Zakaj so eni močnejši od drugih?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- Vessy
- Komunikatorka
- Na forumu od: 17. 6. 2007
- Kraj: Maribor
Torej, zakaj so eni čustveno močnejši? Zakaj eni zdržijo več neuspeha, nesreče, kot drugi? So res močnejši, ali samo znajo stvari gledati tudi bolj realno in logično?
Zakaj se eni spopadejo s težavami, jih predelajo in gredo dalje, drugi pa pri isti stvari obupajo, se zatečejo k substancam, delajo samomor?
Je to odvisno od karakterja, okolja, vzgoje?
Upam, da še ni takšne teme...
Zakaj se eni spopadejo s težavami, jih predelajo in gredo dalje, drugi pa pri isti stvari obupajo, se zatečejo k substancam, delajo samomor?
- wasd
- Kofetarica
- Na forumu od: 10. 11. 2012
100 ljudi, 100 cudi.
100 zena, 200 sisa.
Na resni noti: Vsakega po malem. Od vzgoje (ali manjko le-te) starsev, osnove/srednje sole (tu predvsem mislim na odnose med vrstniki) itd.
Pac vsakega po malem.
Lahko kak(a) psiholog(inja) bolje razlozi stvari.
100 zena, 200 sisa.
Na resni noti: Vsakega po malem. Od vzgoje (ali manjko le-te) starsev, osnove/srednje sole (tu predvsem mislim na odnose med vrstniki) itd.
Pac vsakega po malem.
Lahko kak(a) psiholog(inja) bolje razlozi stvari.
- *Abby**
- Cosmofrik
- Na forumu od: 2. 9. 2009
Zaradi razlogov, ki izhajajo iz genetske zasnove, iz okolja, iz vzgoje, iz odnosov v zgodnjem otroštvu, iz izkušenj v OŠ, v SŠ in seveda tudi kasneje v življenju.
Piše pa o tem tudi v vsakem učbeniku za pouk psihologije v gimnaziji.
Pod črto:
Si pač bolj občutljiva, to ni nujno slaba stvar, poskusi svojo občutljivost spremenit v prednost.
Piše pa o tem tudi v vsakem učbeniku za pouk psihologije v gimnaziji.
Pod črto:
Si pač bolj občutljiva, to ni nujno slaba stvar, poskusi svojo občutljivost spremenit v prednost.
-
..Evelyn.. - Cosmopsiho
- Na forumu od: 4. 4. 2008
Genetika, vzgoja, kultura, okolje. Sj si si odgovorila. Nikakor pa ne, da so močnejši ljudje bolj "realni" in "logični". Marsikdo bi rekel, da je oseba, ki naredi samomor bolj na realnih tleh, kot nekdo, ki utopično fura življenje. V drugih kulturah lahko takšna oseba tudi velja za močnejšo. Odvisno od konteksta. Tko da to nikakor.
Vsekakor je pa dobro met to lastnost, da te vsak pritisk ne podre in da si se sposoben sam postavit nazaj na noge in/ali upret obstoječim merilom. Je pa tega sposobna tudi oseba, ki se razjoka v šusu in oseba, ki bo pred okolico nadela masko. Konec koncev pa mamo vsi takšne luštne maske. Moja je bela.
Vsekakor je pa dobro met to lastnost, da te vsak pritisk ne podre in da si se sposoben sam postavit nazaj na noge in/ali upret obstoječim merilom. Je pa tega sposobna tudi oseba, ki se razjoka v šusu in oseba, ki bo pred okolico nadela masko. Konec koncev pa mamo vsi takšne luštne maske. Moja je bela.
It was forever..but it didnt last long..
- Vessy
- Komunikatorka
Heh, sej se ne gre za mene, ampak za kolegico, ki ji je zlo težko prebolet, da nima sreče na ljubezenskem področju. In pol sem jaz, ki mi je težko razumet, da eni ne znajo predelat zadev in delajo napake za napako, namesto, da bi se ustavli in logično reševali težave.
Poleg tega me vedno zmoti, ko mi kdo reče: "ti si pač močnejša oseba in greš lažje skoz življenje", ker se mi zdi, da smo lahko vsi močni, če le hočemo. Vedno se mi dozdeva, da se ljudje izgovarjajo na to kak je nekaj težko in pol iščejo izgovor v tem, da niso dovolj močni.
Poleg tega me vedno zmoti, ko mi kdo reče: "ti si pač močnejša oseba in greš lažje skoz življenje", ker se mi zdi, da smo lahko vsi močni, če le hočemo. Vedno se mi dozdeva, da se ljudje izgovarjajo na to kak je nekaj težko in pol iščejo izgovor v tem, da niso dovolj močni.
-
..Evelyn.. - Cosmopsiho
- Na forumu od: 4. 4. 2008
Zakaj tako banalno in posplošeno gledanje na svet, da smo pa vsi lahko takšni in takšni? Ne, ne moremo bit, hvalačemurkoliže. Nismo vsi enaki, nikoli ne bomo in zato nikoli ne bomo sposobni na enak način procesirat vseh dogodkov, situacij v življenju. Če smo večinsko odgovoril, da na to vplivajo geni, okolje, vzgoja, kultura etc. Geni so samo en del, ostalo je vse različno od posameznika do posameznika. Ona je drugačna oseba zaradi vseh teh stvari, ki se razlikujejo od tebe + zaradi genetske zasnove. Zakaj potem pričakovat, da se bo isto odzvala, oziroma da se je sposobna? Nič ni narobe, če se ti z zadevo spopadaš tako da "racionalno" pogledaš in "logično" deluješ, ona pa joče in se vrti v krogu svojih napak. Tako pač deluje in morda bo nekega dne ta krog prekinila, vsekakor pa se tega kroga ne da prekinit s pridiganjem, da mora na točno takšen način, kot ga ti preferiraš razmišljat, delovat in "racionalno" in"logično" ukrepat. Btw sj pa ljudje nočejo ves čas iskat izgovorov in ves čas delovat "napačno", če bi se dalo vse tako preprosto uredit, kakor "močnejši" ljudje preprosto narekujejo, bi vse blo superca, ampak žal ni tako. Pa nič hudga.
It was forever..but it didnt last long..
- pirodoksin
- Komunikatorka
- Na forumu od: 1. 9. 2012
lahko si pogledaš kaj literature na temo psihologije osebnosti. ta lastnost, ki si jo opisala se največ povezuje z nevroticizmom (pač ena osebnostna poteza, ki jo pogosto merimo z raznimi testi), manj pa tudi recimo z ekstravertnostjo in drugimi osebnostnimi lastnostmi. nevroticizem je med vsemi osebnostnimi lastnostmi (če jih opredelimo kot velikih pet, to je en zelo razširjen model osebnosti, ki vsebuje lastnosti: ekstravertnost, sprejemljivost, vestnost, nevroticizem, odprtost (za izkušnje)) najbolj povezan s psihopatologijo oz. psihičnimi motnjami (depresija, anksioznost, motnje hranjenja, obsesivno-kompulzivna motnja ... karkoli podobnega). o tem je bilo že na tone raziskav.
za začetek preberi to: http://en.wikipedia.org/wiki/Neuroticism
povezuje se predvsem z občutljivostjo na stres, odzivanjem ne stresne situacije (to je lahko bolj ali manj učinkovito, je več načinov), občutljivostjo na gnus (kako hitro se ti nekaj zagnusi, ne samo hrana, ampak ti bolj splošno), povezana čustva so predvsem anksioznost, strah, gnus, jeza, sram (pač vsa negativna čustva).
o miselnih procesih bi ti pa težko kaj na kratko napisal, o tem se da napisat cel roman, lahko daš pa kak konkreten primer za neko situacijo.
sicer pa, kar so ti že drugi napisali, na to vplivajo geni, okolje (v najširšem pomenu o biološkega do psihološkega in socialnega; od prenatalnega oz. materničnega do zunanjega), interakcija med obema (to pomeni, da imamo lahko osebe v istem okolju z drugačnimi geni, pri čemer na ene neko okolje ne vpliva, na druge pa ga).
recimo interakcijo ti lahko dam primer: recimo da obstaja en gen (obstaja jih na tisoče, zato je to še toliko bolj zapleten). obstaja več oblik tega gena, recimo jim A in B. oba tipa oseb sta bila v otroštvu zlorabljena. pričakovano bi bilo, da se bo pri obeh tipih pojavila posttravmatska stresna motnja ali depresija ali anksioznost ali karkoli podobnega. vendar ni nujno: če obstaja interakcija, potem bodo osebe A ob enakem stresorju v odraslosti zdrave, osebe B pa bodo razvile recimo depresijo ali kaj podobnega.
potem so še geni, pri katerih ni te interakcije in okolje vpliva na vse enako. itd. pač milijon možnih kombinacij je, če te zanima kaj v zvezi s tem pogooglaj za vedenjsko genetiko (behavioral genetics).
sicer pa ti lahko priporočim še kaj v zvezi s psihologijo osebnosti, verjetno te to bolj zanima. pa tudi tu je milijon teorij, priporočam pa, da ne bereš najbolj popularnih priročnikov, ker se v njih pogosto preveč poenostavlja oz. se predstavi samo en vidik pa zanemari drugega. psihologi ponavadi pogosto zapostavljajo kake biološke dejavnike, medicinci pa psihološke.
za začetek preberi to: http://en.wikipedia.org/wiki/Neuroticism
povezuje se predvsem z občutljivostjo na stres, odzivanjem ne stresne situacije (to je lahko bolj ali manj učinkovito, je več načinov), občutljivostjo na gnus (kako hitro se ti nekaj zagnusi, ne samo hrana, ampak ti bolj splošno), povezana čustva so predvsem anksioznost, strah, gnus, jeza, sram (pač vsa negativna čustva).
o miselnih procesih bi ti pa težko kaj na kratko napisal, o tem se da napisat cel roman, lahko daš pa kak konkreten primer za neko situacijo.
sicer pa, kar so ti že drugi napisali, na to vplivajo geni, okolje (v najširšem pomenu o biološkega do psihološkega in socialnega; od prenatalnega oz. materničnega do zunanjega), interakcija med obema (to pomeni, da imamo lahko osebe v istem okolju z drugačnimi geni, pri čemer na ene neko okolje ne vpliva, na druge pa ga).
recimo interakcijo ti lahko dam primer: recimo da obstaja en gen (obstaja jih na tisoče, zato je to še toliko bolj zapleten). obstaja več oblik tega gena, recimo jim A in B. oba tipa oseb sta bila v otroštvu zlorabljena. pričakovano bi bilo, da se bo pri obeh tipih pojavila posttravmatska stresna motnja ali depresija ali anksioznost ali karkoli podobnega. vendar ni nujno: če obstaja interakcija, potem bodo osebe A ob enakem stresorju v odraslosti zdrave, osebe B pa bodo razvile recimo depresijo ali kaj podobnega.
potem so še geni, pri katerih ni te interakcije in okolje vpliva na vse enako. itd. pač milijon možnih kombinacij je, če te zanima kaj v zvezi s tem pogooglaj za vedenjsko genetiko (behavioral genetics).
sicer pa ti lahko priporočim še kaj v zvezi s psihologijo osebnosti, verjetno te to bolj zanima. pa tudi tu je milijon teorij, priporočam pa, da ne bereš najbolj popularnih priročnikov, ker se v njih pogosto preveč poenostavlja oz. se predstavi samo en vidik pa zanemari drugega. psihologi ponavadi pogosto zapostavljajo kake biološke dejavnike, medicinci pa psihološke.
- sanna
- Komunikatorka
- Na forumu od: 12. 5. 2012
Vessy napisal/-a:Torej, zakaj so eni čustveno močnejši? Zakaj eni zdržijo več neuspeha, nesreče, kot drugi? So res močnejši, ali samo znajo stvari gledati tudi bolj realno in logično?
jaz mislim,da to ni odvisno od posameznika naprimer jaz kot bol občutliva in drugi so pač bol močni
- pirodoksin
- Komunikatorka
ja itak da je odvisno od posameznika nego od česa. samo pač na posameznike različno lahko vpliva okolje, posamezniki so že po sami psihični konstituciji različni ... ne vem, kaj si mislila s tem povedat, daj vsaj jasno napiši drugič. kake pike pa vejice niso za okras.
-
s0nckic4 - Cosmofrik
- Na forumu od: 29. 7. 2009
- Kraj: Over the Rainbow
ker so eni bolj inteligentni kot drugi.
pametnejši ljudje lažje poiščejo rešitve in predelajo svojo situacijo ter gredo dalje. občutljivost nevem če ima kaj veze. sej ni fora, da te ne dotolče, ampak da se pobereš in greš dalje.
pametnejši ljudje lažje poiščejo rešitve in predelajo svojo situacijo ter gredo dalje. občutljivost nevem če ima kaj veze. sej ni fora, da te ne dotolče, ampak da se pobereš in greš dalje.
Vsak raj ima svojo kačo.
- pirodoksin
- Komunikatorka
inteligentnost ni povezana z nevroticizmom ali osebnostjo črvstostjo. tako pravijo raziskave. lahko bi rekli, da je s tem povezana čustvena inteligentnost (ki je čisto nekaj drugega kot običajna inteligentnost), ampak to je zelo slab konstrukt (slab opredeljen, niti se ga ne da dobro merit in mamo druge boljše konstrukte kot npr. nevroticizem, spoprijemanje s stresom, ki merijo podobna področja bolje).
- Vessy
- Komunikatorka
Sej to mi je jasno, da je vsak drugačen in da na drugačen način prebolevamo, se spoprijemamo s težavami... ampak zlo mi je pol težko takega človeka podpirat, ker hkrati meni pije energijo, ko se na mene naslanja in meni jamra in prosi za nasvete.
Pol pa tud, ko daš kak nasvet je vedno isti odgovor, da to pa je težko, oz. "lažje rečt, kot naret". Mislim itak je oboje res in je razumljivo, ampak pol vedno izpade kot izgovor in da je vse pretežko.
Sej ne obsojam takšnih ljudi, al pa jih hočem v neke silit, samo v nedogled eno in isto poslušat in gledat kak ne naredijo 0, da bi spremenili svojo življenje pa je tud težko. Al pa gledat kak nonstop delajo iste napake in se 0 ne naučijo.
Bi pa tud rekla, da je čustvena inteligenca pri tem pomembna, ampak kako takemu človeku pomagat, stat ob strani? Samo poslušat in molit, da se bo 1x izučil?
(Verjetno je težko govorit tak na splošno, ker nisem dala glih točni informacij o kakih težavah se gre, ampak rečimo da se gre za ljubezenske težave, prebolevat neuspešne zveze, si odpuščat napake, ki ob tem nastanejo, sploh se podat v svet zvez, samozavest, samopodoba....)
evo s tem bi se kr strinjala, ker jaz tud ne razumem kaj ma občutljivost pri tem veze, sej osebno me tud hitro kaj trofi, zaboli, ampak vseeno pol ne žalujem sto let, ker enostavno nimam opcije, da bi se nekam zaprla pa "ne funcionirala" za ta svet. sej tud razumem, da vsi različno dolgo žalujemo ali predelujemo zadeve, ampak problem vidim pol, ko ljudje ne znajo normalno delovat.
Pol pa tud, ko daš kak nasvet je vedno isti odgovor, da to pa je težko, oz. "lažje rečt, kot naret". Mislim itak je oboje res in je razumljivo, ampak pol vedno izpade kot izgovor in da je vse pretežko.
Sej ne obsojam takšnih ljudi, al pa jih hočem v neke silit, samo v nedogled eno in isto poslušat in gledat kak ne naredijo 0, da bi spremenili svojo življenje pa je tud težko. Al pa gledat kak nonstop delajo iste napake in se 0 ne naučijo.
Bi pa tud rekla, da je čustvena inteligenca pri tem pomembna, ampak kako takemu človeku pomagat, stat ob strani? Samo poslušat in molit, da se bo 1x izučil?
(Verjetno je težko govorit tak na splošno, ker nisem dala glih točni informacij o kakih težavah se gre, ampak rečimo da se gre za ljubezenske težave, prebolevat neuspešne zveze, si odpuščat napake, ki ob tem nastanejo, sploh se podat v svet zvez, samozavest, samopodoba....)
evo s tem bi se kr strinjala, ker jaz tud ne razumem kaj ma občutljivost pri tem veze, sej osebno me tud hitro kaj trofi, zaboli, ampak vseeno pol ne žalujem sto let, ker enostavno nimam opcije, da bi se nekam zaprla pa "ne funcionirala" za ta svet. sej tud razumem, da vsi različno dolgo žalujemo ali predelujemo zadeve, ampak problem vidim pol, ko ljudje ne znajo normalno delovat.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov