jih imaš v umirjenem stanju. Zato utrip ni nujno povezan z utripom. Sama imam precej nizek pritisk, srčnega ponavad okol 55, pa imam utripov cca. 80 na minuto, kar je kar precej. Bolj nenavadno je bilo zadnjič, ko je imela mami neke bolečine, ko je merilec izpisoval samo errorje in naslednji dan, ko si je merila utrip ga je imela samo 40. Kar bi bilo precej normalno za nekega ekstremnega športnika, kar pa moja mami ni.
Srce pa itak razbija, če ga ti goniš fizično al pa psihično.
Vedno delaj za življenje in ne dopusti da bi živel za delo!!!

http://amadeaz.blogspot.com/
cvetko
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetko » 03. Maj. 2010 15:52

Hvala vsem za odgovore. Se tudi o tem s prijatelji menim, pa pravijo, da čutijo utrip. Samo jaz sem kreten pa se tega bojim.

Ravnokar smo šli na pohod na donačko nonstop sem ga čutil, ko sem se ustavil (imel sem ga tam povprečno 150 na min). Baje, da bi naj bilo to tudi normalno! Samo sem imel že predstavo, da več ne zmorem naj pokličejo reševalce itd... No prišel sem gor, pa še dol (dol sem šel z lahkoto, čeprav so jamrali vsi kak jim je dol težko, meni je bla gor muka za nevzdražte)

LP

P.S: še vedno ga čutim :D
sirova štručka
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a sirova štručka » 03. Maj. 2010 15:56

...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 22:14, skupaj popravljeno 1 krat.

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov