Dom za ostarele in bolne

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
nikaragua
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 7. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a nikaragua » 23. Feb. 2009 20:45

pišem pa v imenu staršev..

Gre za naso babi, življenje se nam je čez noč postavilo na glavo kajti babica je čez noč oslabela (opešalo srce)na to ravn da nemore vec skrbeti zase, ne more biti 5 min sama in je v plenicah.

Jasno je da je to za vse nas domače velik šok in sploh nevemo kako bi in se pac zdaj menjavamo kokr se da, vsak porabi nekaj dopusta samo jasno je da to prav dolgo nebo slo naprej.

Zanima me kasne imaste kaj iskušnje z domovi, kam se splača poklicat, čakalne vrste, kam bi se obrnili po pomoč (tudi denarno kajti slišala sm da so domovi zelo dragi, kašna pripada mogoče?).

lepo prosim za odgovor kajti smo zelo že obupani :?
Uporabniški avatar
moi T
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 6. 2. 2007
Kraj: Lj med tednom, med vikendi pa...

Neprebrana objavaNapisal/-a moi T » 23. Feb. 2009 23:23

Joj, mi je žal za tvojo staro mamo... Moj pokojni star ate je bil neki časa u domu in mu ni blo ušeč, sam to je odvisno od karakterja. Meni se je zdelo, da so čist kul skrbeli za njih, tudi sobe so ble čist lepe. Čakalne vrste so pa baje zelo dolge... ne vem, po moje najboljše kr poklicat u najbližji dom in uprašat, kolko stane, če obstaja kakšna finančna pomoč in kdaj bi jo lahko sploh sprejeli. Po moje najboljše se kar direkt na dom obrnt in zvedt s prve roke.
Just dance and everything it´s gonna be ok!
Uporabniški avatar
Ryu
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 22. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Ryu » 23. Feb. 2009 23:27

tud mi smo z mamo mel velike skrbi in probleme, mela je namreč alzhajmerja :( dom pa niti pod razno ni pršu v bližino debate, kaj šele klicarjenja in dogovarjanja okol za prosto sobo kje :eek: tega res nismo mogl... glede na to, da smo skupi živel jest, moja mami in njena starša, smo mi trije loh zanjo skrbel, čeprou, priznam, je blo učas tko bedno, da bi se najraj vrgla skoz okn...

je bla pa od moje mame sestra v domu dve leti pomoje, in je rekla, da je bla to najbl bedna stvar v njenmu žiulenu, če odšteje vojno :? in jo čist razumem...
chiqqa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 9. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a chiqqa » 24. Feb. 2009 1:03

če že, kam na panonsko -tam majo baje bolj manjšo čakalno vrsto al pa sploh ne.

Mi je res žau za tvojo babi, pri nas usi zdravi k dren pa ful smo v dobrih odnosih, bolj kot kje drugje, še skp žvimo pa men babi za jest dela če sm doma čez teden, tko da mene bi tole čist ubil...
Uporabniški avatar
Ryu
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 22. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Ryu » 24. Feb. 2009 7:03

jah odkar se je moja mami od ''očeta'' ločila (sm bla še čist mini), sva pr njenih starših žvele, se prau 20 let... je biu res največji šok tole z mamo pol :( je par let nazaj umrla (voda u plučih... boleče ko pra*ica), ampak je bolš tko, ker je bla res kriza že :(
Uporabniški avatar
nikaragua
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a nikaragua » 24. Feb. 2009 8:09

sej ne recem babi z nami zivi celo življenje, pa je tut men kuhala k sm hodila v solo pa prpravlala pribolske pa tko naprej, pa ful jo mam rada sam je tole zdele pa cist prevec zgrozn da bi jo mel doma ever sam to bi še prežvel če nebi ble ogrožene naše službe :?

k pač jez osebno razmišlam glede tega ful racijonalno.. kokr kol uzames star pa bolan človek enkrat umre... tle nimas kej... ampak ostali njegovi morajo pa živeti naprej in nekak mislm da tut njej nebi blo prou da si še usi ustali zakompliceramo življenja na fertig...
Uporabniški avatar
piškotek*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 1. 2009
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a piškotek* » 24. Feb. 2009 8:33

Tudi mi smo za našo babi iskali dom in ti lahko povem, da so čakalne dobe dolge. Predlagam, da kličete v vsak dom in date prošnjo.

Pri nas je sedaj stanje tako, da je babica doma in vsak dan gre kdo do nje, da ji skuha in pripravi tablete.
Vendar to ni trajna rešitev.

Kaj pa babica pravi na to, da jo bi dali v dom? Naša ni hotela/noče slišat za to.

Upam, da boste našli kako rešitev.
(s)mej se
fun
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 15. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a fun » 24. Feb. 2009 11:22

Če ne boste kmalu dobili prostora v domu za osaterele za vašo babico, lahko najamete negovalko- pač začasna rešitev...

Drugače pa razlišni ljudje različno sprejmejo staranje in bivanje v domu za ostarele... Mnogi obupajo in jemljejo to kot ustanovo za umiranje, nekateri pa poizkušajo iz vsega potegnit čim več dobrega, spoznavajo nove ljudi in se trudijo kvalitetno preživet svojo starost...
Uporabniški avatar
nikaragua
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a nikaragua » 24. Feb. 2009 15:09

glede nato da sama vidi da doma nebo mogla okol hodit, početi stvari ki jih je še nedolgo nazaj mislm da nebo komplicerala glede doma, sam men osebno gre tle bl za uprasanje morale kajti ona spada v tisti letnik ko so jim bolnišnice in domovi tuji in si ti ljudje najbolj želijo umreti doma pa kdrkoli se že to zgodi.

Po drugi strani mi je pa hudo, ker sm jo dlih jaz zadne 2 leti spremljala okoli zdravnikov in vedno mi je govorila da naj jo neham okol vozt pa ji dajat zdravila ampak jo nej pustim u miru umret kajti z zdravili se nebo pozdravla ampak se bo samo še matrala naprej! In zdaj k je prislo tako deleč da je nepokretna jo mi želimo dati v dom.....in seveda tam jo bojo naprej zdravili in filali z zdravili...

uprasanje je kje je v tem usem smisel sploh še?
chiqqa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 9. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a chiqqa » 24. Feb. 2009 16:56

od mojga ata ma osebno negovalko na domu. pridejo 1x na dan, čekirat, mau pomagat naokol pa hrano prinesejo. Tut to je lahko rešitev, amapk če je pa človek res čist nepokreten, pa drugače res ne gre, pa nej ti bo še tako težko pri srcu pa maš slabo mnenje o domovih, mislm, da ji dom res ne uide :( žau
*roxy*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 27. 3. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *roxy* » 24. Feb. 2009 18:01

Moj dedek je zelo želeu umeret doma ali vsaj da skozi okno vidi naravo.Ampak zadnih nekaj let ga je bolezen spravla v ležeč položaj in je mogu v dom.Mami je poznala kolegico in ji zrihtala prostor v domu za starejše Šmarje pri Jelšah...Zelo zelo dober odnos,prijazni in sploh super.

Slabe izkušnje imamo pa s Topolšico kjer je bla moja babica-odnos na nuli...Mamica je v bolnici čakala babico,da jo prpelejo(iz topolšice)da gre na preiskave,pa jih ni blo in je klicala v dom.Tam pa so ji sporočil,da je umrla.Groza!Na koncu pa niso vedl nisi točnega časa smrti itd...niso mel vpogleda v nič,kar bi moral popisat.

Žalostne stvari...so pa izkušnje!
Uporabniški avatar
^cherry^
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 16. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ^cherry^ » 24. Feb. 2009 19:03

Jap Topolšica je za en k*. Od moje mame sestrična je šla tja, ker je mela pljučnico in je pol tam umrla, čeprav ni blo tko hudo z njo. Poleg tega je pa šou njen sin (ki je star ene 22) tja, da bi jo prepoznal (kot morajo po smrti) in so ga poslal v eno sobo, kjer so odkril truplo, pod rjuho je pa ležal en tip, za njegovo mamo pa niti sploh niso vedl točn kje je. Res so malomarni no.
Za druge domov pa nevem kko je kej, odvisno v ktero okrožje spadaš, mogoče bi ti blo tko lažje svetovat.
mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 9. 2006
Kraj: bregovi Kolpe

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 24. Feb. 2009 19:32

Moja stara mama je bila v domu in moram rečt, da ji ni bilo tako težko oz. grdo kot nekaterim.

V dom pa jo je dela mama, ker je ugotovila, da več ne zmore sama.

No dala jo je v čisto drugi kraj, kjer je preživela življenje, pa vendar v tak kraj kjer je živela kot otrok. Ko je prišla v dom so jo tam "čakali" sami stari znanci iz otroštva oz. njeni sovrstniki. Tako so lahko cele dneve obujali spomine.

Je pa res, da so domi zelo dragi, posebaj v LJ pa tudi težko ga je dobiti. Ponavadi dobiš sobo, ko se ta sprazni oz. nekdo umre, lahko čakaš zelo dolgo ali pa jo dobiš hitro tako kot mi.

Včasih ti naračunajo kr neke postavke, za katere niti ne veš kaj pomenijo, pa da ne omenim, da se ČISTO vsak mesec podražja.

Moram pa tudi omenit, da je nam en del nekdo (država, socialna--nevem točno kdo) plačal mislim, da nek dodatek. (pod določenimi pogoji npr. da je delal in si sam zaslužil penzijo). Brez tega dodatka tudi nebi zmogli saj se ob slabšanju zdravja cena neizmerno povečuje.

Dom je dobra izbira, da se razbremeniš, saj sam nimaš znanja kot sestre v domu, da bi pomagal osebi. Praviš, da je v plenicah...sestre imajo točno določene gibe in prijeme, da previjejo osebo ti pa se vrjetno mučiš, ker neveš kako bi naredila.

Ko je stara mama umrla so bile delavke zelo korektne. Pomagale so nam pospravit njene stvari iz sobe, da nismo rabili sami. Skratka nismo imeli slabih izkušenj, razen cene.
Uporabniški avatar
nikaragua
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a nikaragua » 24. Feb. 2009 19:57

v kerem domu je pa bila to?

ker trenutno jez samo zberam informacije kje je gut pa kje ni? ker cenovno je tle govora v do 100€/mesec in ni taka panika.. pustmo zasebne zavode k res mal pretiravajo z cenami
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 24. Feb. 2009 20:07

nikaragua napisal/-a:v kerem domu je pa bila to?

ker trenutno jez samo zberam informacije kje je gut pa kje ni? ker cenovno je tle govora v do 100€/mesec in ni taka panika.. pustmo zasebne zavode k res mal pretiravajo z cenami

Dom upokojencev za 100 evrov na mesec? Zelo optimistično, a daleč od realnosti. Kje si zasledila tako nizko ceno?

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov