Spomin

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
sonč|ka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 2. 7. 2005
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a sonč|ka » 02. Nov. 2008 0:15

Težava, ki ji bom opisala se pojavlja pri mojem atiju..

Vedno pogosteje se dogaja, da mu kdo od bližnjih kaj pove in on to še v isti minuti pozabi. Star je 49let (kar se meni še ne zdi neka huda starost) spomin pa ima na ravni enega 80letnega človeka. Največji problem je, ker se tega on sam ne zaveda. Že večkrat ga je kdo v naši družini opomnil na to..enkrat sem celo imela pogovor z njim..v stilu, da mi ni vseeno, da tak pozablja stvari, ampak on enostavno tega ne želi niti slišati. Sploh nevem kako naj prav razložim, ker je res čudno.. Naprimer se zvečer zmenima, da me bo zjutraj odpeljal na faks, ampak zjutraj samo začudeno gleda, kot da se tega nisma nikoli zmenila. Problem je, ker postaja pravi bebček in to vpliva na celo družino. Tut vidim, da mami ni ok, da je takšen in se skoraj vsak dan skregata zaradi tega.

Sama razmišljam, da bi mogla nekaj storiti glede tega, ampak ker vidim, da pogovor z njim ne pomaga nevem kako se naj tega lotim.

Predlagala sem mu že, da bi reševal sudoku, spomin, kake igre s kartami ali pa kaj podobnega, vendar sploh ne kaže interesa.

Njegov problem je ravno v tem, da možganov sploh več ne aktivira. Delo, ki ga opravlja je rutinsko delo za strojem, kjer ne rabi kaj dosti razmišljat. Ko pride domov se vleže na kavč in zaspi. Med vikendom spi včasih popoldan tudi do 4-5h. Ko se zbudi pa se sploh ne spomni kdaj je zaspal in prvih par minut sploh ne ve kje je.

Drugače je po srcu res super človek, to je edina "napaka", ki jo ima in ki je vedno bolj huda zadnji 2 leti. Res nevem kako mu lahko sama pomagam..tudi mama mu je že poskušala podtaknit kake igre al pa knjige, da bi malo aktiviral možgane pa ni šlo.

Nebi pa rada, da bi se to stopnjevalo, ker je vedno večje (nažalost morm tak rečt) breme za celo družino :(
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 02. Nov. 2008 4:14

Hm, kaj pa če bi šel k zdravniku? Ker dvomim da je to zaradi dela, ki ga opravla... Mogoče ima samo kakšno pomankanje vitamina?, lahko pa da je zaradi kakšne bolezni. :/
Uporabniški avatar
Shannon
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 15. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Shannon » 02. Nov. 2008 9:53

Tudi jaz ti priporočam, da atija nekako spraviš k zdravniku. Tile simptomi so res značilni za nekoga pri 75+, žal pa se lahko pojavijo tudi pri kom, ki je še relativno mlad ... ni pa tole ravno moje področje (nisem zdravnica) in ga poznam bolj s psihološkega vidika. Kot že rečeno, mora na pregled.
shtrukeljchek
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 2. 2. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a shtrukeljchek » 02. Nov. 2008 10:29

Pa kaj ste smešne s tem podtikanjem iger... A ni več kot očitno da nekaj ni uredu? Četud bi on skos delal za nekim strojem in kao ne treniral možgane- mislim halo? mozgani so vklopljeni 24 ur na dan, meljejo pa čeprav same bedarije...

spravite ga k zdravniku. Moj sosed je star 80 let pa ima nekaj narobe z možgani- pozablja stvari itd. tko da s tem se ni za igrat... pa nehite mu podtikat igre ker lahko da pri njem to izzove antiefekt pa se počuti še manjvrednega itd. pa lahko zboli še za kakšno depresijo (če že ni)
If you love something, set it free. If it comes back, it was, and always will be yours. If it never returns, it was never yours to begin with
Uporabniški avatar
blue eye
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 8. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a blue eye » 02. Nov. 2008 10:50

To ni dobro..lahko gre za Alzhaimerjovo (al koko se napiše) bolezen..tko da kr k zdravniku
Za dežjem vedno posije sonce!!
Uporabniški avatar
sonč|ka
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a sonč|ka » 02. Nov. 2008 13:00

Že zdavnaj bi ga peljali k zdravniku, vendar pa tega noče niti slišati, ker je prepričan da je z njim vse ok. Vsak dan mu že mama govori pa je nikakor noče poslušat. V tem je največji problem :?

Res nevem kako ga spraviti k zdravniku..
Uporabniški avatar
star7
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 30. 6. 2007
Kraj: tam, kjer so zvezde

Neprebrana objavaNapisal/-a star7 » 02. Nov. 2008 13:13

ujej to je pa res problem...
ja treba ga je spravit k zdravniku, povej mu, da to ni več normalno kar se mu dogaja, da so to opazili že vsi, da je skrajni čas, da gre do zdravnika. povej mu tudi, da naj ne odlaša s tem, ker bo lahko sam še slabše in potem ne bo več pomoči. daj mu vedet, da to vpliva na celo družino in da mu s tem, ko mu to pravite, želite sam dobro, ker ga imate radi, in če ima on rad sebe in vas, naj to stori. ne bo ga nič stalo, samo izboljša oziroma reši težavo.
držim pesti, da ti uspe!
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 02. Nov. 2008 13:21

Sicer je res, da z miselnimi igrami lahko izboljšamo možganske sposobnosti, ampak če je s tvojim očetom res že tako hudo, se pa strinjam s tistimi, ki ga pošiljajo k zdravniku.
dunjadunja
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 21. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a dunjadunja » 02. Nov. 2008 15:53

Nujno naj gre k nevrologu, ki bo preveril, ali gre za spominsko motnjo oziroma kakšne vrste! Pa čimprej!
dunjadunja
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 21. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a dunjadunja » 02. Nov. 2008 15:53

Nujno naj gre k nevrologu, ki bo preveril, ali gre za spominsko motnjo oziroma kakšne vrste! Pa čimprej!
Uporabniški avatar
sonč|ka
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a sonč|ka » 02. Nov. 2008 16:06

hvala vsem za odgovore. upam, da ga bo šlo prepričat, ker je ena velika trma :(
Uporabniški avatar
micamaca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 11. 8. 2004
Kraj: Žabji dol

Neprebrana objavaNapisal/-a micamaca » 02. Nov. 2008 16:27

The secret of success is consistency of purpose.
Uporabniški avatar
delusional
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 25. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a delusional » 09. Nov. 2008 2:52

no to se dogaja zadnje leto tudi meni. kriv je alkohol. :lach:
Uporabniški avatar
Foxy-lady
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 17. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Foxy-lady » 09. Nov. 2008 11:27

Joj, jaz tudiiiiii...

Tak mam slab spomin... Skoraj nic se ne spomnim... Pa ne vem kaj naj delam, da bi si bolje zapomnila stvari. Dobro, spijem tudi dosti alkohola, ampak enkrat na teden, ne pa vsak dan.
Zdi se mi tudi, da je vedno slabse z mojim spominom.
Vcasih mojemu govorim 5x eno in isto stvar in drugi morajo meni govoriti eno in isto stvar veckrat, ker enostavno pozabim. Adijo no.
You want me to be something I can never ever be.
ma|ick4
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 20. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ma|ick4 » 09. Nov. 2008 15:07

To kar si opisala zna bit začetek alzheimerjeve bolezni. Ni nujno da je, so pa že taki znaki. In nekaj podobnega se dogaja z mojim atijem, ker včasih tudi pozabi, da mu je kdo kaj rekel in pol spet vpraša. Tak je bil včeraj primer, ko mu je moj 4 ure, preden sem šla delat, rekel, da grem delat in sem ga potem ob 14h klicala, pa je rekel da je pozabil da grem kam :eek: Upam da ni dedna alzheimerjeva, ker jo je njegov oče, torej moj dedek (pokojni že) imel. Šel je v trgovino, ki je bila pod blokom, v katerem je živel, pa je spraševal kam more it, kje je doma. Tak je baje tudi enkrat šel v trgovino, ampak je pozabil da more it samo po stopnicah gor, potem pa so ga čez nekaj dni našli kar enih 10 km od bloka :eek: :(

Tak da probaj ga peljat k zdravniku, če ne bo šlo na lep način pa pač z neko ukano. Reči mu če gre lahko poleg tebe k zdravniku, da greš kao ti nekaj, v resnici bi pa njega naročla. :)

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google Adsense [Bot]