Nizek pritisk

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
rachka_
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 21. 11. 2005
Kraj: hollywood

Neprebrana objavaNapisal/-a rachka_ » 11. Feb. 2009 13:49

Iskalnik ni našel, torej odpiram novo temo :)

Imam zelo pogosto probleme s pritiskom in me zanima če ima katera podobne težave in kaj storite, da se vam spet zviša?
Recimo včeraj sem mela cel dan 90/60 in na čase sem mislila, da me bo kr zmanjkalo.. ni pomagala nobena kava ali kaj takega. No morm sicer priznat, da kaj drugega niti ne poznam za zviševanje..
Tako, da prosim nasvete :)
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
Uporabniški avatar
Žanna
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 6. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Žanna » 11. Feb. 2009 14:48

Jaz sem včasih pila kavo in kadila (10-15 cigaretov na dan) in sem imela stalno nizek pritisk (tudi 55-75). Sem eno obdobje zaradi tega izgubljala zavest in bila skoz utrujena. Pred enim letom in pol sem nehala kadit in pit kavo. Od takrat mam pritisk 80-120. Tko, da lahk probaš, men je pomagal.
Uporabniški avatar
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ŽuŽa » 11. Feb. 2009 14:58

Jst mam tud doskrat nizek pritisk; na zdravniškem pregledu pred kratkim sem mela 90/60. Pa je rekla zdravnica, da to ni nič narobe. Ampak je pa tud res, da se mi zarad nizkega pritiska nič ne da, oziroma sem zaspana. Kave ne pijem, redbulov in ostalih stvari tud ne, in zarad tega mam najbrž tud nižji pritisk. Kakšnih ostalih nasvetov pa tud jest ne poznam.

A pa maš ti konstantno take probleme al sam na par mesecev, al usak mesec? Jst mam tko, občasno. Je pa tud res da si ga ne merim, ampak nekak sama vem, po počutju.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 11. Feb. 2009 15:19

Sama imam tudi relativno nizek pritisk - ta se mi je znižal, ko sem se nehala bolj intenzivno ukvarjati s športom. Cifre se gibljejo pri spodnjem od 45 - 60, pri zgornjem pa od 85- 110.

Je pa ena zanimiva zadeva, ki sem jo pri sebi ugotovila v povezavi z nizkim pritiskom in počutjem. Če imam samo nizek pritisk in dovolj spim (vsaj 5 ur), jem redno in se gibljem (rekreacija) tako, da so gibi izvajani eksplozivno - šprint, dviganje uteži, poskoki, ipd., potem mi pritisk (čeprav je 50/90) ne povzroča težav in se odlično počutim. Kadar pa spim premalo (sploh na daljši rok), jem nepravilno (sploh kadar kdaj pojem obrok "čistega sladkorja") in ne športam (oziroma je to počasen tek), pa se mi malo zatemni pri hitrem vstajanju in zaspana postanem zelo hitro.

Kaj mi pomaga v teh primerih? (je pa treba vedet, da je zadeva "pozdravljena" trenutno in ne na dolgi rok)
- intenzivno in eksplozivno gibanje, najbolje na prostem
- zjutraj na tešče pol litra vode (kadar ne spim dovolj npr.)
- prehrana, ki je "konkretna" - vsebuje maščobe in B (zame: skuta, bučno olje, orehi, sir + žlička medu)
- kreganje :) - če se pripravim do tega, da začutim agresijo in jo potem dam "ven" z kretnjami in povzdignjenim tonom glasu :D

Drugače pa morda obstaja povezava: nizek krvni pritisk (če dela težave) - slabše delovanje trebušne slinavke - slabše delovanje nadledvičnih žlez. Če slučajno katera/kateri pozna zadeve in vidi kakšno vez vmes.
(Namig: insulin, nihanje krvnega sladkorja, adiuretski hormon, kortizol)

Ps. Meni kava ne pomaga, "nared" mi še skoraj da slabše, če pa uživam več soli (ki naj bi višala pritisk), potem imam pa občutek, kot da me napihuje, pritisk pa se ne dvigne.
Uporabniški avatar
*zverinica*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 10. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *zverinica* » 11. Feb. 2009 15:45

moj običajni pritisk je 90/55, pa normalno funkcioniram :)
lorelaj
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a lorelaj » 11. Feb. 2009 20:14

rachka_ napisal/-a:Iskalnik ni našel, torej odpiram novo temo :)

Imam zelo pogosto probleme s pritiskom in me zanima če ima katera podobne težave in kaj storite, da se vam spet zviša?
Recimo včeraj sem mela cel dan 90/60 in na čase sem mislila, da me bo kr zmanjkalo.. ni pomagala nobena kava ali kaj takega. No morm sicer priznat, da kaj drugega niti ne poznam za zviševanje..
Tako, da prosim nasvete :)

Pazi ker kava zviša pritisk samo kratkoročno, na dolgi rok pa ga znižuje. Pomaga pa šport in gibanje na svežem zraku.
FemmeFatal
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 24. 11. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a FemmeFatal » 11. Feb. 2009 22:52

Jaz imam tudi zelo nizkega. Pa se niti ne sekiram. Imam rajsi nizkega kot previsokega. Problemov pa niti nimam. Skup se nikol nisem padla, edino vcasih se mi pojavijo zvezdice ali se mi stemni pred ocmi. Pa se to le, kadar se hitro sklonim in dvignem (ne vsakic, da ne bo pomote).
Uporabniški avatar
rachka_
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 21. 11. 2005
Kraj: hollywood

Neprebrana objavaNapisal/-a rachka_ » 12. Feb. 2009 6:32

buubika možno, da je.. meni se to tudi dogaja če se preveč sunkovito vstanem dobesedno naravnost iz spanja.

drugač pa hvala za nasvete, bom jih probala čimbolj upoštevat. sicer imam te težave z vrtoglavico, slabostjo in gnilim počutjem že nekaj časa (skor 2 leti) in prav spomnim se, ko sem bla enkrat na jobu, se mi je dogajalo isto in sem šla po enih stopnicah 3x gor in dol pa naredla še 20 počepov v šusu, ampak ni niti najmanj pomagalo :? nekih vrhunskih športnih podvigov pa si v takšnih situacijah ne morm privoščit.. pijem za moje pojme tudi več kot dovolj.
hm, sicer sem se že odločila, da bom šla do svoje zdravnice če se mi bo dogajalo pogosteje.
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
lorelaj
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a lorelaj » 12. Feb. 2009 9:30

buubbika napisal/-a:Bi pa prašala, če se keri dogaja to kar men; ko vstanem, mam obdobja, da nč (!!!) ne vidim, pač črno se mi prkaže pred očmi (včas traja kar 8-10sec) pa včasih se mi zdi, da mi na par sec nekako vroče rata glavo. Misim, da je to povezano s pritiskom, sam neb vedla..

To je čisto normalna stvar, ki se skoraj vsem dogaja. Ne sekiraj se, če traja samo nekaj sekund.
*roxy*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 27. 3. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *roxy* » 12. Feb. 2009 9:43

Tysia...bom probala tele tvoje nasvete,ker se mi zdi,da bi mi pomagal.
js ga mam 60/90 in nič več.res pa je da zlo mal pijem.
tnx :wink:
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 12. Feb. 2009 16:45

Žanna napisal/-a:Jaz sem včasih pila kavo in kadila (10-15 cigaretov na dan) in sem imela stalno nizek pritisk (tudi 55-75). Sem eno obdobje zaradi tega izgubljala zavest in bila skoz utrujena. Pred enim letom in pol sem nehala kadit in pit kavo. Od takrat mam pritisk 80-120. Tko, da lahk probaš, men je pomagal.

Tole ne bo držalo, ker kava pritisk zvišuje.
lunek
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 30. 12. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a lunek » 12. Feb. 2009 17:45

Tudi sama mam enake probleme. Meni pomaga rožmarinov eliksir, ki se ga da kupiti v lekarni, čeprav ga v čisto vsaki nimajo. Majo tudi rožmarinove kapljice, ampak men je eliksir boljši. Ko začutim, da mam probleme s počutjem, ga jemljem nekaj dni zapored, pa se mi zadeva popravi. Na navodilih je sicer opisano večje doziranje, ampak meni pomaga že ena žlička z 1 dcl vode na tešče.
Poskusi, splača se probat. Za eliksir sem zvedla od ene kolegice, ki je tud mela nizek pritisk, pa ji je pomagalo.
Nadine
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Nadine » 12. Feb. 2009 17:51

jz mam čis normalen pritisk, včasih mi pri zdravniku celo reče če me je strah al pa kej ker mam mal povišan :? ampak mam pa znake kot da bi mela nizkega, ko vstanem se mi zvrti oz. stemni pred očmi, skos zaspana, utrujena... :?
tko da nvem, nazadnje sm ga mela pa 115/80 :?
OnlyMe
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 12. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a OnlyMe » 12. Feb. 2009 22:04

Tud js mam težave s prenizkim pritiskom. Meni je zdravnica svetovala veliko gibanja, spit vsaj 2litra tekočine na dan, kakšna kavica le kratkoročno poveča pritisk. Je pa zanimivo, da mi je svetovala, naj hrano malce bolj solim, kar mi pa itak ustreza :D
Imam občutek, da mi nekaj manjka...to so tvoje sladke ustnice na mojih...
Tysia
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 12. Feb. 2009 22:42

*roxy* napisal/-a:Tysia...bom probala tele tvoje nasvete,ker se mi zdi,da bi mi pomagal.
js ga mam 60/90 in nič več.res pa je da zlo mal pijem.
tnx :wink:

Malenkost, da bo le pomagalo. :)

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov